❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
MIMO 3x3
Re: MIMO 3x3
co má společnýho kanál a polarizace? Jestli tam mám 2x2 spoj tak 3x3 pojede stejně dobře a zabere taky jenom jeden kanál.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))
Taky by me zajimaly prakticke zkusenosti s 3x3 mimo antenama pana štourače, co mam informace ja tak to dopadlo fiaskem.
davat 3x3 mimo do paraboly je naproste nepochopeni principu mimo technologie
3x3 mimo antény jsou bezne k dispozici a máme i praktické zkusenosti a aplikacni poznamky
antena treba tady : http://www.vseprowifi.cz/inshop/5-8-anteny/3x3-mimo/Antena-GigaEter-19-BOX+id-GigaEter19M3x3.html?&Search=3x3 nebo http://wifi.aspa.cz/antena-gigaeter-19-box-mimo-3x3-wb-5ghz-leva-prava-z105614/
vyber vhodnych karet problem neni, nastaveni uz trochu kouzlo je, ale to muzeme zajemce naucit na skoleni, nebo dodame cely spoj.
davat 3x3 mimo do paraboly je naproste nepochopeni principu mimo technologie
3x3 mimo antény jsou bezne k dispozici a máme i praktické zkusenosti a aplikacni poznamky

vyber vhodnych karet problem neni, nastaveni uz trochu kouzlo je, ale to muzeme zajemce naucit na skoleni, nebo dodame cely spoj.
0 x
Lukasw
power panely, komplexní a kvalitní řešení napájení
průmyslové zdroje, patch panely, kleště a konektory, koaxiální konektory
www.VSEPROWIFI.cz
www.VSEPROWIFI.cz
- stouracpetr
Chapu,ze Vas informace od Vaseho informatora potesila,ze 4 experimentalnich parabol ,opatrenych zkusebnim trojpolarizarizacnim ozarovacem se k nemu dostaly 2 kusy.
Po sahodlouhych asi pulrocnich prutazich s vyzkousenim parabol-zajemce se prihlasil,aniz mel k dispozici mnou pozadovanou elektroniku-se nepodarilo dosahnout pozadovane prenosove rychlosti a od dalsich experimentu s jinymi typy anten jsem upustil,soustredime se uz s vyvojem a vyrobou na podstatne vyssi kmitoctova pasma.
Vidim,ze jste skutecny odbornik,vysvetlete mne laskave,proc nelze pouzit parabolu k prenosu MIMO 3x3 ???
Cekam na odpoved.
Po sahodlouhych asi pulrocnich prutazich s vyzkousenim parabol-zajemce se prihlasil,aniz mel k dispozici mnou pozadovanou elektroniku-se nepodarilo dosahnout pozadovane prenosove rychlosti a od dalsich experimentu s jinymi typy anten jsem upustil,soustredime se uz s vyvojem a vyrobou na podstatne vyssi kmitoctova pasma.
lukasw píše:
....davat 3x3 mimo do paraboly je naproste nepochopeni principu mimo technologie....
Vidim,ze jste skutecny odbornik,vysvetlete mne laskave,proc nelze pouzit parabolu k prenosu MIMO 3x3 ???
Cekam na odpoved.
0 x
mýlíte se, cizí neúspěchy mne netěší, zejména když se jedná o člověka který v této republice ještě něco dělá a přemýšlí.
co se týká elektroniky - je celkem jedno, jakou kartu použijete, pokud umí SM (a to umi vsechny ktere jsou dostupne, nebo jsem aspon nenarazil na vyjimku), důležité je nastavení a celkova koncepce spoje, pokud jste mel nejake specialni pozadavky na kartu, prosim, napiste mi je tady, rad se priucim, Vy vzhledem k tomu ze se orientujete na jina frekvencni pasma tak s popisem nebudete mit problem
u Mimo technologie je z principu pouziti parabolickych anten (smerovani uzkym paprskem ) spatne, ze to funguje na 2x2 je jina vec, na 3x3 se to uz cele chova v parabole trochu jinak . . . jde o fazove posuny signalu pri sireni, velmi pekne je to cele popsane treba tady :
[url]
http://leteckaposta.cz/982254140[/url]
je to pdf soubor cast z knihy: Fundamentals_Wireless_Communication_chapter7-1.pdf omlouvam se za pouzitit letecke posty, ale link z google je prilis dlouhy a originalni na to pdf moc nefunguje (nebo to neumim, ale urcite to nebudu resit)
mimochodem tim se take trochu odpovida na otazku, proc mikrotik dela ty p2p sxt s takovou sirokouhlou antenou
co se týká elektroniky - je celkem jedno, jakou kartu použijete, pokud umí SM (a to umi vsechny ktere jsou dostupne, nebo jsem aspon nenarazil na vyjimku), důležité je nastavení a celkova koncepce spoje, pokud jste mel nejake specialni pozadavky na kartu, prosim, napiste mi je tady, rad se priucim, Vy vzhledem k tomu ze se orientujete na jina frekvencni pasma tak s popisem nebudete mit problem
u Mimo technologie je z principu pouziti parabolickych anten (smerovani uzkym paprskem ) spatne, ze to funguje na 2x2 je jina vec, na 3x3 se to uz cele chova v parabole trochu jinak . . . jde o fazove posuny signalu pri sireni, velmi pekne je to cele popsane treba tady :
[url]
http://leteckaposta.cz/982254140[/url]
je to pdf soubor cast z knihy: Fundamentals_Wireless_Communication_chapter7-1.pdf omlouvam se za pouzitit letecke posty, ale link z google je prilis dlouhy a originalni na to pdf moc nefunguje (nebo to neumim, ale urcite to nebudu resit)
mimochodem tim se take trochu odpovida na otazku, proc mikrotik dela ty p2p sxt s takovou sirokouhlou antenou

0 x
Lukasw
www.VSEPROWIFI.cz
www.VSEPROWIFI.cz
Pokud to tedy dobre chapou tak mimo 3x3 je nepouzitelne tam kde chci hodne smerovej spoj?
0 x
blbost, směrovost by na to vůbec neměla mít vliv, ba naopak. spíš by mě děsilo nasadit MIMO 3x3 na APčko s takovou to anténou tedy http://www.vseprowifi.cz/inshop/5-8-ant ... Search=3x3 stejnou jsem měl na 2x2 a asi po měsíci šla dolu, když jsem zjistil že to tak torchu fungovalo jako všesměr 

0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...
- stouracpetr
Jadro problemu prenosu s MIMO 3x3 spociva v tom,ze [jak naznacil p.Lukas,odkaz na sireni vln pri pouziti MIMO jsem proletl jen zbezne] je treba pouzit anteny s horsi smerovosti.Vysledek bude ten,ze uz tak dost zarusene pasmo se zanedlouho stane vpodstate nepouzitelnym a nemala investice do vysokorychlostniho spoje nebude mit odpovidajici efekt,viz situace na 2,4 GHz .
S ohledem na vetu na zacatku prispevku jsem rad,ze jsem se zabyval jen temi 4mi experimentalnimi kusy,ktere vlastne ani za neuspech nepovazuji-mam za to,ze v CR je investice do cenove narocneho zarizeni 3x3 MIMO na 5 GHz diskutabilni a na vyssich kmitoctovych pasmech je prece jen mene tesno - takze pasmo 5 GHz postupne opoustime.
P.S. Jeste jsem si uvedomil,ze uz provozovane 5 GHz paraboly R 23 a R 23 dual je mozne upravit vymenou ozarovace na vyssi kmitoctova pasma az do 24 GHz za zlomek ceny paraboly- odhad 1000,- Kc.Anteny je nutne zaslat na moji adresu-amaterska uprava mozna neni.
lukasw píše:mýlíte se, cizí neúspěchy mne netěší,.....
S ohledem na vetu na zacatku prispevku jsem rad,ze jsem se zabyval jen temi 4mi experimentalnimi kusy,ktere vlastne ani za neuspech nepovazuji-mam za to,ze v CR je investice do cenove narocneho zarizeni 3x3 MIMO na 5 GHz diskutabilni a na vyssich kmitoctovych pasmech je prece jen mene tesno - takze pasmo 5 GHz postupne opoustime.
P.S. Jeste jsem si uvedomil,ze uz provozovane 5 GHz paraboly R 23 a R 23 dual je mozne upravit vymenou ozarovace na vyssi kmitoctova pasma az do 24 GHz za zlomek ceny paraboly- odhad 1000,- Kc.Anteny je nutne zaslat na moji adresu-amaterska uprava mozna neni.
Naposledy upravil(a) stouracpetr dne 20 Feb 2014 19:21, celkem upraveno 1 x.
0 x
2 PP67 - ne, dá se to normálně používat na p2p spoje, vzdyt i antena na kterou odkazuji je primarne urcena pro p2p, jenom je nutne dodrzet zakladni princip - umoznit signalu aby dosahoval pri svem sireni fazovych posuvu, s dobrym HW jsme nekde kolem 210Mbit HD (v Ostrave) pri 40MHz kanale (pro skarohlidy - ne opravdu 40MHz kanal neprovozujeme). akorát, že celá ta sestava je cca za 20 000 kč, což už radeji pouziji ubnt v 10G pasmu (kdyz mi staci 100m port).
2 okoun : hmm, zkuste mi nejak blize popsat mechanizmus, jak se signal bude sirit vsemi smery stejne !!!, kdyz ma antena zadni stranu z plechu ? . . . spise si myslim ze nejaky "odbornik" do anteny poslal co mu karta dala a pak, vzhledem k prahove ciltivosti prijimace nekde kolem -100 chytal signal i vzadu.
2 stourac - ano, mate v mnohem pravdu a chapu vasi cestu k profi vecem, podstatnym detailem je ale to, ze mimo pomoci OFDM pouziva pomerne robusni modulace, ktere toho snesou hodne, a diky frekvencnimu multiplexu to pasmo dopadne mnohem lepe nez 2,4ghz (pametnici vim o cem mluvim).
trochu off topic - opravdu si myslite ze wifi ISP maji budoucnost ? bavime se o horizontu 20 let a vice . . .
2 okoun : hmm, zkuste mi nejak blize popsat mechanizmus, jak se signal bude sirit vsemi smery stejne !!!, kdyz ma antena zadni stranu z plechu ? . . . spise si myslim ze nejaky "odbornik" do anteny poslal co mu karta dala a pak, vzhledem k prahove ciltivosti prijimace nekde kolem -100 chytal signal i vzadu.
2 stourac - ano, mate v mnohem pravdu a chapu vasi cestu k profi vecem, podstatnym detailem je ale to, ze mimo pomoci OFDM pouziva pomerne robusni modulace, ktere toho snesou hodne, a diky frekvencnimu multiplexu to pasmo dopadne mnohem lepe nez 2,4ghz (pametnici vim o cem mluvim).
trochu off topic - opravdu si myslite ze wifi ISP maji budoucnost ? bavime se o horizontu 20 let a vice . . .
0 x
Lukasw
www.VSEPROWIFI.cz
www.VSEPROWIFI.cz
Ne nemá, pokud se podstatně nepřidaj další frekvence na 5GHz, nebo se nevymyslí něco novýho, funkčního a za lidovou cenu . . .
0 x
V urcitych mistech budou mit wifi isp budoucnost hodne dlouhou .... do vesnice mezi kopci o padesati barakach nikdo optiku bagrovat nebude a mobilni operatori pro ne prevadec na kopci taky stavet nebudou ...
0 x
mobilni operatori zas daj mapy pokryti děckám, ty je vybarvi pastelkama a mame pokryto. jakypak srani s tím no né...WiFi forever 

0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))
lukasw píše:...
podle tvého výkladu nemůže fungovat ani 2x2

0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
Stolní krabičky do toho moc nepleť. Tam to počítá s místností - s odrazy od stěn, stropů, židlí, stolů ...
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.