Cele jsem to tu pročetl ,ale několik věcí jsem nenašel. Potřebuji pár rad do začátku.
1.AP Rocket M5(v5.5) s duální anténou MIMO, jeden z klientů musí být podstatně rychlejší, použít tedy na stranu klienta také Rocket M5?
2.Jaká bude teoretická i praktická propustnost?
3.Potřebuji zachovat "kompatibilitu" se stávajícím klienty WispStation5(v.4.0.1) (neMIMO), je to možné?
4. K čemu je AirMax?
Díky za trpělivost.
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Potřebuji pár vysvětlení
g64 píše:Cele jsem to tu pročetl ,ale několik věcí jsem nenašel. Potřebuji pár rad do začátku.
1.AP Rocket M5(v5.5) s duální anténou MIMO, jeden z klientů musí být podstatně rychlejší, použít tedy na stranu klienta také Rocket M5?
Nanobridge, rocket - to je všechno HW skoro stejný. Snad leda nějaké Loco je slabší ... ale rozhodně bych netvrdil, že bude "podstatně pomalejší". Tvoje požadavky se běžně řeší QOSem, nikoliv typem zařízení.
g64 píše: 2.Jaká bude teoretická i praktická propustnost?
To záleží na spoustě faktorů ... odpověď ti na to nikdo nedá.
g64 píše: 3.Potřebuji zachovat "kompatibilitu" se stávajícím klienty WispStation5(v.4.0.1) (neMIMO), je to možné?
Nemohu sloužit.
g64 píše: 4. K čemu je AirMax?
Řeší to především tento problém https://www.google.cz/search?aq=f&sugexp=chrome,mod=1&sourceid=chrome&ie=UTF-8&q=probl%C3%A9m+skryt%C3%A9ho+uzlu
0 x
-
- Moderátor
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
g64 píše:g64 píše:
3.Potřebuji zachovat "kompatibilitu" se stávajícím klienty WispStation5(v.4.0.1) (neMIMO), je to možné?
Jo funguje to. Na AP musis mit FW 5.5
0 x
Díky za reakce.
1. Myšleno to bylo tak, že by právě ten jeden klient jel na MIMO a ty ostatní na neMIMO, měl jsem za to, že MIMO je "podstatně" rychlejší. QOS samozřejmě chápu.
--MIMO až 150 Mbps PtMP s nízkými latencemi
--neMIMO až 54 Mbps
přibližně ve stejném poměru (řádově) bych předpokládal nárůst rychlosti i v reálu.
Aby bylo jasno,
zatím je tam AP WispStation (v4.0.1) s klienty WispStation (v4.0.1).
To AP bych nahradil za Rocket M5 (v5.5)+MIMOanténa
Ten "VIP" klient by dostal taky Rocket M5 (v5.5)+MIMOanténa
Ostatním samozřejmě zůstanou WispStationy, proto se ptám jestli můžou takhle fungovat společně.
1. Myšleno to bylo tak, že by právě ten jeden klient jel na MIMO a ty ostatní na neMIMO, měl jsem za to, že MIMO je "podstatně" rychlejší. QOS samozřejmě chápu.
--MIMO až 150 Mbps PtMP s nízkými latencemi

--neMIMO až 54 Mbps

přibližně ve stejném poměru (řádově) bych předpokládal nárůst rychlosti i v reálu.
Aby bylo jasno,
Ostatním samozřejmě zůstanou WispStationy, proto se ptám jestli můžou takhle fungovat společně.
0 x
Oblíbená "urban legend" ... pokud má být někdo rychlejší, je nutné omezit QOSem ty, co mají být pomalejší. Uvědom si, že to kvantum dat pomalejšího také půjde pomalu z APčka a na něj. Takže zabere zbytečně mnoho času k němu tu "pomalost" dostat. Kdežto pokud to omezíš QOSem, tak pojede pomalu ... ale pakety budou vzduchem létat stejně rychle, jako ostatním.
g64 píše:Díky za reakce.
--MIMO až 150 Mbps PtMP s nízkými latencemi![]()
--neMIMO až 54 Mbps![]()
Aby bylo jasno,
0 x
Na AP rocket M5 potřebuješ firmware v5.5 nebo novější a na první stránce zapnout Airmax.
Na VIP klientovi v záložce Advanced zvolíš Airmax priority High. Tím bude mít vyšší rychlost. Ideálně bys mu mohl koupit Nanobridge M5 na příjem.
Na ostatních klientech potřebuješ firmware 4.01 nebo novější a Airmax priority necháš na none nebo low.
U těch Wispstation5 by měla asi být stejná polarizace antény jako je na Chain0 Rocketu který máš jako AP (nemám ověřeno).
Na VIP klientovi v záložce Advanced zvolíš Airmax priority High. Tím bude mít vyšší rychlost. Ideálně bys mu mohl koupit Nanobridge M5 na příjem.
Na ostatních klientech potřebuješ firmware 4.01 nebo novější a Airmax priority necháš na none nebo low.
U těch Wispstation5 by měla asi být stejná polarizace antény jako je na Chain0 Rocketu který máš jako AP (nemám ověřeno).
0 x
selic; nesrsta: díky vyzkouším.
ludvik: asi, mluvíme každý o něčem jiném, čteš vůbec co píšu? Nepotřebuju zpomalit ani zrychlit 802.11a, ale aby jeden klient mohl jet na 802.11n. Jsem to ale dostatečně srozumitelně popsal, nebo né? Ale taky díky.
ludvik: asi, mluvíme každý o něčem jiném, čteš vůbec co píšu? Nepotřebuju zpomalit ani zrychlit 802.11a, ale aby jeden klient mohl jet na 802.11n. Jsem to ale dostatečně srozumitelně popsal, nebo né? Ale taky díky.
0 x
A já ti říkám, že to tím zabiješ ...
g64 píše:selic; nesrsta: díky vyzkouším.
0 x
ludvik: Asi víš o čem mluvíš. Stejně to zkusím, platím totiž paušál za každou umístěnou anténu. Ačkovejch klientu není moc, jen pět, tak to snad nějak projde. Co ty na to? Poreferuju potom jak to klienti strávili.
0 x
Výměnu pěti klientů, to je brnkačka
To zkus a když ti to bude vyhovovat, tak to tak nech (to, že to není optimální neznamená, že to nemůže fungovat - kompatibilitu ti potvrdil někdo jiný). Ale já bych to vyměnil.
Ono je sice obecně vyšší diverzita v našem prostředí spíš ku prospěchu (každé zařízení/os má jiné díry, jiné mouchy). Ale v případě wifi je holt lepší se držet jednoho typu (resp kategorie) jednoho výrobce (v rámci sektoru, oblasti).
Ty nájmy jsou občas skoro likvidační. Mě to povídej ... Se nedivím, že občas někdo zkouší cpát sektory do parabol a podobně.

Ono je sice obecně vyšší diverzita v našem prostředí spíš ku prospěchu (každé zařízení/os má jiné díry, jiné mouchy). Ale v případě wifi je holt lepší se držet jednoho typu (resp kategorie) jednoho výrobce (v rámci sektoru, oblasti).
g64 píše:ludvik: Asi víš o čem mluvíš. Stejně to zkusím, platím totiž paušál za každou umístěnou anténu. Ačkovejch klientu není moc, jen pět, tak to snad nějak projde. Co ty na to? Poreferuju potom jak to klienti strávili.
Ty nájmy jsou občas skoro likvidační. Mě to povídej ... Se nedivím, že občas někdo zkouší cpát sektory do parabol a podobně.
0 x
Podle mych zkusenosti bude daleko lepe fungovat, kdyz sahnes trosku do kapsy a tem zbyvajicim 5 klientum vymenis zarizeni za nanobridge nebo neco dle vzdalenosti. Kdyz jim zaroven zvysis rychlost, da se casto domluvit na placenem upgrade(vetsinou berem od klientu 1000 Kc za vymenu)
Nejak se mi nezda ze by slo zapnout airmax a pripojit klienty bez M5 zarizeni. Ale mozna se pletu. My to resili kdyz byli 2 klienti na NSM5 s mikrotikem a to pochopitelne s airmaxem neslo.
Nejak se mi nezda ze by slo zapnout airmax a pripojit klienty bez M5 zarizeni. Ale mozna se pletu. My to resili kdyz byli 2 klienti na NSM5 s mikrotikem a to pochopitelne s airmaxem neslo.
0 x
jde to. S poslednim firmware je možnost v klientskym modu přepnout na airmax i na noMkových seriích.
0 x