❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

ospf - kruh

Návody a problémy s konfigurací.
van
antispam: Ano

ospf - kruh

Příspěvekod van » 14 years ago

zdravím
mám malou síť, nyní jsem dodělal kruh (propoj mezi rb2 a rb3) viz obr.
potřebuji nakopnout jak s nastavením ospf. jde to i za provozu?
doposud cokoliv co jsem potřebobal jsem podle se fóra naučil, ale s tímto jsem v koncích...

díky michal
Přílohy
ospf-kruh.JPG
ospf-kruh.JPG (21.49 KiB) Zobrazeno 2014 x
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 14 years ago

z jakyho dovodu delas na takove pidisitce kruh neni to trochu zbytecne :)?
0 x

van

mám to jako koníček a chci se něco nového naučit. a na rb2 je nejvíce lidí tak pro jistotu...
0 x

Repkins

Příspěvekod Repkins » 14 years ago

Myslím, že i na pidisíti neuškodí mít zálohování spojením do kruhu. :) Přechod na OSPF není složitej, dá se to krásně dělat i za provozu, protože OSPF vytváři dynamické routy až po zakázání té statické. Já jsem na routerech nejdřív nakonfiguroval OSPF a pak jsem postupně zakazoval statický routy a kontroloval jsem, jestli to fachčí tak jak má. Akorát dneska jsem zapojil do sítě novej router a omylem jsem mu v OSPF nastavil stejný ID jako měl sousední, čímž se OSPF uplně zbláznilo. Chvilku mě trvalo, než jsem na to došel. :D
0 x

okoun

Příspěvekod okoun » 14 years ago

ano, není to nic složitého, také jsem se toho bál..
dá se to úplně v klidu za chodu s tím kruhem zkušenosti nemám, ale věděl bych asi jak na to. udělal bych to dle "ceny interfacu"
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

předně bych chtěl upozornit na to, že při testování pomocí tracertu záleží odkud se testuje. Dá se totiž lehce nevědomky dosahnout toho že data budou lítat v kruhu. Prostě upload jednou stranou a downlaod druhou a to bude závislí taky odkud a kam to teče takže vzít papír a tužku a počítat costy.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

van

trošku jsem s tím pohnul (mino jiné jsem po desáté přečetl manuál).
jěště nevím zda nechat vše backbone nebo 192.168.x.x subnety dát do jiných area?

díky
0 x

van

zdravím

kruh uz mi funguje. jiný problém, musel jsem vzdáleně restartovat rb2 a potom se dlouho "nehlásil" (smazali se dinamickýé routy na něj), dokud jsem nedopsal statické routy, poté jsem je opět smazal a vše bylo zase ok. mevíte někdo proč se to mohlo stát?
díky michal
0 x

pfadmin

Příspěvekod pfadmin » 14 years ago

Init bug MK?
0 x