ludvik píše:Ano, psal jsi, že jsou zvýhodněné na trhu, že jsou nerovné podmínky. Jenže pokud je chceš srovnat, tak jsou dvě možnosti - buď zrušit možnost sdružení (spolků) obecně, nebo jim dát naprosto stejné podmínky, jako mají podnikatelské subjekty. Což vyjde nastejno ... Jelikož pak už zůstanou jen ty nevýhody neziskovek bez výhod, tedy se zruší sami.
Ano, přijde mi rozumné aby měly stejné podmínky jako kterýkoli jiný subjekt na trhu. Nevidím jediný důvod proč by měli mít jiné.
ludvik píše:A k tomu patří můj dotaz, jak bys to chtěl srovnat. Každý rok by Ministerstvo obchodu dělalo analýzu trhu a podle toho psalo seznam oborů, kde nezisková organizace působit může a kde ne?
S predikátem "Udělalo to ministerstvo, pak je to ok" prostě nemůžu souhlasit. Sorry.
To mě těší, smích léčí. Aspoň to.ludvik píše:Jsi k smíchu.
ludvik píše:Výhody v daňové stránce jsou vyváženy zase jinými povinnostmi. To jestli jsou zmetci, co toho zneužívají teď neřeším, věřím, že i takoví se najdou.
Kromě toho plácáš nesmysly sám. Proč je špatné o.s. a ne ta komerce?
Proč mi zase vkládáš do úst to co jsem nikdy neřekl. Dokonce jsem napsal přesný opak. Jasně jsem řekl, že je úplně jedno kdo má lepší podmínky, ani jsem nikde nehodnotil kdo je má výhodnější. Jen tvrdím, že ty podmínky nejsou stejné a to je špatně. Pokud jsi - jak tvrdíš - anarchokapitalista a tomu pojmu rozumíš, měl bys být schopen tenhle postoj celkem bez problémů pochopit.
ludvik píše:Vždyť i ona mohla začít (a pokračovat) také jako neziskovka. Jenže ono se vám nechtělo. Ono se vám chtělo nahrabat víc než soused z vedlejšího města.
Tohle je poněkud ubohé. Pokud opět jsi anarchokapitalista, pak bys měl uznávat svobodu lidského konání s respektem k soukromému majetku. Dělej si co chceš, sdružuj se jak chceš a nech mě činit co se mi chce. To, že mi budeš vyčítat zisk bych čekal spíš od komunisty. Já se za vydělané peníze nestydím.
ludvik píše: Nebo mít alespoň první a poslední slovo ve firmě. Proti tomu sice většinou nic nemám (přesvědčením jsem umírněný anarchokapitalista), ale je to naprosto stejný argument jako máš ty. Startovní čára byla stejná. A pořád tvrdím, že sdruženářská byla horší. Sdruženáři si chtěli pomoci sami, neboť jste vy neexistovali, abyste nám nabídli co jsme chtěli. A teď jsme ti špatní co zneužívají díry v zákonech. Mimochodem nezneužíváme nic. Ale rozdíl mezi námi je, že já to tobě nevyčítám ... já uznávám oba způsoby.
Já fakt, že podmínky nejsou stejné nevyčítám konkrétně tobě, ani žádnému sdružení. Ani nikomu nemám za zlé, že je ve sdružení, či ho zakláddal nebo pro něj působí. To je základní nepochopení. Za tenhle stav je odpovědný stát a jeho legislativa.
Tohle je hodně na vodě. Víc než hodně.ludvik píše:Dokonce si troufám tvrdit, že právě komunitní sítě (tedy ještě před rozmachem občanských sdružení) rozpoutaly boom malých ISP. Teprve potom podnikatelé viděli, že to může fungovat.
ludvik píše:NIX/NIC ti nevadí? Vlastně i RIPE je něco podobného.
Opět opakuji, že sdružení mi nevadí a ani jsem to nidky neřekl. Vadí mi netransparentní legislativa.
ludvik píše:Pokud má o.s. stejné marketingové nástroje, jako komerce, tak naopak sem s nimi. Spousta ti jich utrhne ruce. Jediné, co jakžtakž lze jsou letáčky. Ale už nelze snížit příspěvky v Horní Dolní proto, že tam je něco nového a cpe se tam se stejnou pákou ten zmetek od vedle. Už nelze udělat slevu proto, že potřebuji podpořit přechod na jinou technologii. Nemůžu vymyslet tarifní třídy, abych na tom lepším dokázal vydělat víc a tím mohl snížit to horší, abych toho zmetka vystrnadil ... Ani se nemůžu bránit, pokud do města vleze komerce, cituji: "my je zničíme". Než svolám valnou hromadu, tak je po mě ... Naštěstí se zabili sami. Nemůžu v té HD dotovat hardware aniž bych to dělal všude. Nemůžu použít slevy za prodloužení úvazku. Nemůžu dávat bonusy za nového zákazníka. Když někdo nepochopí princip sdružení a snaží se vyhádat slevu jak na UPC se slovy "dej slevu nebo jdu jinam" - odvětím "tak běž". Nemůžu se ani zúčastnit třeba výběrových řízení (tedy asi můžu, ale vypadnu v prvním kole).
A opět NIKDY jsem neřekl, že má STEJNÉ marketingové nástroje. Ty jsi naopak napsal cituji:
Já tvrdím, že jich má poměrně dost. Jen má trochu jinak definovaný produkt.ludvik píše: ... Nemají prakticky žádné marketingové nástroje ...
ludvik píše: Nemůžu prostě skoro nic. A když něco přeženu, dostanu na valné hromadě přes hubu ...
Valnou hromadu může mít mimo jiné i komerční společnost. V tom žádný rozdíl není. Jako výkonný ředitel a předseda představenstva akciovek o tom něco vím :/
ludvik píše: Na trhu o.s. nepůsobí vlastně přesně z těchto důvodů (i když pojem trh bychom mohli definovat, ať se nehádáme o slovíčka). Cena není určená tržně. Cena není určena poptávkou po určité službě, ani její kvalitou. Byť určitý vztah poptávka/nabídka zde je, není ovšem čistě finanční (resp. skoro vůbec). Sdružení nestaví síť proto, že je po něm poptávka (samozřejmě odsudpodsud, nebrat do absurdna), ale jen proto, aby byla. Tobě jako podnikateli by se asi nelíbila vesnička středisková se dvěma zákazníky ... sdružení je to vcelku fuk. Jenom tam holt nedostanou lepší věci (někdy ano, podle toho jak jsou aktivní).
Opět další předsudek a nesmysl. Vždyť to můžu přesně otočit. Ona je Plzeň díra o dvou zákaznících ? Proč tedy já jako komerční společnost stavím v Krušných horách a na Doupově v prdelích, kde lišky dávaj dobrou noc ?
Ta neziskovka se přece chová úplně stejně jako komerční společnost. Chce růst, chce získávat prostředky na svůj rozvoj. Pokud by to nebyla pravda, pak by cena za Internet ve sdruženích měla být něco okolo cca 100 Kč, což je můj náklad na provoz páteřní ifrastruktury. Ale cena je přitom 3xvětší. Proč asi ?
ludvik píše:Samozřejmě se o.s. musí snažit udržet své členy. Oni platí ty hračky ... oni pomáhají, oni staví, bez nich sdružení neexistuje a bez nich bychom neměli ty hračky lepší, než většina "komerce". Aby se nestalo, že došli kapři a z rybářů se nestali nimrodi. To jsou ty slova o konkurenci po osmém pivu. Protože než to člověk vysvětlí, tak tohle slovo řekne vše. Důležitá je ovšem ta první věta ... že nám nevadí.
ludvik píše:A jako poslední argument uvedu, že většina neziskovek má víc činností. Ne jenom výstavbu sítě. Sice většinou (ne vždy!) jsou zastrčené a v menšině, ale jsou tam! Což je také rozdíl od tebe, kdy jediný cíl je zisk (což máš pokud vím ze zákona). Pro sdružení je cílem činnost.
Zato my jsme ti zlí, bububu. Myslíš, že nedáváme peníze na dobročinné účely, že nepodporujeme lokální spolky, sport, kulturu ?
Tohle snad ani nemá cenu komentovat. Něco v podobném smyslu jsem nikdy neřekl. Jen mi vadí, že jeden z těch majitelů krav musí státu odevzdávat mlíko a druhý ne. Jsem jen za to, aby si to mlíko pokud možno oba nechali (jakožto poměrně radikální anarchokapitalista) a pokud už po nich stát něco chce, tak aby se k nim choval transparentně nezávisle na formě vlastnictví. A pokud je pro tebe tohle nelegitimní požadavek, pak už prosím nikdy nikde nepiš, že jsi anarchokapitalista. Dík.ludvik píše:Celá tato diskuse mi připomíná klasický český vtip. Má-li soused větší krávu, chci aby mu chcípla, ne aby ta moje vyrostla ...