zdravím
potřebuji pro jednoho zákazníka nastavit zhruba to co je v příloze - snad to půochopíte
v síti jsou 2 rozsahy a z jednoho potřebuji mít AP - kde routovat a dhcp bude hlavní router
a z druhé sítě na druhém bruidi bych potřeboval mít hotspot.
jde aby měl každý bridge IP z jiného rozsahu ? každý zvlášt už jsem nastavoval ale ted bych to rád měl v jedné krabičce.
díky moc
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
jde takle nastavit mikrotik ?
Ahoj,
doporučil bych ti udělat 3 IP rozsahy s tím že AP jeden , Hotspot druhý a třetí rozsah jeden eth port.
Provozovat dva IP rozsahy na jednom sw se mi nezdá jako moc vhodný nápad.
Jaké máš k tomuto kroku důvody ? jak pokračuje dále síť kde ti jede dhcp ? kdo se tam má připojovat jaká tam má být politika z hlediska zabezpečení ? atd.
Honza
doporučil bych ti udělat 3 IP rozsahy s tím že AP jeden , Hotspot druhý a třetí rozsah jeden eth port.
Provozovat dva IP rozsahy na jednom sw se mi nezdá jako moc vhodný nápad.
Jaké máš k tomuto kroku důvody ? jak pokračuje dále síť kde ti jede dhcp ? kdo se tam má připojovat jaká tam má být politika z hlediska zabezpečení ? atd.
Honza
0 x
Jsme malý ISP, ale snažíme se svou práci dělat co nejlépe to jde ;-)
http://www.lajsiNET.cz/ - Horní Slavkov
Jan Leisner e-mail: leisner@LajsiNET.cz
klient to ma takle nastaveny. jedna sit je dhcp a druha se nastavuje napevno. tam kde je dhcp je proxy server a na ty napevno neni a tu bych chtel "nahotspotovat"
0 x
Ahoj,
tak fungovat to bude není v tom problém .
Tak jednu IP adresu z prvního adresního bloku si nastav na to AP co tam máš
a pak to AP hoď do brige 1 s Eth1
( i když tam ta IP adresa nemusí být ale je lepší když tam nějaká bude ohledně administrace )
IP adresu z druhého adresního bloku si nastav na ETH 2 a pak nějaký adresní rozsah na hotspot AP dhcp atd.
hotspot a eth2 nemusíš dávat do bridge když to bude odroutovaný.
s tím že by jsi měl na MK nastavit nějaký fw pravidla mezi sítěmi ( pokud tedy nastavíš adresu na AP pokud ne tak by tam žádné pravidlo nemusel být)
----------------------------------------------------------------
Druhá možnost by byla nastavit to přes jeden eth port
uděláš bridge 0
do něj hodíš AP , Eth1
na eth 1 nastavíš adresu z adresního bloku který je určený pro hotspot a na hotspot AP nastavíš adresní blok pro hotspot a zapneš maškarádu a necháš hotspot zaNATOVAT za tu jednu IP adresu co je na eth 1
takže by ti mělo projít DHCP ze switche až na AP a mělo by to jít přes proxy a lidi na hotspotu ti to zanatuje za adresu z druhé sítě.
Doufám že jsem to napsal +- dobře kdyby byla někde chyba tak mě opravte budu jen rád
Ale tohle řešení je dost divoký jak první tak to druhé. Ale jestli není jiná možnost tak by to takhle mohlo i chodit.
Honza
tak fungovat to bude není v tom problém .
Tak jednu IP adresu z prvního adresního bloku si nastav na to AP co tam máš
a pak to AP hoď do brige 1 s Eth1
( i když tam ta IP adresa nemusí být ale je lepší když tam nějaká bude ohledně administrace )
IP adresu z druhého adresního bloku si nastav na ETH 2 a pak nějaký adresní rozsah na hotspot AP dhcp atd.
hotspot a eth2 nemusíš dávat do bridge když to bude odroutovaný.
s tím že by jsi měl na MK nastavit nějaký fw pravidla mezi sítěmi ( pokud tedy nastavíš adresu na AP pokud ne tak by tam žádné pravidlo nemusel být)
----------------------------------------------------------------
Druhá možnost by byla nastavit to přes jeden eth port
uděláš bridge 0
do něj hodíš AP , Eth1
na eth 1 nastavíš adresu z adresního bloku který je určený pro hotspot a na hotspot AP nastavíš adresní blok pro hotspot a zapneš maškarádu a necháš hotspot zaNATOVAT za tu jednu IP adresu co je na eth 1
takže by ti mělo projít DHCP ze switche až na AP a mělo by to jít přes proxy a lidi na hotspotu ti to zanatuje za adresu z druhé sítě.
Doufám že jsem to napsal +- dobře kdyby byla někde chyba tak mě opravte budu jen rád

Ale tohle řešení je dost divoký jak první tak to druhé. Ale jestli není jiná možnost tak by to takhle mohlo i chodit.
Honza
0 x
Jsme malý ISP, ale snažíme se svou práci dělat co nejlépe to jde ;-)
tak nevim co delam spatne. klasicky AP beha bez problemu. Ale hotspot jsem nastavil dle pruvodce v mikrotiku a hotspot mi da pres dhcp adresu ale nepripoji me na hotspot/nechce to po me prihlasovaci udaje/.
edit - tak nic uz to funguje stacilo to dat do defaultu a znova nastavit
edit - tak nic uz to funguje stacilo to dat do defaultu a znova nastavit
0 x
tak i kdyz mam IP nastaveny na AP tak se dostanu mezi sitema. tak se ted hrabu ve firewall pravidlech a už jsem to za těch pár měsíců co jsem to nedělal trochu pozapoměl.
0 x
nevite proc mi mikrotik zahazuje pakety ? kdyz vypnu omezení rychlosti tak to funguje ok.
díky
zase edit - tak nic uz upgrade na 6,3 verzi a vse ok
díky
zase edit - tak nic uz upgrade na 6,3 verzi a vse ok
0 x