❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Nejčastější závady UBNT

Problematika Ubiquiti hardware.
melvi

Re: Nejčastější závady UBNT

Příspěvekod melvi » 13 years ago

O peníze jde vždy až na prvním místě :-)

Jinak váže, jestli mne CPE stojí o 500Kč navíc, tak to je zanedbatelný rozdíl. Ale jestli mám hotové smontované CPE a nemám takové CPE a musím to šroubovat z dílů, tak to je zásadní rozdíl.

V době kdy jsem rozhodoval co použít, tak volba byla UBNT M5 jako sic nedokonalé,ale kompletní řešení pro outdoor wifi a nebo mikrotik v podobě rbček+mini-pci a antény od různých výrobců. O ceně to opravdu nebylo, to mi věř, že opustit možnosti dohledu a nastavení mikrotiku mi v hlavě leželo dlouho.

mpcz píše:
melvi píše:Flamewar Mikrotik vs UBNT :-)

Jinak nikdo by asi nepřešel na UBNT, pokud by mikrotik nezaspal dobu, bohužel. Neznám nikoho kdo by používal UBNT pokud by měl alespoň podobnou alternativu u Mikrotiku

Postavili jsme celou sít na Mikrotiku, cca 1800 WiFi klientů, jenže když jsme chtěli něco novějšího, tak prostě mikrotik neměl alternativu, nejdřív nebylo Nko, pak nebylo TDMA a do dneška není ucelená řada outdoor řešení, bohužel.

Zajímají mne názory k UBNT, závady a jejich případné předcházení či včasné rozpoznání.

Zdravím,
podle mě přechod na UBNT může mít jenom jeden racionální důvod - šetřit. Bohužel se pak ukázalo, že v průběhu doby se těch pár korun rozdílu vymstilo na zbytečném výjezdu nebo vynucené výměně z důvodu neschopnosti nakonfigurovat potřebné funkce.
mpcz, 24/08/2012
0 x

Radek Úlehla
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Radek Úlehla » 13 years ago

Jednou z příčin postupného umírání zařízení, které používáme venku, je mimo jiné úžasná norma RoHS. Díky této normě, i když zařízení neshoří přepětím a nerozbije se jiným způsobem, zařízení stejně jednou vyhodíte. Zásadní příčina je v tom, že tato norma víceméně zakazuje používání sice toxických, ale stabilních těžkých kovů.
Na plošném spoji, který je dle normy RoHS, je za pár let jasně vidět, že olovo v cínu prostě chybí.
0 x

divizna

Příspěvekod divizna » 13 years ago

Máme v síti fakt hodně UBNT, je to určitě přes tisícovku. Máme i staré EAP station a NS5/NS5 loco, většinou to stále jede a nesetkávali jsme se s nějakým výrazným odcházením těch zařízení.

U nových M5 sérií (hlavně Nanobridge) je pak poruchovost hodně malá, respektive mizivá. Alespoň tedy během těch cca. dvou let, co jich většinu máme. To samé rockety. Nanostation M5 resp. loco taky máme, ale snažíme se dávat spíš ty NB, protože jak tu bylo řečeno, nanostationy jsou prostě všesměry.

Jak říkám, máme většinu těch M5 zařízení tak ty dva roky, uvidíme, co to začne dělat za rok. Ale zatím plná spokojenost.

K UBNT versus Mikrotik: Já UBNT fakt v lásce nemám, už jen kvůli tomu, že po stránce HW je to ošizené, jde z toho mírné rušení do jiných pásem (třeba pak víc šumí rádio atd.), ale když porovnám funkčnost, tak to prostě jede. Samozřejmě musí být síť rozumně stavěná, používat jako AP rockety s duálními sektory a ne NSM5, jak to spousta ISP dělá, ale slušně postavené UBNT sektory + CPE běhají rozumně. Na 20 MHz kanálech, které zásadně na sektory používáme, to lidem běžně jede až 50-55 Mbps, typicky pak i kolem 35 Mbps i v dost zarušeném prostředí.
A neřešíme odpojování klientů, časté zasekávání CPE, problémy s propustností atd. Stejně tak je cena těch CPE nízká a montáž jednoduchá. Tohle prostě mikrotik zaspal a posral, nic jiného říct nejde. UBNT prostě zachytilo tu poptávku po podobně řešených a jednoduchých CPE a dost jednoduchých AP jednotkách a proto se to tak rozjelo. Dát na sajt tři rockety se sektorama, jeden s JRC na uplink a k tomu mikrotik jako router je prostě jednodušší, než řešit 711ky, boxy k nim, propojení s anténama atd.
Navíc jim ten Airmax jede celkem bez problémů a prostě to funguje. Neřešíme každých 14 dní nový FW, který by už snad konečně měl fachat. Mouchy tam samozřejmě jsou, ale to hlavní, tedy rychlá propustnost a rozumné pingy, to na těch UBNT běží.
0 x

mpcz

Příspěvekod mpcz » 13 years ago

[quote="melvi"]O peníze jde vždy až na prvním místě :-)

Jinak váže, jestli mne CPE stojí o 500Kč navíc, tak to je zanedbatelný rozdíl. Ale jestli mám hotové smontované CPE a nemám takové CPE a musím to šroubovat z dílů, tak to je zásadní rozdíl.

V době kdy jsem rozhodoval co použít, tak volba byla UBNT M5 jako sic nedokonalé,ale kompletní řešení pro outdoor wifi a nebo mikrotik v podobě rbček+mini-pci a antény od různých výrobců. O ceně to opravdu nebylo, to mi věř, že opustit možnosti dohledu a nastavení mikrotiku mi v hlavě leželo dlouho.

mpcz 24/08/2012:
Ano, myslím, že čas na smontování kompletu hraje také roli a to ne malou. Je rozdíl montovat anténu, která má návod na složitém schématu a dávat např. SXTko. Vzpomínám si, že když jsem montoval parabolu od jedné renomované firmy, tak mi to trvalo i přes půl hodiny a z hlavy se jen kouřilo.
Proto jsem přešel na výrobu vlastního kompletu parabolky a RB GROOVE. Tento komplet podle mého názoru nemá vadu, kompletace i vč. zapáskování trvá méně než minutu. Další výhodu jsem odhalil až časem a to mimořádnou odolnost proti blesku. (Statistika). To GROOVE od Mikrotiku se mi zpočátku moc nepozdávalo, ale dnes na něj nedám dopustit. Žádný koaxiál, minimum spojů, minimální vložený útlum, maximální konfigurovatelnost. Parabola 47 cm se sice nehodí kamkoliv, ale snažím se ji prosadit, kam jen to jde. I ke klientům, protože vím, že namontuji a už o tom neuslyším.
mpcz, 24/08/2012
0 x

divizna

To GROOVE od Mikrotiku se mi zpočátku moc nepozdávalo, ale dnes na něj nedám dopustit. Žádný koaxiál, minimum spojů, minimální vložený útlum, maximální konfigurovatelnost

A to je přesně ono, proč většina lidí šla na UBNT. Ostatně, nebýt UBNT, není žádné Groove, protože je to obšlehlá koncepce Bulletu od UBNT.

UBNT prostě jako první začalo dělat jednoduché ale fungující CPE, navíc za dobré ceny. Mikrotiku ujel vlak. Dneska už se dá rychlá síť stavět na obojím, už i pro Mikrotik jsou použitelná CPE a NV2 už taky celkem vyladili, jenže my začali předělávat síť na duplexy a nko právě před dvěma lety a tehdy to na Mikrotiku nešlo...

Ač má třeba ten Nanobridge taky mouchy, za tu cenu je to prostě vynikající CPE, to mi nikdo nevymluví. A vyzařovák velkého NB se třeba s SEXTANTem nedá srovnat. Přičemž NB vítězí. To samé porovnání malého NB a RB SXT. Měření diagramu velkého NB se dají najít na http://nanoboot5.cz/mereni/5GHz/index.htm
0 x

Daxxim
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Daxxim » 13 years ago

Jediny ubnt zarizeni, ktery slo do kytek bylo spadeny ze strechy :D Jinak o tom nevim. Spravne nekdo poznamenal, ze ty krabicky jsou jako vsesmery (jak 2.4, tak i 5G).
Spolehlivy jednotky i bez STP konektoru, ktere ziji cca 2 roky. U AirGrid (Nanobridge) jsem mel nejake mensi problemy, ale take o nich nevim.
0 x

midnight_man

Příspěvekod midnight_man » 13 years ago

No tak zase niekomu zdochli 2 loca a uz bububub ze nam vsetky UBNT idu pokapat. Najstaršie NS na sieti je už žlto oranžovo zeleno šedo pindžové od slnka...už ani logo nevidno. Už len čakam kedy ten plast povolí. Kolko je tomu? 4 roky? ........Prve rockety ktore k nam prišli su dodnes na sieti!!!!!. Sem tam zhorí zdroj, pripadne u LocoM5 sa stane ze "oslepne"...aj teraz tu mame 2 ks, ktore maju signal z -60 zrazu -92.

Rozdiel signálu v chainoch je na 80% UBNT na sieti. U klientov ktorých pripájame na Rocket M5 sektory sú tie rozdiely fakt viditelné, tak isto aj na PtP sa obcas najde. Nikdy sme to neriešili...Je to podstatné? Podľa mňa je to dané smerovosťou toho zariadenia, inštaláciou a podobne (predsalen su to placky anteny dnu). Kym u klienta ktory je na sektore z dalsimi 30, nameram 50mbps tak ma to nezaujima.

A stále tvrdím ze UBNT je na AP - Client lepšie ako mikrotik.
0 x

Cheprer
antispam: Ano

Příspěvekod Cheprer » 13 years ago

nechce se mi opakovat co je vickrat receno. Priznam se ze az na par blbosti sem na UBNT neresil prakticky nejaky servis. Par problemu nastalo kdyz by spatne nakrimpovany kabel, ale to neni chyba UBNT. Mikrotik proste zaspal. Do predminuleho roku jsem UBNT odsoudil ke zkaze, ale jak sem sit predelal na UBNT hned sem nekde jinde. UBNT ma podstatne lepsi portofolio produktu, ktere MK doposud nedorovnal. Co mam MK? jeden vsesmer a 2x klientske zarizeni. Co ma UBNT? Hromadu Sektoru plus vsesmery a ne jeden, 4 all in one tipy klientskych zarizeni pocinje 13dBi koncici 25dBi [v uvozovkach]. A potom je tu jeste moznost si k rocketu dodat co chceme za antenu. Takze pekna variace, vse full outdoor, a je to za pekny penize. Jako nemuzes se UBNT vyrovnat MK v routovani a nastaveni, ale polozme si ruku na srdce. U kolika ze 100 klientu potrebujete nastavovat tolik veci ze potrebujete MK? dnes si radsi koupim ten domaci router od MK a mame po starostech, a MK muze zustat na trhu s domacimi routery a shapery.

S pozdravem Richard :wink:
0 x
Ferenc Richard
info[at]RFservis[dot]cz
+420 774 164 886
Vystavba telek. reseni LTE, 3G, 2G [HUAWEI,NOKIA..]
Mikrovlny ericsson, huawei, ray, alcoma...
Vytyčování met. a opt. siti o2
Servis a udrzba mob. a fix stanic.
Poskytovani telek. sluzeb Olomoucky kraj.

hapi

Příspěvekod hapi » 13 years ago

jo ale nebavíme se o tom že nemáš na to aby vymyslel k čemu se mikrotik dá použít. Třeba už jenom to že UBNT neumí fixnout DHCP. Bavíme se o závadách UBNT.

Jak dlouho že máš ubnt v síti? jak sem řek, poločes rozpadu je 2-3 roky. Neříkám, že odejdou všechny ale řekněme že většina je nějak "poškozených" a to obzvlášť v začátcích.

Ale ok, proč tedy vám neodcházeji. Neříkejte že přepětím odcházeji jenom ethernety od mikrotiku. Co je jinýho na tom že MK odejde ale UBNT ne. Už jsme se o tom bavily jinde a nikdo nebyl schopnej odpovědět.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

divizna

Co se týče odcházení portů, tak ty nám tedy mnohem častěji odcházejí na RB. Extrém v tomhle byly RB 532 a 600, u novějších 433/493 a jejich AH verzí je to lepší, ale taky se to občas stane. U UBNT nám odešlo jen pár zařízení, přičemž jedno mělo vadný konektor (a po čase to začalo vypadávat, byly tam špatné kontakty), jedno nebo dvě začaly linkovat jen na 10 Mbit apod.

Když bych to ale přepočítal na poměr kolik zařízení v síti máme (kolik portů celkem) a kolik jich odešlo, jasně je horší RB. A to těch UBNT máme přes tisícovku, RBček pak taky hodně.

To samé karty, ruku na srdce, jak často ty odcházejí? Vždyť problémy s horším signálem, nebo rozdílným signálem na chainech se u karet v RB řeší hodně často. My jsme taky pořád měli problémy s odcházejícími kartami, hlavně R52/CM9. Nové R52n-M zas často "kraví", jsou tam přesně ty problémy jako rozdílné chainy apod. a to ve větší míře než na UBNT rocketech. R52Hn karty jsou pak výrazně lepší než R52n-M, tu jsme zatím měnili snad jen jednu.

Takže zatím s poruchovostí UBNT u nás spokojenost, a co se týče porovnání s mikrotikem, těch průserů je prostě obecně míň. Vadné rockety nebo rockety kde by šel do háje signál jsme měnili za ty dva roky přesně dva. Karet v RB jsme měnili nepoměrně víc.
0 x

pcwifi

Příspěvekod pcwifi » 13 years ago

jak to tak poslocham, tak by to scelo HW od UBNT zkombinovat s RoS nejake edice, co se vleze do omezene NAND pameti...

PW
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))

hapi

Příspěvekod hapi » 13 years ago

no špatný karty. Upřimě, chyba byla v seriích u RB711. SXT za ten cca rok a půl existence měly problém pouze dva. Všechny miniPCI Nkový karty běžeji v pořádku, pravda máme jich asi cca 10 protože všechno jinde obstarají RB711. Ano, R52n-M jsou jasně horší po všech stránkách. CM9/R52 nám samy od sebe odešly asi cca 2-3 kousky. Všechny ostatní problemy s nimi jsou způsobený nekorekntním anténím systémem na ně připojený a to obzvlášť všesměrky je rády odpalujou ale to je celkem logický.

Nabízí se otázka proč se tobě nic neodpaluje. Nám se sem tam ethernety odpáleji i když u SXTček jenom vyjímečně a chtěl bych slyšet jestli když použiji 24V ubntu zdroj a stíněný kabel, jestli na tom pak budu stejně jako UBNT nebo se to odpaluje prostě nějakou jinou závadou.

Ne HW od ubnt protože je více méně stejný. Jestli všechno ošetří ten zdroj co k tomu dělaji, tak by stálo za to je používat.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

midnight_man

Příspěvekod midnight_man » 13 years ago

ked sme pri tych odchadzajucich portoch...toto leto odišlo asi o 50% RBčok viac oproti UBNT. Pri ubnt si to odniesli max POE zdroje. Mikrotiky podochli. Niektoré komplet, niekde len port.
0 x

divizna

Je pravda, že s UBNT používáme zásadně zemněné zdroje (typicky ty jejich, nebo jiné (silnější) se zemněnou PoE lištou) a k tomu stíněné outdoor kabely (buď Solarix a nebo poslední rok ty UBNT kabely). To samé ale dáváme i k mikrotikům, tedy od té doby, co nasazujeme i UBNT.

Vliv to asi určitě mít bude, ono úroveň přepětí na nestíněném kabelu bez zemnícího drátu vs. stíněném se zemnícím drátem bude kapku jiná.

První revize Nanobridge (cca. do konce roku 2011) se ale dělaly bez stíněného RJ 45 konektoru, to samé bullety, takže tam ten zemněný zdroj asi moc nepomohl. Jen rockety a NS byly od začátku stíněné na RJ45. Teď už jsou stíněné i ty NB.
0 x

Cheprer

Příspěvekod Cheprer » 13 years ago

hapi píše:jo ale nebavíme se o tom že nemáš na to aby vymyslel k čemu se mikrotik dá použít. Třeba už jenom to že UBNT neumí fixnout DHCP. Bavíme se o závadách UBNT.

Jak dlouho že máš ubnt v síti? jak sem řek, poločes rozpadu je 2-3 roky. Neříkám, že odejdou všechny ale řekněme že většina je nějak "poškozených" a to obzvlášť v začátcích.

Ale ok, proč tedy vám neodcházeji. Neříkejte že přepětím odcházeji jenom ethernety od mikrotiku. Co je jinýho na tom že MK odejde ale UBNT ne. Už jsme se o tom bavily jinde a nikdo nebyl schopnej odpovědět.

Ano nebavme se o rozdilu sw. Ale presne tvuj druhy argument na to odpovida, ze nepotrebuji fixnout DHCP od UBNT kdyz mi to udela MK.

A jinak polocas rozpadu mi cca asi ted koncem roku konci.[treti rok] Myslim ze mnozstvi neni zas tak extremne dulezity ne? Spravoval jsme tak cca 1500 klientu na MK a vim co se tam po kazde bource podela. I kdyz maji spatne udelanou elektriku tak jim muzes menit CM9 dva roky ctvrtleti co ctvrtleti, potom musis dat DB9 a mas klid. UBNT nerikam ze se neserou, ale na velkem mnozstvi sem neresil tolik problemu co s MK, karty resime porad, i rok od roku. Je asi sumak zda ten klient ma 217uf nebo DCOM 60cm

A to nevyjma kondenzatoru na RB ktery je na miste kde se prehriva. Po case blbnouci pigtail, ktery vetsina instalaci s MK obsahovala.

TOhle jsou veci ktery jsem u UBNT neresil. Takze neresim co je a co neni.. Ale co funguje a co ne. Priznam se obcas prepojuju klienty od konkurence co maji stary 2,4GHz Nanostationy nebo i 5GHz nanostationy, a musim rict ze to vsem jede jako pomasle. Na nekterych mistech ac nerad jsem to nakombinoval. Dle toho co klienti mneli od predchoziho ISP a sesly se nam wispstationy, nanostationy5, loco M5, rb411+CM9 apod... A priznam se. Je tam jenom 10 lidi, ale i tak vsichni srovnany signaly a nic se jima nesere, u vsech sem provadel speedtest, 20/20 a to mi staci ke klidnymu spani. I ty stary loca maji na 500m vuci Horizont 11dBi vsesmere krasnych -60dBi signal a neni s nema problem. Takze ja zatim nemam velke zkusenosti s jejich problemy. ale kazdopadne se ted presunu na sit ktera techto zarizeni obsahuje podstatne vetsi mnoztvi v radu nekolika tisi. Tak si udelam osobni statistiku. a predlozim treba po pul roce :-] aby jsme se bavily na spravne vlne.,
0 x
Ferenc Richard
info[at]RFservis[dot]cz
+420 774 164 886
Vystavba telek. reseni LTE, 3G, 2G [HUAWEI,NOKIA..]
Mikrovlny ericsson, huawei, ray, alcoma...
Vytyčování met. a opt. siti o2
Servis a udrzba mob. a fix stanic.
Poskytovani telek. sluzeb Olomoucky kraj.