❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

ISPADMIN - zkušenosti, nasazení, problémy

RADIUS, CAPsMAN, The Dude, AirControl, UniFi, Zabbix atd.
michal.siman

Re: ISPADMIN - zkušenosti, nasazení, problémy

Příspěvekod michal.siman » 15 years ago

Star_Gate píše:Šlo by si myslím celkem s úspěchem nasadit do jednotlivých lokalit routery/shapery bez NATu na omezování rychlostí pro klienty a na páteř dát shaper na priorizaci služeb když poletí linka na max. Toť můj názor. Kdyžtak mě opravte.

Ano, reseni by to bylo jiste zajimave, prohlem je s tema lokalitama :-) Pokud reknu ze lokalita je napr. mesto, resp. v nasem pripade na venkove spise obec nebo par obci, tak v nektere likalite mam treba 8 lidi, v druhe zase 15, ve treti 22 a pokud to rozdelim na 1:10 tak mi to udela v te lokalite s 8mi lidma jednu skupinu, v te s patnacti 2 skupiny a v te s 22lidma celkme tri skupiny. kazde skupine to da nejakou rychlost. a to je pro nas dost nevyhodne. vyhodnejsi je jeden shaper centralni. mluvim o siti s 350 uzivateli, s tisicovkou uzivatelu to bude zas o necem jinem ...
0 x
Snazim se nejak zacit, budte na me prosim hodni, dekuji :-) az se neco naucim, ochotne poradim dalsim v rade ...

soucez
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod soucez » 15 years ago

Řeším už delší dobu SMS bránu Siemens TC35i a vždy po cca 2dnech mi přestane fungovat vyčítání SMS z brány do admina. přitom odesílání SMSkek z ADMINA jde. Většinou pomůže reboot serveru a restart TC35i,
když zkouším gnokii --identify z příkazové řádky tak to někdy detekuje bránu OK. A někdy to vypíše jen typ SIEMENS a zbytek unknown...

Neměl někdo podobný problém?
0 x

kaddy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod kaddy » 15 years ago

soucez píše:Řeším už delší dobu SMS bránu Siemens TC35i a vždy po cca 2dnech mi přestane fungovat vyčítání SMS z brány do admina. přitom odesílání SMSkek z ADMINA jde. Většinou pomůže reboot serveru a restart TC35i,
když zkouším gnokii --identify z příkazové řádky tak to někdy detekuje bránu OK. A někdy to vypíše jen typ SIEMENS a zbytek unknown...

Neměl někdo podobný problém?

Ahoj řeším naprosto stejný problém. Máme jako bránu N6110, ale naprosto stejná diagnostika :( Bohužel zatím bez úspěchu.
0 x

michal.siman

Jak v 32bitove verzi, tak nyni v 64bitove jsem nemel absolutne problem, vzdy nokia 5110 pripojena pres seriak. Zakladni konfigurace gnokii. Sice jsem vam moc nepomohl, ale aby jste vedeli co je jistota az budete shanet jine zelezo :-)
0 x
Snazim se nejak zacit, budte na me prosim hodni, dekuji :-) az se neco naucim, ochotne poradim dalsim v rade ...

kaddy
Kontaktovat uživatele:

michal.siman píše:Jak v 32bitove verzi, tak nyni v 64bitove jsem nemel absolutne problem, vzdy nokia 5110 pripojena pres seriak. Zakladni konfigurace gnokii. Sice jsem vam moc nepomohl, ale aby jste vedeli co je jistota az budete shanet jine zelezo :-)

To má holt někdo štěstí, že na co šáhne to mu funguje :-D
0 x

michal.siman

kaddy píše:To má holt někdo štěstí, že na co šáhne to mu funguje :-D

no to jo, tohle byla asi prvni a zaroven posledni vec co fungovala od zacatku :-D ale jako vtip dobry kaddy!
0 x

dantasik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod dantasik » 15 years ago

No, ač nerad, tak to vypadá že Šumperský na to nějako serou.
Už 14dní čekám aby mi v generovacím scriptu přepsali jednu hodnotu + nejsou schopni vysvětlit proč zmizeli ty grafy z wireless tables od zakazniku.

Vyřešil snimi někdo ty grafy?
0 x
Daniel Tasáry

george.tu

Příspěvekod george.tu » 15 years ago

Zdravím, mám takový problém, pan Sýs nemá čas, tak zkusím štěstí tady. Používám ISPadmin dle doporučení na procesoru quad-core xeon, deska intel snow hill, disky SATA2 7200 otáček. Stává se mi, že při projíždění stránek ISPadmina, se na pár vteřin stránky vždy seknou, než se načtou. Pan Sýs mi řekl, že to nestíhají obyčejné SATové disky, zapisovat od tolika uživatelů statistiky a ještě zobrazovat moje stránky a ať si prý pořídím SAS disky. Jenže moje deska nemá SAS řadič a musel bych koupit externí do PCIe, prý výrobce LSI je dobrý. Teď stojím před rozhodnutím, zda koupit řadič LSI (nevím jaký typ stačí?) + 2x disk SAS SEAGATE Cheetah 15tis otáček a nebo mě teď můj prodejce HW tlačí do disku INTEL X25-M 160GB SSD Hard Disk 2.5" SATA II MLC, který má nesrovnatelně nižší přístupovou dobu. Dokážete mi poradit, co bude lepší? Předem díky za rady.
0 x

michal.siman

george.tu píše:Zdravím, mám takový problém, pan Sýs nemá čas, tak zkusím štěstí tady. Používám ISPadmin dle doporučení na procesoru quad-core xeon, deska intel snow hill, disky SATA2 7200 otáček. Stává se mi, že při projíždění stránek ISPadmina, se na pár vteřin stránky vždy seknou, než se načtou. Pan Sýs mi řekl, že to nestíhají obyčejné SATové disky, zapisovat od tolika uživatelů statistiky a ještě zobrazovat moje stránky a ať si prý pořídím SAS disky. Jenže moje deska nemá SAS řadič a musel bych koupit externí do PCIe, prý výrobce LSI je dobrý. Teď stojím před rozhodnutím, zda koupit řadič LSI (nevím jaký typ stačí?) + 2x disk SAS SEAGATE Cheetah 15tis otáček a nebo mě teď můj prodejce HW tlačí do disku INTEL X25-M 160GB SSD Hard Disk 2.5" SATA II MLC, který má nesrovnatelně nižší přístupovou dobu. Dokážete mi poradit, co bude lepší? Předem díky za rady.

a muzu se zeptat kolik tam mas uzivatelu? tedy kolik desitek tisic?
0 x

mato1

Příspěvekod mato1 » 15 years ago

michal.siman píše:a muzu se zeptat kolik tam mas uzivatelu? tedy kolik desitek tisic?

napadla ma podobna otazka... podla mna nato, aby ti to nestihalo, by si tam musel mat mozno 3000-5000 ludi... ja mam stroj postaveny na obycajnej desktopovej asus doske a nejakom core duo procesore + 2x 500gb sata disky a nemam s tym problem. je pravda, ze tam mam len 1300 uzivatelov, ale nechce sa mi verit, ze pri dvojnasobnom pocte ludi by to robilo problemy. momentalne mi ide cpu priemerne na 22 % takze nemam co riesit...

ale ked uz sme pri otazkach, tak aj ja mam dve:
- ako a kde sa da nastavit v ispadminovi to, aby mi v QT daval na download mnou nadefinovany Queue Type a na upload zasa iny. Toto som nikde nenasiel a momentalne pouzivam jak na upload tak aj na download parrent rovnaky queue type, co tiez nie je najvhodnejsie riesenie.
- ako som uz vyssie pisal, tak mam v stroji 2x 500gb disk, ktory sa mi pomaly ale iste zaplna (momentalne mam vyuzite 58%). myslim, ze vdaka modulu netflow... zalohy mam velke uz 4gb a stale to rastie. logovat by sa vsak podla mojich informacii mali data stare max 6 mesiacov, starsie nie. takze moja otazka znie, ci to ispadmin vie a starsie logy maze, alebo to treba niekde nastavit.
0 x

george.tu

Příspěvekod george.tu » 15 years ago

michal.siman píše:
george.tu píše:Zdravím, mám takový problém, pan Sýs nemá čas, tak zkusím štěstí tady. Používám ISPadmin dle doporučení na procesoru quad-core xeon, deska intel snow hill, disky SATA2 7200 otáček. Stává se mi, že při projíždění stránek ISPadmina, se na pár vteřin stránky vždy seknou, než se načtou. Pan Sýs mi řekl, že to nestíhají obyčejné SATové disky, zapisovat od tolika uživatelů statistiky a ještě zobrazovat moje stránky a ať si prý pořídím SAS disky. Jenže moje deska nemá SAS řadič a musel bych koupit externí do PCIe, prý výrobce LSI je dobrý. Teď stojím před rozhodnutím, zda koupit řadič LSI (nevím jaký typ stačí?) + 2x disk SAS SEAGATE Cheetah 15tis otáček a nebo mě teď můj prodejce HW tlačí do disku INTEL X25-M 160GB SSD Hard Disk 2.5" SATA II MLC, který má nesrovnatelně nižší přístupovou dobu. Dokážete mi poradit, co bude lepší? Předem díky za rady.

a muzu se zeptat kolik tam mas uzivatelu? tedy kolik desitek tisic?

cca tisíc konc. uživatelů, abych to upřesnil, někdy se mi stránka načte hned, někdy za 2s., někdy mužu počítat do 10ti,než se načete další stránka, což docela zdržuje při práci :?
0 x

zdenekr

Příspěvekod zdenekr » 15 years ago

Ahoj máte problemy s novou verzí?? ja teda jo, nechce jse mi zapsat do microtiku wlanfilter a dhcp a vubec to tam nic nezapíše !! nevíte nekdo jak jse dá udělat downgrade na niší verzi ? díky zdenek
0 x

soucez
Kontaktovat uživatele:

zdenekr píše:Ahoj máte problemy s novou verzí?? ja teda jo, nechce jse mi zapsat do microtiku wlanfilter a dhcp a vubec to tam nic nezapíše !! nevíte nekdo jak jse dá udělat downgrade na niší verzi ? díky zdenek

Mě zase zmizel na jednom routeru defaultní firewall. Přes Api nezapíše nebo jen několik pravidel. Přes SSH OK
0 x

kaddy
Kontaktovat uživatele:

zdenekr píše:Ahoj máte problemy s novou verzí?? ja teda jo, nechce jse mi zapsat do microtiku wlanfilter a dhcp a vubec to tam nic nezapíše !! nevíte nekdo jak jse dá udělat downgrade na niší verzi ? díky zdenek

Také máme problémy které už jsme jednou měli a to ty, že se nám zobrazí cca. 8 routerů a poté to hodí chybu v DB. :( Nehledě nato, že nejsem jedinej kdo zaznamenal výrazně pomalejší chování celého ISP admina.
0 x

soucez
Kontaktovat uživatele:

odreportováno, bez reakce, placená podpora
0 x