❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

vtipné fotografie

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
svestka
antispam: Ano

Re: vtipné fotografie

Příspěvekod svestka » 8 years ago

Gemb píše:Obrázek

Zaujimalo by ma k comu sluzia tie UTPcka omotane na tyc :lol:

asi došly oblíbené pásky :)
taky se mi to už stalo
0 x
UPDATE klienti SET internet_povolen = false WHERE po_splatnosti > 500
Lepší než výhra ve Sportce :)

pcwifi

Příspěvekod pcwifi » 8 years ago

vic omotane, vic PROFI :mrgreen: znam to od konkurenta, ten mota hazi vede UTPcka kudy by nikdy nikdo nevedl...perlou jest UTP v zemi bez niceho, ktere mu po 5 letech uhnilo, jeho IQ je takove, ze se tomu nedivim.
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))

menicks

Příspěvekod menicks » 8 years ago

že by rezerva? sice divná ale asi tak :)
0 x

Rosak

Příspěvekod Rosak » 8 years ago

Pánové, jste všichni vedle :-) Vzpomínám si na to, jak mi před lety jeden kolega zaujatě vyprávěl o tom, jak je taková malá smyčka na kabelu (tenkrát šlo o silový kabel, prodlužovačku) fungující ochranou proti přepětí a blesku. Když jsem se přestal válet smíchy po zemi zeptal jsem se ho, jak to vlastně funguje. Ptal jsem se ho proto, že byl vyučený v oboru elektro a já doufal v nějakou seriózní odpověď. Vysvětloval to tak, že blesk má tak rychlý proud, že "nevybere tu zatáčku malé smyčky", vyletí skrz izolaci ven a připojeným přístrojům se tudíž nic nestane. Pak už si toho moc nepamatuju, protože jsem smíchy ani neslyšel :-)
0 x

OK1COM

Příspěvekod OK1COM » 8 years ago

Rosak píše:
Pánové, jste všichni vedle :-) Vzpomínám si na to, jak mi před lety jeden kolega zaujatě vyprávěl o tom, jak je taková malá smyčka na kabelu (tenkrát šlo o silový kabel, prodlužovačku) fungující ochranou proti přepětí a blesku. Když jsem se přestal válet smíchy po zemi zeptal jsem se ho, jak to vlastně funguje. Ptal jsem se ho proto, že byl vyučený v oboru elektro a já doufal v nějakou seriózní odpověď. Vysvětloval to tak, že blesk má tak rychlý proud, že "nevybere tu zatáčku malé smyčky", vyletí skrz izolaci ven a připojeným přístrojům se tudíž nic nestane. Pak už si toho moc nepamatuju, protože jsem smíchy ani neslyšel :-)

Jenže ono to s tou smyčkou je pravda.
Smyčka na kabelu je cívka. Cívka zapojená v sérii se chová tak, že nepropustí vyšší kmitočty. Toho lze využít například k tomu, aby se po plášti kabelu nešířilo vysokofrekvenční rušení dovnitř nebo naopak ven z připojeného zařízení. Proto také na konci některých lepších propojovacích kabelů najdete váleček, který obsahuje feritové jádro a zvyšuje indukčnost cívky vytvořené několika závity kabelu.
A s bleskem to funguje obdobně. V podstatě měl ten kolega pravdu "bleskový proud nevybere zatáčku a vyběhne ven". Bleskový proud má velmi strmý nárůst. Takový skokový průběh proudu se skládá z velkého množství vyšších frekvencí. Vyšší frekvence opět neprojdou cívkou. Takže přesto, že je blesk stejnosměrný proud, tak jeho náběh je tak rychlý, že se na něj takto nedá nahlížet. Je to také důvod proč se správně na hromosvodech nedělají ostré zatáčky. Napojení hromosvodu v ostrém úhlu je téměř jako by tam to napojení nebylo. Čím ostřejší úhel nebo zatočení drátu, tím větší indukčnost. V této cívce se pak indukuje magnetické pole, které zapřičiní to, že se například hromosvod vytrhne ze zdi nebo blesk opravdu z drátu vyskočí ven a pokračuje vzduchem, protože ten mu vzduch klade menší odpor než ta cívka na drátu.
1 x

Rosak

:-) tomu se říká "šedá teorie". Ukažte mi jediný případ, kdy taková "smyčka" na přívodním kabelu prokazatelně zachránila zařízení připojené na jeho konci při ataku bleskem. I kdyby to bylo teoreticky správně, nikdy bych na to nespoléhal a pokud bych chtěl ochranu, použil bych k tomu určené výrobky.
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 8 years ago

ale vzdyt to neni od toho (ani ten bleskosvod) aby zachranil zarizeni, nybrz aby ten blesk nezabil lidi uvnitr budovy - cimz se ale nijak nezastavam takove instalace, spise teorie OK1COM ;)
0 x
Jan Ptáček

Rosak

V případě mého kolegy ale šlo právě o obhajobu instalace, která řeší ochranu zařízení :-) Stále opakoval "proč kupovat drahá zařízení, vždyť stačí smyčka na prodlužce", výrobci a prodejci jsou zloději :-)
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 8 years ago

Stoprocentní ochrana neexistuje nikde, v žádném oboru. Vždy jde jen o minimalizaci šance na škody. Známý má elektrikářskou firmu, tak si vybavil dům přepěťovkami Dehn. No a co myslíte ... SXT po bouřce v čudu. A to mu do baráku nepraštilo.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

Kysa

Příspěvekod Kysa » 8 years ago

Rosak píše::-) tomu se říká "šedá teorie". Ukažte mi jediný případ, kdy taková "smyčka" na přívodním kabelu prokazatelně zachránila zařízení připojené na jeho konci při ataku bleskem. I kdyby to bylo teoreticky správně, nikdy bych na to nespoléhal a pokud bych chtěl ochranu, použil bych k tomu určené výrobky.

Nevím jakou zkušenost mají ostatní, ale pokud použiji bleskojistky, tak je to jenom další "věc" která odejde a musí se vyměnit. Samozřejmě i s tím co má chránit.
Tím se samozřejmě nezastávám teorie s kabelem omotaným okolo stožáru.
0 x
Petr Krist

lwq
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lwq » 8 years ago

Jde o komplexni problem, ne jen krabicku na koec UTPka. Vsechny bleskosvody, bleskojistky a dalsi *jistky maji jen snizovat pravdepodobnost problemu po (ne)primem zasahu blesku v okoli. Pri charakteristice bleskoveho vyboje neni temer moznetvrdit, ze bleskojistka/prepetovka/atp. ochrani 100% dane zarizeni,lokalitu atp. Pokud tyto ochrany nekdo nekde nepouziva, tak je to vlastne souhlas s tim, ze staticky naboj ci bleskovy proud "nekudy" protece a snad nic nepohrbi,nic vic.
Muzete mit tyto ochrany jakekoliv a stejne je to kompromis mezi naklady na vypadek+opravu a naklady na ochranu. Ani telco/tv veze nejsou imuni vuci blesku a to jejich ochrany jsou na uplne jine urovni.
A pro uplnost - bezne koax/eth bleskojistky a prepetovky jsou celkem vtipne uz svymi parametry:

https://www.i4wifi.cz/Prepetova-ochrana ... a-PoE.html = 10kA zvladne a za ochranou bude do 150V
https://www.i4wifi.cz/LAN-10-100-1G/Ubi ... hrana.html = 5kA zvladne a za ochranou bude do 700V

A pak to porovnejme s profi resenim od Dehn, Bonega, Hakel atp ... Na privodu svodic typu I (nebo I/II), po vstupu do objektu svodic typu II a primo u zarizeni svodic typu III. A mam vyreseno napajeni, kdy za svodicem typu III bude s velkou pravdepodobnosti napeti do 1,5kV. Vse musi byt co nejlepe propojeno se zemi a to vcetne prepetovek na UTP kabelech ... No a stejne totoprepeti prezije jen kvalitni napajeci zdroj, ktery prepeti nepusti do zarizeni napajenych ...

A smycka na kabelu ? Zbyteca ztraca casu,energie a kabelu ... :roll:
0 x
LWQ ... Vice na www.lwq.cz (treba GIOM 3000 atp.) ...

pedro4444

Příspěvekod pedro4444 » 8 years ago

podla mna ta slucka na kabli ma nieco do seba ale mi to skor nechavame kvoli rezerve :) Takto to spojime a zvysi sa to percento bezpecnosti, lebo ako Iwg pise veru najlepsie je mat trojstupnovu ochranu, ale aj to nezaruci 100% je to len co najviac minimalizovat...

Rezerva sa nam uz velakrat vyplatila ked klient sa rozhodol antenu premiestnit a nemuseli sme tak tahat novy kabel, alebo ho predlzovat spojkou...
0 x

Striker

Příspěvekod Striker » 8 years ago

Rezerva se dává hodně často, ale určitě bych ji nenechal takhle omotanou okolo stožáru pokud to není dočasné řešení. My to smotáváme vevnitř, a konkurence dělá tak 3-4 kolečka pod držákem a slepený páskou nebo páskem.
0 x

Petr Bačina
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Petr Bačina » 8 years ago

0 x

pedro4444

Příspěvekod pedro4444 » 8 years ago

Striker píše:Rezerva se dává hodně často, ale určitě bych ji nenechal takhle omotanou okolo stožáru pokud to není dočasné řešení. My to smotáváme vevnitř, a konkurence dělá tak 3-4 kolečka pod držákem a slepený páskou nebo páskem.

na stoziary to ma veru jasne miesto vo vnutri a tak isto aj kable sa vedu vnutrom ale to urcite je zname nech neodbocujeme od srandovnej temy :)
0 x