❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Úvahy o LTE (OT fork z: Už i ty, Hav-le?)

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
pcwifi
antispam: Ano

Re: Už i ty, Hav-le?

Příspěvekod pcwifi » 13 years ago

ta-ble-ty :lol: http://www.youtube.com/watch?v=Z2SjAtY6wUU

no doma maj lidi pc,to nebudou resit praci preci na nejakym velkym dotykovym tukatku. Jeste ohledne upgrade mobil.siti, rikam si, ze to asi nebude az tak otazka penez, ale te hokny co se musi udelat pri modernizaci site...

PW
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 13 years ago

i k nejnižšímu tarifu? a dostanu aspoň moderní tablet nebo ty nepoužitelný shitky za pár tisíc?
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viktor Novotný » 13 years ago

pocitej se shitkou :) ...
0 x

David2006

Příspěvekod David2006 » 13 years ago

Dobře tak si místo tabletu představte mobil ve kterém máte stejnou rychlost jakou teď dáváte po bezdrátu jako svůj nejlepší tarif - mobil má skoro každej tablet bude mít do 2let nějaká ta skupinka mladých lidí taky. Jde o to že kolem toho LTE se utvoří celé odvětví a tomu se dost věcí přizpůsobí, jen mi do toho nějak nehraje venkoví wifi.
0 x

Tomáš Nesrsta
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Tomáš Nesrsta » 13 years ago

Cetl nekdo z Vas podminky pro zjiskani frekvencí pro LTE? V te aukci je dano ze operator musi nejdriv pokryt signalem vesnice a prdelky. No vzhledem k frekvecni okolo 800Mhz jin k tomu bude stacit celkem malo vysilacu. Otazkou je samozrejme jak to bude fungovat.
No kazdopadne bych se LTE nebal uz z duvodu ze je v aukci podminka umoznit vstup virtualnich operatoru, v prekladu, sikovnejsi z Vas budou LTE dal vesele preprodavat svym klientum a jeste jim k tomu nabidnou mobil.
0 x

soooc

Příspěvekod soooc » 13 years ago

David2006 píše:Dobře tak si místo tabletu představte mobil ve kterém máte stejnou rychlost jakou teď dáváte po bezdrátu jako svůj nejlepší tarif - mobil má skoro každej tablet bude mít do 2let nějaká ta skupinka mladých lidí taky. Jde o to že kolem toho LTE se utvoří celé odvětví a tomu se dost věcí přizpůsobí, jen mi do toho nějak nehraje venkoví wifi.

LTE v tomto podání má jednu chybu - ano tablet super. Ale co když mám doma tablety 2? Budu si platit 2 tarify? Nebo si koupit něco, co mi to skvělé LTE rozhodí po domě? WiFi? Aha, takže skvělé LTE rozhodím pomalu i v domech umírajícím 2,4GHz pásmem.

Navíc operátoři tlačí na to, aby pokrytí bylo pouze venkovní a né vnitřní. Tam už se výhody pro venkov ztrácí. Mám mít na střeše anténu od T-mobile, který když se něco pokazí, přijede za 2 týdny? A nebo od Leeooonka z vedlejší vsi, který přicupitá zítra.

A rychlost? Lidi nepoznají megabity od megabajtů, upload od downloadu, internet od webu ... A jak tu někdo psal, O2 rozhodně nemá zájem si pomocí LTE snižovat koláč vybraný na ADSL.

Bál bych se spíš toho cenového nástupu a tlaku od lidí na snižování ceny, o kvalitu služby až na hodně dalším místě :)
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 13 years ago

koupíš si RB751 a zapíchneš si do toho 3G/LTE modem tak jak to dělaji v jiných zemích a odvysíláš si to doma na wifi :-D proto tam to USBčko je :-)
0 x

pcwifi

Thomeless : podivej se jak se to vse sesrat, kdyz se toho ujme lama, narazim tim na ufona a jeho 450Mhz, ktere se siri daaaaaleko lepe nez 800Mhz. A i tak je to loser trhu, protoze co predvadi resp. uz 2 roky nepredvadi je vymluvne samo o sobe. OPící kryji stejnou lokalitu 3Gckem, kterou ufon kryje jednou BTS aspon 2-3 btskama, jenze kapacitne bych si troufl rict, ze 3G ma dost navrch nehlede na papirove vyssi maximum rychlosti. Ufon se bud do roka vzpamatuje a nebo padne.

PW
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

:D vzdyt uz je davno KO (penta to prodala) ... tak nevim jak by se jako mohl vzpamatovat :)
0 x

pcwifi

prodala = nekdo to kupil a evidentne do toho nenasypal ani grešli, protoze 2 roky je to furt stejny. Pritom mohl byt signal v kazde prcce pri poradnem pokryti, ktere by citalo odhadem 1/3 toho co pouziva kdokoliv z nasi trojky k pokryti uzemi GSM. CR je zeme paradoxů.

PW
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

2 roky ? vzdyt je to cca pul roku ne ?
0 x

pcwifi

no to bude dyl ale ja sem scel rict, ze 2 roky se pokryti nezvetsilo ani o píď diky vybudovani nove BTS. Proste STOP stav majitel nemajitel...

PW
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

jasne, ale tak nediv se .. zajem o to nebude veliky .. kdyz si tak dokonale zprznily jmeno zachazenim s klienty ... :)
0 x

Majklik

Příspěvekod Majklik » 13 years ago

Add to LTE. Některé názory mi připadají na tradiční ukázku stavu bagatelizace nebo výsměchu konkurence? Nejsou to první fáze stavu, kdy s tou konkurencí prohraju? :-)

Je třeba si uvědomit, že situace je horší. Jednak ty bezdráty velkoopů se lepší. Jistě, lepšíte se i vy, ale jednoho dne, možné s LTE, dospějí velcí operátoři do stavu, kdy to podstatné majoritě bude stačit pro běžný provoz. Pak, i když nabídnete za podobný peníz lepší parametry, tak se mohou přiklonit k té mobilnější variantě, což bude pro lokální ISP okresního formátu okamžik dost tvrdého oříšku. V podstatě pokud nebude dostatek služeb, které opravdu budou vyžadovat velké toky s nízkou odezvou a lidé si na ně nezvyknou, tak nebudou mít potřebu se k té fixní síti tak vázat.
Na rozdíl od globálních operátorů bude problém i s pakety. Už dneska je běžné, že je firma, která má cca 50 SIMek za nějaké relativně OK peníz (pár set Kč/měsíc paušál za číslo, neumezeném volání v ČR). K tomu jako bonus na všech pobočkách SDSL nebo VDSL linky za 1 Kč/měsíc (slouží jako backupy) a další bonus pro zaměstance je, že zaměstanci mají doma VDSL linky za 10 Kč/měsíc (a mobilní služby pro rodinné příslušníky s cenou ve zlomcích ofic. ceníků). Dokážete konkurovat tomuto? K svému tarifu řádu za 500-800 Kč/měsíc nabídnout neomezené mobilní služby? Tohle slučování služeb do paketů se špatně přebíjí.

Add ten počet SIMek a tarifů. Tomuhle se snadno OPové přizpůsobí. Už i já mám asi 5 datových SIM v jednom tarifu za jeden paušál a stálo to navíc nějakou desetikačku za vydání další SIMky (protože ve všech noťasech, PDA, ... mám vestavěné 3G modul a je opruz přehazovat kartu).
Jen tak bokem, všimli jste si, že realita pomalu míří k tomu, že do těchto poponášecích hraček nejde SIMka dát? Ona je tam od výrobce a zajištené globální využívání připojení. Měli jste třeba v ruce Amazon 3G čtečku? Ono to funguje skoro všude, kde se Amazon dohodl s operátory, kteří mají svůj podíl z prodaných knih a já si můžu surfovat zcela bez omezení cca v 60-ti zemích (a pár dalších s limity).
Řekl bych, že to bude část dalšího vývoje. Jak dneska mobilní opové kopou (nebo už i dokopali), že datové přenozy jim kanibalizují peníze z mobilních telefonních služeb a dostávají vzkaz, že se od nich chce jen zajištění dat za paušál a ať se tak nějak s tím srovnají, tak další krok může být, že to připojení bude spět k tomu "zdarma", kdy jeho cena bude schována v reklamě/službách/... a jde jen o to, zda se dokážu domluvit na podílu na tomto koláči. Ano, tohle je ještě na hodně let, ale měl bych s takovým vývojem počítat. Stejně takto nebude fungovat stoprocentn ě na celém území, ale toto bude tvrdá konkurence, které se bude vzdorovat mnohem hůře a hledat v tom skřípění lidi, kteří mi budou ochotni za to "holé" připojení paltit tak, abych se slušně uživil.
0 x

David2006

Příspěvekod David2006 » 13 years ago

Hodně let je 2 max. 5let? Jinak tomu trhu s reklamou moc nevěěřím pamatuji si jak jsem se tak před víc než 10lety připojoval kdekoli po státech s notebookem, dialup modemem a programem co zobrazoval reklamu dole jako větší banner. V té době se zkoušeli i prodávat za cent notebooky na podobném reklamním principu a celé to krachlo. Možná Amazon se na trošku podobném principu chytnul, ale to je spíše specifikum. Prostě nechápu kde budou pak brát těch 70-90mld tržeb ročně na které si ta trojka operátorů hlavně díky hlasu přijde. A ono jít na 20-30mld je pak vcelku hukot i pro ně a jejich akcionáře.
Naposledy upravil(a) David2006 dne 27 Feb 2012 10:48, celkem upraveno 1 x.
0 x