❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

miniPCI karta MikroTik R5H

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
soucez
Kontaktovat uživatele:

Re: miniPCI karta MikroTik R5H

Příspěvekod soucez » 16 years ago

hapi píše:hmmm wiki říká že maximální zatížení miniPCI je dělaný na 2W takže R2H je docela riskantní takže leda kouknout jestli je opravdu karta dobře nacvaknutá, jestli jí ty ramínka držeji opravdu jak maji a jestli je čistá zběrnice.

Jo tak čistý to je určitě :-) Je to děs, ty karty vyloženě srší a cvakají... Napájím to AXIMA 48V/4A a bere si to ze zdroje cca 0,25A takže pohoda. Problém je prostě v routerboardu že to neutáhne. I když kartu zreguluju na 10db tak po chvilce při bandwitch testu rebootne....

S tím Alixem mě to taky zajímá....
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 16 years ago

S Alixem by to mohlo byt lepsi, ale s Alixem mam maly problem v tom ze uz se mi stalo ze po houpnuti site nenabootoval a bylo nutne tam jit coz se mi u RB jeste nestalo, jinak je stabilni perfektne.
0 x

soucez
Kontaktovat uživatele:

Maxik píše:S Alixem by to mohlo byt lepsi, ale s Alixem mam maly problem v tom ze uz se mi stalo ze po houpnuti site nenabootoval a bylo nutne tam jit coz se mi u RB jeste nestalo, jinak je stabilni perfektne.

Zhoupnutí sítě? Tak tam dej baterku 12V z UPSky a ta Ti krásně podrží i špičkové proudy... Napájení pak bude čisté jako křišťál :-)
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 16 years ago

soucez píše:
hapi píše:hmmm wiki říká že maximální zatížení miniPCI je dělaný na 2W takže R2H je docela riskantní takže leda kouknout jestli je opravdu karta dobře nacvaknutá, jestli jí ty ramínka držeji opravdu jak maji a jestli je čistá zběrnice.

Jo tak čistý to je určitě :-) Je to děs, ty karty vyloženě srší a cvakají... Napájím to AXIMA 48V/4A a bere si to ze zdroje cca 0,25A takže pohoda. Problém je prostě v routerboardu že to neutáhne. I když kartu zreguluju na 10db tak po chvilce při bandwitch testu rebootne....

jojo ale pouštět do RBčka 48V je něco jinýho než 18 nebo 24V i když zdroj je předimenzovanej. Testni nižší voltáž a uvidíme.

To sršení jak říkáš dělá tušim i CM11HP a ještě u nějaký karty jsem to slyšel.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

soucez
Kontaktovat uživatele:

hapi píše:
soucez píše:

jojo ale pouštět do RBčka 48V je něco jinýho než 18 nebo 24V i když zdroj je předimenzovanej. Testni nižší voltáž a uvidíme.

Proč myslíš že nižší napájecí napětí to může vyřešit? Akorát to bude při nižším napětí brát více poudu. Výkon(příkon)=napětí x proud takže to asi problém nevyřeší.
Navíc si to ty vnitřní obvody stejně stabilizují na nějakých 3,3V případně 5V. Dle mého názoru je jedno jestli 12V nebo 48V

Nebo je odzkoušeno že je to jinak?
0 x

hapi

ano, výpočet máš správnej, ale měniče to vidí jinak. Když se podíváš tady na foru na problémy s RBčky tak většina lidí tam má 48V zdroje obzvláště u RB600. Měnit 48V na 3.3V je docela maso, měniče maji hodně práce a klesá účinnost takže se víc zahřívaji. Když si vemeš jakou střídu má měnič při vstupu 48V a při 24V tak neni o čem mluvit. Při 48V musí otevřít jenom na malinkatou chvilku a zase zavřít a dlooouhu čekat. Při 24V je doba otevření delší a doba zavření kratší takže zvlnění na výstupu měniče je mnohem menší. Možná to nebude tim ale já zásadně 48V zdroje nepoužívám.

Já například napájim RB600 a RB133 spolu z jednoho 24V asi 130W zdroje a dokonce tam mám nadstavbu RB502 se kterou se prej RB600 nemá ráda a běží to v pohodě.
0 x

iTomB

Příspěvekod iTomB » 16 years ago

soucez píše:
hapi píše:jojo ale pouštět do RBčka 48V je něco jinýho než 18 nebo 24V i když zdroj je předimenzovanej. Testni nižší voltáž a uvidíme.

Proč myslíš že nižší napájecí napětí to může vyřešit? Akorát to bude při nižším napětí brát více poudu. Výkon(příkon)=napětí x proud takže to asi problém nevyřeší.
Navíc si to ty vnitřní obvody stejně stabilizují na nějakých 3,3V případně 5V. Dle mého názoru je jedno jestli 12V nebo 48V

Nebo je odzkoušeno že je to jinak?

Nevim jak presne to ma udelane routerboard, ale napriklad stabilizatory 78xx muzou mit na vstupu az 40V (zde zalezi na konfiguraci) a vystup dle typu (7812 - 12V ...). No a pokud budu z 18V delat 12V, tak je ztratove teplo dle rozdilu napeti 18-12=6V*(potrebny proud pro zarizeni)=ztratove teplo na stabilizatoru. Takze pokud stabilizujes z vyssiho napeti, tak mas vetsi ztraty na stabilizatoru. S velkou pravdepodbnosti to bude podobne i u routerboardu, i kdyz spis ne tak markantni. Pokud to testujes doma na stole, tak asi nic nepoznas. Pokud to bude nekde na pude, kde je v lete treba 50 stupnu je mozne ze zdroj 24V by byl vhodnejsi - mensi teplo generovane stabilizaci.
0 x

iTomB

Příspěvekod iTomB » 16 years ago

hapi píše:ano, výpočet máš správnej, ale měniče to vidí jinak. Když se podíváš tady na foru na problémy s RBčky tak většina lidí tam má 48V zdroje obzvláště u RB600. Měnit 48V na 3.3V je docela maso, měniče maji hodně práce a klesá účinnost takže se víc zahřívaji. Když si vemeš jakou střídu má měnič při vstupu 48V a při 24V tak neni o čem mluvit. Při 48V musí otevřít jenom na malinkatou chvilku a zase zavřít a dlooouhu čekat. Při 24V je doba otevření delší a doba zavření kratší takže zvlnění na výstupu měniče je mnohem menší. Možná to nebude tim ale já zásadně 48V zdroje nepoužívám.

Já například napájim RB600 a RB133 spolu z jednoho 24V asi 130W zdroje a dokonce tam mám nadstavbu RB502 se kterou se prej RB600 nemá ráda a běží to v pohodě.

Zvlneni eliminujes kondenzatorem a treba RB433 ma 560mikroF 6.3V 3x a 220mikroF 35V 1x. Takze tam ttreba na vstupu ma 220mikro a na vystupu 3x 560mikro (typuju paralelne a mas z toho pres 1.6mF). Nevim jak to ma presne RB600. Rozebirat box se mi nechce.
0 x

hapi

jojo u 78xx to takhle funguje. Ale to je lineární stabilizátor.

Zvlnění se nedá eliminovat kondenzátorem ať je sebevětší. Je třeba počítat s tim, že jsme na 3.3V a proud do těch karet teče klidně 3A a víc + tam na tom jede procesor, paměti, no prostě uplně všechno takže tam bude hodně víc klidně přez 5A. Tam ti 1.6mF moc nepomůže protože se vybije tak rychle že nestačíš ani mrknout.

Mimo to jestli jsou ty spínaný zdroje tak kvalitní jako u některých seriích RB433 tak to může hrát taky svou roli.
0 x

novajz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod novajz » 16 years ago

Maxik píše:Zdroj to utahne ale je problem se zdrojem v RB pro napajeni minipci protoze neni staveny na HP karty ale na normalni, HP karty se pouzivaji nejlepe pouze v 1x PCI/mPCI redukcich v PC.

No kluci, nechcu vam do teho kecat, ale ja mam R5H v 411 a bez problemu. Co se tyce napajeni miniPCI u 411, tak manual hovori takto: +3.3V: 3.3A max coz je uplne v pohode a karticka mi jede OK i na plny knedlik, ale to jsem jen testoval. Ted je v norme. Jede mi i v RB333 spolu s CM11HP a utahne to. Nicmene, kupoval jsem ty karticky dve a ta druha nejede vubec nikde :shock: ,
0 x
Novajz
Zelenáč, ale snažím se, je to moje hobby

soucez
Kontaktovat uživatele:

Tak problém s kartama R5H asi bude úplně někde jinde. A to v RB600. Koupl jsem na ASPA.CZ 2 kusy RB600 a oba se rebootují samovolně v nepr. intervalech i s jedinou CM9kou.. Takže půjdou na RMA
0 x

novajz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod novajz » 16 years ago

soucez píše:Tak problém s kartama R5H asi bude úplně někde jinde. A to v RB600. Koupl jsem na ASPA.CZ 2 kusy RB600 a oba se rebootují samovolně v nepr. intervalech i s jedinou CM9kou.. Takže půjdou na RMA

Já měl podobný problém s RB433 a RB433AH. Měl jsem 4 kusy a všechny se mi taky z ničeho nic samovolně v nepravidelných intervalech rebootovaly. Ale jen když byly ethernety v bridge. Když routoval nebo překládal, nedělalo to. Psal jsem i tu na foru o radu a odpověď byla, že je problém někde mezi židlí a klávesnicí. Přitom trafo bylo napřímo 12V 80W a miniPCI žádná nebo jen jedna. Ani nový BIOS ani nový FW a ani RMA nepomohlo. Jen výměna za RB333 s uplně identickým nastavením jela i s 3ma CM9 nebo CM11HP. Pokud příjdeš na to, proč se ty RB600 samovolně rebootovaly, dej mi prosím vědět, možná to bude podobný problém jako s těma mýma RB433.

PS: Pak jsem koupil ještě jednu RB433, měla stejný BOIS i verzi Mikrotika, jako ty předešlé a ta mi už problémy nedělala vůbec žádné. Že by vadná série???? :shock:
0 x
Novajz
Zelenáč, ale snažím se, je to moje hobby

soucez
Kontaktovat uživatele:

novajz píše:
soucez píše:Tak problém s kartama R5H asi bude úplně někde jinde. A to v RB600. Koupl jsem na ASPA.CZ 2 kusy RB600 a oba se rebootují samovolně v nepr. intervalech i s jedinou CM9kou.. Takže půjdou na RMA

Já měl podobný problém s RB433 a RB433AH. Měl jsem 4 kusy a všechny se mi taky z ničeho nic samovolně v nepravidelných intervalech rebootovaly. Ale jen když byly ethernety v bridge. Když routoval nebo překládal, nedělalo to. Psal jsem i tu na foru o radu a odpověď byla, že je problém někde mezi židlí a klávesnicí. Přitom trafo bylo napřímo 12V 80W a miniPCI žádná nebo jen jedna. Ani nový BIOS ani nový FW a ani RMA nepomohlo. Jen výměna za RB333 s uplně identickým nastavením jela i s 3ma CM9 nebo CM11HP. Pokud příjdeš na to, proč se ty RB600 samovolně rebootovaly, dej mi prosím vědět, možná to bude podobný problém jako s těma mýma RB433.

PS: Pak jsem koupil ještě jednu RB433, měla stejný BOIS i verzi Mikrotika, jako ty předešlé a ta mi už problémy nedělala vůbec žádné. Že by vadná série???? :shock:

Jo to bude prostě várka. Kolega co má nasazených x RB600 s kartama CM9 tak několik kousků se mu na síti taky rebootuju v nepravidelných intervalech. Nemá to UPtime ani 24h. Prostě Routerboard nějak ztrácí kvalitu, poněvadž začal jet asi na kvantitu. Alespoň se mi to tak zdá.
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 16 years ago

Mám jedno R600A které se taky restartuje ale vypadá to spíš na vadnou CM9, při provozu cca 100Kbit je vytížení CPU na 60%, když tu kartu vypnu, spadne to na 1% a funguje normálně.
Další kus RB600, samovolné restarty, bohužel jsem kvůli špatné přístupnosti udělal 2 zásahy najednou a problémy přestali. Vymněnil jsem zdroj a přepsal novější firmware, jedno z toho pomohlo, od té doby se nerestartl ani jednou.
0 x

soucez
Kontaktovat uživatele:

Leeonek píše:Mám jedno R600A které se taky restartuje ale vypadá to spíš na vadnou CM9, při provozu cca 100Kbit je vytížení CPU na 60%, když tu kartu vypnu, spadne to na 1% a funguje normálně.
Další kus RB600, samovolné restarty, bohužel jsem kvůli špatné přístupnosti udělal 2 zásahy najednou a problémy přestali. Vymněnil jsem zdroj a přepsal novější firmware, jedno z toho pomohlo, od té doby se nerestartl ani jednou.

A firmware jsi dal ten co je ve verzi 3.20?

jaký typ zdroje byl před a po výměně?
0 x