❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

RouterBOARD SXT

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
pcwifi
antispam: Ano

Re: RouterBOARD SXT

Příspěvekod pcwifi » 14 years ago

neni od veci prozradit kde co proc jak byla ta chyba :D

PW
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

no vlastně ani moc nevim v čem to bylo. Provedl jsem pro mě běžný nastavení který mám na podobných routerech a rozjelo se to. Vlastně to možná dělalo nastavení wireless protokolu na "nv2 nstreme" a možná se to nějak nechtělo domluvit takže jsem přepnul klienta na any a apčko čistě na to co chci a šlape to jak z praku. Přesně nevim čim to bylo ale RX rate bylo na minimální rychlosti a CCQ RX bylo stabilně na tušim 7% což je vlastnost NV2ky když je nízký rate. CCQ se tam počítá trochu jinak.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Martin_H

Příspěvekod Martin_H » 14 years ago

Včera jsem byl namontovat svůj první kousek jako klienta. Jede proti verikálnímu prowaxu 120 stupňů. Namontoval jsem ho dle návodu a čekal že mi to nepojede protože všude je tady řečeno že je jako hlavní chain horizontální polarizace. Přepnul jsem tedy na chain 1 a ccq v háji, pingy výpadky no jelo to hnusne. Tak si říkám skusím chain 0, najednou jako by vše ustalo ccq kolem 100 pingy 1ms signál se moc neměnil. Je možné že by v 5.2 rosu otočili polarizaci? neo jsem tak blízko u antény že mu to je jedno? ale to mi zase nejde do hlavy když mi to na podle nich spravne polarizaci nejelo.
0 x

hapi

jak daleko jsi od sektoru a jakej máš signal?
0 x

Martin_H

Příspěvekod Martin_H » 14 years ago

je to 50m fara na kostel signal -64/70 je to na roh sektorky

resim ted ale jiny problem, v jinem okne mam ptp jirous24 v zadni casti a pred nim tu stejnou prowaxku kdyz je zapla a nejsou na ni klienti vse ok, kdyz na ni pripojim klienta spoj i ten prowax s klientem jdou do haje muze to byt tak velkym rusenim? i kdyz jsem v limitech i kdyz jsem skusil co nejvetsi kanalovy odstup tak nic, pomohlo by kdybych tu prowaxku dal na uroven toho jirouse nebo to je jedno a bude se to rusit stale? diky
0 x

ByZaK

Příspěvekod ByZaK » 14 years ago

Po přečtení diskuze na téma SXT hodím do placu info o funkčnosti v reálném provozu. Je to PtP spoj na 1960m, přímá viditelnost, Nko, pouze chain 0, výkon v limitu. Přijímaná úroveň -67/-67, link 58,5Mbps (občas 65Mbps), je to spoj pro připojení cca 30 klientů a večerní špičky jsou cca na 20Mbps/4Mbps. Latence spoje 2-3ms pro paket 1024B. Sice při montáži jako by člověk nic nedržel v ruce, ale potom mě to celkem překvapilo. Jede to cca týden bez výpadku a problému, ale pro jistotu se nechal postavenej původní spoj a tohle je jako prvotní test SXT v reálu. No až na ten kryt, zatím dobrý, ťuk ťuk...
0 x
Zdeněk Kudrnáč - KudrnacNET - http://www.kudrnac.net

honzam

Příspěvekod honzam » 14 years ago

Martin_H píše:Včera jsem byl namontovat svůj první kousek jako klienta. Jede proti verikálnímu prowaxu 120 stupňů. Namontoval jsem ho dle návodu a čekal že mi to nepojede protože všude je tady řečeno že je jako hlavní chain horizontální polarizace. Přepnul jsem tedy na chain 1 a ccq v háji, pingy výpadky no jelo to hnusne. Tak si říkám skusím chain 0, najednou jako by vše ustalo ccq kolem 100 pingy 1ms signál se moc neměnil. Je možné že by v 5.2 rosu otočili polarizaci? neo jsem tak blízko u antény že mu to je jedno? ale to mi zase nejde do hlavy když mi to na podle nich spravne polarizaci nejelo.

Je to tím že samotný chain1 nelze použít. Pokud jedeš v chain0 tak máš SXT v horizontalu proti tvé vertikální prowaxce :)
http://forum.mikrotik.com/viewtopic.php ... 62#p264462
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ppp76 » 14 years ago

ByZaK píše:Po přečtení diskuze na téma SXT hodím do placu info o funkčnosti v reálném provozu. Je to PtP spoj na 1960m, přímá viditelnost, Nko, pouze chain 0, výkon v limitu. Přijímaná úroveň -67/-67, link 58,5Mbps (občas 65Mbps), je to spoj pro připojení cca 30 klientů a večerní špičky jsou cca na 20Mbps/4Mbps. Latence spoje 2-3ms pro paket 1024B. Sice při montáži jako by člověk nic nedržel v ruce, ale potom mě to celkem překvapilo. Jede to cca týden bez výpadku a problému, ale pro jistotu se nechal postavenej původní spoj a tohle je jako prvotní test SXT v reálu. No až na ten kryt, zatím dobrý, ťuk ťuk...

Jeste by me zajimalo kolik tam toho okolo poletuje v eteru nebo jestli je tam nejak rusneji ......
0 x

ByZaK

Příspěvekod ByZaK » 14 years ago

pri scanu to najde cca 15 AP, s tím že 3 jsou na tom samém stožáru. Kanál je jinak čístý včetně kanálu o jeden výš a jeden níž. No a s postupem času zatím žádné problémy.
0 x
Zdeněk Kudrnáč - KudrnacNET - http://www.kudrnac.net

Wellnet

Příspěvekod Wellnet » 14 years ago

Myslím že za tu cenu co zato chtějí s tím že jestli chci nastavit vertikalní ůhel tak si musím za další peníz koupit držák se mi to absolutně nevyplatí,navíc to dělá haluze,prozatím nejlepší geantle box a rb 711an...a taky levnější"
0 x

basty
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod basty » 14 years ago

Wellnet píše:Myslím že za tu cenu co zato chtějí s tím že jestli chci nastavit vertikalní ůhel tak si musím za další peníz koupit držák se mi to absolutně nevyplatí,navíc to dělá haluze,prozatím nejlepší geantle box a rb 711an...a taky levnější"

ano, ale pouze jedna antena.
0 x

hapi

je zajímavý že u SXT vadí nemožnost vertikálního naklápění ale u NS jednotek to nikomu nevadí. Oháně se tu levnější sadou s RB711 je jako porovnávat jedno a dvě auta. Podstatný je, že mikrotik má odpoveď na duální sadu.

Jo a dneska tu byl takovej slejvák s kroupama, že alcoma na 8km vynechávala, 28dB duální šťouračky na 7,5k se zhoršil signál o 5dB a SXTčka do 1600m jenom o pár dB. Docela zajímavý.
0 x

stouracpetr

Příspěvekod stouracpetr » 14 years ago

Jestli byl dest na vetsi plose-cele trase nebo vetsine trasy- pak musel signal 10 GHz 8 km ,[vypadky],citlivejsi na dest-vlnova delka se blizi prumeru kapek nebo krup- prochazet ,,vrstvou ,,vody[mozna celych 8 km],5 GHz 7,5 km mene citlivy na dest-vetsi vlnova delka-5 dB pokles, 5 GHz 1,6 km mensi vrstva vody,pokles -1-2 dB?,typ anteny prilis nehraje roli,dulezita je vzdalenost a vlnova delka.

Petr Stourac
0 x

hapi

mě je to jasný, jenom to uvádim jako příklad toho co se stalo a na jakých vzdáleností to mělo vliv. Na krátkých skoro vůbec ale na delších to bylo znát a že to složilo 10GHz pojítko s rezervou přes 20dB ale 5GHz jenom lehklj pokles. Jak asi padne takový 70GHz pojítko...
0 x

mvh
antispam: Ano

Příspěvekod mvh » 14 years ago

Kdyz ho das na 8km tak padne ;)
Kdyz ho provozujes na rozumnou vzdalenost tak o nem nevis.

rf in-octets : 20013583229712
rf in-idle-octets : 17543147085837
rf in-good-octets : 2443953401975
rf in-errored-octets : 0
rf out-octets : 20013583228524
rf out-idle-octets : 19589859015209
rf in-pkts : 2177754897
rf in-good-pkts : 2177754897
rf in-errored-pkts : 0
rf in-lost-pkts : 0
rf out-pkts : 1548298310
rf elapsed-time : 0011:14:55:53