❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Internet Provider v Českých Budějovicích

Místo, kde žádná otázka není hloupá.
hol
antispam: Ano

Re: Internet Provider v Českých Budějovicích

Příspěvekod hol » 8 years ago

zdenek.svarc píše:
WillyD píše:Mě jen přišlo divný, že i z jiných příspěvků z jiných těmat tady na webu jsem si všiml, že se tu lidi jaksi "pousmívají" nad tím, když někdo chce připojení přes optiku. Tak jsem nechápal proč. :thinking:

Je to jednoduché. Ne všichni ISP mají koule dělat optiku, tak si ten hendikep kompenzují v diskuzích. Nedělá to dobrý dojem, ale naštěstí je takových čímdál míň.

Mně se tyhle řeči taky nelíbí. Zaprvé chápu, že se tu o optice píše ironicky, protože často se pod pojmem optika schová i řešení rádio na střeše, kabel do rozvaděče a kabely k lidem. Což se za optiku fakt považovat nedá (snad s výjimkou, když to rádio jede garantovaný Gbit).

Druhá věc je, že každý (každá firma) má svou strategii....nebo by alespoň mít měla. A to že si někdo třeba nechce půjčovat, další by si i půčil, ale v tom současném cenovém a politickém marazmu nevidí dlouhodobou perspektivu a třetí se chystá na prodej a nebo už prodal a tak pro ně nedávají dlouhodobé investice smysl přece není automaticky špatné, slabošké a nebo dokonce nemorální?

Jsem z toho tak znechucen, že nemám ani potřebu se obhajovat, jak my jsme v té optice skvělí.

Nechť každý koná dle svého uvážení (či lépe podle strategie své firmy) a podobné populizmy nechme politikům. Zejména ti Evropští jsou v tom přeborníci. My to tu snad nemáme zapotřebí.
0 x

WillyD

Příspěvekod WillyD » 8 years ago

shimmi píše:My agregaci neudáváme, protože se ji snažíme nemít. Tj upgradujeme cokoliv když se to blíží k saturaci. Neříkám, že na Wifi se to vždy daří, ale na optice je to u nás interně neomluvitelné. Žádný shaping nemáme, vše rveme silou (i když možnosti do budoucna studujeme, jako ochranu před klienty, kteří jsou shopni opravdu z různých důvodů (zavirované PC) hltit gigo a zmrvit tím vše ostatní připojené do switche v domě).

ale sedmý rok po koupi _spoustu_ procesů a lastmile slučujeme. Třeba na optiku v ČB máme mezifiremní team, ve kterém jsou lidi z INET4, NECOSSu i STARNETu a ten jede dávno společnou lastmile (fakt nebudeme tahat několik vláken per firma :) ),

Zdravím,
Děkuji za intenzivní odpověď. Jeden z hlavních důvodů, proč nechci Starnet je ten, že ho má naprostá většina ČB a tím pádem se člověk nevyhne tomu, že je na stejné přípojce bůhví kolik lidí, což ovlivní vaší rychlost připojení. Jak jsem již několikrát zmiňoval, bratr má doma Starnet na Máji v ČB a večer je to taková krize, že si nepustí ani video na YouTube. Je mi jasné, že v jiné oblasti ČB to bude jiné, možná lepší, možná horší. Ale vzhledem k tomu že vím, že většina lidí v domě, kam se chci stěhovat (Riegrova 46) Starnet má, tak musím očekávat, že to o moc lepší nebude. Jde tu o špičku, okolo 18hodiny. Ale to je většinou právě ta doba, kdy já jsem na PC, když jsem se vrátil z práce. Byl bych debil, kdybych šel ke Starnetu a pokud by se u mne opakoval podobný problém jako u bratra (a jiných známých btw), tak vlastně budu platit za net, který večer prakticky nefunguje. :angry:
To že píšete, že máte sjednocená vlákna mne tedy moc neuklidňuje, protože pro konkrétní dům je tedy jedno, jestli půjdu ke Starnetu, nebo k vám?.. Beztak budu na stejném drátu, jestli to chápu správně.
Mě by prostě zajímala jediná věc a to ta, jak dokáže provider zajistit svému zákazníkovi plynulý chod internetu. Je jasné, že když platím 100Mbit tarif, tak nebudu non stop na té 100, to ani nečekám. Ale nehodlám nikomu platit za internet, na kterém ve špičce nespustím ani Chrome. Jak to tak totiž vypadá, tak uživatel má smůlu. Protože s agregací (nebo jakkoliv to chcete nazývat) musí počítat. Ale z mého pohledu nemůže po mě nikdo chtít, že budu počítat s tím, že mi třeba taky večer nepůjde net. To jako sorry, jak by řekl Babiš. Nehledě na to, že Starnet je slavnej tím, že když má někdo problém s připojením a volá tam, tak si s ním vytřou řiť a nechají vás několik dní bez internetu. Pokud se v ČB většina firem slučuje pod Starnet, který podle mě není schopen zajistit správnou funkčnost ani své vlastní samotné firmy, natož všech sloučených, tak to mě tedy dost mrzí.
0 x

okoun

Příspěvekod okoun » 8 years ago

První problém starnetu je takový, že prodává moc levně internet a to se potom lehce pozná v tom večerním zatížení například.
Normální poskytovatel, který má nějaký SW shaping a ne jen HW jako starnet, tak toto krásně v 18 hodin má pořešeno že je to použitelné i třeba na hry... Podstatné je prostě aby bylo ohlídané to, že jeden zákazník nemůže vycucnout linku těm druhým což halt oni nemají jak to tu popisoval ten vážený pán ze Starnetu.
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

shimmi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod shimmi » 8 years ago

Zdravím,
Děkuji za intenzivní odpověď. Jeden z hlavních důvodů, proč nechci Starnet je ten, že ho má naprostá většina ČB a tím pádem se člověk nevyhne tomu, že je na stejné přípojce bůhví kolik lidí, což ovlivní vaší rychlost připojení. Jak jsem již několikrát zmiňoval, bratr má doma Starnet na Máji v ČB a večer je to taková krize, že si nepustí ani video na YouTube. Je mi jasné, že v jiné oblasti ČB to bude jiné, možná lepší, možná horší. Ale vzhledem k tomu že vím, že většina lidí v domě, kam se chci stěhovat (Riegrova 46) Starnet má, tak musím očekávat, že to o moc lepší nebude. Jde tu o špičku, okolo 18hodiny. Ale to je většinou právě ta doba, kdy já jsem na PC, když jsem se vrátil z práce. Byl bych debil, kdybych šel ke Starnetu a pokud by se u mne opakoval podobný problém jako u bratra (a jiných známých btw), tak vlastně budu platit za net, který večer prakticky nefunguje. :angry:

Náš internet "na Máji" (a kdekoliv na optice) musí dávat stejných reálných řekněme 85Mbps večer jako ráno. Tohle je na technickou podporu, ať si tam bratr zavolá. Kolikrát si lidi pletou svou wifinu s internetem a to je (zvlášt v 2.4G na máji krize), s tim ale moc neuděláme. Na Riegrově 46 zatím optika není. Jen 5G pojítko, ale de facto přes ulici.

To že píšete, že máte sjednocená vlákna mne tedy moc neuklidňuje, protože pro konkrétní dům je tedy jedno, jestli půjdu ke Starnetu, nebo k vám?.. Beztak budu na stejném drátu, jestli to chápu správně.
Mě by prostě zajímala jediná věc a to ta, jak dokáže provider zajistit svému zákazníkovi plynulý chod internetu. Je jasné, že když platím 100Mbit tarif, tak nebudu non stop na té 100, to ani nečekám. Ale nehodlám nikomu platit za internet, na kterém ve špičce nespustím ani Chrome. Jak to tak totiž vypadá, tak uživatel má smůlu. Protože s agregací (nebo jakkoliv to chcete nazývat) musí počítat. Ale z mého pohledu nemůže po mě nikdo chtít, že budu počítat s tím, že mi třeba taky
večer nepůjde net. To jako sorry, jak by řekl Babiš. Nehledě na to, že Starnet je slavnej tím, že když má někdo problém s připojením a volá tam, tak si s ním vytřou řiť a nechají vás několik dní bez internetu. Pokud se v ČB většina firem slučuje pod Starnet, který podle mě není schopen zajistit správnou funkčnost ani své vlastní samotné firmy, natož všech sloučených, tak to mě tedy dost mrzí.

"Sjednocená vlákna" jsou někde vždy - kolik myslíte že jich vede z celých ČB? Jistě ne z každého domu. Je to o tom prostě správně to nadimenzovat. Což my na optice máme. Proto jak říkám, vyberte si koho chcete, ale obecně - pokud nejde ani Youtube - volejte podporu a buzerujte je nebo nás. Pokud nejede ani Chrome, přeinstaloval bych PC :)
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 8 years ago

shimmi píše:Tohle je na technickou podporu, ať si tam bratr zavolá. Kolikrát si lidi pletou svou wifinu s internetem a to je (zvlášt v 2.4G na máji krize), s tim ale moc neuděláme.

Nezbývá než souhlasit. V první řadě je potřeba aby měl klient pořádek u sebe a rychlost měřil na kabelu.
Zažil jsem i našeho klienta který měl superrychlý 5Ghz AC wifi router. Jeho notebook měl však pouze jen N 2,4Ghz wifi. Pořád se divil proč mu to nejede 160Mbit (rychlost jeho tarifu)
Samozřejmě se jednalo o "solidně" zarušený panelák na 2,4Ghz
0 x

hol

2okoun ... přesně tak, ethernet jako takový nemá žádný natiivní způsob, jak dělit kapacity linek. Proto když tu někdo říká, že to nijak neřeší a jen posiluje linku, vypadá to marketingově dobře, ale technicky je spíš nezodpovědnost. Navýšením kapacity se problém nevyřeší, úzké místo se najde vždy a všude. Zvlášť na wifi to musí být tragické.

Proto právě shapingem (řečeno jinak řízenou agreací) lze docílit toho, že každý uživatel ve chvíli velkého zatížení sníženou kapacitu linky poměrně k celku a k ostatní, což nemusí user ani postřehnout, pokud zrovna nezkusí speedtest. Podstatné je ale to, že nedojde k přetížení jedním na úkor ostatních. Důležité služby jsou navíc priorizovány...tzn i při plné záteži linky si zahraje on-line hry, zavolá přes voip apod.

Osobně jsem překvapen, že ještě v dnešní době dokáže někdo fungovat bez toho.
0 x

Grul

Příspěvekod Grul » 8 years ago

ono je taky třeba zjistit, jestli společenství vlastníků (zda tam je, nebo jak to tam je) vám nebude bránit s umístěním anteny někoho jiného na střechu.
Jako se to tak stává. a v neposlední řadě pak kudy s kabelem třeba do 1.patra že?
Hodit to přes okap oknem dovnitř ála Starnet :-D to že pak zatejká po kabelu je už věc jiná.

Mimochodem v ČB už je skoro všechno Starnet...
0 x

WillyD

shimmi píše: Na Riegrově 46 zatím optika není. Jen 5G pojítko, ale de facto přes ulici.

Znamená to tedy, že na dané adrese ani optika od vás není možná?

V Budějovicích je to fakt provar najít providera, který není Starnet, má dostupnou optiku, má shaping..

Grul píše:ono je taky třeba zjistit, jestli společenství vlastníků (zda tam je, nebo jak to tam je) vám nebude bránit s umístěním anteny někoho jiného na střechu.
Jako se to tak stává. a v neposlední řadě pak kudy s kabelem třeba do 1.patra že?
Hodit to přes okap oknem dovnitř ála Starnet :-D to že pak zatejká po kabelu je už věc jiná.

Mimochodem v ČB už je skoro všechno Starnet...

To je právě ten problém, že Starnet je všechno. :disappointed:.. kdyby Starnet byl dobrá silná a spolehlivá firma, která dělá připojení kvalitně, tak mi to nevadí. Ale když má takovej fušer v ČB (i jinde) skoro monopol, tak to je teda fakt smutný. Přitom si 95% lidí co Starnet má stěžuje. Nechápu, jak se jim daří získat nové zákazníky. (levná cena)..
Pokud tu ale všichni ví o tom, jak je *net špatnej, tak to nevíte o nikom jiném, kdo za to stojí? Přece to v ČB není tak, že buď *net nebo nic :slight_frown:
0 x

hol

tak už ten Starnet netrapte. Nakonec budeme všichni Starnet, jsou největší, všichni je chtěj, tak je třeba si zvykat :)
0 x

WillyD

hol píše:Nakonec budeme všichni Starnet​

Asi ano
hol píše:jsou největší​

Rozhodně ano
hol píše:všichni je chtěj​

Bohužel ano, protože jsou největší a tím pádem si všichni myslí, že nejlepší.
hol píše:tak je třeba si zvykat :)

Rozhodně ne :raised_hand:

To mi chcete říct, že kdybyste žili v ČB, půjdete všichni ke Starnetu, i když víte, že stojí za nic? :grinning:
0 x

pepulis

Příspěvekod pepulis » 8 years ago

Když tam nic jiného není, tak ke komu chcete jít? Nic jiného Vám nezbývá a nebo vynaložit finance .....
0 x

STARNET
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod STARNET » 8 years ago

WillyD píše:
hol píše:Nakonec budeme všichni Starnet​

Asi ano
hol píše:jsou největší​

Rozhodně ano
hol píše:všichni je chtěj​

Bohužel ano, protože jsou největší a tím pádem si všichni myslí, že nejlepší.
hol píše:tak je třeba si zvykat :)

Rozhodně ne :raised_hand:

To mi chcete říct, že kdybyste žili v ČB, půjdete všichni ke Starnetu, i když víte, že stojí za nic? :grinning:

Klasického zákazníka moc nezajímá, jestli je někdo největší. Zajímá ho cena, kvalita služby a vstupní podmínky.

To, že ve Vaší sociální bublině lidé říkají, že jsou nespokojení, nevypovídá vůbec nic o skutečné kvalitě služeb Starnetu. Významná část nově připojených lidí uvádí jako důvod svého výběru poskytovatele "doporučení od známého" a je normální, že většina lidí je na internetu aktivní v odpoledních a večerních hodinách, tedy v době, o kterou Vám jde. Ujišťuji Vás, že i v tuto dobu si uživatelé připojení ke Starnetu pustí videa na YouTube...
0 x
Luboš Kudláček
STARNET, s.r.o.

WillyD

STARNET píše:Klasického zákazníka moc nezajímá, jestli je někdo největší. Zajímá ho cena, kvalita služby a vstupní podmínky.

To, že ve Vaší sociální bublině lidé říkají, že jsou nespokojení, nevypovídá vůbec nic o skutečné kvalitě služeb Starnetu. Významná část nově připojených lidí uvádí jako důvod svého výběru poskytovatele "doporučení od známého" a je normální, že většina lidí je na internetu aktivní v odpoledních a večerních hodinách, tedy v době, o kterou Vám jde. Ujišťuji Vás, že i v tuto dobu si uživatelé připojení ke Starnetu pustí videa na YouTube...

Já se samozřejmě neptám jen svých vrstevníků a kamarádů, mluvil jsem o internetu za poslední 2 měsíce s mnoha lidmi. Naprostá většina z nich má Starnet, a ano, neupírám Vám, že někteří z nich řekli, že jsou spokojení, ale naprostá většina mi řekla, že spokojená není. Bratr má starnet v ulici K.Choholy a spokojený není, sestra má Starnet na Zavadilce a o večerech často jede v kb/s. Dále jsem se při hledání bytu v ČB ptal mnoho různých lidí z různých oblastí ČB, kde jsem třeba zrovna zvažoval nastěhování a až na výjimky, si většinou na Starnet stěžovali. Časté výpadky, pomalý internet. Takže jsem sbíral informace i daleko mimo mou sociální skupinu. Zvažuju všechny možnosti a když budu přesvědčen, že Starnet bude v pořádku, tak klidně do něj půjdu. Nemám proti němu nic osobně, ale z výpovědí mnoha různých lidí i z reakcí na Starnet na internetu a z recenzí si Starnet moc kladné hodnocení neodnáší. Tak nějaký důvod to asi mít musí. Já si to z prstu necucám, nemám k tomu důvod. A ostatní lidé, kteří jsou také nespokojeni si asi také stěžují na nějakém základě.
0 x

STARNET
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod STARNET » 8 years ago

WillyD píše:
STARNET píše:Klasického zákazníka moc nezajímá, jestli je někdo největší. Zajímá ho cena, kvalita služby a vstupní podmínky.

Já se samozřejmě neptám jen svých vrstevníků a kamarádů, mluvil jsem o internetu za poslední 2 měsíce s mnoha lidmi. Naprostá většina z nich má Starnet, a ano, neupírám Vám, že někteří z nich řekli, že jsou spokojení, ale naprostá většina mi řekla, že spokojená není. Bratr má starnet v ulici K.Choholy a spokojený není, sestra má Starnet na Zavadilce a o večerech často jede v kb/s. Dále jsem se při hledání bytu v ČB ptal mnoho různých lidí z různých oblastí ČB, kde jsem třeba zrovna zvažoval nastěhování a až na výjimky, si většinou na Starnet stěžovali. Časté výpadky, pomalý internet. Takže jsem sbíral informace i daleko mimo mou sociální skupinu. Zvažuju všechny možnosti a když budu přesvědčen, že Starnet bude v pořádku, tak klidně do něj půjdu. Nemám proti němu nic osobně, ale z výpovědí mnoha různých lidí i z reakcí na Starnet na internetu a z recenzí si Starnet moc kladné hodnocení neodnáší. Tak nějaký důvod to asi mít musí. Já si to z prstu necucám, nemám k tomu důvod. A ostatní lidé, kteří jsou také nespokojeni si asi také stěžují na nějakém základě.

Na to se těžko reaguje, když neuvádíte konkrétní jména. To je samozřejmě veřejně úplně v pořádku a ani já nechci veřejně argumentovat nějakými čísly a konkrétními příklady. Nikam bychom se nedostali. A ani byste mi nemusel věřit.

Pravda je taková, že máme trochu problém při komunikaci s lidmi ohledně některých věcí. Myslím tím předcházení různým situacím, jejichž výsledkem je právě negativní reference. Bude to znít možná jako klišé, ale pomalý internet je často způsobený nevhodně umístěným domácím routerem - navíc v zarušeném paneláku, kde jsou routerů desítky. Tím narážím na ulici K. Chocholy. Neznám konkrétní stav u Vašeho bratra, ale typicky bývá na sídlištích právě router příčinou nespokojenosti.

Co se týče internetu s rychlostí v kb/s - to je samozřejmě problém. Na naší technické podpoře ale sedí řada lidí, jejichž náplní práce je řešit tyto věci. Dala nám Vaše sestra o své nespokojenosti vědět? Řada lidí to neudělá.

Snažím se jen obecně vysvětlit některé skutečnosti, protože při tom množství zákazníků, které Starnet má, vynikne i počet z různých důvodů těch nespokojených (a nespokojení jsou většinou jen do doby vyřešení jejich/našeho problému). Není ale proto možné tvrdit, že Starnet poskytuje nekvalitní služby a lidé k němu chodí jenom proto, že je velký...
0 x
Luboš Kudláček
STARNET, s.r.o.