❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

RouterBOARD SXT

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
mato1

Re: RouterBOARD SXT

Příspěvekod mato1 » 14 years ago

Polk píše:Dík za reakci, to netvrdím s těma 10 klienty, mám sektor, kam mám pověšené skoky do dalších vesniček, proto se ptám třeba na těch 10 klientů. Ještě dotaz ohledně toho výkonu, když jsem UBNT stáhl do limitu a stále při výborném signálu se uplně umrtvil třeba upload (pokud jsme stáhl klienta). Stále se todle děje ?
A jestli je pak možné s reálnými toky pověsit cca 50 klientů na sektor tak je to hezké. A jak řešíš páteřní skoky na tom UBNT ? RocketyDish mi přijdou šílené, raději nějakou menší parabolku, což nanobridge zrovna moc nemají. Nějaký Jirous anténa + rocket M5 ? Třeba ted mám páteřní spoj na 12 KM mikrotik - mikrotik , bohužel jsem ho musel přepnout do turba v klasickém NStreme ve špičce tam teče cca 30/8 Mbits a zvládá to dobře. Když dám Nanobridge 25 Dbi protisobě, tak mi na tudle vzdálenost pustěj třeba 60/10 v 20 Mhz ?

na 12km uz nie je idealne davat male anteny so ziskom 24db... tam je ten rocket s dishom asi ideal. ale treba skusit napr. rocket s jirous extream dual - mohlo by to chodit krasne.
co sa tyka uploadu, tak ten je davno dorieseny
0 x

mato1

Příspěvekod mato1 » 14 years ago

Repkins píše: Na MK jsem prostě zatím neměl problém protlačit skrz síť cokoliv. A to je pro mě dost důležitej faktor. K čemu mě bude technologie, která sice dokáže narvat ke klientovi např 30Mega, když na ní nejedou správně některé aplikace. MK má pro mne navíc výhodu v tom, že přesně vidím, co se v něm děje, že si můžu pohrát s každým paketem - že tomu strojku skutečně vládnu. Zatím u mě vede MK a raději si počkám na další vývoj. Ale UBNT uplně nezavrhuju, určitě má svoje plusy, jen prostě mě v několika případech zklamalo. Co se týče SXT, tak vyzkouším a uvidím. Provedení je možná trochu odfláknuté ale zas je to první externí vlaštovka od MK, věřím tomu, že se brzy poučí a dají na trh verzi 2, kde budou nectnosti odchytány.

toto nechapem... vsak ubnt dat do bridgu, tym padom je to L2 a neviem co by ti na tom nemalo chodit... skus podrobnejsie opisat, lebo mam pocit, ze bola chyba
inde
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 14 years ago

hapi: kdo chce prodávat nové zařízení, Klíma? :) prosímtě, dej si tu práci, napiš na čtu, co ti k tomu řeknou. Dohadovat se o spolu můžeme dlouho, ale o to nemám zájem. Pokud čtu napíše, že je povolený 40Mhz kanál v 5ghz pásmu, řeknu že jsi měl pravdu, jinak jsou to jen tlachy o ničem....
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ppp76 » 14 years ago

Leeonek píše:
ppp76 píše:Na kterym skoleni se merilo? Ze bych nejaky zas prosvihl? .....

Minulý týden na Severce, a byli tam i jisté zajímavosti. Třeba to, že turbo mód se v ČR opravdu nesmí používat, a nko v 40Mhz kanále na mk je vlastně regulerních 2x20Mhz, tzn i s mezerou mezi frekvencema.

JJ tak to s tim nkem uz se merilo v marine na podzim , ale ta severka me stve ze sem prosvihl ... on snad nekdo veril ze turbo se smi pouzivat? :D
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Leeonek píše:hapi: kdo chce prodávat nové zařízení, Klíma? :) prosímtě, dej si tu práci, napiš na čtu, co ti k tomu řeknou. Dohadovat se o spolu můžeme dlouho, ale o to nemám zájem. Pokud čtu napíše, že je povolený 40Mhz kanál v 5ghz pásmu, řeknu že jsi měl pravdu, jinak jsou to jen tlachy o ničem....

Ctu te odkaze na normu a nejak se nehodlaj bavit , jedine tak na nejakym skoleni , tam sou obcas sdilny chlapi ... ale jinak ti reknou spektralni hustota je to co merej
JInak mi nekdo ukazte pokud ste zastancem ze turbo se muze , kde je receno ze sirka kanalu neni nijak omezena .....
0 x

stouracpetr

Příspěvekod stouracpetr » 14 years ago

Selič píše:
Uvidime jest-li/kdy bude WISPstation M5. Stouracova panelka s boxem a WISPstation5 si vede velice dobre a pritom je to cenove velmi prijatelne. Pro vyrobce to znamena vyvrtat do plechu jen 4 diry navic a pak si muzete vybrat, jestli dat VIP RB711 nebo obyc. WISPstation M5.

Samozrejme me potesi,kdyz slysim chvalu na svoje zarizeni,panelka s boxem si mohla vest jeste o trochu lepe,jestli si dobre pamatuji,byla to jedna z tech ,,mene vypecenych,,pokud se jedna o CSV,jeste na puvodnim plosnem spoji .Upraveny plosny spoj s lepsim sladenim prechodu mikropasek-pigtail dosahuje prumerne CSV 1,15 na vystupu u.fl nebo MMCX.

K RB SXT:Pokud by nekomu odesel a nebylo to na reklamaci,odkoupim ho za rozumnou cenu za ucelem zmereni anteny.Pripadne nabidky do PM.

Petr Stourac
0 x

okoun
antispam: Ano

Příspěvekod okoun » 14 years ago

já bych toho Krištofa Klímu nebral zas tak vážně, ano už na podzim obhájili nějakým svým měřením, jak je Nko super a nevylejzá z kanálu, ale Klíma je prostě obchodník a obchodníci vidějí věci trochu jinak :)
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Tak ty mereni co se delali na podzim v marine delal clovek z dcomu , krystof pouze koukal na vysledky takze v tomhle ho musim hajit, nesnazil se tam nic prodavat tim merenim .Jiste jde mu o obchod ale nekaze bludy . Pokud ste tamnekdo byl tak vite .... no jen se hlaste kdo ste byl na podzim v marine :)
Jinak zatim nevim ze by klima prodaval nejakej shit jen aby prodal ... za tim co prodava si stoji ... ne jak nektere obchody ktere prodaji cokoliv hlavne ze prodaj ...viz nektere anteny ...grrrrrrrr
0 x

ef

Příspěvekod ef » 14 years ago

Byl jsem u měření osobně a ladili jsme Nko na dvou RB711 proti sobě, zkoušeli jsme i N-ko se zapnutým nstreme - na spektráku vypadal signál bezezměny. Vždy to bylo jako dva kanály vedle sebe. Jeden kanál měl vyšší úroveň signálu než druhý i tímto to bylo rozeznatelné. Ten člověk z DCOMu si to vše fotil. Chtěli jsme testovat i turbo ale to už jsme nezvládli, byla zamluvená výletní loď.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

Leeonek píše:hapi: kdo chce prodávat nové zařízení, Klíma? :) prosímtě, dej si tu práci, napiš na čtu, co ti k tomu řeknou. Dohadovat se o spolu můžeme dlouho, ale o to nemám zájem. Pokud čtu napíše, že je povolený 40Mhz kanál v 5ghz pásmu, řeknu že jsi měl pravdu, jinak jsou to jen tlachy o ničem....

a dost

http://goldheart.klfree.net/~tom712/Zak ... -12%29.pdf

12 stránka

Kód: Vybrat vše

4.3.2 Limits
The nominal bandwidth shall be in the range from 5 MHz to 40 MHz.
The occupied channel bandwidth shall be between 80 % and 100 % of the declared nominal channel bandwidth. In case
of smart antenna systems (devices with multiple transmit chains) each of the transmit chains shall meet this
requirement.

timhle považuju diskuzi na téma 40MHz kanálu za uzavřenou čimž zametu prah i před starýma canopkama který jely na 7MHz. Tedy, turbo i široký Nko povolený jsou. Klíma si může říkt co chce, pro mě je to amatér a lituju ty co poslouchaji jeho keci a ještě za to platí a stresujou se že prošvihly jeho školení.

Jo a mimochodem, podívejte se na tu masku co je níž. Jestli maska 20MHz kanálu přetejká, 40MHz bude přetejkat ještě víc což ukazovaly odpůrci Nka.

Tohle by si měly přečíst všichni ISPíci aby viděly, jak UBNTu a podobný nezregulovaný a nezregulovatelný šmejdy prasí spektrum když na anténě je 50dB, tak na postraních kanálech je 20dB a dalších postraních 10dB. Jo a šum lítá vzduchem. Děkujeme ti UBNTU za krásné sprasení pásma díky tvé neskonalé moudrosti při osazování sraček výkonými prvky. Lidi si vůbec neuvědomujou svojí benevolenci k regulaci. Před 4 roky jsem jel na 5dB výkon, dneska tam je default.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

ppp76
Kontaktovat uživatele:

No konecne nejakej matros do dizkuze hapi :mrgreen: , dej si 40Mhz kanal povolame nekoho z ctu a hadej se s nim pak nekde na strese :mrgreen: ne diky radeji zustanu na 20mhz ... nejhorsi je ze ani na ctu nemaj poradne asi jasno ... ovsem to je uz jine tema vratme se k sxt
Nasadil sem ho na strechu a snazim se ho vyladit proti sektoru v nku , druha krabicka je schibox s rb711 ... zatim vytezi 711 cca o 1/3 lepsi propustnost ... pro stourali ano testuju to pouze bttestem :D
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 14 years ago

Hapi, jak jsem psal, dokud neuvidím vyjádření od čtu, že lze použít 40Mhz jako celek, piš si tu odkazy na co chceš. Všechno záleží jak se k tomu postaví člověk z čtu. Po zkušenostech kdy přišli a řekli že jedna stanice je retranslace, a že ze zákona to tak nemůže být nevěřím ničemu co nemám od nich písemně. Můžeš se tady vztekat, můžeš argumentovat tím, že většina sítí v ČR jede na retranslacích a klidně můžeš, rozbít měřící auto ČTUčka, ale to co řeknou oni je směrodatné.

Taky mi vadí jak odsuzuješ Klímovy školení aniž by ses sám jediného zůčastnil. To, že tam sám nechodíš protože se Ti zdají vynaložené finance zbytečné, a protože máš pocit že rozumíš uplně všemu nejlíp, ještě neznamená že se musíš navážet do ostatních. Pokud máš pocit, že na školení se chodí jen školit, tak Tě vyvedu z omylu, na školeních se sejde spoustu lidí se kterýma je možno probrat v podstatě cokoli. Ono vidět se s lidma se kterýma můžeš jen tak nezávazně pokecat o práci co děláš, vyložit dojmy které normální smrtelník nechápe, není uplně od věci. Nikdy se to nevyrovná sezení u komplu a dopisování do fóra, ani když to děláš každých 10 minut.

Víš, že Tvoje názory jsem většinou akceptoval, a bral Tě jako zasvědceného do spousty věcí. Nechával si od Tebe v lecčems poradit, ale Tvoje příspěvky poslední dobou nejsou tak přínosné jak tomu bývalo dříve.....
0 x

hapi

no hele mě je to uplně jedno protože MIMO s extended channel je 40MHz a argumentováním 2x20MHz ničeho nedostahneš protože to vychází z jednoho zařízení, tak se bere celá vysílaná šířka a jestli tam jsou mezery nebo je uplně jedno. Vlastně podle masky tam jsou tak malí mezery že to ani nemá smysl brát jako 2x20MHz. To že ten papír co říká jaký zařízení se směji používat na těch diskuzích ignorujete, je jenom důkaz toho, jaký ty diskuze maji kvalitu. Jeden řekne tohle, řekne to tomuhle, tenhle zelenáč to pochopí takhle a řekne to dalším 10 lidem který si to přeberou po svim. Ne fakt díky. Mimo to, je tu docela spousta lidí co maji RB711 nebo M5 a limituje je ethernet a proč je limituje? protože jedou 802.11n s extended channelem.

Já do tohodle fora už moc nepíšu konstruktivně protože tohle forum je zabitý neexistejcí moderátorů a faktem že se tu furt lidi ptaj dokola na to samí. Jestli pro tebe nejsou přínosný tak je to spíš tim že se ti nelíbí moje odpovědi který vyvracujou tvoje doslechy. O 40MHz je toho dost na czfree.netu kde se i jiný lepší mozci znalejší v tomhle oboru schodly na tom že 40MHz je prostě ok. Pak tu máme papír na kterej jsem dal link a říká to samí kterej mimochodem převzatej z EU a ty furt nevěříš. Ok, vemu to opačně, až dostanu vyjádření od ČTU že nelze používat 40MHz kanál, uvěřim.

Jenom jsem chtěl říct že ty školení vás nenutí nad ničim přemejšlet a všichni děláte to samí bez rozdílu tak jak vám to řekly na školení. Kolik tu už bylo lidí co říkaly "nám to takhle říkal Klíma že je to dobře". Degenerace.

to ppp76: máš tam nějakej gentlebox? zajímalo by mě porovnání s nim. Doufám že jsi u SXT vypnul jeden chain aby to bylo korektní.
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

JJ jedu jen jednokanalove a v jedny polarizaci, z gentleboxu oprasim prach a pokud se mi na stozar na baraku vejde tak ho tam taky testnu ...ale nevim kam se mi vejde mam tam uz ted 12 anten na jedny roure s kopcem vylozniku :mrgreen:
0 x

hapi

jojo tak to máme podobnej stožár. Napiš pak i výsledky signálů a skus dodržet stejný nastavení výkonů aby se daly napsat výsledný signály při stejných výkonech atd..
0 x