❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

PtP spoj 930m, rada nezkušenému

Místo, kde žádná otázka není hloupá.
Zivocich

PtP spoj 930m, rada nezkušenému

Příspěvekod Zivocich » 12 years ago

Zdravím, předem bych chtěl poděkovat za váš čas,
potřeboval bych poradit s PtP spojem na 930m s přímou viditelností (přesněj v obrázku dole). S tímhle jsem nikdy nedělal, takže budu rád za jakékoli postřehy a praktické rady. Jaký HW by jste doporučili ? Co jsem se díval, tak jsem narazil zejména na NanoBridge, nebo Mikrotik..., ale fakt nevím, co se sem hodí nejlíp, ale z těchto dvou se mi moc nezamlouvá ani jedno řešení..., proto budu moc rád za postřehy.
Potom bych se taky rád optal na nějaké věci ohledně realizace, jelikož jak říkám, tohle dělám prvně a nerad bych to zkonil..., nejvíce mně zajímá, jak je nejlepší nastavovat antény..., myslím fyzické natočení, protože z tohoto mám vcelku strach, jsou s tím nějaké problémy ? Potom bych se taky rád zeptal na nějaké praktické tipy, jak nezarušit ISPčka zde operující..., jedou to tu taky na 5GHz... Výkon samozřejmě potom upravím podle použité antény, ale zajímá mě, zda se nějak řeší kanály, nebo stačí nechat autovýběr, nebo tak něco...

Předem dík za jakékoli reakce a doporučení (jen za reakce tipu použij Google neděkuju, protože ten používám vcelku amsivně, akorát je problém že ze specifikací nevyčtu, jak se to bude chovat v reálu a na fórech se většinou začnou hádat dva maníci co bojují za "svoje" a moc velkou informační hodnotu to nemá, nebo se jedná o neaktuální věci...)

Abych nezapomněl, tak nijak extrémně kvalitní spoj nepotřebuju, potřebuju aby to bylo stabilní a dávalo to 20-30 Mbps...

Tady je obrázek jak to vypadá v raálu:
Obrázek
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 12 years ago

pokud do siti moc nevidis, tak doporucuji UBNT /preci jen je to jednodussi na nastaveni/, konkretne asi nanobridge m5 http://www.wifihw.cz/nanobridge-m5-22/ asi by to slo postavit i na nanostation ci neco podobneho, ale parabola je parabola...
0 x
Jan Ptáček

Zivocich

Dík za reakci.
No tak se sítěma si vcelku rozumím..., myslím, že kdybych chtěl, tak si zjistím jak dostat nastavit Mikrotik jako bridge, aj když sem s tím nikdy nedělal vyjma pár hodin na semináři...

A o žádném jiném řešení se ani velice nedá uvažovat ?
A ohledně toho nastavení antén atd bys nenapsal pár slov ? :)
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 12 years ago

reseni je plno... muzes si koupit jakekoliv APcko (at uz 2,4Ghz ci 5Ghz) od jakehokoliv vyrobce co umi bridge....
ale jak to nebude fungovat, tak ti s tim nikdo neporadi a reknou ti at si koupis UBNT/mikrotik a at vyhodis koax kabely od anten (pac ty bezne dostupne stoji za houby)..

Takze bych se rozhodne dival na neco, co ma integrovanou antenu.
Zalezi i na tom, kolik penez do toho chces dat?

Urcite bych tedy volil mezi ubnt a mikrotik (ja preferuji mikrotik, nekdo jiny zase ubnt.. kazdopadne jak jsem psal - ubnt je jednodussi na nastaveni)

K antenam a zarizenim - od mikrotiku bych volil SXT nebo SEXTANT, u UBNT nanobridge (ale jelo by to asi i nanostation - nevim, nepouzivam....)

Vlastni montaz je jednoducha - jelikoz to jsou 2polarizacni anteny, tak se to da namontovat jen jednim zpusobem - na vertikalni trubku (konzoli)..
Vlastni zamereni anten udelas tak, ze si vemes notebook, koukas na signal a po milimetru natacis zleva doprava a tocis s ni tak dlouho, dokud nedosahnes nejsilnejsiho signalu (i kdyz tam nemas vubec smerove anteny ani v sxt ani nanobridge - trefis to i pohledem).
0 x
Jan Ptáček

Tomáš Břinčil
Moderátor
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Tomáš Břinčil » 12 years ago

Vše tu bylo vesměs řečeno.
Kup si nanobridge. Hoď to na stůl, na jednom si nastav AP s WDS na druhém klienta, slinkuj to.
Když budeš šikovnej, máš instalaci se vším všudy na dvě hodinky.
Se směrováním si nedělej hlavu, dáš to úplně v pohodě od oka, zvlášť na tuhle vzdálenost, ty antény nejsou zas tak směrové a "ostré" jak vykazují papíry.
Až rozsvítíš APčko, tak si dej airview v roletkovým menu a koukni se co máš ve vzduchu - vybírej kde je prázdno nebo nejslabší signál.
0 x
Windows what? Linux instead...
Real programmers don't need notice all their known languages.

https://www.facebook.com/conexainternet

Zivocich

OK, děkuji oběma moc za info :) Koupím teda nanobridge, za dvě hoďky to teda asi nedám, ale když si s tím pohraju tak to snad pude :) S nastavením bych si snad rozumět měl a když ne, tak si to už dohledám, ještě jednou dík a mějte se.
0 x

jenda.master

Příspěvekod jenda.master » 12 years ago

UBNT je klikatko, konfigurace je na 20 minut...
Myslim, ze tam zadnej problem nebude, maximalne natahnout kabel a privrtat konzole :-)
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 12 years ago

Nevím co na tom chceš 20 minut nastavovat :)
0 x

Cheprer
antispam: Ano

Příspěvekod Cheprer » 12 years ago

ubnt je klikatko, nastaveni 2min. :-]
0 x
Ferenc Richard
info[at]RFservis[dot]cz
+420 774 164 886
Vystavba telek. reseni LTE, 3G, 2G [HUAWEI,NOKIA..]
Mikrovlny ericsson, huawei, ray, alcoma...
Vytyčování met. a opt. siti o2
Servis a udrzba mob. a fix stanic.
Poskytovani telek. sluzeb Olomoucky kraj.