❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

wifi router netis a SXT špatné linkování eth

Návody a problémy s konfigurací.
kure05

Re: wifi router netis a SXT špatné linkování eth

Příspěvekod kure05 » 9 years ago

Tady dáváme kliošům routery do LANu jako bridge. Na rozvodech, kde je víc lidí na anténě, tak samozřejmě do WANu. Jinak u Gbit klientskejch zařízení jako je RB911, různý SXT atd., tak vypínáme Gbit a necháváme pouze 100Mbps, občas i když je na druhý straně tohohle zařízení něco co umí jen 100Mbit, tak se ten port jakoby drbne a pomůže jen tvrdej reset zařízení. Po vypnutí Gbit podpory se nám to už nestává . . .
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 9 years ago

Je to zařízení "router". Většina to bude mít tak, že uplink bude na WAN. Ono totiž leckdy chtějí ti userové leccos si nastavit dokonce sami ... A pustit je do rádia, ze kterého by byl router, je větší cesta do pekel, než nějaký reset. A takové zapnuté DHCP puštěné někam kam se nemá je také vopruz (i když za to si pak může z části admin sám).

Ale je jasné, že bez bližšího výzkumu je to jen můj názor.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

Tomáš Nesrsta
Moderátor
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Tomáš Nesrsta » 9 years ago

Tak jsem to schválně zkusil a ani po hodině provozu se ethernet nerozpadl.. Netis danej v bridge, sxt zapojene do lanu, do dalšího lanu je RB493
0 x
Bývalý ISP...

CrazyApe

Příspěvekod CrazyApe » 9 years ago

Stejny problem u nas. Nektere netisy at uz 2411 nebo ty dvouantenove se s SXT-lite 5 blbe linkuji po ethernetu. Chova se to tak, ze etnerhnet hazde do minuty 10x up a down. Pomuze vymena POE. Asi nejaka nekompatabilita ale poe menit u kazde instalace rozhodne nebudeme. Jine routery to nedelaji.

Dalsi problemy co jsme vypozorovali routerů jsme koupili cca 30:
1) 1-5 kanal nekdy propousti pouze 3-4 Mbit proti nekterym zarizenim (WTF?) preladeni na 6,7,8,-13 vyresi
2) Pokud pouzivame netis jako router antena je v bridge modu tak se netis zasekne, vysila SSID ale neda se na nej pripojit
3) Par kousku se nam samo dalo do tovarniho nastaveni v prvnim mesici po instalaci
4) Nektere co jsme vybalili z krabice ani nerozdavaly dhcp (asi 2ks)
5) dva netisy proti sobe propojene prez LANy (jeden v bridge) se po mesici rozlinkovaly ethernety a cca v 5s intervalech blikala ledka ethernetu na obou stranach - pomohla vymena za tp-link ...
0 x

Tomáš Nesrsta
Moderátor
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Tomáš Nesrsta » 9 years ago

k problémům:
1/ nezaznamenal jsem nechávám kanál na auto
2/ nedá se připojit na wifi nebo dostat do netisu? Za jak dlouho se sekne?. Udělá to jenom jednou, nebo pravidelně?
3/ to se mi stalo asi jednou...
4/ nestalo se mi
5/ nestalo se mi ale nikde nemám 2 netisy proti sobě.
0 x
Bývalý ISP...

Petr Bačina
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Petr Bačina » 9 years ago

Doplním jeden bod k WF2411. Při nastavení statické adresy na WAN a následovném přepnutí na DHCP klienta se nenačte DNS server z DHCP. Zůstane tam pořád ten ručně nastavený. Divné je, že to zůstává i po restartu. FW 29433
Link proti SXT bez problémů. Stalo se nám to jednou, kdy se "pravidelně" odpojil a připojil ethernet, ale to bylo špatným PoE od SXT. Máme jich nasazeno několik desítek kusů a většina funguje dobře. Jeden kus přestal na jednom z ETH portů přidělovat adresy přes DHCP, ale jinak link a komunikace OK.
Spolehlivostí +- podobné jako TP-Link 740.
0 x

CrazyApe

Tomáš Nesrsta píše:k problémům:
1/ nezaznamenal jsem nechávám kanál na auto
2/ nedá se připojit na wifi nebo dostat do netisu? Za jak dlouho se sekne?. Udělá to jenom jednou, nebo pravidelně?
3/ to se mi stalo asi jednou...
4/ nestalo se mi
5/ nestalo se mi ale nikde nemám 2 netisy proti sobě.

ad2.
1)zakaznik 20 dnů od montáže zásek a nepomohlo vubec nic az tovarni nastaveni jinak proste vysilal a neslo se na nej nicim pripojit po WiFi zarizeni at uz mobil, notebook hlasi "nelze se pripojit k siti"
2)zakaznik cca tyden od montáže stiznost ze mu nejede internet, sxt odpovidalo, ethernet spojeny ale netis neodpovidal pomohl reboot a kdyz se to stalo po 2. byl netis vymenen za tp-link
3) třeti mi volal hned druhý den po montazi ze zarizeni musi kazdy den restartovat i nekolikrat - stejny pripad jako 2)

Vic si nevzpominam kazdopadne z 30ks uz bylo 10 v reklamaci a budto vymeneno a nebo prehran FW a vraceno...
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 9 years ago

CrazyApe píše:Stejny problem u nas. Nektere netisy at uz 2411 nebo ty dvouantenove se s SXT-lite 5 blbe linkuji po ethernetu. Chova se to tak, ze etnerhnet hazde do minuty 10x up a down. Pomuze vymena POE. Asi nejaka nekompatabilita ale poe menit u kazde instalace rozhodne nebudeme. Jine routery to nedelaji.

Můžu se zeptat s jakým poe to dělá? S originálním POE od mikrotiku? Pomůže výměna za POE kostku?
0 x

mpcz

Příspěvekod mpcz » 9 years ago

honzam píše:
CrazyApe píše:Stejny problem u nas. Nektere netisy at uz 2411 nebo ty dvouantenove se s SXT-lite 5 blbe linkuji po ethernetu. Chova se to tak, ze etnerhnet hazde do minuty 10x up a down. Pomuze vymena POE. Asi nejaka nekompatabilita ale poe menit u kazde instalace rozhodne nebudeme. Jine routery to nedelaji.

Můžu se zeptat s jakým poe to dělá? S originálním POE od mikrotiku? Pomůže výměna za POE kostku?

Zdravím,
NETIS 2419 používám již delší dobu a to téměř výhradně v režimu BRIDGE, což je popsáné výše jako možný zdroj problémů. Navíc jsem byl po ročním marném čekání na úpravu od výrobce (myšleno napájení v rozsahu 8-30V a možnost POE) nucen tuto velmi potřebnou úpravu udělat sám a tím pádem používám výhradně ten zmiňovaný konektor WAN, jinak to ani nejde. S tímto probíraným linkovacím problémem jsem se přesto ani jednou nesetkal, nikdy nebylo potřeba NETIS ani restartovat. Zdá se, že příčina bude asi v určité kombinaci HW. Já na střeše používám téměř výhradně výše zmiňované SXT LITE a GROOVE. Dole POE MAXLINK s LED.
Připojuji se proto, mohl by někdo popsat konkrétní kombinaci HW a SW, kde se problém projevuje?
mpcz, 02.11.2015
0 x

CrazyApe

honzam píše:

ano s originalnim poe k sxt (injektor + tráfko)
0 x

CrazyApe

mpcz píše:
honzam píše:

Zdravím,
NETIS 2419 používám již delší dobu a to téměř výhradně v režimu BRIDGE, což je popsáné výše jako možný zdroj problémů. Navíc jsem byl po ročním marném čekání na úpravu od výrobce (myšleno napájení v rozsahu 8-30V a možnost POE) nucen tuto velmi potřebnou úpravu udělat sám a tím pádem používám výhradně ten zmiňovaný konektor WAN, jinak to ani nejde. S tímto probíraným linkovacím problémem jsem se přesto ani jednou nesetkal, nikdy nebylo potřeba NETIS ani restartovat. Zdá se, že příčina bude asi v určité kombinaci HW. Já na střeše používám téměř výhradně výše zmiňované SXT LITE a GROOVE. Dole POE MAXLINK s LED.
Připojuji se proto, mohl by někdo popsat konkrétní kombinaci HW a SW, kde se problém projevuje?
mpcz, 02.11.2015

SXT lite 5, netis 2411,2419, original poe injektor a 30M stiněné kabelaze.
0 x

mpcz

Příspěvekod mpcz » 9 years ago

Zdravím,
OK, tyhle kombinace používám často, kromě té "POE vyhýbky" od Sergeje, kterou zrovna háži do koše. Jednak z důvodu toho pofiderního kablíku, který je navíc krátký a celkově je ta konfigurace nepoužitelná. Taky si říkám, že vyhýbka bez LED je na nic. Člověk se zbytečně někdy projede a jeden výjezd = mnoho krásných vyhýbek s LED.
Proto jsem začal upravovat NETISy na obousměrné POE a 24V. Tím u klienta ušetřím jeden adaptér, jednu vyhýbku a pohledem na NETIS vidí i vzdálený klient krásně, jestli je anténa napájena a má link. To ušetří další zbytečné výjezdy. Psal jsem do NETISu, že by mohli 2419-ky již dodávat na obousměrné POE a 24V, ale reakce jako obyčejně nula. Přitom se jedná o pouhou záměnu 4 součástek se Stejnou cenou! Sergej na možnost nedodávat k SXT tu hroznou vyhýbku a zdroj taktéž nereagoval. Škoda ...
SXT LITE i NETIS mám na stole, zkusím to nakombinovat, jestli se linkovací problém projeví.
mpcz, 03.11.2015
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 9 years ago

CrazyApe píše:ano s originalnim poe k sxt (injektor + tráfko)

Problém dle mě bude na 99% v poe injectoru. Kabel od SXT nech a vyměň poe injector za POE kostku, případně za POE trafo a napiš výsledek.
Poe injector totiž nemá kroucené vodiče, stejné problém se nám projevuje u routerů ASUS. Po výměně za POE kostku problém s linkováním vždy přestal...
0 x

CrazyApe

Zkusim az se mi tato zavada zase nekde obevi.
0 x

pepulis

Příspěvekod pepulis » 9 years ago

Ty zaseky Netise se muzou dit a setkal jsem se s nima v pripade, ze jedno z pripojovanych zarizeni byl telefon Iphone. Jakmile se pripojil, zarizeni "jakoby" prestalo komunikovat a internet prestal jit vsem uzivatelum, co byli aktualne pripojeni (pomuze jen vypnuti / zapnuti napajeni). Do te doby jsem nedal na Netise dopustit a vsude ho nasazoval, protoze jsem mel s nim jen ty nejlepsi zkusenosti. Vymenil jsem Netise za TP-Link, Totolink a situace se opakovala. Dokud nebyl pripojeny Iphone, vse jelo v naprostem poradku. Nakonec jsem tam nasadil mikrotik AP - http://dealer.penta.cz/routerboard-mikr ... 34548.html a od te doby klid. Nevim, co presne mu vadilo, zkousel jsem menit DNS a ani to nepomahalo. Zvlastni je, ze odezva na Iphoe je vzdy v radech 10 az 100 vek ms, i kdyz je telefon v mistnosti s routerem.

Jo jinak ty original. poecka u SXT vyhazovat. Uz jsem se s nima taky pred par lety napalil a automaticky je menim a nechavam je uzivatelum jako nahradni, kdyby nahodou ...
0 x