lukas: tady se ale nebavíme o tom jak MP600 ohulím na +12 to umí každý, pak se tady hážou rozumy jaký postavili spoj a jak to báječně jede. Bavíme se tady o legálnosti.
Tvůj výpočet s legálností nemá co dělat, pokud bys chtěl být v normě, musíš jet na -22db a v tomto případě se spoji nebude líbit rezerva 4,3db, rezerva na 4QAM je pak 9,3db. Pokud MP600 jde vůvec stáhnout na -22, v případě že ne, překračuješ normu s takovým spojem už od zapnutí.
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
návrh spoje na 8km a zvláštní nabídka od Alcomy
Leonek: Ale bavime, podivej se na Viktoruv text, ktery cituji. Legalnost je otazka prostredi a svedomi kazdeho z nas, k tomu neni co psat.
okoun: Viktor je profesional ze stare skoly, on stavi spoje na dest 150mm/h, vsechna cest, ale ja se, pokud to tedy provoz dovoli, radsi spolehnu na ACM, pokud je takove, jako na MP600. A krome IPTV, coz vzhledem k propustnosti jakou pozadujes asi tvuj pripad nebude, neni moc situaci, kdy je potreba drzet prenosovku na 100%.
Uz vam do toho nebudu zasahovat, nechci byt ukamenovan
okoun: Viktor je profesional ze stare skoly, on stavi spoje na dest 150mm/h, vsechna cest, ale ja se, pokud to tedy provoz dovoli, radsi spolehnu na ACM, pokud je takove, jako na MP600. A krome IPTV, coz vzhledem k propustnosti jakou pozadujes asi tvuj pripad nebude, neni moc situaci, kdy je potreba drzet prenosovku na 100%.
Uz vam do toho nebudu zasahovat, nechci byt ukamenovan

0 x
Lukas Kristek
lukas píše:Uz vam do toho nebudu zasahovat, nechci byt ukamenovan :)
:D
0 x
hehe ono někdy pár CS hráčů je náchilnější jak IPTV 
tyto spoje by měly mít velkou rezervu aby to bylo co nejprofesionálnější, právě proto je tu na výběr z několika frekvencí.
ale abych řekl pravdu tak stále nevím jaký spoj koupit, MP165 je dle vás zastaralá. MP200 zase nemá ACM. Tak tedy jedině to vidím na Raye s tím že až bude třeba víc jak 170Mb tak přechod na 13GHz, jinač opravdu nevím

tyto spoje by měly mít velkou rezervu aby to bylo co nejprofesionálnější, právě proto je tu na výběr z několika frekvencí.
ale abych řekl pravdu tak stále nevím jaký spoj koupit, MP165 je dle vás zastaralá. MP200 zase nemá ACM. Tak tedy jedině to vidím na Raye s tím že až bude třeba víc jak 170Mb tak přechod na 13GHz, jinač opravdu nevím

0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...
- Viktor Novotný
- Moderátor
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
okoun píše:nevidím jediný důvod proč by to nedal když to dá i alcoma a pokud to nedá, tak jim to reklamuji, protože v papírech to dát má.
orcave 1S10LA má pouze 175Mb až orcave 1S10HA má 200Mb ale píšou tam jen 175Mb, tak nevím jaké číslo platíRay udává pouze jedno číslo a to 200Mb, tak by to snad dávat mělo. I když tam píšou modulační rychlost, to je zas nějaká kulišárna, ale nevěřím že alcoma by na tom byla jinak. Mají stejnou technologii jen se to jmenuje alcoma.
pletes se

0 x
..:: Nas-Net.org ::..
- programming
- build-up and management networks
- development
- education
- programming
- development
- education
- Viktor Novotný
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Polk píše:Budu řešit podobný problém na cca 9 - 10 km , také mi od Alcomy byla nabídnuta MP200 , tak MP360 a MP600.
Rozhoduju se, samozřejmě momentální potřebná kapacita je 150 Mbits , líbila se mi MP600 , na spoj bych už nemusel asi nikdy šáhnout, neboť by snad měl dát až 400 Mbits na tu vzdálenost. Každopádně mít tam pojítko, který se bude flákat mi nepřejde moc zajímavé - finančně.
Dále pak uvažuji o spoji od Insidera, co jsem študoval jeho spoje vypadají zajímavě. Jen takové otázka do plnéna - celkem dost lidí jeho pojítka chválili, proč většina když schání podobné pojítko jde k Alcomě a né k němu ?
Děkuji za info
protoze to ve finale nikdo nechvali

0 x
- programming
- development
- education
- programming
- development
- education
- Viktor Novotný
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
okoun píše:ano přesně tak
ještě k té alcomě, je možné že by MP200 neměla ACM? Jeden obchodník mi tvrdí, že to nemá a to bych se tedy bál potom nasadit na 8km, díky.
to bude nejake obchodnik z VanCo ( wifi shop ) ne ?

jak to rict a nepomluvit ? at se mu ty lzi vrati nejak nepekne

vcera a dnes mam za sebou dve instalace MP200 ... takze co k tomu rict ? .. vse jede jak ma .. jsem spokojen
0 x
- programming
- development
- education
- programming
- development
- education
a na kolik km s jakou rychlostí? antény?
jako mě jde furt o to jeslti se vypltí si přplatit 38 tisíc za to že pojedu o 20-30Mb víc.
jako mě jde furt o to jeslti se vypltí si přplatit 38 tisíc za to že pojedu o 20-30Mb víc.
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...
S mojí troškou do mlýna
Spoj na 8 km určitě v 10 Ghz v 17 Ghz je to utopie. Co se desítky týče, tak používáme Racomy ODU a z dřívějška SPLIT řešení ATH System, kde Insider vyvíjí pokud vím zářiče, a ATH modemy či je dováží a používá též Insider. Co se kapacity týče, tak ATH myslím taky dá 200 Mbit o Alcomě MP 200 není pochyb. Zůstává ale otázkou na jaký úkor ta kapacita je. Většinou to je dáno menší robusností použité modulace a kompresí hlaviček. Musí na to být taky výkonější procesory v rádiu. S Rakomy jsme spokojeni, i když už jsem slyšel i drsnou kritiku beru to. Máme je blízko pro případnou výměnu, a je FOD řešení celkem na profi úrovni, mohlo být lépe pořešeno, žebrováním chlazení, ale to je draší odlitek. Nemají moc historii ve výrobě mikrovln, ale za to mají tým odborníků a velké úspěchy s modemy a věřím, že to dokázali přenést částečně i sem. Doporučuji na tu 200 Mbit poptat AHT system, které máme taky za rohem. Racom jede ok jak 10 Ghz tak 17 Ghz, ale ten máme nasazený pár dní .. a dlouho jsme se rozmýšleli jestli právě to rádio, alcomu či něco jiného. MP 600 bychom zatím nevyužily a zaprasit celé pásmo se mi nechtělo, té vysoké modulaci taky v našich klimatických podmínkách na vysočině moc nevěřím a nebo by to zářilo jak ...
Na případné dotazy, zkušenosti rád odpovím.

0 x
muzes se vice rezepsat o tech racomech? Jakou drsnou kritiku? Na jaké vzdálenosti provozujete ty Raye v 17G? díky
0 x
Jan Ptáček
Ona ta kritika na Racomy tady probíráná, co se techcnické části týče, tak jsem slyšel protichůdné informace. Hlavně to prý nejede v zarušeném proštředí jako Praha atd. a Pak symetrický provoz mu trochu dělá problém. Ani jedno se nás ale netýká, máme to na děninách a symetricky se to nikdy využívat nebude. Z druhé strany jsem slyšel výjemčnou citlivost atd. Záleží taky v jaké době, používali jsme ATH, že to bylo v té době nejdostupnější a i teď je to za dobré peníze a má to optické porty atd a další výhody split řešení. Leč jednoduchost instalace, a nízká spotřeba ODU zvítězila a pověst racomu a nemáme problém. Až na tu cenu, potřebovali bychom nahradit něčím staré spoje a nahrazujem tímto, ale ta kapacita za ty prachy je pro nás moc. 17 Ghz máme na 2,2 km a budeme přemísťovat na cca 1800 m v kapacitě 340 Mbit na plno 360 Mbit to nechci pouštět zvládáto, ale podle mne zas na úkor kvality. I když software to zvládne asi zpravovat jako u alcomy MP 200. Co se výkonu týče nechci tu komentovat.
0 x
okoun píše:orcave 1S10LA má pouze 175Mb až orcave 1S10HA má 200Mb ale píšou tam jen 175Mb, tak nevím jaké číslo platí![]()
Tyjo vidis to, do ted jsem si myslel, ze LA a HA rozlisuje horni a dolni radiovou jednotku

0 x
no to také, ale ještě tam píšou rychlost 200Mb 

0 x
whef píše:S mojí troškou do mlýnaSpoj na 8 km určitě v 10 Ghz v 17 Ghz je to utopie. Co se desítky týče, tak používáme Racomy ODU a z dřívějška SPLIT řešení ATH System, kde Insider vyvíjí pokud vím zářiče, a ATH modemy či je dováží a používá též Insider. Co se kapacity týče, tak ATH myslím taky dá 200 Mbit o Alcomě MP 200 není pochyb. Zůstává ale otázkou na jaký úkor ta kapacita je. Většinou to je dáno menší robusností použité modulace a kompresí hlaviček. Musí na to být taky výkonější procesory v rádiu. S Rakomy jsme spokojeni, i když už jsem slyšel i drsnou kritiku beru to. Máme je blízko pro případnou výměnu, a je FOD řešení celkem na profi úrovni, mohlo být lépe pořešeno, žebrováním chlazení, ale to je draší odlitek. Nemají moc historii ve výrobě mikrovln, ale za to mají tým odborníků a velké úspěchy s modemy a věřím, že to dokázali přenést částečně i sem. Doporučuji na tu 200 Mbit poptat AHT system, které máme taky za rohem. Racom jede ok jak 10 Ghz tak 17 Ghz, ale ten máme nasazený pár dní .. a dlouho jsme se rozmýšleli jestli právě to rádio, alcomu či něco jiného. MP 600 bychom zatím nevyužily a zaprasit celé pásmo se mi nechtělo, té vysoké modulaci taky v našich klimatických podmínkách na vysočině moc nevěřím a nebo by to zářilo jak ...
hmm takové názory vítám a ne jen napsat co by bylo dobré za pojítko.
asi zkusím ray i na 10GHz, v 17GHz má myslím ray bezkonkurenční cenu i vlastnosti, tam opravdu u alcomy nevidím jediný důvod nákupu, jedině že by mi dali lepší cenu, ale to je trochu nemožné

0 x
okoun píše:whef píše:S mojí troškou do mlýnaSpoj na 8 km určitě v 10 Ghz v 17 Ghz je to utopie. Co se desítky týče, tak používáme Racomy ODU a z dřívějška SPLIT řešení ATH System, kde Insider vyvíjí pokud vím zářiče, a ATH modemy či je dováží a používá též Insider. Co se kapacity týče, tak ATH myslím taky dá 200 Mbit o Alcomě MP 200 není pochyb. Zůstává ale otázkou na jaký úkor ta kapacita je. Většinou to je dáno menší robusností použité modulace a kompresí hlaviček. Musí na to být taky výkonější procesory v rádiu. S Rakomy jsme spokojeni, i když už jsem slyšel i drsnou kritiku beru to. Máme je blízko pro případnou výměnu, a je FOD řešení celkem na profi úrovni, mohlo být lépe pořešeno, žebrováním chlazení, ale to je draší odlitek. Nemají moc historii ve výrobě mikrovln, ale za to mají tým odborníků a velké úspěchy s modemy a věřím, že to dokázali přenést částečně i sem. Doporučuji na tu 200 Mbit poptat AHT system, které máme taky za rohem. Racom jede ok jak 10 Ghz tak 17 Ghz, ale ten máme nasazený pár dní .. a dlouho jsme se rozmýšleli jestli právě to rádio, alcomu či něco jiného. MP 600 bychom zatím nevyužily a zaprasit celé pásmo se mi nechtělo, té vysoké modulaci taky v našich klimatických podmínkách na vysočině moc nevěřím a nebo by to zářilo jak ...
hmm takové názory vítám a ne jen napsat co by bylo dobré za pojítko.
asi zkusím ray i na 10GHz, v 17GHz má myslím ray bezkonkurenční cenu i vlastnosti, tam opravdu u alcomy nevidím jediný důvod nákupu, jedině že by mi dali lepší cenu, ale to je trochu nemožné
No je tam hodně proměných, každé má své pro a proti. A je to dost o marketingu a o tom, že ty rádia posouvají až na své hranice. Modemy atd. jsou taky čím dál lepší atd. To záleží také na době vzniku a záčátku vývoje. Jinak u racomu se mi líbí, že obě jednotky jsou stejné, není tam horní a dolní stačí jedna na výměnu. Jede to v obou polarizacích což mne trochu překvapilo. Vývojově to má rychlost 340 Mbit a v max šířce kanálu na horní hranici 360 Mbit, aby to lépe vypadalo, leč v den co to vyšlo na světlo už alcoma vyšla se svou MP600 která ale zabírá skoro dvojnásobnou šířku kanálu a má velkou modulaci, asi aj díky modemu.
0 x