❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

RouterBOARD SXT

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
hapi

Re: RouterBOARD SXT

Příspěvekod hapi » 14 years ago

Jardax píše:
hapi píše:to je že karta podporuje připojení jak na nstreme tak na nv2. Ne na obojí na jendou, funguje pouze jede z těch protokolů.

Uz to mam sbaleny, tak to necham na zitra, az to zacnu prohanet v realu.
A uvidime.

prostě u klienta dej any a na APčku dávej buď 802.11, nebo NV2, nebo nstreme. Žádný jiný kombinace nedávej. Žádný kombinace typu jeden klient na nv2, jinej na nstreme a jinej na 802.11 neexistuje. Všichni jedou na jednom nebo druhym nebo třetim. Takže neřeš a zvol si na APčku v čem to má ject.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Jardax
antispam: Ano

Příspěvekod Jardax » 14 years ago

hapi píše:
Jardax píše:
hapi píše:to je že karta podporuje připojení jak na nstreme tak na nv2. Ne na obojí na jendou, funguje pouze jede z těch protokolů.

Uz to mam sbaleny, tak to necham na zitra, az to zacnu prohanet v realu.
A uvidime.

prostě u klienta dej any a na APčku dávej buď 802.11, nebo NV2, nebo nstreme. Žádný jiný kombinace nedávej. Žádný kombinace typu jeden klient na nv2, jinej na nstreme a jinej na 802.11 neexistuje. Všichni jedou na jednom nebo druhym nebo třetim. Takže neřeš a zvol si na APčku v čem to má ject.

Ale ne, ja to mam jako cisty PtP, ale je zajimavy, ze alespon tady u mne na stole vyrazne stouplo (reportovany) CCQ jakmile jsem to prehodil (oboje) na NV2 nstream.
0 x

hapi

no tak ptp spoj je ap-client. Konfigurace je stejná. Obyč nko ccqčkem moc neoplívalo. nv2 to zlepší ale zdá se ti že padá protože ladí podle zátěže rate. nstreme je na tom podobně a jakmile to nezatížíš minimálně na 5Mbit, tak je ccq nizký a rate taky. Pak ale stoupne spolu se zátěží.
0 x

Jardax

hapi píše:no tak ptp spoj je ap-client. Konfigurace je stejná. Obyč nko ccqčkem moc neoplívalo. nv2 to zlepší ale zdá se ti že padá protože ladí podle zátěže rate. nstreme je na tom podobně a jakmile to nezatížíš minimálně na 5Mbit, tak je ccq nizký a rate taky. Pak ale stoupne spolu se zátěží.

No prave, na stole to nema moc cenu testovat, lepsi to bude povesit do provozu na paralelni lajnu a hrat si s tim v realu.
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 14 years ago

hapi píše:
Leeonek píše:hapi: to je to co sem říkal, že se zjistilo na školení. Pokud je to na jednom bodu a vidí na sebe, je uplně jedno jak je hodíš kanálově daleko od sebe, po přepnutí do Ačka problém zmizí.

to neni radostná zpráva, skusim alobal za jednotku jestli pomůže a pak bych udělal nějaký kovový záda pro SXTčko.

Proto se zdráhám to dát na sektory. Jeden nebo 2 v lokalitě tak nějak odstíním aby na sebe neviděli, a nebo viděli míň, ale na místě kde mám 9 sektorů se můžu jít klouzat.
0 x

hapi

snižit výkony
0 x

soooc

Příspěvekod soooc » 14 years ago

A kde je teda problem? Ve vykonu zesilovace? Kdyz dam 13dB vykon, tak uz je vse ok? Chtel jsem je dat na jednu svoji vesnickou instalaci, kde jsou 4 p2p spoje na 300 metru, ale jestli s tim je problem, tak tam dam radsi NanoM5.
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!

hapi

kde je problem nevim. Když jsem obě jednotky vedle sebe snížil na 13dB, je to v cajku. Docela mě to sere.
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 14 years ago

není to tím, že se navzájem vidí slabším signálem a pak to jede líp? Mám sektory rozmístěné někde míň jak 20° a tam to neovlivním tak, jak u dvou p2p spojů. Ale třeba je tam ještě něco jiného a děje se tam něco nekalého při nastavení na plný kotel. Po zkušenostech s odpálenýma RB711 to ale stejně stahuju radši všude před montáží na mez při které se to neodpálí když se náhodou podaří odpojit anténu při zaplém rbčku.
0 x

hapi

no průser je, že mám třeba RB711 na plný kule 5-6 kousku na sajtu a nic. Tady ty stačí dvě a je to mrtvý. Potěš kozy jestli to budou dělat i RB711 se dvěmi výstupy.
0 x

hapi

tak, fotka řekne vše

sxt_3.jpg
sxt_3.jpg (47.81 KiB) Zobrazeno 2343 x

po laborování a zkoušení jsem dospěl do stavu, kterej mi vyhovuje a kterej hlavně funguje.

vemu to od zhora.

Nahoře je kanál 5640, TX power card rates 16dBm, 1600m
uprostřed je 5680, TX power card rates 16dBm, 800m
dole je 5600, TX power card rates 5dBm, 150m

když se dá vše na default je to hrůza. RXka na skoro všech jednotkách na stožáru padaji a spoje se rozpojují. Zajímavý je, že jedna jednotka dokáže spolehlivě zarušit druhou ale druhá vůbec nehne s první což asi bude záležet přes jaký součástky v SXTčku na sebe radiově vidí. Defakto se na defaultu aktuálně ruší pouze ty jednotky koukající téměř stejnym směrem. Ta jedna zády nemá vliv na ty druhé dvě. Hodně pomohlo oddálení jednotek na stožáru obecně od sebe. Aktuálně jsou tak 50cm nad sebou, osobně bych příště preferoval 1m výložníky a dal je co nejdál od sebe jak by to šlo protože to hodně pomohlo.

Aktuálně je na všech spojích NV2 s TDMA na 1ms MKv5.2. Nejde mi tam aktuálně o rychlost a spíš jsem to nastavil pro latenci. Zapnutý je N only na 20MHz 2x2. Při komunikaci nad 5Mbit se spoje stabilně drží na 130/130 CCQ 99-100/99-100. Zkoušel jsem i nstreme a i když dosahne menších latencí, řádově 1-2ms do cca 25% z maximální kapacity spoje ovšem nad cca 25% kapacity spoje už je to nehezkých >10ms, CCQ a rate lítá všemožně jak chce a člověk z toho má blbej pocit že to nechodí ale opak je pravdou, chodí to. Za to NV2 který má přes dvě spoje latenci cca 5ms a občasnej peak 10ms, se takřka nemění ze zátěží.

Nemám možnost jak otestovat spoj na TCP ale co mi daji RBčka mezi sebou tak 30/30Mbit TCP to unese bez problemu. UDP aktuálně jede na cca 40FD nebo 80HD. Je to způsobené nastavením NV2 na 1ms. Kdybych tam dal 2ms tak spoj na UDP jede přes 100Mbit ale jak už jsem psal, preferuji tam nízkou latenci a pro tu oblast je 30FD luxus. Aktuálně všechny 3 spoje na jednou můžou tahat bez ovlivnování se navzájem a každej z nich může ject 80HD TX nebo RX. Všechny možný kombinace TX/RX jsem vyzkoušel abych otestoval jestli se nebudou rušit na vzájem.

ping na jednom spoji

Kód: Vybrat vše

sent=1000 received=1000 packet-loss=0% min-rtt=1ms avg-rtt=2ms max-rtt=6ms

dále jsem přišel na to, že nastavování TX power na kartě, má určitě nějakej nepsanej offset. Typuju 7dB offset protože když nastavim default a pak all rates fixed (kterej nedoporučuju) na 19dBm jakožto největší hodnotu TX power na 130Mbit podle datasheetu, tak signál je nižší než na default právě o těch cca 7dB. Takže ve skutečnosti když tam mám card rates na 16dB, nevim na kolik to vlastně skutečně nastavený je.

Závěrem bych dodal, že ty spoje jsou nainstalovaný v lokalitě kde je 5GHz ticho, kolem toho jsou kopce a lesy takže jediný co tam je jsou moje spoje který si můžu takhle zkoordinovat podle sebe. Jednoduše řešeno, neni tam žádný rušení. Kanály ob jeden jsou zvolený schválně aby se předešlo dohadům že daleko od sebe nebude problem ale blízko u sebe ano. Ob jeden kanál je vyhovující i z mého osobního hlediska jako nejbližší možný kanálování na jednom sajtu a musí to prostě chodit což aktuálně chodí. 40MHz kanál jsem nezkoušel. Jednak je to trochu zbytečný a jednak si myslim že by to nebyl problem.
0 x

pcwifi

Příspěvekod pcwifi » 14 years ago

jak moc je okoli zasekané, ze ti to jede v pohode ?

PW

EDIT : reakce na odpoved v 13:02 :

sorry, sem slepec :lol: , akcetuji, ruseni 0,no to pak jo... nema nekdo spoj s temato udelatkama, kde je aspon nejak zaruseno ?
Naposledy upravil(a) pcwifi dne 08 May 2011 14:30, celkem upraveno 1 x.
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))

hapi

chjo

Závěrem bych dodal, že ty spoje jsou nainstalovaný v lokalitě kde je 5GHz ticho, kolem toho jsou kopce a lesy takže jediný co tam je jsou moje spoje který si můžu takhle zkoordinovat podle sebe. Jednoduše řešeno, neni tam žádný rušení.
0 x

Jardax

Hmmm, divny. Tak jsme povesil SXT do realu, 500m.
WDS bridge/klient, 5.2. soft. Parametricky bezvadny.
Tx/Rx celkove -58/-58, oba chainy podobne, - 64/-64 a -59/-59, S/N 54
Vsechno dobry, az na to ze tim skoro nic neprojde, protoze CCQ je 92%/7%
O neco se to zlepsi kdyz vypnu NV2, ale na max. 100/25.
Divna vec. Nasmerovany je to dobre, na stole to chodilo dobre, ale v realu...?
0 x

hapi

nebudu se tu s tebou hádat ale vina je vždy mezi klávesnicí a židlí. Na SXTčku neni nic divnýho ani zvláštního. Jde o pouhou panelouvou antenu i když duální a nemá to žádný plechový stínění takže zkontrolovat obsazenost kanálů a kolik jiných potenciálně rušících zařízeních je na sajtech a jestli se neruší z jinou jednotkou na stožáru atd. atd...
0 x