❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Riešenie domácej infraštrktúry

Místo, kde žádná otázka není hloupá.
eKrajnak
Kontaktovat uživatele:

Riešenie domácej infraštrktúry

Příspěvekod eKrajnak » 11 years ago

Zdravím,

chcem doma kompletne prebudovať štruktúru. Aktuálne od svojho ISP dostávam rýchlosť 25/25 a verejnú IP adresu. Potrebujem pripojiť cez kábel 1x PC, Gbit NAS a cez WiFi asi 6 zariadení. Pomocou wifi potrebujem pokryť menší dvojpodlažný rodinný dom na bežné použitie resp. rýchlejšie kopírovanie dát z/do NASu.

Donedávna som mal D-Link DIR-300, ktorý sa začal zasekávať a pod. Tak som ho nahradil za Mikrotik RB2011-UAS-2HnD-IN s ktorým nie som absolútne spokojný. Jednak wifi dosahom, ale aj náhodnému odpájanutie zariadení, nízskou rýchlosťou, blbnutiu a pod. Je nepoužiteľný. Kým som nemal doma žiadny MK WiFi AP považoval som MK za kvalitný, avšak teraz viem (aj podľa viacerých topicov tu na fóre), že možno je kvalitný ale iba na HW a drôtové rozvody, routrovanie, firewall a pod. ale nie na indoor wifi.

Každopádne chcem zachovať nejaký MK Routerboard ako gateway pre dobrú nastaviteľnosť. Neviem ale, aký WiFi AP použiť. Podľa skúseností kamarátov sú spoľahlivé aj úplne základné routre od ZyXELu alebo TP-LINKu. Alebo by som mal uvažovať o nejakom UBNT AP? Aký máte názor na to vy? Alebo predsa existuje nejaký naozaj! kvalitný indoor wifi AP od mikrotiku? Aký router používate doma vy?

Vďaka za každý názor. :D
0 x

pcwifi
antispam: Ano

Příspěvekod pcwifi » 11 years ago

osvedcilo se mi jako router RB951/2011 a k tomu UBNT UniFi a beha to jak z praku, teda majitel si nestezuje. Dobre vysledky se dostavuji i pres RB951G-2hnD. Ale nechtej kryt z jednoho mista 2 patrovy dum, dycky to nekde bude drit, tak to proste je...
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))

eKrajnak
Kontaktovat uživatele:

pcwifi píše:osvedcilo se mi jako router RB951/2011 a k tomu UBNT UniFi a beha to jak z praku, teda majitel si nestezuje. Dobre vysledky se dostavuji i pres RB951G-2hnD. Ale nechtej kryt z jednoho mista 2 patrovy dum, dycky to nekde bude drit, tak to proste je...

Dobre rozumiem? Pouzil si RB2011 ale verziu bez wifi.
0 x

pcwifi

holou 2011, jen s SFP, bez wifi
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))

eKrajnak
Kontaktovat uživatele:

A aký veľký pristor si reálne vykryl? Úplný detail: dá sa UniFi napájať z portu ETH10 s POE výstupom z RB2011?
0 x

pcwifi

Ano unifi by melo jit v pohode napajet z POE portu 10. No tezko popsat, cirka prizemi a patro to vykrylo uspokojive, ale vse je to o prekazach apod. to se neda rict. Mohu ale ze zkusenosti rici, ze RB951G-2hnD je jako wifina obstojny stroj, je o tridu vejs nez ruzne tplinky apod. s cenou okolo litru.
0 x

eKrajnak
Kontaktovat uživatele:

pcwifi píše:Ano unifi by melo jit v pohode napajet z POE portu 10. No tezko popsat, cirka prizemi a patro to vykrylo uspokojive, ale vse je to o prekazach apod. to se neda rict.

To UniFi sa dá nastaviť ako normálne AP? Lebo čítal som tu niekoľko topicov, že je potrebné mať controller na servery a pod. Alebo to sa týka iba pri zapojení viacerých UniFi v roamingu?

pcwifi píše:Mohu ale ze zkusenosti rici, ze RB951G-2hnD je jako wifina obstojny stroj, je o tridu vejs nez ruzne tplinky apod. s cenou okolo litru.

A čo vzájomná kompabilita? U MK som dosť často čítal že rôzne wifi karty sa s ním neznášajú. I teraz mám podobné problémy...
0 x

pcwifi

ó ano unifi se da naladit pres ten dodavany srac SW jako bezne AP, sice krkolome ale da se. roaming nepouzivam, jde o to ze jako proste AP se chova korektne a o to jde.

nezazil sem notes,mobil,tablet, ktery by se s mikrotikem nesnasel...
0 x

eKrajnak
Kontaktovat uživatele:

A webovú administráciu to už má? Lebo viem, že dosť ľudí na to nadáva. Hmmm, len či to fakt budem môcť nastaviť bez controlleru a nastaviť aspoň nazov siete, kanal, vykon, zabezpecenie a vypnutie NATu (uplne ciste AP).
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 11 years ago

Unifi je jen absolutně čistý accesspoint. Nějaké SSID (+šifra) dokáže poslat do nějaké VLAN (nebo bez, ale jen jedno SSID). Nic víc, nic míň. Pokud na to někdo nadává, nepochopil důvod existence tohoto zařízení.
Bez controlleru se to nastavuje fakt špatně. Ale nic ti nebrání si to nainstalovat na desktop a pouštět jen když chceš.
A někde existuje návod, jak do toho dostat normální AirOS firmware - pak z toho bude běžný wifi router.

blazej44800 píše:A webovú administráciu to už má? Lebo viem, že dosť ľudí na to nadáva. Hmmm, len či to fakt budem môcť nastaviť bez controlleru a nastaviť aspoň nazov siete, kanal, vykon, zabezpecenie a vypnutie NATu (uplne ciste AP).

Ale pokud ti mikrotik jako router zůstane, je asi naprosto fuk, co koupíš za wifi. Vyber si nějakého TPLINKa a používej ho bez WAN. V každém případě asi dost ušetříš.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

pcwifi

ne co vim nema to web admin., ja dycky instalnu ten srac SW, nastavim vse porebne, AP dam do provozu a SW deinstaluju. Vse jede ok a ja mam klid.
0 x

eKrajnak
Kontaktovat uživatele:

Mám v pláne vrátiť ten router naspät svojmu ISP od ktorého ho mám, ako reklamáciu. Mám stále problémy s latenciou a občas výpadkom wifi (v logu sú nezmyselné riadky o resociatingu a to všetko 50x za sebou). No neviem či to zoberie ale tak uvidíme...
0 x

eKrajnak
Kontaktovat uživatele:

Tak rozhodujem sa teraz pri kúpe jedného AP: preferujem Gbit port (načo mi je N-ko, keď WAN bude iba 10/100Mbit), POE napájanie a ozaj kvalitné pokrytie - najlepšie s vymeniteľnými anténami.
Aktuálne sa rozhodujem:

UBNT UniFi - http://systemhouse.ekatalog.biz/zbozi/u ... p=z:224587
Problém mám ale asi s výkonom, nakoľko sa tam nedá vymeniť ani natočiť antény, pomerne zložitý management.

Tenda W300A - http://atcomp.sk/zbozi/tenda-w300a-wifi ... p=z:179419
Tento je pre mňa asi najideálnejší. POE napájanie, Gbit WAN. Máte niekto proti nemu (alebo značke) výhrady?

TP-Link TL-WA901ND - http://atcomp.sk/zbozi/tp-link-tl-wa901 ... p=z:265441
Tento je zrejme najkvalitnejší (myslím si), ale nemá Gbit WAN ani POE napájanie.

Vďaka za každý názor :)
0 x

pcwifi

potrebujes POE ? Tendu nechcu ani videt...UniFi ma krkolomy nastaveni ,ale je to drzak...nemyslim si ze by ten TPlink byl lepsi jak Unifi...
0 x

eKrajnak
Kontaktovat uživatele:

To POE potrebujem, ale na druhej strane by som možno našiel nejaký POE Injector a potom POE Spliter, ak by router pasivne nepodporoval POE.

Inak to UniFi myslíš lepšie vykryje 2 podlažia domu ako TPLink? S týmy dvoma internými anténami s 3-4 db?
0 x