Add to LTE. Některé názory mi připadají na tradiční ukázku stavu bagatelizace nebo výsměchu konkurence? Nejsou to první fáze stavu, kdy s tou konkurencí prohraju?

Je třeba si uvědomit, že situace je horší. Jednak ty bezdráty velkoopů se lepší. Jistě, lepšíte se i vy, ale jednoho dne, možné s LTE, dospějí velcí operátoři do stavu, kdy to podstatné majoritě bude stačit pro běžný provoz. Pak, i když nabídnete za podobný peníz lepší parametry, tak se mohou přiklonit k té mobilnější variantě, což bude pro lokální ISP okresního formátu okamžik dost tvrdého oříšku. V podstatě pokud nebude dostatek služeb, které opravdu budou vyžadovat velké toky s nízkou odezvou a lidé si na ně nezvyknou, tak nebudou mít potřebu se k té fixní síti tak vázat.
Na rozdíl od globálních operátorů bude problém i s pakety. Už dneska je běžné, že je firma, která má cca 50 SIMek za nějaké relativně OK peníz (pár set Kč/měsíc paušál za číslo, neumezeném volání v ČR). K tomu jako bonus na všech pobočkách SDSL nebo VDSL linky za 1 Kč/měsíc (slouží jako backupy) a další bonus pro zaměstance je, že zaměstanci mají doma VDSL linky za 10 Kč/měsíc (a mobilní služby pro rodinné příslušníky s cenou ve zlomcích ofic. ceníků). Dokážete konkurovat tomuto? K svému tarifu řádu za 500-800 Kč/měsíc nabídnout neomezené mobilní služby? Tohle slučování služeb do paketů se špatně přebíjí.
Add ten počet SIMek a tarifů. Tomuhle se snadno OPové přizpůsobí. Už i já mám asi 5 datových SIM v jednom tarifu za jeden paušál a stálo to navíc nějakou desetikačku za vydání další SIMky (protože ve všech noťasech, PDA, ... mám vestavěné 3G modul a je opruz přehazovat kartu).
Jen tak bokem, všimli jste si, že realita pomalu míří k tomu, že do těchto poponášecích hraček nejde SIMka dát? Ona je tam od výrobce a zajištené globální využívání připojení. Měli jste třeba v ruce Amazon 3G čtečku? Ono to funguje skoro všude, kde se Amazon dohodl s operátory, kteří mají svůj podíl z prodaných knih a já si můžu surfovat zcela bez omezení cca v 60-ti zemích (a pár dalších s limity).
Řekl bych, že to bude část dalšího vývoje. Jak dneska mobilní opové kopou (nebo už i dokopali), že datové přenozy jim kanibalizují peníze z mobilních telefonních služeb a dostávají vzkaz, že se od nich chce jen zajištění dat za paušál a ať se tak nějak s tím srovnají, tak další krok může být, že to připojení bude spět k tomu "zdarma", kdy jeho cena bude schována v reklamě/službách/... a jde jen o to, zda se dokážu domluvit na podílu na tomto koláči. Ano, tohle je ještě na hodně let, ale měl bych s takovým vývojem počítat. Stejně takto nebude fungovat stoprocentn ě na celém území, ale toto bude tvrdá konkurence, které se bude vzdorovat mnohem hůře a hledat v tom skřípění lidi, kteří mi budou ochotni za to "holé" připojení paltit tak, abych se slušně uživil.