❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Polarizace antén: single Vysílač vs dual klient

Návody a problémy s konfigurací.
jirk

Polarizace antén: single Vysílač vs dual klient

Příspěvekod jirk » 11 years ago

Zdravím všechny

Co by jste mě poradili, předělat polarizace správně proti sobě, nebo to neřešíte?

Na vysílačích jsem používal vertikální polarizaci antén a klienti byli samozřejmě také s vertikální polarizací. Nyní se sitace změnila a používám jako klienty SXT zařízení, které mají aspoň doufám při vodorovném ukotvení na stožár CH0 v horizontální poloze a CH1 ve vertikální. Na klietech SXT zapnu obě polarizace a ono to nějak funguje. Celkem dobře. Může to tak být? Máte to někde taky tak?

Dále

Někde už převažují na vysílacím bodě SXT klienti a uvažuji předělat vysílače na duální antény, tedy bych už na vysílači nastavil správnou polarizaci proti SXTčkám, ale nevím co budou dělat zase ti klienti co mají 711 s vertikální polarizací?

Díky za odpovědi.
0 x

Dalibor Toman

Příspěvekod Dalibor Toman » 11 years ago

pokud je AP v MIMO a klient jednopolarizacni, funguje proste jen s "jednopolarizacnimi" modulacemi.
0 x

jirk

Je tedy jedno, ze jednopolarizacni klient bude vysilat svoji polarizaci do ch1 vysilace?
0 x

aliney

Příspěvekod aliney » 11 years ago

SXT proti 1ch-H AP funguje uplne normalne, nekde se spoj zlepsi, kdyz zapnu oba chainy, nekde to neudela nic.
Kazdopadne, abys pouzival na SXT na vertical, tak bys mel mit zapnute chainy oba.
0 x
kvalita tohoto fóra klesla pod hranici, která je snesitelná

shooter

Příspěvekod shooter » 11 years ago

ja měl za to že
u SXT bylo
ch0 horizontal
ch1 vertikal
0 x

Kysa

Příspěvekod Kysa » 11 years ago

shooter píše:ja měl za to že
u SXT bylo
ch0 horizontal
ch1 vertikal

Ano, ale někde se tu probíralo, že Ch0 bys měl mít zapnutý pořád. Takže pro vertikal bys měl mít ch0 i ch1
0 x
Petr Krist

pcwifi
antispam: Ano

Příspěvekod pcwifi » 11 years ago

co vim bez ch0 si neskrtnes tak ci tak...ale u rb pokud mas zaple oba chainy (a logicky mimo antenu) se linkne ok pri single antene (s RB Groove) i ve verti i v hori polarizaci ci se pletu ?
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))

3com

Příspěvekod 3com » 11 years ago

Ale houby na Vertikal sektor dát pěkně na SXT klientu only chain 1 a jede to jak z praku stejně jak Gentle-unit s RB411
0 x

Selič

Příspěvekod Selič » 11 years ago

U posledních firmware mikrotiku i ubnt lze nechat zapnuté oba chainy a připojení antény je jedno. Vypadá to, že se to pořešilo někde na úrovni ovladače atherosu (u ubnt je to v changelogu u mikrotiku nee).
U mikrotiku v5.x bylo nutné zapnout chain0 vždy a pokud možno aby byl zapojen na použitou polarizaci. Od v 6.12 u SXT nepozoruji problémy.

u SXT bylo
ch0 horizontal
ch1 vertikal

U SXT5HpnD je to tak a u SXT sektoru přesně naopak. Mám to ověřeno, otevřel jsem je oba.
Naposledy upravil(a) Selič dne 07 Sep 2014 14:30, celkem upraveno 1 x.
0 x
"Slepému neukážeš, hluchému nepovíš, debilovi nedokážeš..."

hapi

Příspěvekod hapi » 11 years ago

můžeš si to u mkčka zapínat jak chceš a co chceš ale při nezapnutí chain0 se stavíš do pozice že to půjde blbě v předem nespecifikovaních a náhodných podmínkách. Tato informace pochází s osobní komunikace s normisem od mikrotiku. Chain1 je pouze doplňková funkce chainu0 jeliko chain0 je master.

Otázka toho jestli při zapnutí obou chainu můžeš nechat zapojenej k anténě jenom jeden kabel ti odpoví štítek na obalu routerboadru.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

hol

Příspěvekod hol » 11 years ago

Proti single sectoru je třeba mít klienta ve stejné polarizaci na chain0. Pokud máš duální sector, je jedno, jak je otočený single klient. Vychází to z osobní zkušenosti. Skoro všechny sectory už máme duál, tak nevím, zda se třeba verzema něco nezměnilo....ale divil bych se.
0 x

jirk

Závěr tedy je: Nejlepší by bylo přenastavit antény na CH0 do stejné polarizace. V případě duálního vysílače zas tak nevadí, že single klient vysílá do CH1vysílače, ale nedoporučuje se to. viz. příspěvěk výše

V mém případě, kdy mám single vertikál vysílače a některé klienty už s SXT se vyplatí předělat vysílače na duál, než šachovat s polarizací u SXT.
0 x