Stojim pred ukolem.
U klienta mam RB411 verze 4.11, mam podezreni ze je rozbita CM9 karta. Chci ji tedy vymenit za novou.
K dispozici mam jen Winbox, neumim konzoli. Muzete mi nekdo strucne natuknout jak udelat backup , musim fajl prenaset mimo RB 411 ?
Staci vymenit kartu a nahrat zalohu ? Nebo ne ? Nebo to tak jednoduche neni ??
Mozna to tady nekdo nekde tady resil, nasel jsem par vlaken, ale nidke nic pouzitelneho.
Tak diky za kazdouradu.
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Obnoveni puvodniho nastaveni RB411
-
- Kontaktovat uživatele:
tak
we winboxu si dáš files a tam má tlačidlo backup, potom soubor s backupem přeneseš ven z RB tím že ho přetáhneš z winboxu třeba na plochu.
potom ho na nové RB zase natáhneš zpět stejným způsobem a zmáčkneš tlačidlo restore, které je opět ve files.
pozor ale tyto backupy musí dělat raději na stejných verzích, mohou s tím být problémy. a pokud se změní mac u ifacu, tak je třeba po restoru backupu si ten iface například v ip adresách či v bridge znovu "oživit".
lepší je to dělat exportem, ale to je už konzola

we winboxu si dáš files a tam má tlačidlo backup, potom soubor s backupem přeneseš ven z RB tím že ho přetáhneš z winboxu třeba na plochu.
potom ho na nové RB zase natáhneš zpět stejným způsobem a zmáčkneš tlačidlo restore, které je opět ve files.
pozor ale tyto backupy musí dělat raději na stejných verzích, mohou s tím být problémy. a pokud se změní mac u ifacu, tak je třeba po restoru backupu si ten iface například v ip adresách či v bridge znovu "oživit".
lepší je to dělat exportem, ale to je už konzola
0 x
backup slouží pro zálohu a obnovu konfigurace u stejnýho hardware tedy totálně stejnýho. Neslouží pro přenos konfigurace!!
0 x
Připojíš se přes winbox do zařízení a klikneš na "NEW TERMINAL"
do terminálu napíšeš:
a tím se ti vyexportuje záloha zařízení ve formátu *.rsc ->tuto zálohu si zkopíruješ třeba do PC v záložce FILES. Jak bylo psáno, pozor na jednotlivé verte ROS - staré verze nemusí být kompatibilní s novými
do terminálu napíšeš:
Kód: Vybrat vše
export file=nazev_zalohy
a tím se ti vyexportuje záloha zařízení ve formátu *.rsc ->tuto zálohu si zkopíruješ třeba do PC v záložce FILES. Jak bylo psáno, pozor na jednotlivé verte ROS - staré verze nemusí být kompatibilní s novými
0 x
tohle taky nefunguje protože v rom exportu jsou napsámy mimo jiné i macovky wifi karet a ethernetů.
0 x
-
- Kontaktovat uživatele:
Diky, za rady, s tim presne bojujeme,
da se ten export editovat ?
Radeji v nejakem vi nebo jinem editoru (kvuli dodrzeni velikosti souboru) ?
Nebo ne ?
da se ten export editovat ?
Radeji v nejakem vi nebo jinem editoru (kvuli dodrzeni velikosti souboru) ?
Nebo ne ?
hapi píše:tohle taky nefunguje protože v rom exportu jsou napsámy mimo jiné i macovky wifi karet a ethernetů.
0 x
hapi píše:backup slouží pro zálohu a obnovu konfigurace u stejnýho hardware tedy totálně stejnýho. Neslouží pro přenos konfigurace!!
Nevim jak ve verzi 4.x a 5.x, ale v 3.x jsem dělal backup z x86 a restore do RB600 bez problémů. Wlany se poznaly správně a lanek měl RB600 o 2 víc, asociovala se ether1. Od páteřních jednotek mám backupy v záloze, třeba 411 na jinou 411 s původní wlan dělám taky běžně, když se někde nafouknou kondíky.
Dokonce se mi stalo, že jsem po ruce neměl 411 a musel udělat restore do 433.
Opačně, z "více vybavené" desky do osekané, nebo ze 3 lan na 1 lan by to asi byl problém, ale kdo by tohle dělal.
Jo, problém je pokaždé, když se změní wlany, ty se musí nastavit znova od piky, nebo importem z předpřipraveného rsc.
V jednom jediném případě se mi to nepovedlo. Obnova ze zálohy se sice podařila, ale router padal - to byl backup z RB532 do Epie. Tady jsem musel udělat reset a udělat konfig ručně znova.
0 x
no hele já vim pozorováním z tohodle fora že lidi co si stěžujou na problemy maji v drtivý většině právě restorovaný nastavení z jinýho boardu. Teď už se to tu moc nevyskytuje ale tak před 1-2 lety tomu tak vždy bylo a pomohl až reset to default.
Za mě backupy házet do jiných boardu nedoporučuju. Mám to na seznamu co nikdy nedělat abych neměl pak problem.
Za mě backupy házet do jiných boardu nedoporučuju. Mám to na seznamu co nikdy nedělat abych neměl pak problem.
0 x
Jo, taky jsem tady něco málo pročítal. Proto jsem nechápal ty problémy. Ale znáš to, stačí opravdu blbost a celé se to posere. Třeba chybějící/přebývající balíček v některém z routerů, nebo jiná verze.. to už ti ten člověk neřekne, protože si to většinou ani neuvědomí. A nebo jsou to pak věci mezi nebem a zemí 

0 x
-
- Kontaktovat uživatele:
Aha, takze mam sanci si usetrit praci '??
Mam rozbitou CM 9 , tak ji musim vymenit, napadlo me zazalohovat konfiguraci a pak ji znovu nahtrat, do stejneho RB, ale s jinou CM9,
tedy jak sem se docetl vyse, staci jen obnovit WLAN ? RB mam v rezimu bridgi.
Nebo mam smulu a pekne vsechno znovu rucne nastavit ?
Mam rozbitou CM 9 , tak ji musim vymenit, napadlo me zazalohovat konfiguraci a pak ji znovu nahtrat, do stejneho RB, ale s jinou CM9,
tedy jak sem se docetl vyse, staci jen obnovit WLAN ? RB mam v rezimu bridgi.
Nebo mam smulu a pekne vsechno znovu rucne nastavit ?
hapi píše:no hele já vim pozorováním z tohodle fora že lidi co si stěžujou na problemy maji v drtivý většině právě restorovaný nastavení z jinýho boardu. Teď už se to tu moc nevyskytuje ale tak před 1-2 lety tomu tak vždy bylo a pomohl až reset to default.
0 x
jako jestli odešla jen CM9, prostě si udělej backup toho routeru pro jistotu, pak tu kartu vyměň za novou a nastav ji úplně stejně jak byla ta předtím (všechno, co se jí týkalo, tzn. spřažení s bridgem, access-list, firewall, ospf apod.). Ostatní konfigurace, která se karty netýkala zůstane beze změn.
0 x
je teoreticky možné že ti všechna nastavení zůstanou. Když se například vymění ethernet v pc s mikrotikem za identickou jinou, tak vše zůstane. U wifi je to logicky horší ale tak nastaveni wifiny je to nejsnadnější.
0 x