❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

ISPADMIN - zkušenosti, nasazení, problémy

RADIUS, CAPsMAN, The Dude, AirControl, UniFi, Zabbix atd.
net.work
Kontaktovat uživatele:

Re: ISPADMIN - zkušenosti, nasazení, problémy

Příspěvekod net.work » 15 years ago

hapi píše:mám ho rozdělanej ale vůbec neni čas na tvorbu. Teď jsem ho celej předělal takže tam toho spousta neni a je tam jenom takovej nástřel. Budu si muset najít čas a dotahnout to do konce.

tak aspon nastin co vsechno to bude umet? a aspon hruby odhad kdy bys to mohl nabidnout?
0 x
Jan Ptáček

hapi

Příspěvekod hapi » 15 years ago

všechno kolem zákazníků, grafy rychlostí, signály, fakturace, webserver se stránkou pro vlastní použití, třeba pro firemní web, neplatiče, netflow, nastavování hraničního routeru, script se může udělat na míru podle požadavků s možností konfigurace více routerů na jednou. Nastavování routeru je myšleno mangle + qt který je nejnáročnější na ruční údržbu. Pak jistě, rozhraní pro usery s fakturací a grafy a podobně. Rozesílání faktur mailem... a nějaký moje tajný věci který nám běží v síti a který do hoto chci implementovat.

Technicky by to mělo bejt schopný ject na cca duálním atomu pro předpokládám asi něco okolo 2000 lidí ale záleží na mnoha okolnostech + nějakej disk o velikosti 500GB pro prostor většinou pouze netflow kde zase záleží na počtu userů a konektivity.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Star_Gate

Příspěvekod Star_Gate » 15 years ago

Osobně bych uvítal něco "jednodužšího". Kreslení grafů mi v pohodě udělá například cacti a monitoring mi dělá zabbix. Bohatě bych si vastačil jen s tím, že by to mělo mít databázi zákazníků, k nim možnost poznámek, zda má vlastní lastmile, jakej má tarif, kdy nahlašoval poruchy ale už ne řízení činosti techniků a tak, k tomu automatická fakturace a klientský portál aby si mohly stahovat faktury a vidět údaje o svojí lince(rychlost, cena) + autorizované požadavky. (ne přenesená data). Osobně jsem si dělal vlastní průzkum kdo by chtěl mít přehled o tom kolik a kdy toho stahl a je to jen strašně malé procento a nevypalatí se jim to dělat podle mého. Schválně za kolik by mi někdo udělal tohle řešení na míru :) Konfigurace zařízení zvládám zatím dobře, takže nepotřebuju v této chvíly :)
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 15 years ago

no jo ale když už máš zákazníka v systému tak ty musíš sednout a zadat ho do cacti a zabbixu. To je blbý ne? Jako chápu to jak to myslíš. Dřív jsme to taky měly po různých softech ale neni to ono, neni to ucelenej systém.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Star_Gate

Příspěvekod Star_Gate » 15 years ago

Jasně, vím že se prostě přihlásit a vidět všechno je nejlepší a nejsnazší, ale cacti je kreslítko a neni třeba ho nonstop sledovat a zabbix je prostě monitoring(letmo přejedeš jestli vše jede a večer nebo když je čas sedneš a projedeš to detailněji), takže nic na dlouho zatím :-) až bude víc lidí, pak to určitě uvítám, ale zatím se to dá stíhat :) Tak za kolik někdo udělá? :)
0 x

knedlik
antispam: Ano

Příspěvekod knedlik » 15 years ago

CANOPA píše:Mně chlapci ze Šumperka napsali že verze ispadmina kterou pouzivame(3.34) neni odlazena pro verzi ROSu 3.30. Dobra tak jsem tedy downgradnul na verzi 3.26, kterou maji i v changelogu verze ispadmina(3.34) ..a problem se opakoval. Znova mail do Šumperka..odpoved..ze opravdu stabilni verze ROSu byly 3.13 a 3.10 --> takze jsme downgradnul , a uz se mi nerozebehnul router:-)), asi mame moc novou desku a starsi verze ROSu s tim neumi zachazet...takze jsem celkem v pasti. Ale nevadi..napsal jsem tedy znova do Šumperka...a přišla mi odpoveď, ze opravdu řádně odladěná verze je 3.37, ale že nemáme zaplacenou další technickou podporu, takže si musím nejdřív zaplatit xx tisic..a pak se mi to zaktualizují a možná to bude fungovat. Jinak licenci máme pro 1200uživatelů. Tak nevím co si o tom teď mám myslet..koupim si program pro 1200uživatelů, předpokládám že funkční(zajíce v pytli bych nekupoval)a po nárustu klientů zjistim že už na 80procentech, koupené kapacity je program k nepoužití. Máte někdo podobnou zkušenost nebo i nápad jak to řešit?Nejde o těch 10tis za technickou podporu...snad bych to i zaplatil kdybych měl jistotu že to bude fungovat. Díky.

CANOPA, duplicitní propisování pravidel se tu řešilo již dříve a taky jsem to zažil na vlastní kůži. Naštěstí jsem v té době používal ISPadmina hlavně na párování faktur s uživateli. Duplicita se projevovala hlavně při zápisu pravidel přes ssh(mozna ze i API - v té době jsem neměl nasazeno). Pak jsem se rozhodnul aktualizavat z 3.10 na cca 3.25 a spustil API. S API už se problém neprojevoval, ale vzápětí chlapci z Litvy provedli aktualizaci včetně API rozhranní a zase problém... Naštěstí Šumperáci rychle reagovali a teď nějaké problémy neregistruji. Většinou mám verze ROS 3.30 a výše.
Docela se divím, že si neplatíš podporu. Já mám WIFI jenom jako vedlejšák a jinak pracuji v relativně velké firmě a programama bez předplacené podpory jsme se několikrát pěkně vypekli. Stačí jenom nějaká blbá aktualizace OS a může být problém. Dokud všechno funguje, tak je to super, ale jakmile nastal problém, tak firma, od které se zakoupil soft, dává ruce pryč.
Hovory typu -> (Já) Dobrý den, máme problém - (Firma) ale vy s náma nemáte uzavřenou servisní smlouvu a my máme na reakci 30 dnů - (Já)Hmm, co teď - (firma) pošlete problém emailem a my se ozveme.... za týden se teprve ozvali -> jsou docela normální.
Z tohoto jsem se pěkně poučil a když už kupuji nějaký "důležitý" soft, tak jedině s podporou !! Opravdu stačí jenom nějaká blbá aktualizace OS, ať už LINUX a nebo ROS a může nastat velký problém.

PS: Všeobecný dotaz - Aktualizujete systém pod ISPadminem??
0 x

Pintero

Příspěvekod Pintero » 15 years ago

knedlik píše:PS: Všeobecný dotaz - Aktualizujete systém pod ISPadminem??

Neaktualizuji, zkusil jsem to jednou (jen nektery balicky, 32bit verze) a slo to do kytek.
0 x

Pintero

Jede vam ta mapa ? Me po aktualizaci na verzi 3.38 vse zmizelo. Koukal jsem do nastaveni routeru i klientu a tam je umisteni objektu v mape ok.
Zkusil jsem par veci rucne v mape opravit, ale stejne nic :(
0 x

ef

Příspěvekod ef » 15 years ago

Ve verzi 3.28 mi mapa taky nejde, čekám že to opraví třeba jim tam napsat, ještě jsem se k tomu nedostal.
0 x

soucez
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod soucez » 15 years ago

ef píše:Ve verzi 3.28 mi mapa taky nejde, čekám že to opraví třeba jim tam napsat, ještě jsem se k tomu nedostal.

Je to v googlemaps nikoliv v ISP adminu. Nějak google překopal a zpřísnil API klíče. V dalším udateu Admina by to mělo být prý vyřešeno.
0 x

dantasik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod dantasik » 15 years ago

My testujem novou verzi v tom ispadminu a uz to funguje dobre a funguje spravne i vykreslovani zavilosti pokud je mezi 2routerama nejaky zarizeni obyc tak uz to kresli spravne.
0 x
Daniel Tasáry

Pintero

Tak se konecne pro ISP Admin objevila wiki http://wiki.ispadmin.cz/index.php/Main_Page
0 x

pthv
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pthv » 15 years ago

Nevite nekdo, kde nastavit prepsat cislo aktualni ciselne rady u fakturace? Mam takovy problem, kdy u roku 2009 ciselna rada zacinala 29xxx. Ted jsem ji zmenil podle pohody na 10xxx tudiz to ma nizsi cislo a doplnuje mi to automaticky dalsi cislo z rady 29..
0 x

michal.siman

Příspěvekod michal.siman » 15 years ago

pthv píše:Nevite nekdo, kde nastavit prepsat cislo aktualni ciselne rady u fakturace? Mam takovy problem, kdy u roku 2009 ciselna rada zacinala 29xxx. Ted jsem ji zmenil podle pohody na 10xxx tudiz to ma nizsi cislo a doplnuje mi to automaticky dalsi cislo z rady 29..

No ja bych na to sel zmenou pocatecniho cisla faktury pri generovani novych faktur. Kdyz das GENEROVAT FAKTURY tak se napise seznam a uplne dole mas moznost zmenit pocatecni cislo faktury ...

Nicmene, pokud to zadani mensiho cisla nez jsou soucasne vystavene faktury nesezere, tak pak to je asi urcite dotaz na Sumperk ...
Naposledy upravil(a) michal.siman dne 19 Jan 2010 22:18, celkem upraveno 1 x.
0 x
Snazim se nejak zacit, budte na me prosim hodni, dekuji :-) az se neco naucim, ochotne poradim dalsim v rade ...

soucez
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod soucez » 15 years ago

Poradí někdo zdroj (e-shop) na ověřený a funkční typ kabelu pro spojení s nokia 5110 na COM1 (9pin) ?
0 x