❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Bouřka bez blesků a GROOVE po smrti

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
Selič
antispam: Ano

Re: Bouřka bez blesků a GROOVE po smrti

Příspěvekod Selič » 12 years ago

Já bych v každém případě doporučoval tuto novou skvělou normu zrušit a vše zemnit.

Než tady začnes něco vykřikovat, tak si tu normu přečti nebo si domluv konzultaci s revizním technikem.
Pro zařízení na střeše (v prostoru ohroženém úderem blesku) je předepsaný minimální odstup od hromosvodu a svodů. Zároveň všechna tato zařízení musí být určitým minimálním průřezem spojena s hlavní ekvipotencionální přípojnicí v domě. A tato přípojnice je spojena definovaným spůsobem k hromosvodu.
Takže špatně to máš právě ty.

Pro lajky srozumitelný výklad normy (s nutnou reklamou na Dehn) je na adrese http://www.kniska.eu a zuřivé diskuse se odehrávají na http://www.elektrika.cz .
0 x
"Slepému neukážeš, hluchému nepovíš, debilovi nedokážeš..."

mpcz

Příspěvekod mpcz » 12 years ago

net.work píše:elektrikar to samozrejme udelal spravne (ackoliv to blbe argumentoval, ale to je jedno)... dle platne normy, se zadne stozary nemaji zemnit - vedle mich ma byt bleskosvodna jimaci tyc (vodive nespojena se stozarem), ktera musi byt vyssi nez stozar (jak vysoka zalezi na vzdalenosti od stozaru/konzoly)... Blbe je predevsim udelane to, ze na obou koncich FTP kabelu maji byt stinene konektory a dole pouzito trafo, ktere ten stineny oplet prizemni na PEN kolik zasuvky - popr. to muzes udelat sam zlutozelenym kablikem a zastrckou do zasuvky, ale radsi pouzit trafo, ktere to udela za tebe...

Zdravím,
tak jsem problém s nabíjením stožáru větrem konzultoval s 5. revizními techniky a 4. projektanty. Vlastně 3., protože jeden odešel v souvislosti s novou normou do důchodu.
Ani jeden revizní technik neměl na věc jednoznačný názor, spíše říkali, "až to zjistíš", dej mi vědět.
Z té velké množiny informací jsem si udělal vlastní laický závěr (který rozhodně nemusí být pravdivý):
- stožár se nemá nebo spíše nesmí spojit "po novu" lanem s hromosvodem, jak se to dělávalo dříve. Tyč hromosvodu musí být oddálena od stožáru do určité vzdálenosti a musí převyšovat stožár o určitý výškový rozdíl.
- zařízení nebo stožár se musí uzemnit extra vodičem určitého průřezu 2,5-16 mm čtv., barva zelená se žlutou, až do rozvaděče na lištu, kde se spojují tyto vodiče. Nebyl souhlasný názor na to, jestli propojit každé zařízení nebo stačí stožár, což by bylo konstrukčně jednodušší.
- nebyl jednoznačný názor na to, jestli lze stožár uzemnit opletením FTP kabelu (některé opletení je docela festovní), který bude mít na koncích kovové opláštění konektorů a zdroj s PEN propojeným na kovové stínění konektoru a tím pádem i kabelu. Laicky vzato, to nabíjení větrem by to asi pořešilo, protože se určitě jedná o desítky tisíc voltů, ale nabíjení bude postupné a proud asi malý.
Mimochodem, domníval jsem se, že ty zdroje ALFA fungují právě tak, že mají 3. vodičový přívod a stínění RJ45 s POE je propojeno na PEN. Měřil jsem to, ale není.
Dotaz: má někdo zdroj, který má propojené stínění POE na PEN? Nebo si to jen špatně vykládám, že to tak má být? Nebo se uzemňuje mínus napájecího napětí?
Dík.
mpcz, 11.10.2012
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 12 years ago

vykladas si to dobre, ale presne to stejne jsme ti tady psali a ani si nemusel shanet revizni techniky ;)
takze:
1) stineny kabel
2) stinene konektory
3) UBNT POE (ja pouzivam tuto variantu: http://dealer.penta.cz/poe-ubiquiti-networks-poe-15-napajeni-15v-0-8-a-cz-_d40383.html ) ktery ti to prizemni na PEN ;)
0 x
Jan Ptáček

mpcz

net.work píše:vykladas si to dobre, ale presne to stejne jsme ti tady psali a ani si nemusel shanet revizni techniky ;)
takze:
1) stineny kabel
2) stinene konektory
3) UBNT POE (ja pouzivam tuto variantu: http://dealer.penta.cz/poe-ubiquiti-networks-poe-15-napajeni-15v-0-8-a-cz-_d40383.html ) ktery ti to prizemni na PEN ;)

Zdravím,
musel. Jednak musím přinutit elektrikáře, aby to udělali, protože je to nutné a dokud jim to nenařídí projektant nebo aspoň revizák, tak to neudělají. Dále by bylo dobře si vyjasnit, jestli ten stožár, který tak projektant nakreslí a elektrikáři namontují, bude uzemněn ihned při montáži nebo se uzemní až ty zařízení. To vidím jako dost důležité, protože pokud bych to měl dělat já, tak by mohla tato činnost být mnohem složitější a dražší než jedno SXT-ko, které namontuji za 20 minut.
to net.work: máš to změřené, že ty zdroje UBNT mají PEN a POE stínění galvanicky spojené? O zdrojích ALFA to tu někdo psal že ano, ale skutčnost je NE.
Jestli lze to stínění použít pro uzemnění z hlediska normy není zatím úplně jasné. Možná to moc okecávám, ale jak víme, při nějakém průšvihu hledá pojišťovna kde co, aby nemusela plnit.
Dík.
mpcz, 11.10.2012
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

nejsem elektrikar, ale kdyz vemu voltmetr, a zmerim odpor mezi PEN kolikem a stinenim konektoru a vyjde mi 0 ohmu = asi to je spojene, ne? :D
0 x
Jan Ptáček

mpcz

net.work píše:nejsem elektrikar, ale kdyz vemu voltmetr, a zmerim odpor mezi PEN kolikem a stinenim konektoru a vyjde mi 0 ohmu = asi to je spojene, ne? :D

Ok,
je to tak.To by mělo být ono. Zbývá vyjasnit, za to takhle můžeme dělat a norma nebude odporovat.
mpcz, 11.10.2012
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

jak muzeme delat? dyt to tak snad delaji vsichni a hlavne vsechny profi spoje (teda aspon co sem videl, tak napr. u Alcom se oplet cat7 kabelu spojuje vodive se svorkovnici a ta by mela byt - v ramci racku - prizemena na PEN..
Je to tak, Viktore?
0 x
Jan Ptáček

mpcz

net.work píše:jak muzeme delat? dyt to tak snad delaji vsichni a hlavne vsechny profi spoje (teda aspon co sem videl, tak napr. u Alcom se oplet cat7 kabelu spojuje vodive se svorkovnici a ta by mela byt - v ramci racku - prizemena na PEN..
Je to tak, Viktore?

Zdravím,
no vidím v tom rozdíl. Můžeme to tak udělat, stožár se nebude (asi) nabíjet a vše bude fungovat. Pak přijde blesk, za ním pojišťovák a ten řekne: tady to stínění nestačí, musí být drát např. 4 mm čtvereční nebo něco podobného a co hlavní - plnit odmítne. Takže dokud někdo nedá to řešení jasně černé na bílém na papír, asi moc klidný nebudu. Vždyť i to stínění má různé podoby, některé má vyvedení jen na dva tenoučké drátky, které mnoho důvěry nebudí.
Dále je třeba vzít v úvahu, že ty starší instalace mohly být třeba v místě hromosvodu dělaného dle předchozí normy.
mpcz, 11.10.2012
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

jasne - pokud to pojistujes, tak si to pozjistuj - s tim nemam zkusenost.. Nicmene z vlastni zkusenosti jsem nevidel jediny pripad, ze by byl stozar jakymkoliv zelenozlutym kabelem pripojen na PEN.. A to sem už "pár" střech prochodil i pár důležitých POPů v Ostravě a nikdě jsem nic podobného neviděl....
0 x
Jan Ptáček