❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

1st Aerial - AirTik M5

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
hapi

Re: 1st Aerial - AirTik M5

Příspěvekod hapi » 15 years ago

mě se to líbí ovšem dost to plejtvá pásmem. Dneska se dá z 28MHz vytlačit 200Mbit v 10GHz a tohle jenom 85Mbit. I tak je to pěkný jenomže to jenom urychlí konec 10GHz pásma.

No a taky fakt že to jede nejpíš na 802.11...

Říkejme tomu asura2 :-)
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Insider
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Insider » 15 years ago

Bohus píše:Nevim nevim. Ja bych si tohle do site asi nedal. Prijde mi to jako bastl nemuzu si pomoct.

No jistě že to je bastl.. Sice nevím co je větší bastl, jestli Alixy, karty RB, nebo naše mikrovlny, ale upřimně, na těhle bastlech stojí dnes polovina sítí v ČR.
Předpokládám, že se brzy objeví první ohlasy těch co to již mají, nebo to v nejbližších dnech obdrží. Tak uvidíme. Amen

P.S. Sám jsem zvědavej, ale mě se to líbí, funguje to, je to spolehlivé a hlavně levné.. Na MikroTik to má až moc velké koule, které ještě porostou :mrgreen:
0 x
Michal Peterka, KPE spol. s r.o.
V Hůrkách 1, Praha5 Nové Butovice, Tel: 242498100, 777208819
http://pojitko.cz

Insider
Kontaktovat uživatele:

hapi píše:mě se to líbí ovšem dost to plejtvá pásmem. Dneska se dá z 28MHz vytlačit 200Mbit v 10GHz a tohle jenom 85Mbit. I tak je to pěkný jenomže to jenom urychlí konec 10GHz pásma.

No a taky fakt že to jede nejpíš na 802.11...

Říkejme tomu asura2 :-)

Neřikejme tomu Asura 2, Asura je mrtvá, čest její památce hold jejim dětem :wink:
No jo. ale zase ulehčíme konci 5GHz pásma, hledej v tom i pozitiva :) Na Vesnicích a malých městech má 10GHz světlé zítřky a ve velkých městech už 10GHz hrana zvoní tak dlouho, že se akorát budou krátit vzdálenosti.. Njn pokrrku nezabráníš, takže nezbývá než dodržovat pravidla.
0 x

Ajfel

Příspěvekod Ajfel » 15 years ago

Insider píše:
Bohus píše:Nevim nevim. Ja bych si tohle do site asi nedal. Prijde mi to jako bastl nemuzu si pomoct.

No jistě že to je bastl.. Sice nevím co je větší bastl, jestli Alixy, karty RB, nebo naše mikrovlny, ale upřimně, na těhle bastlech stojí dnes polovina sítí v ČR.
Předpokládám, že se brzy objeví první ohlasy těch co to již mají, nebo to v nejbližších dnech obdrží. Tak uvidíme. Amen

P.S. Sám jsem zvědavej, ale mě se to líbí, funguje to, je to spolehlivé a hlavně levné.. Na MikroTik to má až moc velké koule, které ještě porostou :mrgreen:

Uz to mam, ale driv nez ve stredu to nepojede ani na stole :( Potom napisu nejake info. Doufam,ze nebude zadrhel v SN 000001 ;)
0 x

Insider
Kontaktovat uživatele:

Ajfel píše:
Insider píše:

Uz to mam, ale driv nez ve stredu to nepojede ani na stole :( Potom napisu nejake info. Doufam,ze nebude zadrhel v SN 000001 ;)

Njn, číslování někde začít musí :D Jinak strach mít nemusíš holt se ale čísla začala lepit až na hotové kusy, které dostaly nové krabice. Ještě větší poprask bylo, myslím že to bylo přímo u tebe, když jsme měli v systému vyskladnit konvertor 5000000.. Když jsem jim řekl, že už je v balíku a čeká na PPL, tak jim málem vypadl žaludek :)
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 15 years ago

to insider: můžeš popsat jak to funguje a jaký všechny pásma tam jsou dostupný? jak je to zapojený a co to všechno využívá. Předpokládám že tam je obyč karta a v odu je něco co převede signál na jinou frekvenci... asura2
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Insider
Kontaktovat uživatele:

hapi píše:to insider: můžeš popsat jak to funguje a jaký všechny pásma tam jsou dostupný? jak je to zapojený a co to všechno využívá. Předpokládám že tam je obyč karta a v odu je něco co převede signál na jinou frekvenci... asura2

Funguje to jako frekvenční expander. Naprosto respektujeme momentální vlastnosti platformy Mikrotik a výstup z karet převádíme na novou frekvenci na vysílači a naopak z nové frekvence převádíme přijímač na frekvenci karty.. Samozřehmě za dodržení všech požadavků systémů a legislativy. Je to celkem primitivní způsob, ale založený na pokročilé technologií.
Mikrotik jinýmy slovy slouží jako modem, stejně jako u všech jiných radirelayových spojů s tím, že ty jsou kostruované tak, že pro vytvoření konečné frekvence ve valné většíně potřebují dvojí směšovaní, zde stačí pouze jedno. Zaroveň zde kompletní platforma včetně OS stojí to, co u profesionálních zařízení jenom samotný čip pro RF zpracování signálu, technologicky je ale chipset od Atherosu dál.
Konvertor, tedy hlídá vysílaný výkon, kmitočty a základní filtraci a zesílení signálů tak, aby pro medome mikrotiku co nejlepe zpracovatelne.
Když to řeknu jinak. Konvertor je sice primitivní, ale velmí zdařily kus HW, který neskončí s erou G nebo N karet, ale pokud třeba budou k dispozici karty pro frekvence 2,4 standardu 802.16D, kovertor je přenese až do modulační metody 256QAM.

Dostupné jsou momentálně pro použití s Nstreme Dualem je 10GHz a 9GHz, pro využití s klasickými protokoly NV2, nebo nstreme momentálně 9GHz. Na nějakém krátkém horizontu budou jednotky i pro další pámsa, ale nebudu čeřit vody :)

Znova bych chtěl říct, že to není Asura 2, stejně jako fabia neni favorit.
0 x

Ajfel

Nejake prvni dojmy ? Nebo jsem zatim sam, kdo to ma hotove ?
0 x

Tomáš Nesrsta
Moderátor
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Tomáš Nesrsta » 15 years ago

kdyz mi sem do Varu neco pucite tak to rad taky otestuju
0 x
Bývalý ISP...

Insider
Kontaktovat uživatele:

Máme hotovou první várku radii pro Multipoint na 9GHz. Včera jsem rozesilal nabídku všem ze systemu zajemnců, pokud ji někdo neobdržel nechť se ozve.
Momentálně máme již i radia s použitím s UBNT /70mbit i MikroTiku/80mbit
0 x

Insider
Kontaktovat uživatele:

Thomeless píše:kdyz mi sem do Varu neco pucite tak to rad taky otestuju

Bohužel půjčovačka skončila. Už je to ostře venku.
0 x

Ajfel

Nedostal jsem tu nabidku ;)
0 x

Insider
Kontaktovat uživatele:

Ajfel píše:Nedostal jsem tu nabidku ;)

Vzdyt to zkousis na zivo :) Jaks vubec dopadl ?
0 x

hocimin1

Příspěvekod hocimin1 » 15 years ago

Slo by udelat nejaky technicky speciifkace. V jakem pasmu to jede, co to umi. Kolik kanalu tam je atd, jake vykony. Proste nejaky info na strankach jsem nic nenasel nez jenom testy rychlosti. Je vubec to pasmo volny pro vsechny nebo je neco potreba atd.
0 x

Ajfel

hocimin1 píše:Slo by udelat nejaky technicky speciifkace. V jakem pasmu to jede, co to umi. Kolik kanalu tam je atd, jake vykony. Proste nejaky info na strankach jsem nic nenasel nez jenom testy rychlosti. Je vubec to pasmo volny pro vsechny nebo je neco potreba atd.

Pasmo 9GHz je volne pro vsechny, kanaly tam nenajdes, protoze lze teoreticky pouzit celou sirku pasma jako jeden kanal. Vykon je povolen 25mW(14db) eirp. Primarne je to pro sledovacky, zabezpecovacky, ale .... . Zarizeni Airtik ma podle spec. maximalni sirku kanalu 60MHz. Jestli to pisi spatne, tak me opravte.
0 x