❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

UBNT Nanostation M5 prvni realne testy (nic moc teda)

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
sub_zero
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Re: UBNT Nanostation M5 prvni realne testy (nic moc teda)

Příspěvekod sub_zero » 15 years ago

Jarin píše:Já jich mám v síti už několik jako klasickou 802.11a a nic jsem nevypínal. Pravděpodobně to záleží na straně AP. Je ale nutné tam nahrát nejnovější firmware 5.02 http://www.i4wifi.cz/img.asp?attid=188796 s tím to běží naprosto bez problému. S původním jsem měl velmi mizernou citlivost a výkon. V jednom případě se mi se starým firmware ani nepodařilo navázat spojení na 120m. Naštěstí zrovna ten den vyšel nejnovější firmware a po jeho nahrátí, jako když zařízení vyměníš.

super, potesujici informace :-) diky
0 x
Říkáš-li, že něco nejde, znamená to, že to neumíš.

Jirka Lazorčák

PS: Ta fotka je stará, už mám +15kilo..

michal.siman

Příspěvekod michal.siman » 15 years ago

nekdo z pritomnych necetl nekde na jinych forech zda-li planuji do Air veci pridat podporu obycejneho a stareho WEPu? samo ze je to krok zpet, ale cenove to neni zly a klasicke NS zacinaji byt nedostupne, navic to ma dva porty, predelavat vysilace kvuli tomu nehodlam ...
0 x
Snazim se nejak zacit, budte na me prosim hodni, dekuji :-) az se neco naucim, ochotne poradim dalsim v rade ...

Tomáš Nesrsta
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Tomáš Nesrsta » 15 years ago

michal.siman píše:nekdo z pritomnych necetl nekde na jinych forech zda-li planuji do Air veci pridat podporu obycejneho a stareho WEPu? samo ze je to krok zpet, ale cenove to neni zly a klasicke NS zacinaji byt nedostupne, navic to ma dva porty, predelavat vysilace kvuli tomu nehodlam ...

Podporu wepu neplanuji viz text na wifi.aspa.cz :
Dobrý den,
omlouváme se za chybu ve specifikaci. UBNT označilo WEP za zastaralou technologii a z šifrovacích protokolů v novém AirOS v.5 (tedy ve všech UBNT M5 výrobcích) podporuje pouze WPA a WPA2. V nových verzí AirOS se s šifrováním WEP nepočítá, protože jednotky M5 především určeny k tomu, aby se spojovaly mezi sebou - při použití ve staré infrastruktuře není možné využít nových vlastností (AirMax). V nových verzí AirOS budou odstraněny pouze chyby (např. nemožnost přepnutí antény v NSM5 apod.), zrušení WEP je bohužel vlastnost.
0 x
Bývalý ISP...

asdewq

Příspěvekod asdewq » 15 years ago

v aspe zasa nevedia o com hovoria... osobne som sa pytal na fore ubnt a tu je odpoved:

http://www.ubnt.com/forum/showthread.php?t=13655

--------------------------------------------------------------------------------

Quote:
Originally Posted by asdewq
i have all my access points with wpa2-tkip security. Is it planed on nanostation m5?

yes, WEP and WPA/WPA2-TKIP support is planed and will be implemented in future. Keep watching release notes
0 x

sub_zero
Kontaktovat uživatele:

zeptam se takhle, je vazne nutnost AP pro klienty WEPovat, popr jinak sifrovat? My mame na vsech jen IP/MAC filter a adresy "na tvrdo" a pri tom mnozstvi lidi se nam jeste nestalo, ze by se tam nekdo pripojil, nedejboze mu jela komunikace. Co jsem kdysi slysel, tak WEP/WPA ma nejakou rezii linky, ale v praxi sem to nezjistoval ani nezkousel. Pro domaci AP ano, ale sifrovat AP na sitech se mi zda zbytecny.
0 x

Jirka Lazorčák

michal.siman

Příspěvekod michal.siman » 15 years ago

sub_zero píše:zeptam se takhle, je vazne nutnost AP pro klienty WEPovat, popr jinak sifrovat? My mame na vsech jen IP/MAC filter a adresy "na tvrdo" a pri tom mnozstvi lidi se nam jeste nestalo, ze by se tam nekdo pripojil, nedejboze mu jela komunikace. Co jsem kdysi slysel, tak WEP/WPA ma nejakou rezii linky, ale v praxi sem to nezjistoval ani nezkousel. Pro domaci AP ano, ale sifrovat AP na sitech se mi zda zbytecny.

no v podstate s tebou souhlasim. wep je zbytecny, nicmene, z nejakych duvodu jsme ho kdysi nasadili a ted ho proste jedem. tecka. predelat se to da, ale samozrejme budu hledat nejdrive moznost jak se tomu predelani vyhnout. otazka je, zda-li dojde k tomu predelani, je lepsi to sifrovani zrusit uplne a nebo je lepsi nasadit nejaky pokrocilejsi (ktery se ovsem zase za nejaky cas prolomi).

jo a ted jsem si vzpomel proc jsme ho tam kdysi davali, domnivam se ze je lepsi kdyz tam neco je, protoze kdyz tam neni nic, tak se pak ruzny zarizeni (mobil, pda, notebook) snazi na tyto nezabezpecene site pripojit a komunikovat s nimi, coz muze mit za nasledek ze na tu chvily rozhodi spojeni pro ostatni radne pripojene stanice na tom sajtu, takhle jsem tenkrat uvazovali a vlastne dnes kdyz nad tim tak premyslim tak je ten problem jeste vetsi, kolik bylo mobilu s wifi pred dvema rokama a kolik je jich ted?
0 x
Snazim se nejak zacit, budte na me prosim hodni, dekuji :-) az se neco naucim, ochotne poradim dalsim v rade ...

sub_zero
Kontaktovat uživatele:

michal.siman píše:
sub_zero píše:zeptam se takhle, je vazne nutnost AP pro klienty WEPovat, popr jinak sifrovat? My mame na vsech jen IP/MAC filter a adresy "na tvrdo" a pri tom mnozstvi lidi se nam jeste nestalo, ze by se tam nekdo pripojil, nedejboze mu jela komunikace. Co jsem kdysi slysel, tak WEP/WPA ma nejakou rezii linky, ale v praxi sem to nezjistoval ani nezkousel. Pro domaci AP ano, ale sifrovat AP na sitech se mi zda zbytecny.

no v podstate s tebou souhlasim. wep je zbytecny, nicmene, z nejakych duvodu jsme ho kdysi nasadili a ted ho proste jedem. tecka. predelat se to da, ale samozrejme budu hledat nejdrive moznost jak se tomu predelani vyhnout. otazka je, zda-li dojde k tomu predelani, je lepsi to sifrovani zrusit uplne a nebo je lepsi nasadit nejaky pokrocilejsi (ktery se ovsem zase za nejaky cas prolomi).

jo a ted jsem si vzpomel proc jsme ho tam kdysi davali, domnivam se ze je lepsi kdyz tam neco je, protoze kdyz tam neni nic, tak se pak ruzny zarizeni (mobil, pda, notebook) snazi na tyto nezabezpecene site pripojit a komunikovat s nimi, coz muze mit za nasledek ze na tu chvily rozhodi spojeni pro ostatni radne pripojene stanice na tom sajtu, takhle jsem tenkrat uvazovali a vlastne dnes kdyz nad tim tak premyslim tak je ten problem jeste vetsi, kolik bylo mobilu s wifi pred dvema rokama a kolik je jich ted?

tak snad nenechas AP v Default Authenticated" ? My mame na kazdym AP Access Listy + MAC/IP + na brane taky MAC/IP. Je to sice slozitejsi na pridavani usera, ale zatim /pro nas/ 100%.
0 x

Jirka Lazorčák

Jarin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Jarin » 15 years ago

Tak WEP už to má, je v nejnovějším firmware http://www.i4wifi.cz/inc/_doc/Firmware/ ... 1-beta.zip . Momentálně jej mám v Rocket M5 + (UBIQUITI: Sektorová anténa AirMAX MIMO, 16 dBi, 120°, 2x RSMA (5 GHz) a dvou NanoStation M5 proti němu. Zatím bez problému se zapnutým AirMax.
0 x

soooc

Příspěvekod soooc » 15 years ago

Zdravim,

ma to nekdo nejak nasazene? Zajima me hlavne problem se signaly a sekani ethernetu. Potrebuju to pouzit na 20 metru na preskok pres silnici :)

Dik
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!

soucez
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod soucez » 15 years ago

soooc píše:Zdravim,

ma to nekdo nejak nasazene? Zajima me hlavne problem se signaly a sekani ethernetu. Potrebuju to pouzit na 20 metru na preskok pres silnici :)

Dik

Mám to nasazené na cca 120m jako PtP spoj. Uptime 59dní 20h... Ethernet se nesekl ani na jedné straně od chvíle co je tam ta beta fw. publikovaná na i4wifi.
Jedním směrem to dá BTestem 34M a druhým 76M při 10 TCP spojeních. Zrovna je to teda naopak, ale i tak mi to v tom bodě stačí.
0 x

Tomáš Nesrsta
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Tomáš Nesrsta » 15 years ago

A nezkousel tu nekdo variantu Rocket jako AP a nekolik NS5 M5 ke klientum?
0 x
Bývalý ISP...

dantasik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod dantasik » 15 years ago

Tak jsem tedko upgradnul na FW -RC3, mame 2xBulletM5 26dBi anteny na cca 10Km. Na obou stranach nejaky ruseni je, ale realnou propustnost s poslednim FW coz je ta RC3 - 55-57Mbit TCP-20spojeni. Pri spusteni obousmerneho 28-32Mbit na kazdou stranu - bohuzel byly proti sobe jen RBcka na mereni. Pingy jsem netestil ale pri 10mbit zatezi pise MK 1ms. Zmerim nekdy v linuxu.
Takze po doladeni FW to zas takovej shit nebude a hlavne za malo penez hodne muziky. Myslim si ze ty NSM5 budou jeste lepsi jelikoz tlaci pres V tak H. Ale nemame je bohuzel nikde nasazene jen u klientu a to jedou proti MK.
0 x
Daniel Tasáry

lyra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lyra » 15 years ago

Testy v zátěži... nanostation M5 firmware 5,02 , kanál 20 Mhz - jinak se rozpadával spoj kvuli zarušení. Vzdálenost 8 Km, anteny v parabolach do satelitu Nanodisch od ASPA cz. Rušení minimální . S FW 5,02 opravdu spokojenost jede to 21 dni v kuse přenosová rychlost je 137/104 Mbit. Ping idealní od 1 do 5 ms v zátěži. Max zátěž co tam tekla byla zatim 11 MB/sec . V oblastech s malým rušením ideální za ty peníze. Jirka
http://www.wiracom.cz
0 x

judzin

Příspěvekod judzin » 15 years ago

Ahoj jak se ti ted osvedcili tyto anteny pri mokrem snehu? nejake zkusenosti? diky
0 x

lyra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lyra » 15 years ago

Antény.. No v našem případě jsou ty anteny SEVER-JIH a nezaznamenal jsem vypadky při sněhu. Pokud bych měl antenu an západ tak tam by to mohlo být horší, vím jak nám zapadní vítr se směhem upcaval sito sněhem.Take mě to napadlo ,ale zatím vše fungovalo , anteny jsou mimo moji viditelnost z domu,takže nevím jak byly hodně pod sněhem Nano či ne. Máme tam založní lajnu kdyby se neco stalo slabší.ale funkční.
0 x