❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Jak si v Plzni postavili gigabitový internet

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
stepan.benes
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak si v Plzni postavili gigabitový internet

Příspěvekod stepan.benes » 10 years ago

Ah jo, nevím proč to stavíš do úplně jiné roviny.

ludvik píše:Ano, psal jsi, že jsou zvýhodněné na trhu, že jsou nerovné podmínky. Jenže pokud je chceš srovnat, tak jsou dvě možnosti - buď zrušit možnost sdružení (spolků) obecně, nebo jim dát naprosto stejné podmínky, jako mají podnikatelské subjekty. Což vyjde nastejno ... Jelikož pak už zůstanou jen ty nevýhody neziskovek bez výhod, tedy se zruší sami.

Ano, přijde mi rozumné aby měly stejné podmínky jako kterýkoli jiný subjekt na trhu. Nevidím jediný důvod proč by měli mít jiné.

ludvik píše:A k tomu patří můj dotaz, jak bys to chtěl srovnat. Každý rok by Ministerstvo obchodu dělalo analýzu trhu a podle toho psalo seznam oborů, kde nezisková organizace působit může a kde ne?

S predikátem "Udělalo to ministerstvo, pak je to ok" prostě nemůžu souhlasit. Sorry.

ludvik píše:Jsi k smíchu.
To mě těší, smích léčí. Aspoň to.
ludvik píše:Výhody v daňové stránce jsou vyváženy zase jinými povinnostmi. To jestli jsou zmetci, co toho zneužívají teď neřeším, věřím, že i takoví se najdou.
Kromě toho plácáš nesmysly sám. Proč je špatné o.s. a ne ta komerce?

Proč mi zase vkládáš do úst to co jsem nikdy neřekl. Dokonce jsem napsal přesný opak. Jasně jsem řekl, že je úplně jedno kdo má lepší podmínky, ani jsem nikde nehodnotil kdo je má výhodnější. Jen tvrdím, že ty podmínky nejsou stejné a to je špatně. Pokud jsi - jak tvrdíš - anarchokapitalista a tomu pojmu rozumíš, měl bys být schopen tenhle postoj celkem bez problémů pochopit.

ludvik píše:Vždyť i ona mohla začít (a pokračovat) také jako neziskovka. Jenže ono se vám nechtělo. Ono se vám chtělo nahrabat víc než soused z vedlejšího města.

Tohle je poněkud ubohé. Pokud opět jsi anarchokapitalista, pak bys měl uznávat svobodu lidského konání s respektem k soukromému majetku. Dělej si co chceš, sdružuj se jak chceš a nech mě činit co se mi chce. To, že mi budeš vyčítat zisk bych čekal spíš od komunisty. Já se za vydělané peníze nestydím.

ludvik píše: Nebo mít alespoň první a poslední slovo ve firmě. Proti tomu sice většinou nic nemám (přesvědčením jsem umírněný anarchokapitalista), ale je to naprosto stejný argument jako máš ty. Startovní čára byla stejná. A pořád tvrdím, že sdruženářská byla horší. Sdruženáři si chtěli pomoci sami, neboť jste vy neexistovali, abyste nám nabídli co jsme chtěli. A teď jsme ti špatní co zneužívají díry v zákonech. Mimochodem nezneužíváme nic. Ale rozdíl mezi námi je, že já to tobě nevyčítám ... já uznávám oba způsoby.

Já fakt, že podmínky nejsou stejné nevyčítám konkrétně tobě, ani žádnému sdružení. Ani nikomu nemám za zlé, že je ve sdružení, či ho zakláddal nebo pro něj působí. To je základní nepochopení. Za tenhle stav je odpovědný stát a jeho legislativa.

ludvik píše:Dokonce si troufám tvrdit, že právě komunitní sítě (tedy ještě před rozmachem občanských sdružení) rozpoutaly boom malých ISP. Teprve potom podnikatelé viděli, že to může fungovat.
Tohle je hodně na vodě. Víc než hodně.

ludvik píše:NIX/NIC ti nevadí? Vlastně i RIPE je něco podobného.

Opět opakuji, že sdružení mi nevadí a ani jsem to nidky neřekl. Vadí mi netransparentní legislativa.

ludvik píše:Pokud má o.s. stejné marketingové nástroje, jako komerce, tak naopak sem s nimi. Spousta ti jich utrhne ruce. Jediné, co jakžtakž lze jsou letáčky. Ale už nelze snížit příspěvky v Horní Dolní proto, že tam je něco nového a cpe se tam se stejnou pákou ten zmetek od vedle. Už nelze udělat slevu proto, že potřebuji podpořit přechod na jinou technologii. Nemůžu vymyslet tarifní třídy, abych na tom lepším dokázal vydělat víc a tím mohl snížit to horší, abych toho zmetka vystrnadil ... Ani se nemůžu bránit, pokud do města vleze komerce, cituji: "my je zničíme". Než svolám valnou hromadu, tak je po mě ... Naštěstí se zabili sami. Nemůžu v té HD dotovat hardware aniž bych to dělal všude. Nemůžu použít slevy za prodloužení úvazku. Nemůžu dávat bonusy za nového zákazníka. Když někdo nepochopí princip sdružení a snaží se vyhádat slevu jak na UPC se slovy "dej slevu nebo jdu jinam" - odvětím "tak běž". Nemůžu se ani zúčastnit třeba výběrových řízení (tedy asi můžu, ale vypadnu v prvním kole).

A opět NIKDY jsem neřekl, že má STEJNÉ marketingové nástroje. Ty jsi naopak napsal cituji:
ludvik píše: ... Nemají prakticky žádné marketingové nástroje ...
Já tvrdím, že jich má poměrně dost. Jen má trochu jinak definovaný produkt.

ludvik píše: Nemůžu prostě skoro nic. A když něco přeženu, dostanu na valné hromadě přes hubu ...

Valnou hromadu může mít mimo jiné i komerční společnost. V tom žádný rozdíl není. Jako výkonný ředitel a předseda představenstva akciovek o tom něco vím :/

ludvik píše: Na trhu o.s. nepůsobí vlastně přesně z těchto důvodů (i když pojem trh bychom mohli definovat, ať se nehádáme o slovíčka). Cena není určená tržně. Cena není určena poptávkou po určité službě, ani její kvalitou. Byť určitý vztah poptávka/nabídka zde je, není ovšem čistě finanční (resp. skoro vůbec). Sdružení nestaví síť proto, že je po něm poptávka (samozřejmě odsudpodsud, nebrat do absurdna), ale jen proto, aby byla. Tobě jako podnikateli by se asi nelíbila vesnička středisková se dvěma zákazníky ... sdružení je to vcelku fuk. Jenom tam holt nedostanou lepší věci (někdy ano, podle toho jak jsou aktivní).

Opět další předsudek a nesmysl. Vždyť to můžu přesně otočit. Ona je Plzeň díra o dvou zákaznících ? Proč tedy já jako komerční společnost stavím v Krušných horách a na Doupově v prdelích, kde lišky dávaj dobrou noc ?
Ta neziskovka se přece chová úplně stejně jako komerční společnost. Chce růst, chce získávat prostředky na svůj rozvoj. Pokud by to nebyla pravda, pak by cena za Internet ve sdruženích měla být něco okolo cca 100 Kč, což je můj náklad na provoz páteřní ifrastruktury. Ale cena je přitom 3xvětší. Proč asi ?

ludvik píše:Samozřejmě se o.s. musí snažit udržet své členy. Oni platí ty hračky ... oni pomáhají, oni staví, bez nich sdružení neexistuje a bez nich bychom neměli ty hračky lepší, než většina "komerce". Aby se nestalo, že došli kapři a z rybářů se nestali nimrodi. To jsou ty slova o konkurenci po osmém pivu. Protože než to člověk vysvětlí, tak tohle slovo řekne vše. Důležitá je ovšem ta první věta ... že nám nevadí.

ludvik píše:A jako poslední argument uvedu, že většina neziskovek má víc činností. Ne jenom výstavbu sítě. Sice většinou (ne vždy!) jsou zastrčené a v menšině, ale jsou tam! Což je také rozdíl od tebe, kdy jediný cíl je zisk (což máš pokud vím ze zákona). Pro sdružení je cílem činnost.

Zato my jsme ti zlí, bububu. Myslíš, že nedáváme peníze na dobročinné účely, že nepodporujeme lokální spolky, sport, kulturu ?

ludvik píše:Celá tato diskuse mi připomíná klasický český vtip. Má-li soused větší krávu, chci aby mu chcípla, ne aby ta moje vyrostla ...
Tohle snad ani nemá cenu komentovat. Něco v podobném smyslu jsem nikdy neřekl. Jen mi vadí, že jeden z těch majitelů krav musí státu odevzdávat mlíko a druhý ne. Jsem jen za to, aby si to mlíko pokud možno oba nechali (jakožto poměrně radikální anarchokapitalista) a pokud už po nich stát něco chce, tak aby se k nim choval transparentně nezávisle na formě vlastnictví. A pokud je pro tebe tohle nelegitimní požadavek, pak už prosím nikdy nikde nepiš, že jsi anarchokapitalista. Dík.
0 x
Profesionální troll, manipulátor a hrubovibrační ještírek.
Vůbec mi nevěřte, protože se s Vámi velmi pravděpodobně právě teď pokouším manipulovat !!!

basty
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod basty » 10 years ago

Jestli teda muzu, nez mi skocite do reci, tak me by celkem zajimaly technicke detaily reseni, pouzivane technologie na optice atd.
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 10 years ago

Anarchokapitalismus je ideologie. Bohužel teoretická. Ale sdružování občanů do ní patří naopak velice pevně. V těchto teoriích totiž nahrazuje stát.

Ty chceš stejné podmínky na trhu, stejné daňové podmínky. Já se ptám - JAK TO CHCEŠ UDĚLAT. Ano, jedna z možností je svrhnout vládu a nastolit ten anarchokapitalismus a nechat si mléko. A druhá je to o čem pořád mluvím. Jenže tobě se nelíbí neshodné podmínky na trhu, ale přitom to nevyčítáš mě ani žádnému sdružení. Takže vlastně nevím, o čem se tu hádáme. Nevadí ti sdružení, ale vadí ti netransparentní legislativa. Definuj sdružení, které bude založené dle zákona, podle kterého je založena tvoje společnost. Bude mít shodné podmínky, shodný daňový přístup, shodnou legislativu. Odpověď je - správně, bude to tvoje společnost. Prostě buď budou existovat sdružení, spolky a budou mít rozdílnou legislativu od podnikatelských subjektů a nebo existovat nebudou (třetí cestu zrušení podnikatelských subjektů nevidím už reálně vůbec).
Trochu mi to připomíná definici parazita od Mládka. Také viděl jen nižší daně od (některých) OSVČ, ale už neviděl nevýhody, kterýma je to vyvážené oproti klidu v zaměstnání. On taky neměl na mysli zrušení možnosti OSVČ, ale jen srovnání podmínek ...

Na toto mi odpovíš opět, že nemáš nic proti sdružování občanů a ať se klidně druží. Ale už mi neříkáš, proč se ti nelíbí u sdružení typu PilsFree, ale nevadí ti to ve skutečnosti u těch zahrádkářů ... A opět se vracím k požadavku, jak chceš docílit tedy spravedlnosti na trhu, aniž bys musel zlikvidovat VŠECHNA sdružení. Předpokládám, že zahrádkáři prodávající své přebytky ti nevadí. Vadí to ovšem velkým zemědělským firmám, protože jim to kazí kšefty ... a jméno. Ale bude to jako u nás - do určité velikosti nevadí, ale může se stát, že vadit svou velikostí začnou. Pak tedy nastoupí narovnání legislativy a zrušíme i zahrádkářské spolky ...
Nebo to myslíš jako "družte se jak je libo, ale nesmíte vybírat peníze jako příspěvky na funkci toho sdružení"?

Možná mi ještě můžeš odpovědět, že za tento stav je zodpovědný stát, protože nechal dlouho monopol Telecomu. V tom budeš mít pravdu, pak by asi sdružení "telekomunikačního" typu neexistovala a ty bys mohl být spokojen. Jenže to se nestalo. Takže bys sdružení (byť ti nevadí) nejradši zlikvidoval a převedl na komerční společnost. Aby místo prospěchu tisíců lidí mělo prospěch jen několik pár. Prostě si to přiznej, nevadí ti sdružení jen taková, která se činností ani zdaleka nepřibližují tvému oboru. Až tě jednou napadne založit druhý NIX, bude ti vadit i on.

Ohledně cen se tu už hádat nebudu. Před deseti lety byly příspěvky ve sdružení zlomkem nákladů na faktury od komerčních společností. A to i od těch garážových, které to mohli mít teoreticky stejné. Zde se lze také ptát PROČ. V dnešní době se to již v tomto ohledu srovnalo, trochu. Ale tenkrát to nevadilo a teď už to vadí ...

---
Už psát nebudu. Moje rétorické schopnosti nejsou velké, ať se toho ujme někdo jiný. Tohle je prostě souboj ideologií.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

hapi

Příspěvekod hapi » 10 years ago

basty píše:Jestli teda muzu, nez mi skocite do reci, tak me by celkem zajimaly technicke detaily reseni, pouzivane technologie na optice atd.

na jedný fotce jsem viděl jetstreamy switche od tplinku. Asi před 2 lety i4wifi vydalo dokument kde se chlubí tím že pilsfree začíná globálně nasazovat tyhle jetstreamy. Co je na tom pravdy nevim.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

stepan.benes
Kontaktovat uživatele:

Jinak - sdružení je jen jiná forma vlastnictví. Já jsem za to, že všechny formy vlastnictví mají mít na trhu stejné podmínky a to nejen daňové a žádný by neměla být zvýhodněna. To je celé. Neobalujme to žádnou ideologií o dobročinnosti atd. V principu je to jednoduché - sdružení, dnes nemá generovat zisk. Pokud ho nevygeneruje nemá tedy ani co danit, ne ? Proč jsou jiné podmínky z hlediska DPH či ZEK už vůbec nechápu. Jak to změnit - jednoduše legislativně. A kdo může měnit legislativu se dá velmi jednoduše nastudovat na Internetu. Není třeba kvůli tomu svrhnout vládu.
Btw. v diskuzi nepadl naopak jediný důvod, proč by ty podmínky měli být jiné.
0 x
Vůbec mi nevěřte, protože se s Vámi velmi pravděpodobně právě teď pokouším manipulovat !!!

ludvik

Ještě mi to nedá ... z hlediska státu je výhodnější neziskovka jako neplátce DPH. Státu jde komplet DPH z nakoupeného materiálu a služeb, ne jenom rozdíl mezi vstupem a výstupem.

Reálně: na příspěvcích 10 miliónů. Pokud by to bylo s DPH, odvedl bych 1.7mil. Na materiálu a službách zaplatím 8 miliónů. V tom je 1.4 miliónu DPH. Tedy, bude-li sdružení plátcem DPH, zaplatí státu 300 tisíc. Nebude-li plátce, v rozpočtu se objeví skoro pětinásobek. DPH je pro odrbání koncových spotřebitelů ... o to sdružení je.
Tobě se to možná moc nelíbí. Ale státu jo. Klidně mě z omylu vyveď, ale asi se ti to nepodaří ...
A neziskovka zisk nemá, takže daň z příjmů se jí netýká. A i kdyby, lze to dělat na nulu. Základním znakem spolkové činnosti je samofinancování... zisk tam být z toho titulu být ani nemůže (to by se asi členové docela čertili). Účetnictví sice mají podnikatelé složitější, ale zase díky tomu mají prostor pro optimalizace.
Ostatní daňové předpisy se sdružení týkají. Co máš dál?

Z hlediska ZEK to chápu. Nedělám nic s telekomunikacemi pro veřejnost, ale jen pro ty moje rybáře ... Ona to je mimochodem jedna z nevýhod (ale i výhody by se asi daly najít) co má neziskovka v tomto oboru oproti komerci.
Stejně tak příspěvky do občanských sdružení nejsou daňově uznatelným nákladem pro podnikatele. Sice to leckdo tak dělá, ale neměl by. Další nevýhoda. A pro plátce DPH je nevýhoda to, že tam DPH není.
Pokud někdo dluží na příspěvcích, nelze to vymáhat. Zjišťovali jsme si to ... další nevýhoda oproti podnikatelům.
Členové sdružení musí mít stejná práva ve vztahu ke sdružení, všichni, i ti co ve tvých očích jsou jen zákazníky. A majetek sdružení je jejich majetkem ve shodném podílu. U podnikatelských subjektů to neplatí. Tam máš podíl dle toho, co si zaplatíš. Prostě a jednoduše jeden člověk tomu nevelí a nevlastní. A ani nemůže.

Opět jsme u toho ... bys rád stejné podmínky. Jenže to prostě nejde, pokud se rozlišuje "činnost spolková" od "podnikání".
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

stepan.benes
Kontaktovat uživatele:

Já s tebou ve většině souhlasím, jen nevidím rozdíl mezi podnikáním a spolkovou činností a nemám rád deformace trhu. Toť asi vše. Proti dotacím je tohle všechno stejně jenom slabej odvar ...
0 x

DarkLogic

Příspěvekod DarkLogic » 10 years ago

K těm komerčním nástrojům OS. Ludvik tvrdí, že nemůžou zvýhodňovat nové zákazníky, nové lokality, a že dokonce nemohou mít několik tarifů rozdělených podle cen. No a pak se podívám na webky OS Náš-Net.org (www.nas-net.org) a koukám, že to jde. Stačí se podívat na ceník nebo do novinek, kde se rozdával tablet zdarma apod. Jak to tedy je? Třeba by se k tomu mohl vyjádřit i Viktor Novotný.
0 x

kousek
antispam: Ano

Příspěvekod kousek » 10 years ago

DarkLogic píše:K těm komerčním nástrojům OS. Ludvik tvrdí, že nemůžou zvýhodňovat nové zákazníky, nové lokality, a že dokonce nemohou mít několik tarifů rozdělených podle cen. No a pak se podívám na webky OS Náš-Net.org (http://www.nas-net.org) a koukám, že to jde. Stačí se podívat na ceník nebo do novinek, kde se rozdával tablet zdarma apod. Jak to tedy je? Třeba by se k tomu mohl vyjádřit i Viktor Novotný.

Jak to tedy jde?
Asi takhle :
http://rejstrik-firem.kurzy.cz/02484641 ... group-sro/
http://www.nasnetgroup.cz/new/kontakt.html

Zbytek si už snad domyslíš :wink:
0 x

DarkLogic

Datum zápisu 27. prosince 2013, ale různé tarify budou rozhodně déle. Ostatně stačí se podívat i do smluv na webu, třeba tu: http://www.nasnetgroup.cz/new/doku/smldomacnost.pdf a je vidět, že Viktorovi zjevně nevadilo, že byl pouze OS a o nějakém členství ani zmínka.
0 x

DarkLogic

Btw. vtipné je i to, že sídlo firmy, která působí na serverní moravě, je v Praze. A na stejné adrese (Ocelkova 643/20, Černý Most, 198 00 Praha 9) sídlí dalších 246 firem. To zní opravdu důvěryhodně :-) Že by se chystal nějaký tunel? Nebo není v pořádku účetnictví a očekává se, že pravděpodobnost kontroly v Praze je výrazně nižší?
0 x

ludvik

Nemusíš hned hledat tunely. Ale ta kontrola je v Praze opravdu méně pravděpodobná. A co si budeme nalhávat - je to většinou buzerace s pokynem "něco se najít musí". Může také být plusem obecné povědomí o tom, že každá pořádná firma sídlí prostě v Praze ... A také v jejich působišti může nahrávat to, že jsou to cizinci. Třeba kvůli mezilidským vztahům.
DarkLogic píše:Že by se chystal nějaký tunel? Nebo není v pořádku účetnictví a očekává se, že pravděpodobnost kontroly v Praze je výrazně nižší?
0 x

ludvik

Pokud sdružení funguje tak, že má tarify, není to sdružení ve smyslu co myslím já, ale parazit jako tvrdí Beneš. Odporuje to principu rovnosti mezi členy. Ale asi nejde paušalizovat. Tak jako NIX má členy a zákazníky, to samé když na to přijde může mít i sdružení. Sice to trochu vyvrací mé názory, ale legislativě to neodporuje. Ale je to proti mému přesvědčení.
0 x

pepa31

Příspěvekod pepa31 » 10 years ago

Tak jaká pak nevýhoda oproti komerčním poskytovatelům. Tohle nejsou žádné rovné podmínky.
0 x

stepan.benes
Kontaktovat uživatele:

ludvik píše:Pokud sdružení funguje tak, že má tarify, není to sdružení ve smyslu co myslím já, ale parazit jako tvrdí Beneš. Odporuje to principu rovnosti mezi členy. Ale asi nejde paušalizovat. Tak jako NIX má členy a zákazníky, to samé když na to přijde může mít i sdružení. Sice to trochu vyvrací mé názory, ale legislativě to neodporuje. Ale je to proti mému přesvědčení.

:oops: Kurva, do prdele (... spousta sprostých slov ...) kdy jsem řekl něco o nějakých parazitech a sdruženích. Prosím, opravdu to najdi a cituj mi to. Celou dobu píšu o tom, že postavení na trhu není stejné BEZ HODNOCENÍ kdo ho má výhodnější. Natož abych ještě označoval za parazita. Už jsem o to jednou prosil a říkám to ještě jednou - NEVKLÁDEJ MI DO ÚST, TO CO JSEM NIKDY NEŘEKL.

Btw. stále nepadl jediný argument ve prospěch, aby ty podmínky byly rozdílné.
0 x