tak, fotka řekne vše

- sxt_3.jpg (47.81 KiB) Zobrazeno 2339 x
po laborování a zkoušení jsem dospěl do stavu, kterej mi vyhovuje a kterej hlavně funguje.
vemu to od zhora.
Nahoře je kanál 5640, TX power card rates 16dBm, 1600m
uprostřed je 5680, TX power card rates 16dBm, 800m
dole je 5600, TX power card rates 5dBm, 150m
když se dá vše na default je to hrůza. RXka na skoro všech jednotkách na stožáru padaji a spoje se rozpojují. Zajímavý je, že jedna jednotka dokáže spolehlivě zarušit druhou ale druhá vůbec nehne s první což asi bude záležet přes jaký součástky v SXTčku na sebe radiově vidí. Defakto se na defaultu aktuálně ruší pouze ty jednotky koukající téměř stejnym směrem. Ta jedna zády nemá vliv na ty druhé dvě. Hodně pomohlo oddálení jednotek na stožáru obecně od sebe. Aktuálně jsou tak 50cm nad sebou, osobně bych příště preferoval 1m výložníky a dal je co nejdál od sebe jak by to šlo protože to hodně pomohlo.
Aktuálně je na všech spojích NV2 s TDMA na 1ms MKv5.2. Nejde mi tam aktuálně o rychlost a spíš jsem to nastavil pro latenci. Zapnutý je N only na 20MHz 2x2. Při komunikaci nad 5Mbit se spoje stabilně drží na 130/130 CCQ 99-100/99-100. Zkoušel jsem i nstreme a i když dosahne menších latencí, řádově 1-2ms do cca 25% z maximální kapacity spoje ovšem nad cca 25% kapacity spoje už je to nehezkých >10ms, CCQ a rate lítá všemožně jak chce a člověk z toho má blbej pocit že to nechodí ale opak je pravdou, chodí to. Za to NV2 který má přes dvě spoje latenci cca 5ms a občasnej peak 10ms, se takřka nemění ze zátěží.
Nemám možnost jak otestovat spoj na TCP ale co mi daji RBčka mezi sebou tak 30/30Mbit TCP to unese bez problemu. UDP aktuálně jede na cca 40FD nebo 80HD. Je to způsobené nastavením NV2 na 1ms. Kdybych tam dal 2ms tak spoj na UDP jede přes 100Mbit ale jak už jsem psal, preferuji tam nízkou latenci a pro tu oblast je 30FD luxus. Aktuálně všechny 3 spoje na jednou můžou tahat bez ovlivnování se navzájem a každej z nich může ject 80HD TX nebo RX. Všechny možný kombinace TX/RX jsem vyzkoušel abych otestoval jestli se nebudou rušit na vzájem.
ping na jednom spoji
Kód: Vybrat vše
sent=1000 received=1000 packet-loss=0% min-rtt=1ms avg-rtt=2ms max-rtt=6ms
dále jsem přišel na to, že nastavování TX power na kartě, má určitě nějakej nepsanej offset. Typuju 7dB offset protože když nastavim default a pak all rates fixed (kterej nedoporučuju) na 19dBm jakožto největší hodnotu TX power na 130Mbit podle datasheetu, tak signál je nižší než na default právě o těch cca 7dB. Takže ve skutečnosti když tam mám card rates na 16dB, nevim na kolik to vlastně skutečně nastavený je.
Závěrem bych dodal, že ty spoje jsou nainstalovaný v lokalitě kde je 5GHz ticho, kolem toho jsou kopce a lesy takže jediný co tam je jsou moje spoje který si můžu takhle zkoordinovat podle sebe. Jednoduše řešeno, neni tam žádný rušení. Kanály ob jeden jsou zvolený schválně aby se předešlo dohadům že daleko od sebe nebude problem ale blízko u sebe ano. Ob jeden kanál je vyhovující i z mého osobního hlediska jako nejbližší možný kanálování na jednom sajtu a musí to prostě chodit což aktuálně chodí. 40MHz kanál jsem nezkoušel. Jednak je to trochu zbytečný a jednak si myslim že by to nebyl problem.