Gemb píše:
Zaujimalo by ma k comu sluzia tie UTPcka omotane na tyc
asi došly oblíbené pásky

taky se mi to už stalo
Gemb píše:
Gemb píše:
Gemb píše:
Rosak píše:
Pánové, jste všichni vedleVzpomínám si na to, jak mi před lety jeden kolega zaujatě vyprávěl o tom, jak je taková malá smyčka na kabelu (tenkrát šlo o silový kabel, prodlužovačku) fungující ochranou proti přepětí a blesku. Když jsem se přestal válet smíchy po zemi zeptal jsem se ho, jak to vlastně funguje. Ptal jsem se ho proto, že byl vyučený v oboru elektro a já doufal v nějakou seriózní odpověď. Vysvětloval to tak, že blesk má tak rychlý proud, že "nevybere tu zatáčku malé smyčky", vyletí skrz izolaci ven a připojeným přístrojům se tudíž nic nestane. Pak už si toho moc nepamatuju, protože jsem smíchy ani neslyšel
Rosak píše::-) tomu se říká "šedá teorie". Ukažte mi jediný případ, kdy taková "smyčka" na přívodním kabelu prokazatelně zachránila zařízení připojené na jeho konci při ataku bleskem. I kdyby to bylo teoreticky správně, nikdy bych na to nespoléhal a pokud bych chtěl ochranu, použil bych k tomu určené výrobky.
Striker píše:Rezerva se dává hodně často, ale určitě bych ji nenechal takhle omotanou okolo stožáru pokud to není dočasné řešení. My to smotáváme vevnitř, a konkurence dělá tak 3-4 kolečka pod držákem a slepený páskou nebo páskem.