❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Změna DNS

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
Petr S.
Kontaktovat uživatele:

Změna DNS

Příspěvekod Petr S. » 10 years ago

Mel bych dotazek ohledě DNS. Když měním DNS nějaké domény, tak jsem situaci kontroloval (jestli už došlo k přepsání záznamů) pomocí nslookup. Nicméně se mi stalo i to, že po změně DNS nslookup ukazuje správnou adresu, a to ať už se zeptám svého cachovacího mikrotiku, tak i dns serveru poskytovatele, tak i googlu (8.8.8.8). Nicméně doména stále nejde.

Když si dám traceroute na jinou doménu v tom hostingu, kde jsou stránky uloženy, a traceroute na tu doménu, co řeším, tak oba požadavky jdou jinou cestou. Jak je to možné? Od změny DNS už uplynulo téměř 12 hodin. Chápal bych to, pokud nslookup by pořád hlásil starou ip adresu, ale když hlásí novou, ale stránky stále nejdou, tak to moc nechápu.

Nevíte někdo čím to je?

Díky.
0 x
..:: DobraSit.cz ::..

ludvik

Příspěvekod ludvik » 10 years ago

nslookup nepoužívá resolver operačního systému. Ptá se přímo.
A každý operační systém používá cache ...

Proto má třeba windows ipconfig /flushdns
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

eKrajnak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod eKrajnak » 10 years ago

Odporúčal by som nasledovné:

1) dostatočnú dobu pred zmenou DNS záznamu znížiť TTL
2) zmeniť DNS záznam
3) následne zvýšiť TTL na pôvodnú hodnotu

Pomôže to, aby sa CACHE pamäte na rôznych úrovniach, nedržali dlho starého záznamu.
0 x
Študent, programátor, sieťar ... #ccna_certified

Blažej Krajňák

zajdee
antispam: Ano

Příspěvekod zajdee » 10 years ago

A co presne znamena "domena nejde", "stranky nejedou"? Co hlasi prohlizec?
Nemusi to byt jen chyba DNS.
Z jineho pocitace, mobilu, pres jinou sit je web funkcni?
0 x

Petr S.
Kontaktovat uživatele:

Ne není. A nešlo to nikde, ani z telefonu, ani z linuxu, ani z tabletu, ani z windows. Je pravda ze flushdns jsem nezkousel. Když to nešlo, tak to skákalo na špatný hosting, napsalo to tedy, že chybí soubor index v adresáři /

Kód: Vybrat vše

Not Found

The requested URL / was not found on this server.

je něco ekvivalentního flushdns i v linuxu?

blazej: No, jasně, ale to ttl může mít každý dns server v cestě jiné, ne?
0 x

eKrajnak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod eKrajnak » 10 years ago

Nie, preštuduj si DNS záznamy. Každý záznam má TTL, ktoré definuje, za aký čas si má DNS cache požiadať o nový / aktuálny záznam.
0 x
Študent, programátor, sieťar ... #ccna_certified

Blažej Krajňák

DrWiza

Příspěvekod DrWiza » 10 years ago

ano, pokud restatujes DNS deamona tak si flushne dns cache
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 10 years ago

Kterého? :-)
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

zajdee

Příspěvekod zajdee » 10 years ago

V tom pripade to vypada, ze zmena v DNS spravne neprobehla. Overit se to da pomoci digu/hostu v linuxu nebo nslookupu ve windows. Potrebujete:
- hostname primarniho a sekundarniho DNS serveru (<primarni.dns.cz>, <sekundarni.dns.cz>)
- hostname testovane domeny (mojedomena.cz, http://www.mojedomena.cz)
- spravnou cilovou IP adresu (192.0.2.10)

V nslookupu provedte nasledujici:
> server <primarni.dns.cz>
> mojedomena.cz
Ip je 192.0.2.10
> http://www.mojedomena.cz
Ip je 192.0.2.10
> server <sekundarni.dns.cz>
> mojedomena.cz
Ip je 192.0.2.10
> http://www.mojedomena.cz
Ip je 192.0.2.10

Pokud se porad ukazuje stara ip, ptejte se u spravce dns, proc se zmena neprojevila. Pokud jste spravcem dns serveru, nezapomente zkontrolovat, ze verze domenoveho souboru byla po uprave zvysena a proveden reload.

Nebo nam proste napiste tu domenu a ocekavanou IP adresu a my to zvenku prekontrolujeme za Vas.
0 x

Majklik

Příspěvekod Majklik » 10 years ago

Vždyť píše v prvním příspěvku, že se změna provedla a nslookup mu ukazuje změněnou IP adresu, takže podle toho bych chápal, že problém je jinde, změnil to na jinou IP adresu, než správně měl. Nebo na té IP adrese není stále pro danou doménu web server správně nakonfigurován.
To si můžu vyzkoušet snadno, pokud si u sebe v počírtči v hosts nastavím ručně záznam pro danou.domenu.cz na danou IP (nebo ve svým mikrotiku) a zkusím to z prohlížeče a nebude to fungovat, tak problém není v DNS (nebo stačí i blbej telnet <nová IP> 80 a pak příslušný GET požadavek zadaný ručně a měl bych vidět, že dostanu co se očekává).

Petr S. píše:Když si dám traceroute na jinou doménu v tom hostingu, kde jsou stránky uloženy, a traceroute na tu doménu, co řeším, tak oba požadavky jdou jinou cestou. Jak je to možné?

Může být mezi tebou a hostingem víc cest, které nějakým způsobem dělají erozkládání na víc linek a tak různé IP se mohou doručovat různými cestami. A pokud ty IPčka jsou i z jiných segmentů, tak přímo hosting je může propagovat ven různými linkami, ...
0 x

Petr S.
Kontaktovat uživatele:

Tak včera po deváté se to všechno rozjelo. Takže je možné, že třeba prohlížeče si nějakým způsobem udržují svoji vlastní cache překladů ip? I když mazat cache v Chromu jsem taky zkoušel, případně zkoušel i jiné počítače nebo anonymní režim Chromu. Pingy i nslookupy, všechno jelo na správnou adresu. Ale prohlížeče si neškrtli...

BTW. ještě jsem teď zkoušel změnit ip v /etc/hosts jedné domény, ping poté šel na tu nově změněnou adresu. Ale z prohlížeče to pořád skákalo na původní adresu. Telnet ale jel už na tu novou, kterou jsem zadal do hosts... čili si myslím, že chyba bude někde v prohlížečích, že asi mají vlastní cache?

Předtím jsem zkoušel i /etc/init.d/dns-clean start, ale taky to nepomohlo.
0 x

Dalibor Toman

Příspěvekod Dalibor Toman » 10 years ago

prohlizec kesuje obsah stranky - cili muze zobrazovat stary obsah. Na to staci CtrlF5 nebo smazat cache. Resolving browser nekesuje ale pouziva funkce operacniho systemu.
0 x

Fang
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Fang » 10 years ago

Internet Explorer má vlastní dns nezávislou na systému. Jak je na tom zbytek browserů nemám tušení.
0 x

Dalibor Toman

Příspěvekod Dalibor Toman » 10 years ago

Fang píše:Internet Explorer má vlastní dns nezávislou na systému. Jak je na tom zbytek browserů nemám tušení.

vyjadril jsem se spatne. Browser nema vlastni resolver (v pripade IE by to znamenalo, ze MS neveri vlastnimu OS) ale muze samozrejme kesovat odpovedi systemoveho resolveru a usetrit tim nejaky ten cas pri navazovani dalsich spojeni se stejnym hostem.
A to, co v tom clanku je zmineno, je cache na ospovedi systemoveho resolveru...
0 x