❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Jak zapojit MK na příjem netu a za ním MK na lokální sit?

Návody a problémy s konfigurací.
vojta.vr
Kontaktovat uživatele:

Jak zapojit MK na příjem netu a za ním MK na lokální sit?

Příspěvekod vojta.vr » 18 years ago

Zdravim vsechny.
Doted jsem měl sí dělanou tak, že jsem měl jeden hlavní router mk a přes ten jsem přijímal inet od mého providera přes 5GHz a na tom samém rb jsem měl 2,4GHz kartu a všesměrku, na kterou bylo připojeno pár užvatelů. Teï bych to chtěl pro zkvalitnění udělat tak, že bych tento rb nechal na net (obsahoval by pouze tu 5GHz kartu na inet) a druhý rb bych nechal na lokální sí (uživatele, páteřní sítě). Ovšem jsem stále začátečník a tak nevím přesně, jak bych to měl zapojit a co přesně je třeba nastavit.

Na tom prvním routeru co používám teï a co by měl být na inet, mám nastavenou ip 192.168.10.1 na bridge a 192.168.10.2 na jeden z eth (a pak 10.10.4.2 na wlan kartu na inet). Teï ty dva routery mezi sebou propojím klasicky přes utp, ovšem nevím, jaké ip nastavit na druhém (popřípadě co všechno je na druhém nastavit). Podle mě bych tam měl nastavit akorát na ten ethernet na kterém bude připojen rb do netu ip adresu (třeba 192.168.10.3) a nakonfigurovat wlan kartu...

Můžete mi, prosím, někdo z vás zkušenějších adminů poradit co a jak mám udělat, aby mi vše chodilo jak má? Děkuji všem za dobré rady ;)
0 x

vojta.vr
Kontaktovat uživatele:

No teï mě napadá, že se tam bude muset nastavit nějaká routa... aby ten router věděl, že když tam přijde požadavek na něco do netu, tak že to má naroutovat na ten druhý (respektive první) router, který obsluhuje inet. No vážně nevím, mám v tom teï dost chaos... Kdyby jste mi mohl někdo poradit co s tím, tak bych vám byl fakt moc vděčný (kdyžtak i přes icq, kdyby měl někdo vážně náladu mi poradit :lol: )
0 x

vojta.vr
Kontaktovat uživatele:

pomocte mi nekdo, prosim... zitra bych to potreboval rozchodit a nevim si s tim rady :cry:
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 18 years ago

Pro zkvalitnění sítě chceš to co ti běhá v pohodě na jednom mk rozhodit na 2? Buï nechápu jak to myslíš nebo si blázen. Pokud to jede na jednom zařízení tak tím že za něj dáš další (uplně k ničemu) jen zvýšíš o 50% pravděpodobnost že se jedno z nich posere.
0 x

Leeonek

Pro zkvalitnění sítě chceš to co ti běhá v pohodě na jednom mk rozhodit na 2? Buï nechápu jak to myslíš nebo si blázen. Pokud to jede na jednom zařízení tak tím že za něj dáš další (uplně k ničemu) jen zvýšíš o 50% pravděpodobnost že se jedno z nich posere.
0 x

vojta.vr
Kontaktovat uživatele:

Leeonek píše:Pro zkvalitnění sítě chceš to co ti běhá v pohodě na jednom mk rozhodit na 2? Buï nechápu jak to myslíš nebo si blázen. Pokud to jede na jednom zařízení tak tím že za něj dáš další (uplně k ničemu) jen zvýšíš o 50% pravděpodobnost že se jedno z nich posere.

No hlavne tedkon routuje jeden mk celou sit -- jak lokal, tak internet, proste uplne vsechnu praci tam dela jenom jeden router... takze jsem chtel mit ten jeden router na lokalni sit a jeden na internet. Dela se to takhle (videl jsem to u par wifi siti, ze to maji takhle vyresene). Nehlede na to, ze momentalne kdyz chci lidem omezovat internet, tak jim omezuji zaroven i lokal a to je spatny. Takhle muzu nastavit omezovani jenom na routeru do internetu a lokal bude o poznani rychlejis...

Nahodou radu jak to zapojit a nakonfigurovat asi nemas, co? :roll:
0 x

Leeonek

vojta.vr píše:Nehlede na to, ze momentalne kdyz chci lidem omezovat internet, tak jim omezuji zaroven i lokal a to je spatny. Takhle muzu nastavit omezovani jenom na routeru do internetu a lokal bude o poznani rychlejis...

Myslím že nevíš o čem mluvíš, rada Tobě je: dej si trochu silnější router jako hlavní a máš to vyřešeno, opravdu je nesmysl dávat 2 mk za sebe pro "zrychlení komunikace. Omezení trafiku do internetu a po lokální síti samozřejmě de udělat velice jednoduše na jednom routeru. Mám to uplně stejně, klienti mají do netu 3Mbit, priorita 1, pak mají server za kterého můžou kopírovat taktéž 3Mbitem ale s prioritou 2. Pokud bych chtěl, není vůbec žádný problém nastavit do netu rychlosti 64kbit a po lokální síti co to dá, všechno je jen otázka nastavení queue a správných adres
0 x

vojta.vr
Kontaktovat uživatele:

Leeonek píše:
vojta.vr píše:..Nehlede na to...

Myslím že nevíš o čem mluvíš, rada Tobě je: dej si trochu silnější router jako hlavní a máš to vyřešeno, opravdu je nesmysl dávat 2 mk za sebe pro "zrychlení komunikace. Omezení trafiku do internetu a po lokální síti samozřejmě de udělat velice jednoduše na jednom routeru. Mám to uplně stejně, klienti mají do netu 3Mbit, priorita 1, pak mají server za kterého můžou kopírovat taktéž 3Mbitem ale s prioritou 2. Pokud bych chtěl, není vůbec žádný problém nastavit do netu rychlosti 64kbit a po lokální síti co to dá, všechno je jen otázka nastavení queue a správných adres

Hele tadle diskuze mezi nami je naprosto bezpredmetna... radu jak to zapojit a nakonfigurovat nemas, takze to neres... :roll:

Nevite nekdo jiny nahodou co a jak? :wink:
0 x