❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

tolerance POE u ne-POE síťovky?

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
czatlantis

tolerance POE u ne-POE síťovky?

Příspěvekod czatlantis » 9 years ago

Zdravím, normálně mám mikrotik-switch v pokoji napájenej přes gigabit-POE 12V. Switch jsem potřeboval jinam, tak jsme zapojil kábl přímo do PC. Po pár minutách cítím smrad, tak koukám že to jde z PC a uvědomuju si existenci POE na kabelu co jsem do něj zapojil. Přívodní UTP bylo mírně teplé :D

To je normální, že se nepočítá s tolerancí POE napájení na síťovce? Mám pocit, že jsem to takhle zapojil už do několika zařízení a nic se nikdy nestalo....

PS: síťovka už jede jen 100megabit
0 x

mpcz

Příspěvekod mpcz » 9 years ago

czatlantis píše:Zdravím, normálně mám mikrotik-switch v pokoji napájenej přes gigabit-POE 12V. Switch jsem potřeboval jinam, tak jsme zapojil kábl přímo do PC. Po pár minutách cítím smrad, tak koukám že to jde z PC a uvědomuju si existenci POE na kabelu co jsem do něj zapojil. Přívodní UTP bylo mírně teplé :D

To je normální, že se nepočítá s tolerancí POE napájení na síťovce? Mám pocit, že jsem to takhle zapojil už do několika zařízení a nic se nikdy nestalo....

PS: síťovka už jede jen 100megabit

Zdravím,
ano, taková je bohužel skutečnost. Pokud se podíváš na vnitřní schéma RJ45 konektoru, uvidíš důvod toho problému. Piny POE 4,5,7,8 jsou mezi sebou propojeny přes odpory 75 ohm a připojeny na kostru. U gigabitu jsou ve hře ještě cívky a transformátory.
Takže není vhodné strkat kabel s POE do klasické síťovky, která není POE kompatibilní. A ty v PC POE téměř nikdy nemají. Na co taky, že?
mpcz, 02.11.2015
0 x

Radek Úlehla
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Radek Úlehla » 9 years ago

Nejdřív je potřeba pochopit rozdíl mezi PoE passive a PoE active 802.3af/at. Pak si můžeš odpovědět sám.
0 x

CrazyApe

Příspěvekod CrazyApe » 9 years ago

Taky jsem kdysi zakaznikovi odpral sitovou kartu :D zapojil sem obracene poe :lol: :lol: :lol:
0 x

mpcz

Radek Úlehla píše:Nejdřív je potřeba pochopit rozdíl mezi PoE passive a PoE active 802.3af/at. Pak si můžeš odpovědět sám.

Zdravím,
pro ty, kterým taková rada nestačí, jaký je prosím rozdíl pro ty dvě POE a jeho případ strčení UTP s POE do síťovky PC?
Děkuji, mpcz, 03.11.2015
0 x

CrazyApe

Příspěvekod CrazyApe » 9 years ago

mpcz píše:
Radek Úlehla píše:Nejdřív je potřeba pochopit rozdíl mezi PoE passive a PoE active 802.3af/at. Pak si můžeš odpovědět sám.

Zdravím,
pro ty, kterým taková rada nestačí, jaký je prosím rozdíl pro ty dvě POE a jeho případ strčení UTP s POE do síťovky PC?
Děkuji, mpcz, 03.11.2015

Rozdil je v tom ze u 802.3 af/at se nic nestane protoze switch napajeni nepusti pokud tam neni neco co si ho vezme. Pasivni (klasicke) do drátu pousti napeti porad.
0 x

mpcz

CrazyApe píše:
mpcz píše:

Zdravím,
Děkuji, mpcz, 03.11.2015

Rozdil je v tom ze u 802.3 af/at se nic nestane protoze switch napajeni nepusti pokud tam neni neco co si ho vezme. Pasivni (klasicke) do drátu pousti napeti porad.

Zdravím,
ano, to něco je prvotní test na přítomnost odporu 25kohm. Zde bych chtěl říci, že v době zlevňování výrobků dochází k očesání počtu součástek a viděl jsem i POE 48V "af", které tuto detekci neměly.
Proto bych na jeho dotaz raději odpověděl: NIKDY nestrkat kabel s POE do síťovky PC.
mpcz, 03.11.2015
0 x

Radek Úlehla
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Radek Úlehla » 9 years ago

Takové zdroje jsou označovány "většinou" 802.3af/at compatible... zjistil jsem to, když jsem jednou měnil UTP u kamery, málem jsem díky tomu spadnul ze žebříku.
0 x

kuba

Příspěvekod kuba » 9 years ago

Pokud jsou tam jen odpory, tak shoří, zasmrdí a síťovka funguje bez problémů dál. Jsou tam totiž celkem zbytečné. Některé síťovky ale mají navíc varistory, ty se vyzkratujou a síťovka pak nelinkuje vůbec nebo ztrácí pakety. Dá se to opravit odpájením varistorů, pokud teda nejsou přímo součástí trafa. Tím se síťovka stává POE-tolerantní :mrgreen: (ověřeno na Thinkpadu T440p + UBNT POE 24V)
0 x

Ajfel

Příspěvekod Ajfel » 9 years ago

Tak to je zakladni omyl, pravy 802.3af/at zdroj meri odpor, pokud tam je, pusti napajeni pokud odpor neni, nedava napajeni. UBNT neni prave poe, ale POE pasivni a nestandardni
0 x

mpcz

Ajfel píše:Tak to je zakladni omyl, pravy 802.3af/at zdroj meri odpor, pokud tam je, pusti napajeni pokud odpor neni, nedava napajeni. UBNT neni prave poe, ale POE pasivni a nestandardni

Zdravím,
co vlastně je "základní omyl"? A čí?
Děkuji, mpcz, 3.11.2015
0 x

Ajfel

Omyl od kuba: Pokud jsou tam jen odpory, tak shoří, zasmrdí a síťovka funguje bez problémů dál. Jsou tam totiž celkem zbytečné. Některé síťovky ale mají navíc varistory, ty se vyzkratujou a síťovka pak nelinkuje vůbec nebo ztrácí pakety
0 x

mpcz

Ajfel píše:Omyl od kuba: Pokud jsou tam jen odpory, tak shoří, zasmrdí a síťovka funguje bez problémů dál. Jsou tam totiž celkem zbytečné. Některé síťovky ale mají navíc varistory, ty se vyzkratujou a síťovka pak nelinkuje vůbec nebo ztrácí pakety

Aha,
omlouvám se, ale ten omyl tam nikde nevidím, co je na tom špatně?
Děkuji, mpcz, 03.11.2015
0 x

Ajfel

Pokud tam je odpor a poustis tam spravne poe 802.3 at/af tak ho zmeri a pokud tam odpor je, pusti napajeni, pokud tam odpor neni, nepusti napajeni a ne ze to odpali odpor a odejde sitovka nebo dokonce i po odpaleni funguje
0 x

mpcz

Ajfel píše:Pokud tam je odpor a poustis tam spravne poe 802.3 at/af tak ho zmeri a pokud tam odpor je, pusti napajeni, pokud tam odpor neni, nepusti napajeni a ne ze to odpali odpor a odejde sitovka nebo dokonce i po odpaleni funguje

Aha,
tak to je asi takto: kolega Kuba mluví o "vyvažovacích" rezistorech (povětšinou 4ks 75ohm na každý pin POE pinů a pak všechny svedeny na zem), které tam jsou těměř vždy a slouží k eliminaci rušivých signálů. Také si myslím, že se bez nich dá obejít, ale skutečnost je taková, že téměř v každém konektoru jsou. Po připojení na pasívní POE se začne z konektoru (NB atd.) kouřit, podle napětí POE. Pokud obsluha nereaguje, odpory se povětšinou přeruší, což zpravidla ničemu nevadí. To je ta situace popsaná kolegou Kubou.
Kolega Ajfel mluví o zakončovacím rezistoru 25kohm, který tam je pro detekci aktivního POE.
Tím chci jen říci, že ta zkušenost s "požárem" NB kolegy Kuby má reálný základ a existuje naděje na přežití. I když ten dým z NB musí vypadat neskutečně dramaticky.
mpcz, 04.11.2015
0 x