❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Jaké antény na 5GHz používáte ve městě?

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
okoun
antispam: Ano

Re: Jaké antény na 5GHz používáte ve městě?

Příspěvekod okoun » 11 years ago

jak? jednoduše jsem to vyzkoušel :) možná by to chtělo občas zabrousit do terénu chlapci....
a hlavně pokud máš MIMO 2x2 tak seš totálně v háji, jednu polarizaci si tak rozhodíš oproti druhé, že to můžeš rovnou zabalit.
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

TTcko

Příspěvekod TTcko » 11 years ago

okoun píše:jak? jednoduše jsem to vyzkoušel :) možná by to chtělo občas zabrousit do terénu chlapci....
a hlavně pokud máš MIMO 2x2 tak seš totálně v háji, jednu polarizaci si tak rozhodíš oproti druhé, že to můžeš rovnou zabalit.

by mě zajímalo, co má polarizace společného s lalokem antény. :)
0 x

stepan.benes
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod stepan.benes » 11 years ago

okoun píše:jak? jednoduše jsem to vyzkoušel :) možná by to chtělo občas zabrousit do terénu chlapci....

terén radši ani komentovat nebudu, ale pokud jsem správně četl původní dotaz, hovořilo se o jedné polarizaci ...
0 x
Profesionální troll, manipulátor a hrubovibrační ještírek.
Vůbec mi nevěřte, protože se s Vámi velmi pravděpodobně právě teď pokouším manipulovat !!!

okoun

dobře tak v jedné polarizaci třeba ano, ale dnes prostě ten kdo má apčka o jedné polarizaci nemůže poskytnout zajímavou službu, to je fakt.
ale jako mě je to jedno, ať si každý používá a dělá co chce, hlavně když to bude v mezích zákonosti :) pokud Vám to funguje, tak OK. O tom to je že má každý nějaké svoje KNOW-HOW.
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

okoun

TTcko píše:

ch jo, víš už jen to že vyzařovák je pro vertikál odlišný jak pro horizontál :lol:
0 x

optik

Příspěvekod optik » 11 years ago

okoun píše:nevím, ale toto mi fakt přijde dost na hlavu, ale nezkoušel jsem to, spíše bych našel pochopení pro útlumové členy, či ty filtry od p. štourače

řeknu ti to takto, po 5 letech co dělám s Wifinama, tak mě to opravdu nenapadlo otáčet anténu a využívat tak boční laloky....
ano budeš chytat méně sítí, ale nikdy nedosáhneš uspokujujícího CCQ, asi tak.

jak? jednoduše jsem to vyzkoušel :) možná by to chtělo občas zabrousit do terénu chlapci....

Nepotřeba dále komentovat.
0 x

TTcko

okoun píše:
TTcko píše:

ch jo, víš už jen to že vyzařovák je pro vertikál odlišný jak pro horizontál :lol:

u paraboly?
0 x

stouracpetr

Příspěvekod stouracpetr » 11 years ago

Pri nasmerovani anteny vys,nez je protistanice, dojde k nepatrnemu zvyseni prijimane urovne kosmickeho sumu a rusivych signalu, ,,rozptylenych,, v atmosfere,-tyto signaly maji ale na celkovou uroven nezadoucich signalu zanedbatelny vliv- ,dojde i k castecnemu snizeni urovne pozadovaneho signalu , zejmena se ale podstatne snizi urovne nezadoucich rusivych signalu z okoli-suma rusivych signalu bude ve vysledku nizsi a spoj se v zarusenem prostredi muze chovat kultivovaneji.Pri pouziti limcovych parabol proverte,zda ma nahromadena voda kudy odtekat...

Prostorovy vyzarovaci diagram je na strance dole-pro predstavu,co se vlastne deje.

http://www.racom.eu/cz/products/m/ray17/install.html

p.s. Vyzarovaci diagram beznych parabol je skutecne mirne-nekdy i nemirne- :) odlisny pro H a V polarizaci.
Naposledy upravil(a) stouracpetr dne 21 Feb 2014 22:21, celkem upraveno 1 x.
0 x

stepan.benes
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod stepan.benes » 11 years ago

Tohle přesně typ diskuze, která vede jen a jen do prdele a kvůli kterým tady postupně přestali přispívat lidé, kteří oboru skutečně rozumí. Místo toho aby dotyčný - pokud nějakému konceptu nebo věci nerozumí - vznesl prosbu o vysvětlení, nastavení, reálná data, začne si tu každej kdo má s odpuštěním do prdele díru plácat játra a vydávat svoje (mnohdy omezené) znalosti a zkušenosti za absolutní pravdu.
Nemyslíte, že reakce typu "Hm, tenhle koncept se mi poněkud nepozdává a moje dosavadní zkušenosti hovoří v jeho neprospěch. Nemohl bys prosím poslat podrobnosti jak je Váš spoj nakonfigurován a ukázat reálný stav spoje. Děkuji", byla do diskuze výrazně přísnosnější a během dvou, tří postů bychom se dostali výrazně dál než k poměřování pindíků ?

Howg

P.S. Omlouvám se za vulgárnost, ale ono to prostě slušně říct nejde. Pokud admini uznají za vhodné, ať mě klidně zabanujou.

Edit: Tímto samozřejmě nereaguji na post petrstourac (který má mimo jiné hlavu a patu, o je od člověka, který má k danému tématu skutečně co říct), ale na předchozí posty ryby z našich vod a některých dalších.
Naposledy upravil(a) stepan.benes dne 21 Feb 2014 22:28, celkem upraveno 1 x.
0 x
Profesionální troll, manipulátor a hrubovibrační ještírek.
Vůbec mi nevěřte, protože se s Vámi velmi pravděpodobně právě teď pokouším manipulovat !!!

TTcko

stouracpetr píše:
p.s. Vyzarovaci diagram beznych parabol je skutecne mirne-nekdy i nemirne- :) odlisny pro H a V polarizaci.

pro zajimavost, cim je to zpusobeno? v jakem radu dB je odlisnost? Ocekaval bych ze parabola neni dokonala, ale ze odlisnost bude v desitkach dB.
0 x

Radek Úlehla
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Radek Úlehla » 11 years ago

Řekl bych, že diagram by byl stejný, pokud by zdroj signálu byl jeden bod a ne "kus drátu"
0 x

okoun

herdek ale, psal jsem že pokud jít HW cestou doporučuji použít filtr od p. štourače a nebo použít dlouhý kabel, chceš ještě popsat, jak zašroubovat dlouhý kabel do antény nebo co jako, ne fakt mě to tu už točí :twisted:
pokud SW cestou, tak souhlasím s názorem hapiho pohrát si s noice floor, to mě v určitých situaích pomohlo.
pokud jde o ten rozdíl vyzařováku H a V, tak jsem měl na mysly laciné antény, například JRC, UBNT, Maxlink, což většina z vás masově používá, tam je to hodně znát. například zde: http://cz.jirous.com/anteny-5ghz/jrc-24_mimo boční laloky jsou úplně jinde a praxe to samozřejmě potvrdila

víc k tomu nemám
0 x

stouracpetr

Příspěvekod stouracpetr » 11 years ago

Zjednodusim-dokonale ozarovace se pouzivaji ve vedeckych zarizenich a jsou optimalizovany pro pomerne uzke kmitoctove pasmo,v tomto uzkem kmitoctovem pasmu je mozne u jednopolarizacni anteny dosahnout rovnomerneho ozareni cele plochy paraboly,paprsek vychazejici z ozarovace je stejne siroky zleva doprava i shora dolu.Problem nastane pri pouziti dvou polarizaci a navic v sirsim kmitoctovem pasmu,kdy je celkove nastaveni soustavy dvojpolarizacni ozarovac-parabolicky reflektor dost slozite a vysledkem je vzdy urcity kompromis.V oblasti hlavniho laloku jsou oba diagramy priblizne stejne,rozdily se zacinaji projevovat u blizkych postrannich laloku a zvetsuji se u vzdalenejsich postrannich laloku,navic se jeste meni v zavislosti na kmitoctu...
0 x

okoun

no právě a o to jde, myslel jsem si že se tu bavíme o postraních a ne o hlavním, pokud se bavíme o hlavním, tak ano tam to přeci je zanedbatlené.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 11 years ago

už někdo z vás chytráků vyzkoušel noise floor threshold? To totiž dělá přesně to co chcete nicméně jsem z toho nedostal stabilnější rychlost. To že slyšim méně rušící signály taky znamená že slyšim méně svůj signál a to se mi taky při prostřelování starnetí ofenzivy potvrdilo. Na prostřelení čímkoliv platí něco jiného a pouze úzký okruh lidí v mém ICQ ví co to je.

Navíc mi připadá že tazatel má sextanta/parabolu od jirouse proti nějakýmu sektoru, není tomu tak? Nikde nečtu že by měl ptp spoj. Tím si bohužel vůbec nepomůže. Navíc... kdo si platí 20/20Mbit a posadí to do města na 5GHz? tím bych asi jako začal. neni problém přece koupit PB M10 a namířit to na něj a mám klid.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků