❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

prechod na routovanou sit

Návody a problémy s konfigurací.
Leeonek

Re: prechod na routovanou sit

Příspěvekod Leeonek » 16 years ago

raven-il píše:.....ale i pres realne riziko kamenovani....

:D :D :D
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 16 years ago

myslim ze pro tebe je zajimavejsi RIP na distribuci rout mezi routery, ospf ma smysl az ve chvili kdy je v siti z bodu A do bodu B vice moznych cest a zabyvat se tim v mensi siti nema smysl.
0 x

raven-il
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod raven-il » 16 years ago

hawkfree píše:UBIQUITI za tu cenu nevypada spatne, ale radsi to postavim na RB, kdyz uz je mam. Tu 133 nahradim RB433AH + R52. O OSPF uvazuji, ale spis az casem, az toho bude vic, ted radsi budu mit cesty pod kontrolou :). Do routrovane site me tlaci klesajici vykon stavajici site s prirustanim uzivatel, zamezeni broadcastu, prehlednejsi cleneni site a taky se nestane, ze uzivatel virem schodi temer celou sit, ale uz jen jeji segment:) a urcite to bude mit i dalsi vyhody.

A taky dalsi nevyhody...
Treba potrebu mnoha verejnych adres, slozitou spravu, obcas nefunkcni routovani :)

Mam osobne tuhle zkusenost, neroutovana sit, cca 1000 lidi, 4 masiny, ktere routuji, natuji, delaji shaping, prihlasovani atd (ne mikrotiky) sit vlanovana, dusledne osetreny provoz a no problema. Usetris mnoho verejnych adres, snadno se to spravuje, funguje to skvele.

Pak sit cca 300 lidi, vse routovane, mikrotik. Sit podle vseho funguje skvele, jen ma masivni potrebu verejnych adres.

Takze, pokud prejdes na routovanou sit a nenaucis se osetrit provoz, viry atd, tak te to stejne nezachrani :mrgreen: a ja osobne bych uz na routovanou sit neprechazel ani omylem, neni proste duvod. Sice to umime, ale proc ?
0 x
Josef Smola
k mikrotiku jsem se vratil po 4 letech a mam pocit, ze kdyby zakazali vsechny zabugovany feature, zustane jen ten barevnej terminal....

raven-il
Kontaktovat uživatele:

Leeonek píše:

njn, kdyz jsem zacinal, taky jsem se nechal presvedcit, ze to jinak nejde :)
jenze, pak jsem zjistil, ze vsechny udajny problemy jsou osetritelny a kazdy opravdovy sitar ti rekne jedno:
BRIDGE je pro provoz RYCHLEJSI :lol: pravda, zere vic prostredku, ale ja mam diky nemu pres 4 hopy ping na seznam 8 ms a CPU vykon je levny, tak vo co go :twisted:
0 x
Josef Smola
k mikrotiku jsem se vratil po 4 letech a mam pocit, ze kdyby zakazali vsechny zabugovany feature, zustane jen ten barevnej terminal....

hawkfree

Příspěvekod hawkfree » 16 years ago

No tak to je celkem zajimave, 1000 lidi to musis mit velice dusledne osetrene. To si snad ani nedokazu predstavit :D. Co myslis masivni potrebou verejnych adres? Na hlavni serveru jen NAT msq a staci mi jedna adresa.
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Ze zkusenosti je to vazne jednodussi a spolehlivejsi to udelat routovane, s bridgema jsem mel problemy, verejna staci samozrejme treb i 1 na wan brany, ostatni segmenty jsou neverejne, podle me nejlepsi moznost.
0 x

raven-il
Kontaktovat uživatele:

hawkfree píše:No tak to je celkem zajimave, 1000 lidi to musis mit velice dusledne osetrene. To si snad ani nedokazu predstavit :D. Co myslis masivni potrebou verejnych adres? Na hlavni serveru jen NAT msq a staci mi jedna adresa.

Vy nedavate verejne adresy zakaznikum ?
0 x
Josef Smola

reset

Příspěvekod reset » 16 years ago

pokud ji vylozene nechteji, tak ji nedavame ani u nas, je to akorat plejtvani
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam

raven-il
Kontaktovat uživatele:

reset píše:ne je to akorat plejtvani

vidis, my ano a nedela nam to technicky ani obchodne problem :lol:
a jestli je to plytvani nevim, na routry jimi neplytvame a nas zakaznik, nas pan...
0 x
Josef Smola

hawkfree

Příspěvekod hawkfree » 16 years ago

Kdyz nechteji tak ne a 99% zajem nemá. Alespon neco zbude na Afriku :)
0 x

raven-il
Kontaktovat uživatele:

hawkfree píše:Kdyz nechteji tak ne a 99% zajem nemá. Alespon neco zbude na Afriku :)

jj a ti co chteji vam utecou k nekomu, kdo jim to poskytne, treba o2, to je moudry pristup
0 x
Josef Smola

Maxik
Kontaktovat uživatele:

a na co podle tebe lidi chteji verejnou ? Podle me 90% ji chce kvuli stahovani aby byl "aktivni" tak tomu presmeruju port a ma to to same a je lepe chranem firewallem brany a NAtem. Ten zbytek chce provozovat web server i tam je lepsijim udelat ucty na nejakem svem stroji, nebo externim hostingu ;)
0 x

raven-il
Kontaktovat uživatele:

Maxik píše:a na co podle tebe lidi chteji verejnou ? Podle me 90% ji chce kvuli stahovani aby byl "aktivni" tak tomu presmeruju port a ma to to same a je lepe chranem firewallem brany a NAtem. Ten zbytek chce provozovat web server i tam je lepsijim udelat ucty na nejakem svem stroji, nebo externim hostingu ;)

Taky, ezs, kamery, mame jednoho, ktery si na dalku vari kafe, aby ho mel horky nez dojede dom ;) Ale o to nejde, proste ji chteji a ja nevidim duvod jim ten pozadavek nesplnit. A co se tyce presmerovani portu, to je fajn ale sytemove je to slozitejsi. Musis to minimalne udelat rucne, na to potrebujes skolenyho technika, ktery to cele nastavi. Takhle mi slecna operatorka parkrat klikne v systemu a je hotovo.

Jo, jeste posle uzivateli mail ;)

Nehlede na to, ze ve vetsich sitich (celkem mame neco kolem 10k klientu) nemuzes delat jinak nic, nez systemove, to proste nejde.
0 x
Josef Smola

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 16 years ago

Dávám veřejné ip adresy všem i na routované síti, natem, nemám s tím problém. Spotřeba ip adres uplně stejná jako u Tebe.
0 x

soooc

Příspěvekod soooc » 16 years ago

raven-il píše:
Leeonek píše:

njn, kdyz jsem zacinal, taky jsem se nechal presvedcit, ze to jinak nejde :)
jenze, pak jsem zjistil, ze vsechny udajny problemy jsou osetritelny a kazdy opravdovy sitar ti rekne jedno:
BRIDGE je pro provoz RYCHLEJSI :lol: pravda, zere vic prostredku, ale ja mam diky nemu pres 4 hopy ping na seznam 8 ms a CPU vykon je levny, tak vo co go :twisted:

A mas povolene tahani mezi lidmi? U neroutovanych siti byva tohle problem, protoze lidi se vidi az pres branu. Mame relativne velky lokalni provoz a pri predstave, ze by to vsechno muselo dotect k natu a zpet, by nam nestacil asi ani ceragon :-)
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!