zdravím
mám malou síť, nyní jsem dodělal kruh (propoj mezi rb2 a rb3) viz obr.
potřebuji nakopnout jak s nastavením ospf. jde to i za provozu?
doposud cokoliv co jsem potřebobal jsem podle se fóra naučil, ale s tímto jsem v koncích...
díky michal
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
ospf - kruh
mám to jako koníček a chci se něco nového naučit. a na rb2 je nejvíce lidí tak pro jistotu...
0 x
Myslím, že i na pidisíti neuškodí mít zálohování spojením do kruhu.
Přechod na OSPF není složitej, dá se to krásně dělat i za provozu, protože OSPF vytváři dynamické routy až po zakázání té statické. Já jsem na routerech nejdřív nakonfiguroval OSPF a pak jsem postupně zakazoval statický routy a kontroloval jsem, jestli to fachčí tak jak má. Akorát dneska jsem zapojil do sítě novej router a omylem jsem mu v OSPF nastavil stejný ID jako měl sousední, čímž se OSPF uplně zbláznilo. Chvilku mě trvalo, než jsem na to došel. 

0 x
ano, není to nic složitého, také jsem se toho bál..
dá se to úplně v klidu za chodu s tím kruhem zkušenosti nemám, ale věděl bych asi jak na to. udělal bych to dle "ceny interfacu"
dá se to úplně v klidu za chodu s tím kruhem zkušenosti nemám, ale věděl bych asi jak na to. udělal bych to dle "ceny interfacu"
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...
předně bych chtěl upozornit na to, že při testování pomocí tracertu záleží odkud se testuje. Dá se totiž lehce nevědomky dosahnout toho že data budou lítat v kruhu. Prostě upload jednou stranou a downlaod druhou a to bude závislí taky odkud a kam to teče takže vzít papír a tužku a počítat costy.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
high speed routery podle požadavků
trošku jsem s tím pohnul (mino jiné jsem po desáté přečetl manuál).
jěště nevím zda nechat vše backbone nebo 192.168.x.x subnety dát do jiných area?
díky
jěště nevím zda nechat vše backbone nebo 192.168.x.x subnety dát do jiných area?
díky
0 x
zdravím
kruh uz mi funguje. jiný problém, musel jsem vzdáleně restartovat rb2 a potom se dlouho "nehlásil" (smazali se dinamickýé routy na něj), dokud jsem nedopsal statické routy, poté jsem je opět smazal a vše bylo zase ok. mevíte někdo proč se to mohlo stát?
díky michal
kruh uz mi funguje. jiný problém, musel jsem vzdáleně restartovat rb2 a potom se dlouho "nehlásil" (smazali se dinamickýé routy na něj), dokud jsem nedopsal statické routy, poté jsem je opět smazal a vše bylo zase ok. mevíte někdo proč se to mohlo stát?
díky michal
0 x