❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
wifi router netis a SXT špatné linkování eth
Re: wifi router netis a SXT špatné linkování eth
Tady dáváme kliošům routery do LANu jako bridge. Na rozvodech, kde je víc lidí na anténě, tak samozřejmě do WANu. Jinak u Gbit klientskejch zařízení jako je RB911, různý SXT atd., tak vypínáme Gbit a necháváme pouze 100Mbps, občas i když je na druhý straně tohohle zařízení něco co umí jen 100Mbit, tak se ten port jakoby drbne a pomůže jen tvrdej reset zařízení. Po vypnutí Gbit podpory se nám to už nestává . . .
0 x
Je to zařízení "router". Většina to bude mít tak, že uplink bude na WAN. Ono totiž leckdy chtějí ti userové leccos si nastavit dokonce sami ... A pustit je do rádia, ze kterého by byl router, je větší cesta do pekel, než nějaký reset. A takové zapnuté DHCP puštěné někam kam se nemá je také vopruz (i když za to si pak může z části admin sám).
Ale je jasné, že bez bližšího výzkumu je to jen můj názor.
Ale je jasné, že bez bližšího výzkumu je to jen můj názor.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.
-
- Moderátor
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem to schválně zkusil a ani po hodině provozu se ethernet nerozpadl.. Netis danej v bridge, sxt zapojene do lanu, do dalšího lanu je RB493
0 x
Bývalý ISP...
Stejny problem u nas. Nektere netisy at uz 2411 nebo ty dvouantenove se s SXT-lite 5 blbe linkuji po ethernetu. Chova se to tak, ze etnerhnet hazde do minuty 10x up a down. Pomuze vymena POE. Asi nejaka nekompatabilita ale poe menit u kazde instalace rozhodne nebudeme. Jine routery to nedelaji.
Dalsi problemy co jsme vypozorovali routerů jsme koupili cca 30:
1) 1-5 kanal nekdy propousti pouze 3-4 Mbit proti nekterym zarizenim (WTF?) preladeni na 6,7,8,-13 vyresi
2) Pokud pouzivame netis jako router antena je v bridge modu tak se netis zasekne, vysila SSID ale neda se na nej pripojit
3) Par kousku se nam samo dalo do tovarniho nastaveni v prvnim mesici po instalaci
4) Nektere co jsme vybalili z krabice ani nerozdavaly dhcp (asi 2ks)
5) dva netisy proti sobe propojene prez LANy (jeden v bridge) se po mesici rozlinkovaly ethernety a cca v 5s intervalech blikala ledka ethernetu na obou stranach - pomohla vymena za tp-link ...
Dalsi problemy co jsme vypozorovali routerů jsme koupili cca 30:
1) 1-5 kanal nekdy propousti pouze 3-4 Mbit proti nekterym zarizenim (WTF?) preladeni na 6,7,8,-13 vyresi
2) Pokud pouzivame netis jako router antena je v bridge modu tak se netis zasekne, vysila SSID ale neda se na nej pripojit
3) Par kousku se nam samo dalo do tovarniho nastaveni v prvnim mesici po instalaci
4) Nektere co jsme vybalili z krabice ani nerozdavaly dhcp (asi 2ks)
5) dva netisy proti sobe propojene prez LANy (jeden v bridge) se po mesici rozlinkovaly ethernety a cca v 5s intervalech blikala ledka ethernetu na obou stranach - pomohla vymena za tp-link ...
0 x
-
- Moderátor
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
k problémům:
1/ nezaznamenal jsem nechávám kanál na auto
2/ nedá se připojit na wifi nebo dostat do netisu? Za jak dlouho se sekne?. Udělá to jenom jednou, nebo pravidelně?
3/ to se mi stalo asi jednou...
4/ nestalo se mi
5/ nestalo se mi ale nikde nemám 2 netisy proti sobě.
2/ nedá se připojit na wifi nebo dostat do netisu? Za jak dlouho se sekne?. Udělá to jenom jednou, nebo pravidelně?
4/ nestalo se mi
0 x
Bývalý ISP...
-
- Kontaktovat uživatele:
Doplním jeden bod k WF2411. Při nastavení statické adresy na WAN a následovném přepnutí na DHCP klienta se nenačte DNS server z DHCP. Zůstane tam pořád ten ručně nastavený. Divné je, že to zůstává i po restartu. FW 29433
Link proti SXT bez problémů. Stalo se nám to jednou, kdy se "pravidelně" odpojil a připojil ethernet, ale to bylo špatným PoE od SXT. Máme jich nasazeno několik desítek kusů a většina funguje dobře. Jeden kus přestal na jednom z ETH portů přidělovat adresy přes DHCP, ale jinak link a komunikace OK.
Spolehlivostí +- podobné jako TP-Link 740.
Link proti SXT bez problémů. Stalo se nám to jednou, kdy se "pravidelně" odpojil a připojil ethernet, ale to bylo špatným PoE od SXT. Máme jich nasazeno několik desítek kusů a většina funguje dobře. Jeden kus přestal na jednom z ETH portů přidělovat adresy přes DHCP, ale jinak link a komunikace OK.
Spolehlivostí +- podobné jako TP-Link 740.
0 x
Tomáš Nesrsta píše:k problémům:
4/ nestalo se mi
ad2.
1)zakaznik 20 dnů od montáže zásek a nepomohlo vubec nic az tovarni nastaveni jinak proste vysilal a neslo se na nej nicim pripojit po WiFi zarizeni at uz mobil, notebook hlasi "nelze se pripojit k siti"
2)zakaznik cca tyden od montáže stiznost ze mu nejede internet, sxt odpovidalo, ethernet spojeny ale netis neodpovidal pomohl reboot a kdyz se to stalo po 2. byl netis vymenen za tp-link
3) třeti mi volal hned druhý den po montazi ze zarizeni musi kazdy den restartovat i nekolikrat - stejny pripad jako 2)
Vic si nevzpominam kazdopadne z 30ks uz bylo 10 v reklamaci a budto vymeneno a nebo prehran FW a vraceno...
0 x
CrazyApe píše:Stejny problem u nas. Nektere netisy at uz 2411 nebo ty dvouantenove se s SXT-lite 5 blbe linkuji po ethernetu. Chova se to tak, ze etnerhnet hazde do minuty 10x up a down. Pomuze vymena POE. Asi nejaka nekompatabilita ale poe menit u kazde instalace rozhodne nebudeme. Jine routery to nedelaji.
Můžu se zeptat s jakým poe to dělá? S originálním POE od mikrotiku? Pomůže výměna za POE kostku?
0 x
honzam píše:CrazyApe píše:Stejny problem u nas. Nektere netisy at uz 2411 nebo ty dvouantenove se s SXT-lite 5 blbe linkuji po ethernetu. Chova se to tak, ze etnerhnet hazde do minuty 10x up a down. Pomuze vymena POE. Asi nejaka nekompatabilita ale poe menit u kazde instalace rozhodne nebudeme. Jine routery to nedelaji.
Můžu se zeptat s jakým poe to dělá? S originálním POE od mikrotiku? Pomůže výměna za POE kostku?
Zdravím,
NETIS 2419 používám již delší dobu a to téměř výhradně v režimu BRIDGE, což je popsáné výše jako možný zdroj problémů. Navíc jsem byl po ročním marném čekání na úpravu od výrobce (myšleno napájení v rozsahu 8-30V a možnost POE) nucen tuto velmi potřebnou úpravu udělat sám a tím pádem používám výhradně ten zmiňovaný konektor WAN, jinak to ani nejde. S tímto probíraným linkovacím problémem jsem se přesto ani jednou nesetkal, nikdy nebylo potřeba NETIS ani restartovat. Zdá se, že příčina bude asi v určité kombinaci HW. Já na střeše používám téměř výhradně výše zmiňované SXT LITE a GROOVE. Dole POE MAXLINK s LED.
Připojuji se proto, mohl by někdo popsat konkrétní kombinaci HW a SW, kde se problém projevuje?
mpcz, 02.11.2015
0 x
honzam píše:CrazyApe píše:Stejny problem u nas. Nektere netisy at uz 2411 nebo ty dvouantenove se s SXT-lite 5 blbe linkuji po ethernetu. Chova se to tak, ze etnerhnet hazde do minuty 10x up a down. Pomuze vymena POE. Asi nejaka nekompatabilita ale poe menit u kazde instalace rozhodne nebudeme. Jine routery to nedelaji.
ano s originalnim poe k sxt (injektor + tráfko)
0 x
mpcz píše:honzam píše:CrazyApe píše:Stejny problem u nas. Nektere netisy at uz 2411 nebo ty dvouantenove se s SXT-lite 5 blbe linkuji po ethernetu. Chova se to tak, ze etnerhnet hazde do minuty 10x up a down. Pomuze vymena POE. Asi nejaka nekompatabilita ale poe menit u kazde instalace rozhodne nebudeme. Jine routery to nedelaji.
Zdravím,
NETIS 2419 používám již delší dobu a to téměř výhradně v režimu BRIDGE, což je popsáné výše jako možný zdroj problémů. Navíc jsem byl po ročním marném čekání na úpravu od výrobce (myšleno napájení v rozsahu 8-30V a možnost POE) nucen tuto velmi potřebnou úpravu udělat sám a tím pádem používám výhradně ten zmiňovaný konektor WAN, jinak to ani nejde. S tímto probíraným linkovacím problémem jsem se přesto ani jednou nesetkal, nikdy nebylo potřeba NETIS ani restartovat. Zdá se, že příčina bude asi v určité kombinaci HW. Já na střeše používám téměř výhradně výše zmiňované SXT LITE a GROOVE. Dole POE MAXLINK s LED.
Připojuji se proto, mohl by někdo popsat konkrétní kombinaci HW a SW, kde se problém projevuje?
mpcz, 02.11.2015
SXT lite 5, netis 2411,2419, original poe injektor a 30M stiněné kabelaze.
0 x
Zdravím,
OK, tyhle kombinace používám často, kromě té "POE vyhýbky" od Sergeje, kterou zrovna háži do koše. Jednak z důvodu toho pofiderního kablíku, který je navíc krátký a celkově je ta konfigurace nepoužitelná. Taky si říkám, že vyhýbka bez LED je na nic. Člověk se zbytečně někdy projede a jeden výjezd = mnoho krásných vyhýbek s LED.
Proto jsem začal upravovat NETISy na obousměrné POE a 24V. Tím u klienta ušetřím jeden adaptér, jednu vyhýbku a pohledem na NETIS vidí i vzdálený klient krásně, jestli je anténa napájena a má link. To ušetří další zbytečné výjezdy. Psal jsem do NETISu, že by mohli 2419-ky již dodávat na obousměrné POE a 24V, ale reakce jako obyčejně nula. Přitom se jedná o pouhou záměnu 4 součástek se Stejnou cenou! Sergej na možnost nedodávat k SXT tu hroznou vyhýbku a zdroj taktéž nereagoval. Škoda ...
SXT LITE i NETIS mám na stole, zkusím to nakombinovat, jestli se linkovací problém projeví.
mpcz, 03.11.2015
OK, tyhle kombinace používám často, kromě té "POE vyhýbky" od Sergeje, kterou zrovna háži do koše. Jednak z důvodu toho pofiderního kablíku, který je navíc krátký a celkově je ta konfigurace nepoužitelná. Taky si říkám, že vyhýbka bez LED je na nic. Člověk se zbytečně někdy projede a jeden výjezd = mnoho krásných vyhýbek s LED.
Proto jsem začal upravovat NETISy na obousměrné POE a 24V. Tím u klienta ušetřím jeden adaptér, jednu vyhýbku a pohledem na NETIS vidí i vzdálený klient krásně, jestli je anténa napájena a má link. To ušetří další zbytečné výjezdy. Psal jsem do NETISu, že by mohli 2419-ky již dodávat na obousměrné POE a 24V, ale reakce jako obyčejně nula. Přitom se jedná o pouhou záměnu 4 součástek se Stejnou cenou! Sergej na možnost nedodávat k SXT tu hroznou vyhýbku a zdroj taktéž nereagoval. Škoda ...
SXT LITE i NETIS mám na stole, zkusím to nakombinovat, jestli se linkovací problém projeví.
mpcz, 03.11.2015
0 x
CrazyApe píše:ano s originalnim poe k sxt (injektor + tráfko)
Problém dle mě bude na 99% v poe injectoru. Kabel od SXT nech a vyměň poe injector za POE kostku, případně za POE trafo a napiš výsledek.
Poe injector totiž nemá kroucené vodiče, stejné problém se nám projevuje u routerů ASUS. Po výměně za POE kostku problém s linkováním vždy přestal...
0 x
Ty zaseky Netise se muzou dit a setkal jsem se s nima v pripade, ze jedno z pripojovanych zarizeni byl telefon Iphone. Jakmile se pripojil, zarizeni "jakoby" prestalo komunikovat a internet prestal jit vsem uzivatelum, co byli aktualne pripojeni (pomuze jen vypnuti / zapnuti napajeni). Do te doby jsem nedal na Netise dopustit a vsude ho nasazoval, protoze jsem mel s nim jen ty nejlepsi zkusenosti. Vymenil jsem Netise za TP-Link, Totolink a situace se opakovala. Dokud nebyl pripojeny Iphone, vse jelo v naprostem poradku. Nakonec jsem tam nasadil mikrotik AP - http://dealer.penta.cz/routerboard-mikr ... 34548.html a od te doby klid. Nevim, co presne mu vadilo, zkousel jsem menit DNS a ani to nepomahalo. Zvlastni je, ze odezva na Iphoe je vzdy v radech 10 az 100 vek ms, i kdyz je telefon v mistnosti s routerem.
Jo jinak ty original. poecka u SXT vyhazovat. Uz jsem se s nima taky pred par lety napalil a automaticky je menim a nechavam je uzivatelum jako nahradni, kdyby nahodou ...
Jo jinak ty original. poecka u SXT vyhazovat. Uz jsem se s nima taky pred par lety napalil a automaticky je menim a nechavam je uzivatelum jako nahradni, kdyby nahodou ...
0 x