❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Ubiquiti 24 GHz

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
ppp76
Kontaktovat uživatele:

Re: Ubiquiti 24 GHz

Příspěvekod ppp76 » 12 years ago

hapi píše:upřimně je mi EIRP výkon u prdele.

Aha .... sem zapomel ze jsem v bananistanu kde jsou nejake vysilaci vykony urceny jen k vytisteni na papir a naslednemu zmuchlani a vytreni si ....
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viktor Novotný » 12 years ago

njn, kdyz si kupim smejd dozenu to vykonem ... to je pristup, parada :shock:
ono totiz profi spoj by nikdy druhy profi spoj s 12st odestupem nezhodil, ani by o sobe ty spoje nevedely ...
0 x
..:: Nas-Net.org ::..
- programming
- build-up and management networks
- development
- education

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 12 years ago

taky mi prijde ze ve 24Ghz je 12° hodne (anteny maji dle velikosti vyzarovaky nekde mezi 1,5 az 3 stupni) a ty zarizeni by se v podstate nemeli vubec videt...
0 x
Jan Ptáček

soooc

Příspěvekod soooc » 12 years ago

Já nějak nerozumím tomu otáčení frekvencí, které pan hapi zmiňuje - tak saf je snad FDD pojítko, takže na tu stranu, kde je saf, musí být nastaveno stejné vysílací půlpásmo (nebo jak to v pásmu 24 GHz nazvat :) ). Pokud tuhle základní poučku nedodržíš, tak se nemůžeš divit, že někomu shodíš spoj. To je stejné, jako bys na 10 GHz měl na situ jak A, tak B jednotky (nebo H a L, dle vašeho gusta a preferovaného výrobce).
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Channel Bandwidths (MHz): 14/28/40/56 - SAF
100Mhz - AF24
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 12 years ago

chjo, já se na vás asi vyseru. Jenom tu do mě rejpete kvůli tomu že jsem byl ochotnej koordinovat spoje s konkurencí.

soooc:
je mi jedno že nerozumíš. Kdyby si čet pořádně tak by ses dozvěděl proč sem to otočil.

network:
zapomínáš ještě na jinou věc. Obecná poučka říká že pokud máš podobný směry tak musíš otočit polarizace a i kanály. Jelikož AFko zabírá obě polarizace a navíc neni možný aby se do pásma obě pojítka vešly tak se museji logicky rušit na stožáru mezi sebou což se stává i u jiných pojítek na jedný trubce (siklu, gigabeam...)

viktor:
no možná, máš odzkoušeno nebo ne? většina lidí tady jenom hádá. S panem Čihákem sem se bavil že se to sem tam občas stává a řešenim je rozendat anteny.

ppp76:
můžeš mi dát na tebe kontakt abych se ti přijel podívat na síť a TX powery? děkuji

já sem jedinej kterej tady napíše první poslední a nebojim se přiznat jak to máme a nebo jak to má konkurence a pro začátečníky tady napíšu i jak se řeší v realu problem s kooridnací a dočkám se jenom buzerace. Takže víte co? seru na to. Nemíním se tu jakkoliv obhajovat. Realita je taková že 90 procent spojů v ČR jede mimo limity. Jestli se s tim nehodláte smířit, vaše věc. Mě je to u prdele. Jestli alcoma navrhne spoj na 8km v 17GHz s tim že vědomě ví že spoj musí přitápět a tim překračovat VO tak je mi všechno totálně u prdele.

Pokud někdo bude chtít vědět jak dopadne zítřejší přendání pojítka tak jedině přes PMku. Už se nemíním tady hádat s idiotama co znaji jenom teorii.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

to hapi, mame vyzkousene co delaji profi anteny/spoje a jak malo staci jit bokem aby se uz nevidely mezi sebou a opravdu 12st je uz hodne :)
0 x
- programming
- development
- education

soooc

Příspěvekod soooc » 12 years ago

hapi píše:chjo, já se na vás asi vyseru. Jenom tu do mě rejpete kvůli tomu že jsem byl ochotnej koordinovat spoje s konkurencí.

soooc:
je mi jedno že nerozumíš. Kdyby si čet pořádně tak by ses dozvěděl proč sem to otočil.

network:
zapomínáš ještě na jinou věc. Obecná poučka říká že pokud máš podobný směry tak musíš otočit polarizace a i kanály. Jelikož AFko zabírá obě polarizace a navíc neni možný aby se do pásma obě pojítka vešly tak se museji logicky rušit na stožáru mezi sebou což se stává i u jiných pojítek na jedný trubce (siklu, gigabeam...)

viktor:
no možná, máš odzkoušeno nebo ne? většina lidí tady jenom hádá. S panem Čihákem sem se bavil že se to sem tam občas stává a řešenim je rozendat anteny.

ppp76:
můžeš mi dát na tebe kontakt abych se ti přijel podívat na síť a TX powery? děkuji

já sem jedinej kterej tady napíše první poslední a nebojim se přiznat jak to máme a nebo jak to má konkurence a pro začátečníky tady napíšu i jak se řeší v realu problem s kooridnací a dočkám se jenom buzerace. Takže víte co? seru na to. Nemíním se tu jakkoliv obhajovat. Realita je taková že 90 procent spojů v ČR jede mimo limity. Jestli se s tim nehodláte smířit, vaše věc. Mě je to u prdele. Jestli alcoma navrhne spoj na 8km v 17GHz s tim že vědomě ví že spoj musí přitápět a tim překračovat VO tak je mi všechno totálně u prdele.

Pokud někdo bude chtít vědět jak dopadne zítřejší přendání pojítka tak jedině přes PMku. Už se nemíním tady hádat s idiotama co znaji jenom teorii.

Právě mi nedává smysl to, že po nakřížení to jelo lépe než nenakřížené. Pokud jsem správně pochopil formulaci "TX proti sobě"

Vzhledem k tomu, že na jednom situ provozujeme 2 spoje zcela paralelně v 10 GHz (KPE 100 Mbit, Alcoma 50 MBit), 65/65, odchylka 2 stupně a jedou na stejných kanálech, jen jeden má v jednom směru otočenou polarizaci (tímto zdravím pana Peterku a jeho oddělení polarizací), tak je s podivem, že to nezvládne nějaký SAF a AF při odchylce 12 stupňů, nižším vysílacím výkonu (sám píšeš -3 dB, já mám na obou spojích 3 dB). Někde je zakopaný pes.
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

je :) tak toho psa najdi, at tady stale nepisu jen ja :-D
0 x
- programming
- development
- education

Tomáš Břinčil
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Tomáš Břinčil » 12 years ago

No hapi má pravdu v tom, že jedinej tady otevřeně sdílí zkušenosti a snaží se vést nějakou-dejmetomu-rozumnou diskuzi. Ostatní si tady akorát poměřujou čůra a jedou do hapiho. Se mu divim, že se na vás nevyprdne :lol:
0 x
Windows what? Linux instead...
Real programmers don't need notice all their known languages.

https://www.facebook.com/conexainternet

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

tak pomerujou, to je otazka :-D ja teda nevim ... jen zde rikam, ze bych nechtel mit zaplacle 2x 100Mhz pasma nejakou obludou a radsi tam postavim neco co ma vetsi uzitnou hodnotu ve vztahu ke spotrebovanemu pasmu ... na tehle argumentaci nevidim nic spatne. jak rikam ja byt spravcem sajtu, tak ho s takovym spojem vykazu ..
0 x
- programming
- development
- education

GRFS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod GRFS » 12 years ago

kure05 píše:Však počkej, GRFS Ti na to napíše svoje :lol: :roll:

A co bych mu jako mel napsat ? Vzdyt uz se to vsechno nekolikrat probiralo. Byla by to ztrata casu chlapci. Par takovych jako Hapi a muze se to zabalit i na 24G. Tak jen tak dal a houst.
0 x
A0 = 92,4+20log(d0*f)
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art

stouracpetr

Příspěvekod stouracpetr » 12 years ago

Pri kmitoctech 24 GHz a prumeru parabol pres 30 cm musi byt u prumerne ozarene paraboly nejblizsi postranni laloky potlaceny cca o 25 dB a dalsi postranni laloky by mely byt potlaceny o podstatne vic nez 30 dB [40-50-...dB].Jestli se v UBNT vydali osvedcenym smerem,kdy ozarovac parabolu prezari,ziska se tim napr.0,5 az 1 dB na zisku [namisto 11 km dosahu spoje je mozne v prospektu uvest dosah 13 km] a parabola vesele sviti[a prijima] do a z okoli s urovnemi o 10-20 dB vyssimi nez rozumne ozarena parabola jinych vyrobcu.U vetsiny ostatnich UBNT zarizeni pro jina kmitoctova pasma je mozne vypozorovat tento postup uvazovani.
Az se mne dostane AF 24 opet do rukou,zkusim ji zmerit na tocne a srovnat s jinou parabolou podobneho prumeru na 24 GHz.Jestli se predpoklad potvrdi,skoda dalsiho pasma.

Pro Hapiho: V jednom prispevku jste zminoval,ze se Vam podarilo pri prvni montazi nasmerovat na postranni lalok.Jaky byl priblizny rozdil urovni signalu po spravnem dosmerovani?
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Nevim co bych pomeroval kdyz rikam ze nevidim nic uzasnyho na prepaleni spoje a jeste se tim chlubit ... kdyz uz prepaluje tak o tom aspon drzim zobak ....
0 x

GRFS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod GRFS » 12 years ago

soooc píše:Vzhledem k tomu, že na jednom situ provozujeme 2 spoje zcela paralelně v 10 GHz (KPE 100 Mbit, Alcoma 50 MBit), 65/65, odchylka 2 stupně a jedou na stejných kanálech, jen jeden má v jednom směru otočenou polarizaci (tímto zdravím pana Peterku a jeho oddělení polarizací), tak je s podivem, že to nezvládne nějaký SAF a AF při odchylce 12 stupňů, nižším vysílacím výkonu (sám píšeš -3 dB, já mám na obou spojích 3 dB). Někde je zakopaný pes.

Pes je zakopan v tom, ze AF24 pouziva OBE POLARIZACNI ROVINY. Takze kdyz si rozlozime alokaci spektra AFkem, je to diky MultipleInMultipleOut 4x 100MHz coz je v souctu celych 400MHz. Ostatni dostupna pojitka pouzivaji obvykle obe polarizace rovnez, ale vzdy striktne jednu pro TX a druhou pro RX, pricemz vzajemne potlaceni obou slozek polarizace vyuzivaji pro vytvoreni dostatecneho potlaceni urovni RX-TX.

Aby bylo AFko vice elektromagneticky kompatibilni, musela by se u nej vypnout automatika pro prepinani modulaci a rucne nastavit nektery z modu SISO. Jenze to by uz pak nebyla tak bombasticka propustnost. Idealni by byla moznost vypnout si nezavisle jednotlive chainy. Treba k tomu casem UBNT dospeje v nekterem z updatovanych firmware.
0 x
A0 = 92,4+20log(d0*f)
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art