❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

moje zkušenost s UBNT nanobridgeM5

Problematika Ubiquiti hardware.
mato1

Re: moje zkušenost s UBNT nanobridgeM5

Příspěvekod mato1 » 14 years ago

stouracpetr píše:Vyrobce uvadi zisk 25 dBi,realny zisk 19 az 21,5 dBi

19 az 21,5 db??? to ako vazne? to je strasne malo... aku dvojpolarizacnu smerovku potom pouzit napr. s rocketom ked potrebujem nieco co ma zisk priblizne 24db? jirous extrem / duplex verzia je pouzitelna? alebo co ine?
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 14 years ago

Oni si všichni myslijou, že u zařízení za pár korun budou parametry odpovídat tomu co udává výrobce. Zkuste si NB s 25db anténou a vedle toho 24DB prowaxku s bulletem, kdo si myslí že 25db Nanobridge na tom bude líp, asi se bude HODNĚ divit. Zkoušel jsem to na 3,5km a signál byl jako by tam byli nějaké panelky.....
0 x

mato1

Leeonek píše:Oni si všichni myslijou, že u zařízení za pár korun budou parametry odpovídat tomu co udává výrobce. Zkuste si NB s 25db anténou a vedle toho 24DB prowaxku s bulletem, kdo si myslí že 25db Nanobridge na tom bude líp, asi se bude HODNĚ divit. Zkoušel jsem to na 3,5km a signál byl jako by tam byli nějaké panelky.....

nejedna sa o to... cakal by som takych 22-23db, proste sa stane ze ujdu 2-3 db, ale nie 5-6db.
toto je prva vec, v ktorej ma ubnt sklamalo... :-(

no nic, ostava pouzitie externych anten
0 x

stouracpetr

Příspěvekod stouracpetr » 14 years ago

Leeonek píše:Oni si všichni myslijou, že u zařízení za pár korun budou parametry odpovídat tomu co udává výrobce. Zkuste si NB s 25db anténou a vedle toho 24DB prowaxku s bulletem, kdo si myslí že 25db Nanobridge na tom bude líp, asi se bude HODNĚ divit. Zkoušel jsem to na 3,5km a signál byl jako by tam byli nějaké panelky.....

Prowax patri rozhodne k tomu lepsimu na trhu.Jsem rad,ze se vysledky meho mereni neprimo potvrdily i takovouto zkouskou v terenu.Podle tvaru vyzarovaciho diagramu se da priblizne odhadnout,nakolik se konstrukterovi podarilo vyresit nekolik zasadnich problemu souhry ozarovac-parabolicky reflektor.V idealnim pripade bude mit hlavni lalok plynuly prubeh od maxima po 1.minima-ostre,,propadliny,,na bocich hlavniho laloku,nasledne se krivka symetricky zvedne na uroven co nejmensi- cca -25 dB nebo jeste mene a pote se symetricky zmensuje na co nejnizsi hodnoty.Hlavni lalok tvaru trojuhelniku,pripadne s ruznymi ,,narustky ,,na bocich znamena mensi nebo vetsi odchylku od idealniho stavu,posunute ohnisko,prilisne zastineni usti anteny rozmernym ozarovacem[projevi se postrannimi laloky v urovni cca -12-15 dB] a vzdy ztratu zisku.Zkousel jsem drobnou upravu ozarovace-prozatim nebudu upresnovat-,pri ktere se zisk srovnal na cca 22 dBi v OBOU polarizacich.To je asi maximum,co se da s danym zarizenim dosahnout.

Petr Stourac
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ppp76 » 14 years ago

Sem rad ze tu konecne vidim nazory typu co by ste za ty penize chteli za zazrak :mrgreen: Lidi kupte kvalitni anteny a za ne uz si poveste treba nudli z nosu od vyrobce jakeho chcete , ale zaklad je ta antena a tu jsem od ubnt jeste nevidel udelanou kvalitne :cry:

Mato1 pokud ses poprve zklaman necim od ubnt mas teda maly naroky na kvalitu site :cry: a nebo nemas u vas zadny ruseni :D

Jsem velice rad ze zde Stourac dava vysledky svych mereni jakychkoliv anten a ze se tu mzem bavit o konkretnich vecech a ne jen jedna pani povidala . A preju mu at se mu dari :wink: a taky doufam ze nam brzi omeri ten novej zazrak od tika :mrgreen:
0 x

mato1

ppp76 píše:Mato1 pokud ses poprve zklaman necim od ubnt mas teda maly naroky na kvalitu site :cry: a nebo nemas u vas zadny ruseni :D

kolego... sproste reci si prosim odpust. ani ja som na tvoje somariny co si pisal nereagoval, takze si nabuduce hryzni do jazyka.
kazdy ma svoje naroky a svoje poziadavky... my rocne pripojime od 450-500 klientov, konkurencie tu mame viac nez dost, takze ciste prostredie zdaleka nemame.
proste kazdemu funguje nieco ine a uz by si mohol konecne vyrast a uvedomit si to, ze nie len to tvoje riesenie je dobre a ze aj inym to moze fungovat a niekedy mozno aj lepsie ako tebe. ja som nikdy netvrdil ze to moje riesenie je naj naj najlepsie ale zato ty tu vystupujes ako zakomplexovany mikrotikar, ktory vsetko ostatne odsudzuje.
pripominas mi mojho deda, podla ktoreho je skoda 105 co ma v garazi to najlepsie co zatial vyrobili... jasne ze ho nepresvedci nikdo o opaku :?
0 x

Tomáš Nesrsta
Moderátor
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Tomáš Nesrsta » 14 years ago

spis je otazka co od NB ocekavas. Je jasny uz dopredu ze parabola ktera ma 30cm nebude mit udavanych 22dBi, kdyz jirous kterej ma o 10cm vic ma jen o 1dBi vice. Narovinu NB NENI urcenej na paterni spoje. Mensi ziskovost u "22" verze vidim i ja. cca se da rict ze se to vyrovna 17-19 dBi panelce. To ze to nekdo nasazuje na patere je podle me proste blbost. I kdyz to da nekdo treba na 1,5 km spoj a uvidi jak mu to "krasne" beha testy mu delaji treba opravdu maximalni rychlost tzn. limit eth. Pochopte jednu vec, to zarizeni nema vykon na to aby to utahlo vyssi traffic kdyz za tim bude nekolik klientu tahat pres torrenty. NB je proste mysleny jako MIMO zarizeni ke klientum, a dle meho nazoru tenhle predpoklad splnuje. Antena je tam lepsi nez ma NS, hlavne neni tak vsesmerova jako v NS. Ano neni to zadnej zazrak, na druhou stranu co chcete za 1600? Muj nazor je ze koupe NB je o 100proc lepsi nez koupe NS a vyrovna se koupi zarizeni typu gentlebox, tedy jakehokoliv boxu s 17-19dBi antenou.
0 x
Bývalý ISP...

ppp76
Kontaktovat uživatele:

mato1 píše:
ppp76 píše:Mato1 pokud ses poprve zklaman necim od ubnt mas teda maly naroky na kvalitu site :cry: a nebo nemas u vas zadny ruseni :D

kolego... sproste reci si prosim odpust. ani ja som na tvoje somariny co si pisal nereagoval, takze si nabuduce hryzni do jazyka.
kazdy ma svoje naroky a svoje poziadavky... my rocne pripojime od 450-500 klientov, konkurencie tu mame viac nez dost, takze ciste prostredie zdaleka nemame.
proste kazdemu funguje nieco ine a uz by si mohol konecne vyrast a uvedomit si to, ze nie len to tvoje riesenie je dobre a ze aj inym to moze fungovat a niekedy mozno aj lepsie ako tebe. ja som nikdy netvrdil ze to moje riesenie je naj naj najlepsie ale zato ty tu vystupujes ako zakomplexovany mikrotikar, ktory vsetko ostatne odsudzuje.
pripominas mi mojho deda, podla ktoreho je skoda 105 co ma v garazi to najlepsie co zatial vyrobili... jasne ze ho nepresvedci nikdo o opaku :?

Tak pokud ctes dobre moje pripsevky tak si vsimni ze nenadavam na ubnt jako na celkove reseni ale nadavam na jejich anteny ze sou to akorat mrvitka eteru a nekolikrate sem jiz psal ze elektronika neni nejhorsi. Prpto se taky bojim tej novinky od tika co to bude ...ale nesoudim dokud nezkusim . Nez neco pohanim ta si to vyzkousim , takze od ubnt mam doma kopecek veci pod stolem na kterej uz se prasi. Jak pise stourac po nejaky uprave se nanobridge da vylepsit, ale to uz se zas vracime k vyrobkum typu DODO - dodelej doma a o to nestojim , mam radeji veci ktery vybalim rozbehnu nasadim a uz me tam nikdo neuvidi protoze to proste funguje . Nemam nic proti wisp station s dobrou antenou ,ale proc si cpat dlasi typ do site kdyz tik ma vsecko od a do z a je to jedno lego . V okoli tu zatim kazdej od ubnt jakozto celkoveho reseni upustil krom jednej firmy a ty uz ma j strzeny tachometry jak jezdej a resej . I kdyz vim o jedne firme, ktera dela ale reseni co 500m tak bod takze jimy postavena sit je les vysilacu , cim vic vysilacu tim vic potencionalnich zdroju problemu . Takze zarytej tikar nejsem ale zatim me krom tika a motoroly nikdo neukazal lepsi komplexni reseni . Pokud ho mas ,rad se prijedu podivat a poucit se . Ale zatim mi porad vychazi lip zaklad kvalitni antena s kvalitnima kabelama a za to treba nudle z nosu hlaven ze bude stabilni a to mi zatim ubnt neukazalo , jediny co se tomu blizi je bullet ale ten stejne musim cpat do nejakyho dlasiho routeru.
0 x

okoun

Příspěvekod okoun » 14 years ago

mato1 píše:

to nahrává na smeč :lol:
já nevím ale chlubit se s 450-500 zákazníky za nějaké období naprosto nic neznamená. když vidím lidi jak jsou v poslední době úplně blbý tak bych se ani nedivil.
jedna nejmenovaná firmička nabídla místnímu klientovi internet o 100 kč levnější a on to hnedle vzal jelikož to přeci bylo o 100 Kč levnější. všichni moc dobře z okolí vědí, že ta nejmenovaná firmička je s kvalitou úplně jinde než poskytovatel o 100Kč dražší, ale to je přeci jedno u každého rozhodne cena, že.
no a vždyť ta místní firmička si vlastně může dovolit takové ceny když používá plastové nesmysly a podobné UBNT, naprosto je nezajímá nějaké pásmo a co je v něm povolené a co ne.

pane mato1 nevím jestli máš kvalitní či nekvalitní síť, ale pokud chceš získat hodně lidí, je jasný návod jako to udělat, ale otázkou je jak dlouho budou vlastně připojení a jestli se jednou ta velká mýdlová bublina nerozpadne.

hmm znám i měsíční tarif za 50 Kč z důvodu velkého strachu aby náhodou nějaký klient nepřešel jinam, nebo o tom vůbec nepřemýšlel.
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

mato1

okoun píše:to nahrává na smeč :lol:
já nevím ale chlubit se s 450-500 zákazníky za nějaké období naprosto nic neznamená. když vidím lidi jak jsou v poslední době úplně blbý tak bych se ani nedivil.
jedna nejmenovaná firmička nabídla místnímu klientovi internet o 100 kč levnější a on to hnedle vzal jelikož to přeci bylo o 100 Kč levnější. všichni moc dobře z okolí vědí, že ta nejmenovaná firmička je s kvalitou úplně jinde než poskytovatel o 100Kč dražší, ale to je přeci jedno u každého rozhodne cena, že.
no a vždyť ta místní firmička si vlastně může dovolit takové ceny když používá plastové nesmysly a podobné UBNT, naprosto je nezajímá nějaké pásmo a co je v něm povolené a co ne.

pane mato1 nevím jestli máš kvalitní či nekvalitní síť, ale pokud chceš získat hodně lidí, je jasný návod jako to udělat, ale otázkou je jak dlouho budou vlastně připojení a jestli se jednou ta velká mýdlová bublina nerozpadne.

hmm znám i měsíční tarif za 50 Kč z důvodu velkého strachu aby náhodou nějaký klient nepřešel jinam, nebo o tom vůbec nepřemýšlel.

ako bolo jasne ze skor ci neskor budes reagovat... na to by som vsadil vyplatu. si az moc lahko citatelny :-)

to ze niekto pripaja 500 klientov rocne znamena, ze ten net mu ide a ide mu dobre. ber si to ako chces, ale keby nemame dobre sluzby, tak by kazdorocne neprichadzalo tolko objednavok a to sme uz dva roky siet nerozsirovali do inych lokalit a posobime len 1 meste a 13 dedinach (vesnice ci jak sa tomu nadava).
ale samozrejme nebudem ti brat tvoje nazory, ty vies urcite lepsie ako mi funguje siet :-)

a ohanat sa vetami:

...no a vždyť ta místní firmička si vlastně může dovolit takové ceny když používá plastové nesmysly a podobné UBNT...

je uplne zbytocne, kedze MK je uz pomaly lacnejsi ako UBNT. zober si cenu klasickeho nanostation m5 (1 756,- Kč) a gentlebox s rb711 a prislusenstvom (1 782,- Kč) je skoro rovnaka. ale aj tak by som zobral v mojom mieste nanostation m5. dovod nebudem hovorit. kvalita anten je tiez priblizne rovnaka, hoci tu vacsina ludi zije v omyle, ze jirous im da za par stovak smerovu panelku. hahaha, sranda musi byt... mam odskusane ako kvalitny sektor, rovnako ako nanostationy.

nikdy som nenadaval na MK, mam ho v sieti, pouzivam a som spokojny... ale pre mna je podstatne lepsie riesenie nanostation, ktore ponuka all in one vsetko a technici si to nevedia vynachvalit. pred tym sme skladali aj lego typu ovis alebo mk ale proste to nebolo pre nas ono.
zober si napr. uzivatela dade_marfi... siet cisto postavena na ubnt a pod a siet mu obsluhuje viac ako 5000 klientov a ide to. keby to neslo, tak by takym tempom nerastol. ale urcite vsetci jeho klienti su debily a staci im dial-up a nevedia co je rychlost a preto im to staci, ze?

skus sa zmierit s tym, ze to funguje a funguje dobre... ja to tvoje nekritizujem, hoci by sa dalo vytknut xxx veci. kazdy ma to svoje a je spokojny.
0 x

Tomáš Nesrsta
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Tomáš Nesrsta » 14 years ago

Kód: Vybrat vše

http://i4wifi.blog.cz/1103/novy-airgrid-m5-high-power

Podle toho co pisou tak to ma mit upraveny ozarovac, doufejme ze k lepsimu a ze se nova verze ozarovace pak promitne i u nanobridge

To ze to bude mit zvyseny vykon beru spis jako velky minus, uz tu vidim ty spoje na 500m s vykonem naplno :-(
0 x
Bývalý ISP...

Walkeer

Příspěvekod Walkeer » 14 years ago

Predevcirem jsem muj stary 1.5km spoj postaveny na VaweANT 26dB antenach a CM9 + mikrotik upgradnul na NB 25dB a je to nesrovnatelne. Stary spoj byl shopen protlacit cca 10-15Mb, kdyz byl novy, vic nez 30Mb nedal. NB protlaci 60Mb s 20MHz kanalem a s regulaci (hlasi vysilaci vykon 2dB). Latecne se rovnez vyznamne zlepsily a hlavne stabilita spoje je vyzname lepsi. NB 25dB jsem rovnez nasadil i na cca 600m dlouhy spoj, tam protlaci 80Mb, kdyz jsem testoval 40MHz kanal, tak zvladal 160Mb ;) Rychlost je vzdy soucet upload+download TCP, pripadne pouze down. Za ty prachy to nema konkurenci. Samozrejme otazka je, jak moc to jede v norme, ale pokud ty anteny maji skutecne mensi zisk nez vyrobce uvadi, tak by to +- mohlo byt ok. FW 5.3, jako nejvetsi nevyhodu vidim nemoznost provozovat WPA s WDS.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

přesně takhle mluví užvatel co tomu houby rozumí a kupuje nastavený UBNTu hračky to za prvý. Za druhý, srovnáváš CM9 tedy Ačko s dvoupolariozačním Nkem. To je srovnání hodný UBNTu userů. Mimochodem, 20MHz v Nku na dvou polarizacích jede krutě nad 100Mbit na mikrotikách celkem levou zadní. Jak odpovíš na tohle? Tam co ty máš vyždímanej strop 80Mbit si mikrotik na 80Mbit ševelí v latencích do 10ms a ještě zbejvá prostor. No ale nebudu ti kazit iluzi, mohl bych se tu rozpovídat o výkonech co lezou s těch NB ale to je myslim zbytečný jelikož každej vý že regulace nikdy nebyla a neni silnou stránkou UBNT.

Mimo to, kdo si dneska koupí síto na 5GHz, je podle mě magor. Tim tě nechci urazit ale jedna mokřejší sněhová vánice a anténa je vyřazená z provozu dokud nejsou teploty nad nulu.

Je to dobrý, seš dobrej, hlavně že si myslíš že máš super spoj protože to je tvoje jediná útěcha :wink:
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

David2006

Příspěvekod David2006 » 14 years ago

Hapi: upgradnul to protože nejspíš musel(rychlost,latence...) a je rozdíl tam dát dual za 18-30tis nebo 4tis i s chlupama v podobě 2x25dBi Nanobridge když to může i tak bohatě stačit. Mimochodem nerozumím té poznámce o sítech Nanobridge je parabola, možná jsem jen líný procházet celý thread a k něčemu to bez citace vztahuješ. Každopádně máš pravdu s tím výkonem v normě je s UBNTu v reálu máloco a jsem rád že dodržuješ normy v podobě zaplého DFSka aspoň Ty a ukazuješ tím správný směr.

No a teď z jiného soudku:
1. Setkal jste se někdo s potížemi v podobě zatékání při těch soustavných deštích? V kontextu montáže dle tohoto obrázku (nutno na něj kliknout pro zvětšení) jsem se rozhodl být opatrnější v instalaci a to UBNTu logo na zářiči dávat tak jak je na něm a ne vzhůru nohama jak se mi na pár parabolách stalo. Protože pak jsou kontakty konektoru níž "zemi" a může tam líp asi natéci pokud ty "paprsky" loga jsou obráceně tedy nahoru.
http://www.i4wifi.cz/?cls=stoitem&stiid=1869

2. Stalo se vám někdy že UBNTu NS M5 nebo NB M5 se samo vyresetuje do defaultu při natečení do konektoru či natečení do sousedního konektoru? Možná je to tím sw buttonem co je povolený, ale o něm jsme si našel že je to nějaký pozůstatek prvního layoutu kdy byl ten button na reset konstrukčně jiný a vysazený ne jakoby dovnitř ale ven. Každopádně zkušenosti uvítám.
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Ono kdyz das misto wavenatu cokoliv jinyho tak je to lepsi :mrgreen: protoze wavenat je kruta antena ... taky sem je kdis v zacatkach mel a sem rad ze uz sem je ze site vyhazel , zustali akorat u klientu , vyzarovaci charakteristiky des bes hruza , delali na nich nekolik uprav co se kontrukce tyce ale stejne do vseho zatejka , rozpadaj se hrnky ... ve zkratce wavenat nebrat jiz nikdy vice . Kdyz tu hazite tema rychlostma tak zatim nikdo neukazal jak mu to jede na ostry pateri kde mas trebas 10 000 paketu pri x set connection . Pokud to nekdo ma rad se prijedu podivat abych se poucil .
0 x