Tomáš Nesrsta píše: ISPA i kdyz je a.s. tak paradoxne neni jeji hlavni cinnosti tvorit zisk.
Tohle mě přimělo zareagovat.
Už nějakou dobu se kolem ISP pohybuji a za tu dobu se udála spousta věcí, které při komplexním pohledu mohou někomu dávat následující zdání (neříkám, že to tak je, jen že někomu neznalému to tak může připadat):
Pár firem se domluví na sdílení nakupovaných záležitostí s cílem tzv. úspor z rozsahu. Jenže ono se ukáže že ta úspora z rozsahu se při vynásobení objemu nákupu 4x až tak neprojeví. Nějaká výraznější úspora (pro těch pár zakládajících) se zřejmě objeví při sdíleném nákupu konektivity. Takže se vymyslí plán "samaritán" kde za "malý" příspěvek dostanou ostatní možnost podílet se na nákupu HW, případně konektivity atd. Možná se dostanou i k nějakému know how, které je přeci škoda neprodat, když už jej někdo má a jako na potvoru o samotné nemá nikdo zájem s tím, že by chtěl zaplatit. No a když už je vymyšlený celý takovýto "balíček" výhod, tak aby byl zájem ještě větší, tak je možné přibalit i informační systémy, které přece zakládající tak jako tak potřebují pro sebe, tak ať se to trochu vrátí. Určitě to pro někoho může být lepší než to co má dosud.
Osobně nevěřím v to, že by někoho na ministerstvech moc zajímalo za kolik zákazníku protistrana hovoří, spíš tam bude hrát roli ekonomická síla ve smyslu co by z toho někdo mohl mít a na prostředky O2 ISPA mít nebude.
Když nad tím tak přemýšlím, tak byť to zmiňuji že to takto může jen vypadat, tak se mi to zdá jako docela dobrý podnikatelský záměr jak by si někdo mohl snížit náklady ať už vylepšením nákupních cen díky větším nákupům atd. No a když potencionálního kupujícího zainteresuji k nákupům tím, že z něj udělám akcionáře (s minoritním podílem, aby mi do toho nemohl kecat) a přesvědčím jej, jak je to pro něj výhodné, tak je skoro jistota, že nebude nakupovat někde jinde než u své vlastní firmy. Atakdál ...
Už vidím tu bouři reakcí (Okoun už asi nebude ten nejhorší), ale spousta drobných střípků za x let zpátky, sem tam podobné věty ve vyjádřeních jako nahoře ať v diskuzích nebo prezentacích třeba Štěpána Beneše mohou podobné myšlenky navozovat.