❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

MIMO 3x3

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
hapi

Re: MIMO 3x3

Příspěvekod hapi » 11 years ago

co má společnýho kanál a polarizace? Jestli tam mám 2x2 spoj tak 3x3 pojede stejně dobře a zabere taky jenom jeden kanál.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ppp76 » 11 years ago

Si nejak plete pojem a dojem ....
0 x

pcwifi
antispam: Ano

Příspěvekod pcwifi » 11 years ago

:P stane se i v lepsich rodinach...trosku sem se zamotal, pravda...
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))

lukasw
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lukasw » 11 years ago

Taky by me zajimaly prakticke zkusenosti s 3x3 mimo antenama pana štourače, co mam informace ja tak to dopadlo fiaskem.

davat 3x3 mimo do paraboly je naproste nepochopeni principu mimo technologie

3x3 mimo antény jsou bezne k dispozici a máme i praktické zkusenosti a aplikacni poznamky :) antena treba tady : http://www.vseprowifi.cz/inshop/5-8-anteny/3x3-mimo/Antena-GigaEter-19-BOX+id-GigaEter19M3x3.html?&Search=3x3 nebo http://wifi.aspa.cz/antena-gigaeter-19-box-mimo-3x3-wb-5ghz-leva-prava-z105614/

vyber vhodnych karet problem neni, nastaveni uz trochu kouzlo je, ale to muzeme zajemce naucit na skoleni, nebo dodame cely spoj.
0 x
Lukasw
power panely, komplexní a kvalitní řešení napájení
průmyslové zdroje, patch panely, kleště a konektory, koaxiální konektory
www.VSEPROWIFI.cz

stouracpetr

Příspěvekod stouracpetr » 11 years ago

Chapu,ze Vas informace od Vaseho informatora potesila,ze 4 experimentalnich parabol ,opatrenych zkusebnim trojpolarizarizacnim ozarovacem se k nemu dostaly 2 kusy.
Po sahodlouhych asi pulrocnich prutazich s vyzkousenim parabol-zajemce se prihlasil,aniz mel k dispozici mnou pozadovanou elektroniku-se nepodarilo dosahnout pozadovane prenosove rychlosti a od dalsich experimentu s jinymi typy anten jsem upustil,soustredime se uz s vyvojem a vyrobou na podstatne vyssi kmitoctova pasma.

lukasw píše:
....davat 3x3 mimo do paraboly je naproste nepochopeni principu mimo technologie....

Vidim,ze jste skutecny odbornik,vysvetlete mne laskave,proc nelze pouzit parabolu k prenosu MIMO 3x3 ???
Cekam na odpoved.
0 x

lukasw
Kontaktovat uživatele:

mýlíte se, cizí neúspěchy mne netěší, zejména když se jedná o člověka který v této republice ještě něco dělá a přemýšlí.

co se týká elektroniky - je celkem jedno, jakou kartu použijete, pokud umí SM (a to umi vsechny ktere jsou dostupne, nebo jsem aspon nenarazil na vyjimku), důležité je nastavení a celkova koncepce spoje, pokud jste mel nejake specialni pozadavky na kartu, prosim, napiste mi je tady, rad se priucim, Vy vzhledem k tomu ze se orientujete na jina frekvencni pasma tak s popisem nebudete mit problem

u Mimo technologie je z principu pouziti parabolickych anten (smerovani uzkym paprskem ) spatne, ze to funguje na 2x2 je jina vec, na 3x3 se to uz cele chova v parabole trochu jinak . . . jde o fazove posuny signalu pri sireni, velmi pekne je to cele popsane treba tady :
[url]
http://leteckaposta.cz/982254140[/url]

je to pdf soubor cast z knihy: Fundamentals_Wireless_Communication_chapter7-1.pdf omlouvam se za pouzitit letecke posty, ale link z google je prilis dlouhy a originalni na to pdf moc nefunguje (nebo to neumim, ale urcite to nebudu resit)

mimochodem tim se take trochu odpovida na otazku, proc mikrotik dela ty p2p sxt s takovou sirokouhlou antenou :)
0 x
Lukasw
www.VSEPROWIFI.cz

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Pokud to tedy dobre chapou tak mimo 3x3 je nepouzitelne tam kde chci hodne smerovej spoj?
0 x

okoun

Příspěvekod okoun » 11 years ago

blbost, směrovost by na to vůbec neměla mít vliv, ba naopak. spíš by mě děsilo nasadit MIMO 3x3 na APčko s takovou to anténou tedy http://www.vseprowifi.cz/inshop/5-8-ant ... Search=3x3 stejnou jsem měl na 2x2 a asi po měsíci šla dolu, když jsem zjistil že to tak torchu fungovalo jako všesměr :)
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

stouracpetr

Příspěvekod stouracpetr » 11 years ago

Jadro problemu prenosu s MIMO 3x3 spociva v tom,ze [jak naznacil p.Lukas,odkaz na sireni vln pri pouziti MIMO jsem proletl jen zbezne] je treba pouzit anteny s horsi smerovosti.Vysledek bude ten,ze uz tak dost zarusene pasmo se zanedlouho stane vpodstate nepouzitelnym a nemala investice do vysokorychlostniho spoje nebude mit odpovidajici efekt,viz situace na 2,4 GHz .

lukasw píše:mýlíte se, cizí neúspěchy mne netěší,.....

S ohledem na vetu na zacatku prispevku jsem rad,ze jsem se zabyval jen temi 4mi experimentalnimi kusy,ktere vlastne ani za neuspech nepovazuji-mam za to,ze v CR je investice do cenove narocneho zarizeni 3x3 MIMO na 5 GHz diskutabilni a na vyssich kmitoctovych pasmech je prece jen mene tesno - takze pasmo 5 GHz postupne opoustime.

P.S. Jeste jsem si uvedomil,ze uz provozovane 5 GHz paraboly R 23 a R 23 dual je mozne upravit vymenou ozarovace na vyssi kmitoctova pasma az do 24 GHz za zlomek ceny paraboly- odhad 1000,- Kc.Anteny je nutne zaslat na moji adresu-amaterska uprava mozna neni.
Naposledy upravil(a) stouracpetr dne 20 Feb 2014 19:21, celkem upraveno 1 x.
0 x

lukasw
Kontaktovat uživatele:

2 PP67 - ne, dá se to normálně používat na p2p spoje, vzdyt i antena na kterou odkazuji je primarne urcena pro p2p, jenom je nutne dodrzet zakladni princip - umoznit signalu aby dosahoval pri svem sireni fazovych posuvu, s dobrym HW jsme nekde kolem 210Mbit HD (v Ostrave) pri 40MHz kanale (pro skarohlidy - ne opravdu 40MHz kanal neprovozujeme). akorát, že celá ta sestava je cca za 20 000 kč, což už radeji pouziji ubnt v 10G pasmu (kdyz mi staci 100m port).

2 okoun : hmm, zkuste mi nejak blize popsat mechanizmus, jak se signal bude sirit vsemi smery stejne !!!, kdyz ma antena zadni stranu z plechu ? . . . spise si myslim ze nejaky "odbornik" do anteny poslal co mu karta dala a pak, vzhledem k prahove ciltivosti prijimace nekde kolem -100 chytal signal i vzadu.

2 stourac - ano, mate v mnohem pravdu a chapu vasi cestu k profi vecem, podstatnym detailem je ale to, ze mimo pomoci OFDM pouziva pomerne robusni modulace, ktere toho snesou hodne, a diky frekvencnimu multiplexu to pasmo dopadne mnohem lepe nez 2,4ghz (pametnici vim o cem mluvim).

trochu off topic - opravdu si myslite ze wifi ISP maji budoucnost ? bavime se o horizontu 20 let a vice . . .
0 x
Lukasw
www.VSEPROWIFI.cz

kure05

Příspěvekod kure05 » 11 years ago

Ne nemá, pokud se podstatně nepřidaj další frekvence na 5GHz, nebo se nevymyslí něco novýho, funkčního a za lidovou cenu . . .
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

V urcitych mistech budou mit wifi isp budoucnost hodne dlouhou .... do vesnice mezi kopci o padesati barakach nikdo optiku bagrovat nebude a mobilni operatori pro ne prevadec na kopci taky stavet nebudou ...
0 x

pcwifi

Příspěvekod pcwifi » 11 years ago

mobilni operatori zas daj mapy pokryti děckám, ty je vybarvi pastelkama a mame pokryto. jakypak srani s tím no né...WiFi forever 8)
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))

hapi

Příspěvekod hapi » 11 years ago

lukasw píše:...

podle tvého výkladu nemůže fungovat ani 2x2 :-) jestli je potřeba fázový posun což jistě je, tak si ho nejspíš karty vytvoří sami v závislosti na prostředí. A jestli potřebují fázový posun pro zdvojnásobení kapacity, evidentně nepotřebují pro 2x2 využívat dvě oddělený polarizace což dokazujou stolní a mobilní hračky takže 3x3 bude jenom o to složitější fázování a bude to fungovat úplně normálně jako 2x2 a dokonce bych se vsadil že i ve stejné polarizaci kde ale bude maximálně problém postavit směrovou antenu v rozumných rozměrech ozařovače... protože jestli tomu tak není tak všichni výrobci wifin se stolní krabičkou s 3x3 kecají protože jim z toho trčí 3 pendreky a všechny stejně nahoru (stejná polarizace) a fungují.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

ludvik

Příspěvekod ludvik » 11 years ago

Stolní krabičky do toho moc nepleť. Tam to počítá s místností - s odrazy od stěn, stropů, židlí, stolů ...
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.