❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Obnoveni puvodniho nastaveni RB411

Místo, kde žádná otázka není hloupá.
zubodravec
Kontaktovat uživatele:

Obnoveni puvodniho nastaveni RB411

Příspěvekod zubodravec » 13 years ago

Stojim pred ukolem.
U klienta mam RB411 verze 4.11, mam podezreni ze je rozbita CM9 karta. Chci ji tedy vymenit za novou.
K dispozici mam jen Winbox, neumim konzoli. Muzete mi nekdo strucne natuknout jak udelat backup , musim fajl prenaset mimo RB 411 ?
Staci vymenit kartu a nahrat zalohu ? Nebo ne ? Nebo to tak jednoduche neni ??

Mozna to tady nekdo nekde tady resil, nasel jsem par vlaken, ale nidke nic pouzitelneho.
Tak diky za kazdouradu.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 13 years ago

vemeš si tužku a papír a opíšeš si nastavení.
0 x

okoun
antispam: Ano

Příspěvekod okoun » 13 years ago

tak :P

we winboxu si dáš files a tam má tlačidlo backup, potom soubor s backupem přeneseš ven z RB tím že ho přetáhneš z winboxu třeba na plochu.
potom ho na nové RB zase natáhneš zpět stejným způsobem a zmáčkneš tlačidlo restore, které je opět ve files.

pozor ale tyto backupy musí dělat raději na stejných verzích, mohou s tím být problémy. a pokud se změní mac u ifacu, tak je třeba po restoru backupu si ten iface například v ip adresách či v bridge znovu "oživit".

lepší je to dělat exportem, ale to je už konzola
0 x

hapi

backup slouží pro zálohu a obnovu konfigurace u stejnýho hardware tedy totálně stejnýho. Neslouží pro přenos konfigurace!!
0 x

zzam

Příspěvekod zzam » 13 years ago

Připojíš se přes winbox do zařízení a klikneš na "NEW TERMINAL"

do terminálu napíšeš:

Kód: Vybrat vše

export file=nazev_zalohy

a tím se ti vyexportuje záloha zařízení ve formátu *.rsc ->tuto zálohu si zkopíruješ třeba do PC v záložce FILES. Jak bylo psáno, pozor na jednotlivé verte ROS - staré verze nemusí být kompatibilní s novými
0 x

hapi

tohle taky nefunguje protože v rom exportu jsou napsámy mimo jiné i macovky wifi karet a ethernetů.
0 x

zubodravec
Kontaktovat uživatele:

Diky, za rady, s tim presne bojujeme,
da se ten export editovat ?

Radeji v nejakem vi nebo jinem editoru (kvuli dodrzeni velikosti souboru) ?
Nebo ne ?

hapi píše:tohle taky nefunguje protože v rom exportu jsou napsámy mimo jiné i macovky wifi karet a ethernetů.
0 x

tom-tom

Příspěvekod tom-tom » 13 years ago

hapi píše:backup slouží pro zálohu a obnovu konfigurace u stejnýho hardware tedy totálně stejnýho. Neslouží pro přenos konfigurace!!

Nevim jak ve verzi 4.x a 5.x, ale v 3.x jsem dělal backup z x86 a restore do RB600 bez problémů. Wlany se poznaly správně a lanek měl RB600 o 2 víc, asociovala se ether1. Od páteřních jednotek mám backupy v záloze, třeba 411 na jinou 411 s původní wlan dělám taky běžně, když se někde nafouknou kondíky.
Dokonce se mi stalo, že jsem po ruce neměl 411 a musel udělat restore do 433.

Opačně, z "více vybavené" desky do osekané, nebo ze 3 lan na 1 lan by to asi byl problém, ale kdo by tohle dělal.
Jo, problém je pokaždé, když se změní wlany, ty se musí nastavit znova od piky, nebo importem z předpřipraveného rsc.
V jednom jediném případě se mi to nepovedlo. Obnova ze zálohy se sice podařila, ale router padal - to byl backup z RB532 do Epie. Tady jsem musel udělat reset a udělat konfig ručně znova.
0 x

hapi

no hele já vim pozorováním z tohodle fora že lidi co si stěžujou na problemy maji v drtivý většině právě restorovaný nastavení z jinýho boardu. Teď už se to tu moc nevyskytuje ale tak před 1-2 lety tomu tak vždy bylo a pomohl až reset to default.

Za mě backupy házet do jiných boardu nedoporučuju. Mám to na seznamu co nikdy nedělat abych neměl pak problem.
0 x

tom-tom

Jo, taky jsem tady něco málo pročítal. Proto jsem nechápal ty problémy. Ale znáš to, stačí opravdu blbost a celé se to posere. Třeba chybějící/přebývající balíček v některém z routerů, nebo jiná verze.. to už ti ten člověk neřekne, protože si to většinou ani neuvědomí. A nebo jsou to pak věci mezi nebem a zemí :)
0 x

zubodravec
Kontaktovat uživatele:

Aha, takze mam sanci si usetrit praci '??

Mam rozbitou CM 9 , tak ji musim vymenit, napadlo me zazalohovat konfiguraci a pak ji znovu nahtrat, do stejneho RB, ale s jinou CM9,

tedy jak sem se docetl vyse, staci jen obnovit WLAN ? RB mam v rezimu bridgi.

Nebo mam smulu a pekne vsechno znovu rucne nastavit ?

hapi píše:no hele já vim pozorováním z tohodle fora že lidi co si stěžujou na problemy maji v drtivý většině právě restorovaný nastavení z jinýho boardu. Teď už se to tu moc nevyskytuje ale tak před 1-2 lety tomu tak vždy bylo a pomohl až reset to default.

Za mě backupy házet do jiných boardu nedoporučuju. Mám to na seznamu co nikdy nedělat abych neměl pak problem.
0 x

tom-tom

jako jestli odešla jen CM9, prostě si udělej backup toho routeru pro jistotu, pak tu kartu vyměň za novou a nastav ji úplně stejně jak byla ta předtím (všechno, co se jí týkalo, tzn. spřažení s bridgem, access-list, firewall, ospf apod.). Ostatní konfigurace, která se karty netýkala zůstane beze změn.
0 x

hapi

je teoreticky možné že ti všechna nastavení zůstanou. Když se například vymění ethernet v pc s mikrotikem za identickou jinou, tak vše zůstane. U wifi je to logicky horší ale tak nastaveni wifiny je to nejsnadnější.
0 x