❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

NV2 - nasazeni, zkusenosti

Návody a problémy s konfigurací.
okoun
antispam: Ano

Re: NV2 - nasazeni, zkusenosti

Příspěvekod okoun » 11 years ago

testuji ty nové ovladače u nv2 wireless-fp verze 6.15 a zatím to vypadá slibně, latence se vrací k hodnotám u nstreamu a TDMA mám v režimu auto, zatím to testuji jen chvíli takže je to vlemi předběžné, nicméně zajímá mě chování MTP zatím to mám vše jako PtP
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

Dalibor Toman

Příspěvekod Dalibor Toman » 11 years ago

je nejaka sance, ze tu NV2 vylepsi i v standardnim wireless balicku? Prechazet na novy se mi nechce. Nevidim duvod zatahovat si veci kolem CapsMana do site.
Mikrotik zrejme ale nebude chtit udrzovat 2 wireless package. Na druhou stranu ten CapsMan ani NV2 neumi...
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 11 years ago

Ptal jsem se jich a jednou standartní wireless nahradí tímto balíčkem. Ale kdy to nikdo neví :)
0 x

honza198
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod honza198 » 11 years ago

okoun píše:testuji ty nové ovladače u nv2 wireless-fp verze 6.15 a zatím to vypadá slibně, latence se vrací k hodnotám u nstreamu a TDMA mám v režimu auto, zatím to testuji jen chvíli takže je to vlemi předběžné, nicméně zajímá mě chování MTP zatím to mám vše jako PtP

Tak jsme zkusili na testovacim AP a mame jen jednu vyhradu - pri plny zatezi se o dost zveda latence, jinak stabilita spojeni pri prutocich 20mbps 2-4ms - nastaveno na auto (rozdilne linky), PL=0, latence v klidu v 90% se drzi na 2-3 ms, dokaze ale razove vyskocit i na 30ms, hned ale spadne zpatky.
0 x

mirek.k

Příspěvekod mirek.k » 11 years ago

Máte prosím někdo informaci, zda je nutné pro získání lepšího NV2 mít wireless-fp nainstalováno jak na AP, tak i na klientech, nebo stačí na AP?
Vypadá to zajímavě, ale upgradovat všechny klienty... (teď na nich mám v. 5.25).

Díky
Mirek
0 x

honza198
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod honza198 » 11 years ago

knapek@mmsw.cz píše:Máte prosím někdo informaci, zda je nutné pro získání lepšího NV2 mít wireless-fp nainstalováno jak na AP, tak i na klientech, nebo stačí na AP?
Vypadá to zajímavě, ale upgradovat všechny klienty... (teď na nich mám v. 5.25).

Díky
Mirek

Ano, potreba to je - jinak se prepne do kompatibilniho modu
0 x

okoun

to není dobrá zpráva
nicméně na APčkách bych rozhodně auto nedával, to je myslím blbost, to auto je vysloveně dobré na ty PtP spoje.
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

mirek.k

Na P2P spojích se doporučuje spíše Nstreame, než NV2, ne? Ale třeba to bude lepší.

Rád bych se podělil o negativní zkušenost.
Zkoušel jsem upgradovat tři P2P spoje s SXT bridge s Nstreame (jeden N, dva A) dosud dlouhodobě zcela v pohodě.

Nový FP package má zřejmě velký problém s Nstreame, protože jeden spoj po rebootu nenaběhnul vůbec (ještě jsem se tam nedostal, abych zjistil proč). Dva zbývající spoje začaly vypadávat co půl minuty, přestože signál je 65/65 a CCQ přes 90%.
Vypnutím Nstreame se to teprve srovnalo.

Mirek
0 x

mirek.k

knapek@mmsw.cz píše:Na P2P spojích se doporučuje spíše Nstreame, než NV2, ne? Ale třeba to bude lepší.

Rád bych se podělil o negativní zkušenost.
Zkoušel jsem upgradovat tři P2P spoje s SXT bridge s Nstreame (jeden N, dva A) dosud dlouhodobě zcela v pohodě.

Nový FP package má zřejmě velký problém s Nstreame, protože jeden spoj po rebootu nenaběhnul vůbec (ještě jsem se tam nedostal, abych zjistil proč). Dva zbývající spoje začaly vypadávat co půl minuty, přestože signál je 65/65 a CCQ přes 90%.
Vypnutím Nstreame se to teprve srovnalo.

Mirek

Tak ten třetí spoj umřel při restartu...
0 x

okoun

nechtěl bych v tomto vlákně otevírat nstream ale mě to prostě dobře moc na malých páteřích nejelo, nebylo to nikdy 100% NV2 byla ale tance zase nahoře tedy na konci malá rychlost stahování díky latenci...
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 11 years ago

OT: pánové, uvědomujete si, že pokud budu hledat informace o NSTREME, nenapadne mě hledat i všechny možné zkomolené varianty? Tedy že nic nenajdu?
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

aliney

Příspěvekod aliney » 11 years ago

neves hlavu, prave si sem vlozil TAG podle ktereho hledatel NSTREME zavita i do tematu o NV2 ;-)
0 x
kvalita tohoto fóra klesla pod hranici, která je snesitelná

dubrma

Příspěvekod dubrma » 11 years ago

Zdravím,

zkusil jsem nasadit Mikrotik jako rádiové pojítko. Nejspíš budu potřebovat poradit, předpokládám, že budu mít někde v nastavení primitivní chybu.

Hlavními nedostatky pro mě jsou zvýšení odezvy a hlavně jitteru v tcp, viz graf (do poloviny airmax, od poloviny Nv2):
graph_image.png
graph_image.png (31.85 KiB) Zobrazeno 2246 x

Původně byl na trase umístěný spoj NB 25 dBi. Nyní je tam JRC24EX dual s deskou 911G-5HPnD ROS 6.14. Teče tam celkem málo, špičkově 40M.

Nastavení AP:
/interface wireless
set [ find default-name=wlan1 ] antenna-gain=24 band=5ghz-a/n country=\
"czech republic" disabled=no frequency=5560 ht-rxchains=0,1 ht-txchains=0,1 \
l2mtu=2290 mode=bridge ssid=PTP_SPOJ tx-power=12 tx-power-mode=\
all-rates-fixed wds-default-bridge=SPOJ wireless-protocol=\
nv2-nstreme-802.11

Nastavení klient/sleave:
set [ find default-name=wlan1 ] antenna-gain=24 band=5ghz-onlyn channel-width=\
20/40mhz-ht-above country="czech republic" disabled=no frequency=5520 \
ht-rxchains=0,1 ht-txchains=0,1 l2mtu=2290 mode=station-bridge ssid=\
PTP_SPOJ tx-power=12 tx-power-mode=all-rates-fixed \
wireless-protocol=nv2

Nakopne mě někdo? Nebo se o Nv2 nemám vůbec snažit a mám používat NSTREME?
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 11 years ago

Zkus tam nahodit ten novy wireless balik a hod jsem graf srovnani vsech 3 protokolu :)
0 x
Jan Ptáček

Jenya

Příspěvekod Jenya » 11 years ago

honza198 píše:
okoun píše:testuji ty nové ovladače u nv2 wireless-fp verze 6.15 a zatím to vypadá slibně, latence se vrací k hodnotám u nstreamu a TDMA mám v režimu auto, zatím to testuji jen chvíli takže je to vlemi předběžné, nicméně zajímá mě chování MTP zatím to mám vše jako PtP

Tak jsme zkusili na testovacim AP a mame jen jednu vyhradu - pri plny zatezi se o dost zveda latence, jinak stabilita spojeni pri prutocich 20mbps 2-4ms - nastaveno na auto (rozdilne linky), PL=0, latence v klidu v 90% se drzi na 2-3 ms, dokaze ale razove vyskocit i na 30ms, hned ale spadne zpatky.

Co je to PL=0 ?
0 x