❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

jde takle nastavit mikrotik ?

Návody a problémy s konfigurací.
jerry36

jde takle nastavit mikrotik ?

Příspěvekod jerry36 » 12 years ago

zdravím

potřebuji pro jednoho zákazníka nastavit zhruba to co je v příloze - snad to půochopíte
v síti jsou 2 rozsahy a z jednoho potřebuji mít AP - kde routovat a dhcp bude hlavní router
a z druhé sítě na druhém bruidi bych potřeboval mít hotspot.
jde aby měl každý bridge IP z jiného rozsahu ? každý zvlášt už jsem nastavoval ale ted bych to rád měl v jedné krabičce.

díky moc
Přílohy
mikrotik.png
mikrotik.png (20.96 KiB) Zobrazeno 1339 x
0 x

frito
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod frito » 12 years ago

Ahoj,
doporučil bych ti udělat 3 IP rozsahy s tím že AP jeden , Hotspot druhý a třetí rozsah jeden eth port.
Provozovat dva IP rozsahy na jednom sw se mi nezdá jako moc vhodný nápad.
Jaké máš k tomuto kroku důvody ? jak pokračuje dále síť kde ti jede dhcp ? kdo se tam má připojovat jaká tam má být politika z hlediska zabezpečení ? atd.

Honza
0 x
Jsme malý ISP, ale snažíme se svou práci dělat co nejlépe to jde ;-)
http://www.lajsiNET.cz/ - Horní Slavkov
Jan Leisner e-mail: leisner@LajsiNET.cz

jerry36

klient to ma takle nastaveny. jedna sit je dhcp a druha se nastavuje napevno. tam kde je dhcp je proxy server a na ty napevno neni a tu bych chtel "nahotspotovat"
0 x

frito
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod frito » 12 years ago

Ahoj,
tak fungovat to bude není v tom problém .

Tak jednu IP adresu z prvního adresního bloku si nastav na to AP co tam máš
a pak to AP hoď do brige 1 s Eth1
( i když tam ta IP adresa nemusí být ale je lepší když tam nějaká bude ohledně administrace )

IP adresu z druhého adresního bloku si nastav na ETH 2 a pak nějaký adresní rozsah na hotspot AP dhcp atd.
hotspot a eth2 nemusíš dávat do bridge když to bude odroutovaný.

s tím že by jsi měl na MK nastavit nějaký fw pravidla mezi sítěmi ( pokud tedy nastavíš adresu na AP pokud ne tak by tam žádné pravidlo nemusel být)

----------------------------------------------------------------
Druhá možnost by byla nastavit to přes jeden eth port
uděláš bridge 0
do něj hodíš AP , Eth1
na eth 1 nastavíš adresu z adresního bloku který je určený pro hotspot a na hotspot AP nastavíš adresní blok pro hotspot a zapneš maškarádu a necháš hotspot zaNATOVAT za tu jednu IP adresu co je na eth 1

takže by ti mělo projít DHCP ze switche až na AP a mělo by to jít přes proxy a lidi na hotspotu ti to zanatuje za adresu z druhé sítě.

Doufám že jsem to napsal +- dobře kdyby byla někde chyba tak mě opravte budu jen rád :-)

Ale tohle řešení je dost divoký jak první tak to druhé. Ale jestli není jiná možnost tak by to takhle mohlo i chodit.

Honza
0 x
Jsme malý ISP, ale snažíme se svou práci dělat co nejlépe to jde ;-)
http://www.lajsiNET.cz/ - Horní Slavkov
Jan Leisner e-mail: leisner@LajsiNET.cz

jerry36

tak nevim co delam spatne. klasicky AP beha bez problemu. Ale hotspot jsem nastavil dle pruvodce v mikrotiku a hotspot mi da pres dhcp adresu ale nepripoji me na hotspot/nechce to po me prihlasovaci udaje/.

edit - tak nic uz to funguje stacilo to dat do defaultu a znova nastavit
0 x

jerry36

tak i kdyz mam IP nastaveny na AP tak se dostanu mezi sitema. tak se ted hrabu ve firewall pravidlech a už jsem to za těch pár měsíců co jsem to nedělal trochu pozapoměl.
0 x

jerry36

nevite proc mi mikrotik zahazuje pakety ? kdyz vypnu omezení rychlosti tak to funguje ok.
díky
zase edit - tak nic uz upgrade na 6,3 verzi a vse ok
0 x