❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Budoucnost VO-R/14/08.2005_26 - 10GHz

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
Jardax
antispam: Ano

Re: Budoucnost VO-R/14/08.2005_26 - 10GHz

Příspěvekod Jardax » 14 years ago

David2006 píše:Možná jsem něco přehlédl - ale nějak postrádám odkaz na stránky ctu.cz kde by měl být návrh té změny k připomínkovému řízení (pokud vůbec je). Prostě mi jen chybí víc informací, máte je prosím někdo?

Zadne neni pokud je mi znamo. Insider se pouze domniva, ze by bylo zahodno takovou zmenu ve smyslu zprisneni podminek iniciovat, jelikoz se na trh tlaci zarizeni, ktera mohou byt za utrcitych okolnosti podle VO provozovana, ale nedodrzujici jista nepsana pravidla, ktera v tomto pasmu panuji. Coz by mohlo mit dost fatalni dopady.
0 x

Insider
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Insider » 14 years ago

Jardax píše:Tak to hod na papir jako navrh :)
A nezapomen udelat jeste jeden, wifi pasmo 10,2 - to by vubec nebylo spatny reseni pro vsechny zucastnene.
Na druhou stranu se obavam, ze takove zarizeni ala ubnt by nebyl problem plynule preladit o par set mega vyse...

Tenhle tyden to nestihnu, jedu na hory, ale necham to projit hlavou a urcite udelame nejakou Mobbingovou akci,kterou by buď každý odelal sám, nebo bych udělal Web s podpisovým archem
0 x
Michal Peterka, KPE spol. s r.o.
V Hůrkách 1, Praha5 Nové Butovice, Tel: 242498100, 777208819
http://pojitko.cz

Insider
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Insider » 14 years ago

Jardax píše:
David2006 píše:Možná jsem něco přehlédl - ale nějak postrádám odkaz na stránky ctu.cz kde by měl být návrh té změny k připomínkovému řízení (pokud vůbec je). Prostě mi jen chybí víc informací, máte je prosím někdo?

Zadne neni pokud je mi znamo. Insider se pouze domniva, ze by bylo zahodno takovou zmenu ve smyslu zprisneni podminek iniciovat, jelikoz se na trh tlaci zarizeni, ktera mohou byt za utrcitych okolnosti podle VO provozovana, ale nedodrzujici jista nepsana pravidla, ktera v tomto pasmu panuji. Coz by mohlo mit dost fatalni dopady.

Naprosto presne
0 x
Michal Peterka, KPE spol. s r.o.
V Hůrkách 1, Praha5 Nové Butovice, Tel: 242498100, 777208819
http://pojitko.cz

lwq
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lwq » 14 years ago

Ja sem urcite pro, aby se z 10GHz pasma udelalo licensovane pasmo s koordinaci CTU. Kdo ma penize na poradny spoj, tak par stovek mesicne za frekvenci (= urcitou "ochranu" investice) bude zanedbatelny ...

UBNT a podobne "hracky" pro kazde pasmo znaci velky problem - viz. 5GHz pasmo ... :roll:

Osobne bych UBNT vyrobky (a podobne) jako regulator tvrde reguloval ... 3,5GHz bych vubec zakazal pro pouzivani bez schvaleni a licence ...
Jak se vubec muze prodavat 500mW 2,4GHz zesilovac ci 1W 5GHz zesilovac ? Vzdyt je to primo proti VO :roll:
0 x
LWQ ... Vice na www.lwq.cz (treba GIOM 3000 atp.) ...

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 14 years ago

lwq píše:Ja sem urcite pro, aby se z 10GHz pasma udelalo licensovane pasmo s koordinaci CTU.

to je nereálné, půlka spojů v republice by musela zmiznout a kdo rozhodne o tom který spoj pujde dolů a který zůstane? Najivko :)
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

ono ti to ubntu s 10GHz řekne jakej spoj máš sundat :-)
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

lwq
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lwq » 14 years ago

Proc pulka spoju ? Dost spoju je pomerne kvalitnich a novejsich, tem kdo to provozuje tech par korun navic za licenci urcite stoji ...
Pokud myslis z duvodu koordinace, no to je vec jina ... :roll:
0 x
LWQ ... Vice na www.lwq.cz (treba GIOM 3000 atp.) ...

pthv
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pthv » 14 years ago

Jak jsem driv zminil, tak bych jim nasel kus pasma kolem 10Ghz, kde by to mohli pouzivat. Dal bych udelal asi databazi 10GHz spoju na ctu, tak jak je to pro 74 a 80GHz. Tim by se jednoduseji resilo zaruseni a kdo kam prisel drive. CTU by tim melo zjednodusenou praci.:) Tot muj nazor... lezi v tom az moc financi, nez aby se to melo uvolnit, dle meho nazoru.
0 x

lyra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lyra » 14 years ago

Zdravím..Nevím jestli je to nesmysl nebo ne,ale na trhu jsou firmy ktere nabizeni provozování páteřní sítě dle požadavků z bodu do bodu B za poměrně menší měsíční pronájmy než bylo dříve ( obvykle pronajem 10 ghz spoje/100 Mbit byl od 5000Kc vyse) Tam bych věřil že třeba už něco podobne můžou požívat protože, nikdo neví co maji uvnitř antén a beden. Na webové rozraní nikoho nepustí.
Ohledně ČTU si nedělám iluze ,že by pomáhalo někomu z ISP s udržitelností spoje v 10 Ghz . Na to jsou určené placené pásma a placené služby, pokud někoho by jsi v licencovaném pásmu zarušil tak se budeš divit co stoji hodina práce ČTU.
Co si budem říkat 11 Ghz bude zaplněné, do dalších pásem se nikomu moct chtít nebude,protože pokud mám platit dost
peněz za pásmo at je to 3,5,18 nebo 26 Ghz tak musím mít dost lidi v te lokalitě kam to míří aby mi to zaplatilo aspon cenu spoju a poplatky .Tím pádem zase na vesnicich bude mít vic šance 02 s kabelem na optice do ustředny ,protože dnes lidi slyší na 6,10 i více MBit rychlost za cenu max 600 Kč.( Pravda po casove akci jim to zvednou,ale lidi bud zustanou nebo
si to domluví na menší ceně.)Líbí se mi když mi řekne klient ..mam 10 MBit za 400 Kč za kolik mi to dáte Vy..
Pokud tam mam optiku tak řeknu No já... tak 30 Mbit, ale pokud tam mam wifi nebo 10 Ghz nemohu moc nabízet abych měl i pro ostatní. Ale to už jsme zase jinde.
Závěr myslím že ČTU nebude řešit pokud někomu nepůjde 10 Ghz s tím že volné pásmo oni neřeší.
0 x

Leeonek

lwq: no třeba swmka by museli dolů, pochybuju, že by někoho bavilo platit 2 kanály kvůli 20Mbitu ;)
no, každopádně jsem spíš myslel jak zkoordinovat stávající spoje, to by bylo podlě mě takřka nemožné.
0 x

Jardax

Leeonek píše:lwq: no třeba swmka by museli dolů, pochybuju, že by někoho bavilo platit 2 kanály kvůli 20Mbitu ;)
no, každopádně jsem spíš myslel jak zkoordinovat stávající spoje, to by bylo podlě mě takřka nemožné.

SVMka jsou jednokanalova, i kdyz existuje hw reseni jak sirku kanalu roztahnou a zuzit +- nekolik MHz kolem stredni 28MHz hodnoty.

Resp. vsechna existujici reseni v 10GHz jsou jednokanalova (a uzssi v nekterych pripadech)
0 x

Leeonek

to je uvedeno v technických žvástech výrobce, relita je bohuže jiná. Ještě jsi neslyšel o teplotní nestabilitě swm? Víš proč se swmka ladí na půlkanál?
0 x

Jardax

Leeonek píše:to je uvedeno v technických žvástech výrobce, relita je bohuže jiná. Ještě jsi neslyšel o teplotní nestabilitě swm? Víš proč se swmka ladí na půlkanál?

Nevim, ale urcite mi to prozradis. Ja to pak pujdu vysvetlit tem SVM co mame jeste na trasach, pripadne jsou ve skladu po letech fungovani - ze jsou vsechny blby a nedelaji to co rikas.
Na pulkanal se leadi z prosteho duvodu - protoze to jde.
0 x

David2006

Příspěvekod David2006 » 14 years ago

Já spíš nechápu proč se dopředně má brojit proti něčemu co stejně není povolené a jeho povolení se ani nechystá ( žádný vývěs na webu ctu.cz ) . To se tam jako napíše jedna paní povídala že chcete povolit to a to tak to prrr tytyty, tohle mi nedělejte?
0 x

Leeonek

Jardax: na půlkanále zasereš vlivem teplot "jen" 2 kanály, kdežto na celém jsou v závislosti na teplotě nepoužitelné 3.
0 x