net.work píše:elektrikar to samozrejme udelal spravne (ackoliv to blbe argumentoval, ale to je jedno)... dle platne normy, se zadne stozary nemaji zemnit - vedle mich ma byt bleskosvodna jimaci tyc (vodive nespojena se stozarem), ktera musi byt vyssi nez stozar (jak vysoka zalezi na vzdalenosti od stozaru/konzoly)... Blbe je predevsim udelane to, ze na obou koncich FTP kabelu maji byt stinene konektory a dole pouzito trafo, ktere ten stineny oplet prizemni na PEN kolik zasuvky - popr. to muzes udelat sam zlutozelenym kablikem a zastrckou do zasuvky, ale radsi pouzit trafo, ktere to udela za tebe...
Zdravím,
tak jsem problém s nabíjením stožáru větrem konzultoval s 5. revizními techniky a 4. projektanty. Vlastně 3., protože jeden odešel v souvislosti s novou normou do důchodu.
Ani jeden revizní technik neměl na věc jednoznačný názor, spíše říkali, "až to zjistíš", dej mi vědět.
Z té velké množiny informací jsem si udělal vlastní laický závěr (který rozhodně nemusí být pravdivý):
- stožár se nemá nebo spíše nesmí spojit "po novu" lanem s hromosvodem, jak se to dělávalo dříve. Tyč hromosvodu musí být oddálena od stožáru do určité vzdálenosti a musí převyšovat stožár o určitý výškový rozdíl.
- zařízení nebo stožár se musí uzemnit extra vodičem určitého průřezu 2,5-16 mm čtv., barva zelená se žlutou, až do rozvaděče na lištu, kde se spojují tyto vodiče. Nebyl souhlasný názor na to, jestli propojit každé zařízení nebo stačí stožár, což by bylo konstrukčně jednodušší.
- nebyl jednoznačný názor na to, jestli lze stožár uzemnit opletením FTP kabelu (některé opletení je docela festovní), který bude mít na koncích kovové opláštění konektorů a zdroj s PEN propojeným na kovové stínění konektoru a tím pádem i kabelu. Laicky vzato, to nabíjení větrem by to asi pořešilo, protože se určitě jedná o desítky tisíc voltů, ale nabíjení bude postupné a proud asi malý.
Mimochodem, domníval jsem se, že ty zdroje ALFA fungují právě tak, že mají 3. vodičový přívod a stínění RJ45 s POE je propojeno na PEN. Měřil jsem to, ale není.
Dotaz: má někdo zdroj, který má propojené stínění POE na PEN? Nebo si to jen špatně vykládám, že to tak má být? Nebo se uzemňuje mínus napájecího napětí?
Dík.
mpcz, 11.10.2012