❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
NV2 - nasazeni, zkusenosti
Re: NV2 - nasazeni, zkusenosti
testuji ty nové ovladače u nv2 wireless-fp verze 6.15 a zatím to vypadá slibně, latence se vrací k hodnotám u nstreamu a TDMA mám v režimu auto, zatím to testuji jen chvíli takže je to vlemi předběžné, nicméně zajímá mě chování MTP zatím to mám vše jako PtP
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...
-
je nejaka sance, ze tu NV2 vylepsi i v standardnim wireless balicku? Prechazet na novy se mi nechce. Nevidim duvod zatahovat si veci kolem CapsMana do site.
Mikrotik zrejme ale nebude chtit udrzovat 2 wireless package. Na druhou stranu ten CapsMan ani NV2 neumi...
Mikrotik zrejme ale nebude chtit udrzovat 2 wireless package. Na druhou stranu ten CapsMan ani NV2 neumi...
0 x
Ptal jsem se jich a jednou standartní wireless nahradí tímto balíčkem. Ale kdy to nikdo neví 

0 x
okoun píše:testuji ty nové ovladače u nv2 wireless-fp verze 6.15 a zatím to vypadá slibně, latence se vrací k hodnotám u nstreamu a TDMA mám v režimu auto, zatím to testuji jen chvíli takže je to vlemi předběžné, nicméně zajímá mě chování MTP zatím to mám vše jako PtP
Tak jsme zkusili na testovacim AP a mame jen jednu vyhradu - pri plny zatezi se o dost zveda latence, jinak stabilita spojeni pri prutocich 20mbps 2-4ms - nastaveno na auto (rozdilne linky), PL=0, latence v klidu v 90% se drzi na 2-3 ms, dokaze ale razove vyskocit i na 30ms, hned ale spadne zpatky.
0 x
Máte prosím někdo informaci, zda je nutné pro získání lepšího NV2 mít wireless-fp nainstalováno jak na AP, tak i na klientech, nebo stačí na AP?
Vypadá to zajímavě, ale upgradovat všechny klienty... (teď na nich mám v. 5.25).
Díky
Mirek
Vypadá to zajímavě, ale upgradovat všechny klienty... (teď na nich mám v. 5.25).
Díky
Mirek
0 x
knapek@mmsw.cz píše:Máte prosím někdo informaci, zda je nutné pro získání lepšího NV2 mít wireless-fp nainstalováno jak na AP, tak i na klientech, nebo stačí na AP?
Díky
Mirek
Ano, potreba to je - jinak se prepne do kompatibilniho modu
0 x
to není dobrá zpráva
nicméně na APčkách bych rozhodně auto nedával, to je myslím blbost, to auto je vysloveně dobré na ty PtP spoje.
nicméně na APčkách bych rozhodně auto nedával, to je myslím blbost, to auto je vysloveně dobré na ty PtP spoje.
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...
Na P2P spojích se doporučuje spíše Nstreame, než NV2, ne? Ale třeba to bude lepší.
Rád bych se podělil o negativní zkušenost.
Zkoušel jsem upgradovat tři P2P spoje s SXT bridge s Nstreame (jeden N, dva A) dosud dlouhodobě zcela v pohodě.
Nový FP package má zřejmě velký problém s Nstreame, protože jeden spoj po rebootu nenaběhnul vůbec (ještě jsem se tam nedostal, abych zjistil proč). Dva zbývající spoje začaly vypadávat co půl minuty, přestože signál je 65/65 a CCQ přes 90%.
Vypnutím Nstreame se to teprve srovnalo.
Mirek
Zkoušel jsem upgradovat tři P2P spoje s SXT bridge s Nstreame (jeden N, dva A) dosud dlouhodobě zcela v pohodě.
Nový FP package má zřejmě velký problém s Nstreame, protože jeden spoj po rebootu nenaběhnul vůbec (ještě jsem se tam nedostal, abych zjistil proč). Dva zbývající spoje začaly vypadávat co půl minuty, přestože signál je 65/65 a CCQ přes 90%.
Mirek
0 x
knapek@mmsw.cz píše:Na P2P spojích se doporučuje spíše Nstreame, než NV2, ne? Ale třeba to bude lepší.
Mirek
Tak ten třetí spoj umřel při restartu...
0 x
nechtěl bych v tomto vlákně otevírat nstream ale mě to prostě dobře moc na malých páteřích nejelo, nebylo to nikdy 100% NV2 byla ale tance zase nahoře tedy na konci malá rychlost stahování díky latenci...
0 x
OT: pánové, uvědomujete si, že pokud budu hledat informace o NSTREME, nenapadne mě hledat i všechny možné zkomolené varianty? Tedy že nic nenajdu?
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.
neves hlavu, prave si sem vlozil TAG podle ktereho hledatel NSTREME zavita i do tematu o NV2 

0 x
kvalita tohoto fóra klesla pod hranici, která je snesitelná
Zdravím,
zkusil jsem nasadit Mikrotik jako rádiové pojítko. Nejspíš budu potřebovat poradit, předpokládám, že budu mít někde v nastavení primitivní chybu.
Hlavními nedostatky pro mě jsou zvýšení odezvy a hlavně jitteru v tcp, viz graf (do poloviny airmax, od poloviny Nv2):
Původně byl na trase umístěný spoj NB 25 dBi. Nyní je tam JRC24EX dual s deskou 911G-5HPnD ROS 6.14. Teče tam celkem málo, špičkově 40M.
Nastavení AP:
/interface wireless
set [ find default-name=wlan1 ] antenna-gain=24 band=5ghz-a/n country=\
"czech republic" disabled=no frequency=5560 ht-rxchains=0,1 ht-txchains=0,1 \
l2mtu=2290 mode=bridge ssid=PTP_SPOJ tx-power=12 tx-power-mode=\
all-rates-fixed wds-default-bridge=SPOJ wireless-protocol=\
nv2-nstreme-802.11
Nastavení klient/sleave:
set [ find default-name=wlan1 ] antenna-gain=24 band=5ghz-onlyn channel-width=\
20/40mhz-ht-above country="czech republic" disabled=no frequency=5520 \
ht-rxchains=0,1 ht-txchains=0,1 l2mtu=2290 mode=station-bridge ssid=\
PTP_SPOJ tx-power=12 tx-power-mode=all-rates-fixed \
wireless-protocol=nv2
Nakopne mě někdo? Nebo se o Nv2 nemám vůbec snažit a mám používat NSTREME?
zkusil jsem nasadit Mikrotik jako rádiové pojítko. Nejspíš budu potřebovat poradit, předpokládám, že budu mít někde v nastavení primitivní chybu.
Hlavními nedostatky pro mě jsou zvýšení odezvy a hlavně jitteru v tcp, viz graf (do poloviny airmax, od poloviny Nv2):
Původně byl na trase umístěný spoj NB 25 dBi. Nyní je tam JRC24EX dual s deskou 911G-5HPnD ROS 6.14. Teče tam celkem málo, špičkově 40M.
Nastavení AP:
/interface wireless
set [ find default-name=wlan1 ] antenna-gain=24 band=5ghz-a/n country=\
"czech republic" disabled=no frequency=5560 ht-rxchains=0,1 ht-txchains=0,1 \
l2mtu=2290 mode=bridge ssid=PTP_SPOJ tx-power=12 tx-power-mode=\
all-rates-fixed wds-default-bridge=SPOJ wireless-protocol=\
nv2-nstreme-802.11
Nastavení klient/sleave:
set [ find default-name=wlan1 ] antenna-gain=24 band=5ghz-onlyn channel-width=\
20/40mhz-ht-above country="czech republic" disabled=no frequency=5520 \
ht-rxchains=0,1 ht-txchains=0,1 l2mtu=2290 mode=station-bridge ssid=\
PTP_SPOJ tx-power=12 tx-power-mode=all-rates-fixed \
wireless-protocol=nv2
Nakopne mě někdo? Nebo se o Nv2 nemám vůbec snažit a mám používat NSTREME?
0 x
Zkus tam nahodit ten novy wireless balik a hod jsem graf srovnani vsech 3 protokolu 

0 x
Jan Ptáček
honza198 píše:okoun píše:testuji ty nové ovladače u nv2 wireless-fp verze 6.15 a zatím to vypadá slibně, latence se vrací k hodnotám u nstreamu a TDMA mám v režimu auto, zatím to testuji jen chvíli takže je to vlemi předběžné, nicméně zajímá mě chování MTP zatím to mám vše jako PtP
Tak jsme zkusili na testovacim AP a mame jen jednu vyhradu - pri plny zatezi se o dost zveda latence, jinak stabilita spojeni pri prutocich 20mbps 2-4ms - nastaveno na auto (rozdilne linky), PL=0, latence v klidu v 90% se drzi na 2-3 ms, dokaze ale razove vyskocit i na 30ms, hned ale spadne zpatky.
Co je to PL=0 ?
0 x