❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

návrh spoje na 8km a zvláštní nabídka od Alcomy

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
Leeonek

Re: návrh spoje na 8km a zvláštní nabídka od Alcomy

Příspěvekod Leeonek » 12 years ago

lukas: tady se ale nebavíme o tom jak MP600 ohulím na +12 to umí každý, pak se tady hážou rozumy jaký postavili spoj a jak to báječně jede. Bavíme se tady o legálnosti.
Tvůj výpočet s legálností nemá co dělat, pokud bys chtěl být v normě, musíš jet na -22db a v tomto případě se spoji nebude líbit rezerva 4,3db, rezerva na 4QAM je pak 9,3db. Pokud MP600 jde vůvec stáhnout na -22, v případě že ne, překračuješ normu s takovým spojem už od zapnutí.
0 x

lukas

Příspěvekod lukas » 12 years ago

Leonek: Ale bavime, podivej se na Viktoruv text, ktery cituji. Legalnost je otazka prostredi a svedomi kazdeho z nas, k tomu neni co psat.

okoun: Viktor je profesional ze stare skoly, on stavi spoje na dest 150mm/h, vsechna cest, ale ja se, pokud to tedy provoz dovoli, radsi spolehnu na ACM, pokud je takove, jako na MP600. A krome IPTV, coz vzhledem k propustnosti jakou pozadujes asi tvuj pripad nebude, neni moc situaci, kdy je potreba drzet prenosovku na 100%.

Uz vam do toho nebudu zasahovat, nechci byt ukamenovan :)
0 x
Lukas Kristek

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 12 years ago

lukas píše:Uz vam do toho nebudu zasahovat, nechci byt ukamenovan :)

:D
0 x

okoun
antispam: Ano

Příspěvekod okoun » 12 years ago

hehe ono někdy pár CS hráčů je náchilnější jak IPTV :)
tyto spoje by měly mít velkou rezervu aby to bylo co nejprofesionálnější, právě proto je tu na výběr z několika frekvencí.
ale abych řekl pravdu tak stále nevím jaký spoj koupit, MP165 je dle vás zastaralá. MP200 zase nemá ACM. Tak tedy jedině to vidím na Raye s tím že až bude třeba víc jak 170Mb tak přechod na 13GHz, jinač opravdu nevím :shock:
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viktor Novotný » 12 years ago

okoun píše:nevidím jediný důvod proč by to nedal když to dá i alcoma a pokud to nedá, tak jim to reklamuji, protože v papírech to dát má.
orcave 1S10LA má pouze 175Mb až orcave 1S10HA má 200Mb ale píšou tam jen 175Mb, tak nevím jaké číslo platí :) Ray udává pouze jedno číslo a to 200Mb, tak by to snad dávat mělo. I když tam píšou modulační rychlost, to je zas nějaká kulišárna, ale nevěřím že alcoma by na tom byla jinak. Mají stejnou technologii jen se to jmenuje alcoma.

pletes se :)
0 x
..:: Nas-Net.org ::..
- programming
- build-up and management networks
- development
- education

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Polk píše:Budu řešit podobný problém na cca 9 - 10 km , také mi od Alcomy byla nabídnuta MP200 , tak MP360 a MP600.
Rozhoduju se, samozřejmě momentální potřebná kapacita je 150 Mbits , líbila se mi MP600 , na spoj bych už nemusel asi nikdy šáhnout, neboť by snad měl dát až 400 Mbits na tu vzdálenost. Každopádně mít tam pojítko, který se bude flákat mi nepřejde moc zajímavé - finančně.
Dále pak uvažuji o spoji od Insidera, co jsem študoval jeho spoje vypadají zajímavě. Jen takové otázka do plnéna - celkem dost lidí jeho pojítka chválili, proč většina když schání podobné pojítko jde k Alcomě a né k němu ?
Děkuji za info

protoze to ve finale nikdo nechvali ;)
0 x
- programming
- development
- education

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

okoun píše:ano přesně tak
ještě k té alcomě, je možné že by MP200 neměla ACM? Jeden obchodník mi tvrdí, že to nemá a to bych se tedy bál potom nasadit na 8km, díky.

to bude nejake obchodnik z VanCo ( wifi shop ) ne ? :D a nebo z jineho konkurencniho vyrobce ...

jak to rict a nepomluvit ? at se mu ty lzi vrati nejak nepekne :)

vcera a dnes mam za sebou dve instalace MP200 ... takze co k tomu rict ? .. vse jede jak ma .. jsem spokojen
0 x
- programming
- development
- education

okoun

a na kolik km s jakou rychlostí? antény?
jako mě jde furt o to jeslti se vypltí si přplatit 38 tisíc za to že pojedu o 20-30Mb víc.
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

whef

Příspěvekod whef » 12 years ago

S mojí troškou do mlýna :) Spoj na 8 km určitě v 10 Ghz v 17 Ghz je to utopie. Co se desítky týče, tak používáme Racomy ODU a z dřívějška SPLIT řešení ATH System, kde Insider vyvíjí pokud vím zářiče, a ATH modemy či je dováží a používá též Insider. Co se kapacity týče, tak ATH myslím taky dá 200 Mbit o Alcomě MP 200 není pochyb. Zůstává ale otázkou na jaký úkor ta kapacita je. Většinou to je dáno menší robusností použité modulace a kompresí hlaviček. Musí na to být taky výkonější procesory v rádiu. S Rakomy jsme spokojeni, i když už jsem slyšel i drsnou kritiku beru to. Máme je blízko pro případnou výměnu, a je FOD řešení celkem na profi úrovni, mohlo být lépe pořešeno, žebrováním chlazení, ale to je draší odlitek. Nemají moc historii ve výrobě mikrovln, ale za to mají tým odborníků a velké úspěchy s modemy a věřím, že to dokázali přenést částečně i sem. Doporučuji na tu 200 Mbit poptat AHT system, které máme taky za rohem. Racom jede ok jak 10 Ghz tak 17 Ghz, ale ten máme nasazený pár dní .. a dlouho jsme se rozmýšleli jestli právě to rádio, alcomu či něco jiného. MP 600 bychom zatím nevyužily a zaprasit celé pásmo se mi nechtělo, té vysoké modulaci taky v našich klimatických podmínkách na vysočině moc nevěřím a nebo by to zářilo jak ...:) Na případné dotazy, zkušenosti rád odpovím.
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 12 years ago

muzes se vice rezepsat o tech racomech? Jakou drsnou kritiku? Na jaké vzdálenosti provozujete ty Raye v 17G? díky
0 x
Jan Ptáček

whef

Ona ta kritika na Racomy tady probíráná, co se techcnické části týče, tak jsem slyšel protichůdné informace. Hlavně to prý nejede v zarušeném proštředí jako Praha atd. a Pak symetrický provoz mu trochu dělá problém. Ani jedno se nás ale netýká, máme to na děninách a symetricky se to nikdy využívat nebude. Z druhé strany jsem slyšel výjemčnou citlivost atd. Záleží taky v jaké době, používali jsme ATH, že to bylo v té době nejdostupnější a i teď je to za dobré peníze a má to optické porty atd a další výhody split řešení. Leč jednoduchost instalace, a nízká spotřeba ODU zvítězila a pověst racomu a nemáme problém. Až na tu cenu, potřebovali bychom nahradit něčím staré spoje a nahrazujem tímto, ale ta kapacita za ty prachy je pro nás moc. 17 Ghz máme na 2,2 km a budeme přemísťovat na cca 1800 m v kapacitě 340 Mbit na plno 360 Mbit to nechci pouštět zvládáto, ale podle mne zas na úkor kvality. I když software to zvládne asi zpravovat jako u alcomy MP 200. Co se výkonu týče nechci tu komentovat.
0 x

Pintero

Příspěvekod Pintero » 12 years ago

okoun píše:orcave 1S10LA má pouze 175Mb až orcave 1S10HA má 200Mb ale píšou tam jen 175Mb, tak nevím jaké číslo platí :)

Tyjo vidis to, do ted jsem si myslel, ze LA a HA rozlisuje horni a dolni radiovou jednotku :shock:
0 x

okoun

no to také, ale ještě tam píšou rychlost 200Mb :)
0 x

okoun

whef píše:S mojí troškou do mlýna :) Spoj na 8 km určitě v 10 Ghz v 17 Ghz je to utopie. Co se desítky týče, tak používáme Racomy ODU a z dřívějška SPLIT řešení ATH System, kde Insider vyvíjí pokud vím zářiče, a ATH modemy či je dováží a používá též Insider. Co se kapacity týče, tak ATH myslím taky dá 200 Mbit o Alcomě MP 200 není pochyb. Zůstává ale otázkou na jaký úkor ta kapacita je. Většinou to je dáno menší robusností použité modulace a kompresí hlaviček. Musí na to být taky výkonější procesory v rádiu. S Rakomy jsme spokojeni, i když už jsem slyšel i drsnou kritiku beru to. Máme je blízko pro případnou výměnu, a je FOD řešení celkem na profi úrovni, mohlo být lépe pořešeno, žebrováním chlazení, ale to je draší odlitek. Nemají moc historii ve výrobě mikrovln, ale za to mají tým odborníků a velké úspěchy s modemy a věřím, že to dokázali přenést částečně i sem. Doporučuji na tu 200 Mbit poptat AHT system, které máme taky za rohem. Racom jede ok jak 10 Ghz tak 17 Ghz, ale ten máme nasazený pár dní .. a dlouho jsme se rozmýšleli jestli právě to rádio, alcomu či něco jiného. MP 600 bychom zatím nevyužily a zaprasit celé pásmo se mi nechtělo, té vysoké modulaci taky v našich klimatických podmínkách na vysočině moc nevěřím a nebo by to zářilo jak ...:) Na případné dotazy, zkušenosti rád odpovím.

hmm takové názory vítám a ne jen napsat co by bylo dobré za pojítko.
asi zkusím ray i na 10GHz, v 17GHz má myslím ray bezkonkurenční cenu i vlastnosti, tam opravdu u alcomy nevidím jediný důvod nákupu, jedině že by mi dali lepší cenu, ale to je trochu nemožné :roll:
0 x

whef

okoun píše:
whef píše:S mojí troškou do mlýna :) Spoj na 8 km určitě v 10 Ghz v 17 Ghz je to utopie. Co se desítky týče, tak používáme Racomy ODU a z dřívějška SPLIT řešení ATH System, kde Insider vyvíjí pokud vím zářiče, a ATH modemy či je dováží a používá též Insider. Co se kapacity týče, tak ATH myslím taky dá 200 Mbit o Alcomě MP 200 není pochyb. Zůstává ale otázkou na jaký úkor ta kapacita je. Většinou to je dáno menší robusností použité modulace a kompresí hlaviček. Musí na to být taky výkonější procesory v rádiu. S Rakomy jsme spokojeni, i když už jsem slyšel i drsnou kritiku beru to. Máme je blízko pro případnou výměnu, a je FOD řešení celkem na profi úrovni, mohlo být lépe pořešeno, žebrováním chlazení, ale to je draší odlitek. Nemají moc historii ve výrobě mikrovln, ale za to mají tým odborníků a velké úspěchy s modemy a věřím, že to dokázali přenést částečně i sem. Doporučuji na tu 200 Mbit poptat AHT system, které máme taky za rohem. Racom jede ok jak 10 Ghz tak 17 Ghz, ale ten máme nasazený pár dní .. a dlouho jsme se rozmýšleli jestli právě to rádio, alcomu či něco jiného. MP 600 bychom zatím nevyužily a zaprasit celé pásmo se mi nechtělo, té vysoké modulaci taky v našich klimatických podmínkách na vysočině moc nevěřím a nebo by to zářilo jak ...:) Na případné dotazy, zkušenosti rád odpovím.

hmm takové názory vítám a ne jen napsat co by bylo dobré za pojítko.
asi zkusím ray i na 10GHz, v 17GHz má myslím ray bezkonkurenční cenu i vlastnosti, tam opravdu u alcomy nevidím jediný důvod nákupu, jedině že by mi dali lepší cenu, ale to je trochu nemožné :roll:

No je tam hodně proměných, každé má své pro a proti. A je to dost o marketingu a o tom, že ty rádia posouvají až na své hranice. Modemy atd. jsou taky čím dál lepší atd. To záleží také na době vzniku a záčátku vývoje. Jinak u racomu se mi líbí, že obě jednotky jsou stejné, není tam horní a dolní stačí jedna na výměnu. Jede to v obou polarizacích což mne trochu překvapilo. Vývojově to má rychlost 340 Mbit a v max šířce kanálu na horní hranici 360 Mbit, aby to lépe vypadalo, leč v den co to vyšlo na světlo už alcoma vyšla se svou MP600 která ale zabírá skoro dvojnásobnou šířku kanálu a má velkou modulaci, asi aj díky modemu.
0 x