Zdravím všechny
Co by jste mě poradili, předělat polarizace správně proti sobě, nebo to neřešíte?
Na vysílačích jsem používal vertikální polarizaci antén a klienti byli samozřejmě také s vertikální polarizací. Nyní se sitace změnila a používám jako klienty SXT zařízení, které mají aspoň doufám při vodorovném ukotvení na stožár CH0 v horizontální poloze a CH1 ve vertikální. Na klietech SXT zapnu obě polarizace a ono to nějak funguje. Celkem dobře. Může to tak být? Máte to někde taky tak?
Dále
Někde už převažují na vysílacím bodě SXT klienti a uvažuji předělat vysílače na duální antény, tedy bych už na vysílači nastavil správnou polarizaci proti SXTčkám, ale nevím co budou dělat zase ti klienti co mají 711 s vertikální polarizací?
Díky za odpovědi.
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Polarizace antén: single Vysílač vs dual klient
-
pokud je AP v MIMO a klient jednopolarizacni, funguje proste jen s "jednopolarizacnimi" modulacemi.
0 x
Je tedy jedno, ze jednopolarizacni klient bude vysilat svoji polarizaci do ch1 vysilace?
0 x
SXT proti 1ch-H AP funguje uplne normalne, nekde se spoj zlepsi, kdyz zapnu oba chainy, nekde to neudela nic.
Kazdopadne, abys pouzival na SXT na vertical, tak bys mel mit zapnute chainy oba.
Kazdopadne, abys pouzival na SXT na vertical, tak bys mel mit zapnute chainy oba.
0 x
kvalita tohoto fóra klesla pod hranici, která je snesitelná
ja měl za to že
u SXT bylo
ch0 horizontal
ch1 vertikal
u SXT bylo
ch0 horizontal
ch1 vertikal
0 x
shooter píše:ja měl za to že
u SXT bylo
ch0 horizontal
ch1 vertikal
Ano, ale někde se tu probíralo, že Ch0 bys měl mít zapnutý pořád. Takže pro vertikal bys měl mít ch0 i ch1
0 x
Petr Krist
co vim bez ch0 si neskrtnes tak ci tak...ale u rb pokud mas zaple oba chainy (a logicky mimo antenu) se linkne ok pri single antene (s RB Groove) i ve verti i v hori polarizaci ci se pletu ?
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))
Ale houby na Vertikal sektor dát pěkně na SXT klientu only chain 1 a jede to jak z praku stejně jak Gentle-unit s RB411
0 x
U posledních firmware mikrotiku i ubnt lze nechat zapnuté oba chainy a připojení antény je jedno. Vypadá to, že se to pořešilo někde na úrovni ovladače atherosu (u ubnt je to v changelogu u mikrotiku nee).
U mikrotiku v5.x bylo nutné zapnout chain0 vždy a pokud možno aby byl zapojen na použitou polarizaci. Od v 6.12 u SXT nepozoruji problémy.
U SXT5HpnD je to tak a u SXT sektoru přesně naopak. Mám to ověřeno, otevřel jsem je oba.
U mikrotiku v5.x bylo nutné zapnout chain0 vždy a pokud možno aby byl zapojen na použitou polarizaci. Od v 6.12 u SXT nepozoruji problémy.
u SXT bylo
ch0 horizontal
ch1 vertikal
U SXT5HpnD je to tak a u SXT sektoru přesně naopak. Mám to ověřeno, otevřel jsem je oba.
Naposledy upravil(a) Selič dne 07 Sep 2014 14:30, celkem upraveno 1 x.
0 x
"Slepému neukážeš, hluchému nepovíš, debilovi nedokážeš..."
můžeš si to u mkčka zapínat jak chceš a co chceš ale při nezapnutí chain0 se stavíš do pozice že to půjde blbě v předem nespecifikovaních a náhodných podmínkách. Tato informace pochází s osobní komunikace s normisem od mikrotiku. Chain1 je pouze doplňková funkce chainu0 jeliko chain0 je master.
Otázka toho jestli při zapnutí obou chainu můžeš nechat zapojenej k anténě jenom jeden kabel ti odpoví štítek na obalu routerboadru.
Otázka toho jestli při zapnutí obou chainu můžeš nechat zapojenej k anténě jenom jeden kabel ti odpoví štítek na obalu routerboadru.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
high speed routery podle požadavků
Proti single sectoru je třeba mít klienta ve stejné polarizaci na chain0. Pokud máš duální sector, je jedno, jak je otočený single klient. Vychází to z osobní zkušenosti. Skoro všechny sectory už máme duál, tak nevím, zda se třeba verzema něco nezměnilo....ale divil bych se.
0 x
Závěr tedy je: Nejlepší by bylo přenastavit antény na CH0 do stejné polarizace. V případě duálního vysílače zas tak nevadí, že single klient vysílá do CH1vysílače, ale nedoporučuje se to. viz. příspěvěk výše
V mém případě, kdy mám single vertikál vysílače a některé klienty už s SXT se vyplatí předělat vysílače na duál, než šachovat s polarizací u SXT.
V mém případě, kdy mám single vertikál vysílače a některé klienty už s SXT se vyplatí předělat vysílače na duál, než šachovat s polarizací u SXT.
0 x