Mám problém ALIXEM 3d2. Ruší příjem 2. multiplexu (Nova, Cool...) na 41. kanálu ze Žižkova. Anténa je síto se zesilovačem TEROZ asi 1,5m bokem od stožáru s alixem. Na ALIXU v plastovém boxu jsou karty DBii50N (předtím AR5211) a CM9. Při zakázaní karet nebo puštění BTestu nepozoruji žádnou změnu.
Potřebuji zjistit jest-li to je chyba kusu nebo celé série. A momentálně nemám další kus na výměnu.
Předtím tam byl RB133 a nebyl pozorován žádný problém.
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
ALIX a rušení digi TV
Zdroj vyměněn, vyměnil jsem i kabel za FTP a přizemnil jsem ho. Zkoušel jsem UBNT 15VPoE, SUNNY 12V a 18V a pořád stejné.
0 x
Kvůli rušení tv jsem měnil alixe za rb433ah, ale stejně to nepomohlo. Tak jsem pak zkusil ještě vyměnit zdroj, dokonce jsem předělal napájení na PoE (předtím byl zdroj na půdě v zásuvce). První zroj byl Sunny 18V, pak Alfa 24V a pořád to samé. Jediná "jistota" byla, že když jsem to vypnul, tak to rušení přestalo. Nakonec jsem vzal malý 12V akumulátor z UPSky a zkusil to napájet z baterie, abych vyloučil nebo potvrdil problém se zdrojem. Z baterie to nerušilo.
Nakonec jsem vzal všechny zdroje co jsem měl skladem a jeden po druhém vyzkoušel. Zabral 24V Wattac.
Ale pokud ti opravdu ruší ten alix, asi bych ze síta vykuchal zesilovač, dal tam za 40kč symetrák a je po problému. Nevím jak daleko to máš k vysílači, ale ten zesilovač máš v anténě spíš na škodu.
Nakonec jsem vzal všechny zdroje co jsem měl skladem a jeden po druhém vyzkoušel. Zabral 24V Wattac.
Ale pokud ti opravdu ruší ten alix, asi bych ze síta vykuchal zesilovač, dal tam za 40kč symetrák a je po problému. Nevím jak daleko to máš k vysílači, ale ten zesilovač máš v anténě spíš na škodu.
0 x
Zkusím tu baterii.
Symetrák bohužel nestačí, k vysílači je to kolem 100km. Ruší to jen 41kanál, tam to ukazuje vysokou chybovost při dobrém signálu. Ostatní kanály nemají rozdíl v síle ani chybovosti, pokud je AP zapnuté nebo vypnuté.
Symetrák bohužel nestačí, k vysílači je to kolem 100km. Ruší to jen 41kanál, tam to ukazuje vysokou chybovost při dobrém signálu. Ostatní kanály nemají rozdíl v síle ani chybovosti, pokud je AP zapnuté nebo vypnuté.
0 x
Anténa je síto se zesilovačem
Jaké je to síto? České nebo polské (řídké)?
A jak tě napadlo chytat vertikálně polarizovaný Žižkov na síto? Na vertikál se ideálně používají pásmové colorky.
Btw. - proč chytáš Žižkov na 100 km? Žádný jiný vysílač se tam chytit nedá?
0 x
A jak tě napadlo chytat vertikálně polarizovaný Žižkov na síto? Na vertikál se ideálně používají pásmové colorky.
Btw. - proč chytáš Žižkov na 100 km? Žádný jiný vysílač se tam chytit nedá?
Síto je "plzeňské". Stejným směrem míří několik dalších sít a colorek bez problémů. Z toho místa to tak funguje nejlépe.
Otázka je, jestli to bere Žižkov nebo Cukrák, jsme skoro přesně v jejich ose. Pokud se síto otočí na vertikální polarizaci, tak je signál +- stejný.
Nicméně problém je, že síto tam bylo dřiv než moje AP a ani jednu anténu není možné jednoduše přemístit.
0 x
Předpokládám, že jsi zkoušel, že při vypnutém Alixu to jede bez záseku (?)
Ono totiž jestli to máš v horizontále, tak nechytáš Žižkov, ale Cukrák. A teď je otázka, jaký z nich je k tobě blíž. Jestli jsi na sever od Prahy, je to Žižkov, a to pak může být průšvih, protože se objeví tzv. pre-echo. Nebudu dlouze vysvětlovat, co to je, ale výsledkem je na některých přijímačích sekání signálu a výpadky. A nemusí se to objevit na všech kanálech, ale klidně jen na jednom.
Rušit ten alix sám o sobě klidně může, mám dost zkušeností s rušením od Straightcore (kdy to fakt na spektráku dělalo takový paskvil, že jsem nechápal) nebo od UBNT. Routerboardy většinou neruší. Ruší některé karty, konkrétně 100% ruší UB5.
Ono totiž jestli to máš v horizontále, tak nechytáš Žižkov, ale Cukrák. A teď je otázka, jaký z nich je k tobě blíž. Jestli jsi na sever od Prahy, je to Žižkov, a to pak může být průšvih, protože se objeví tzv. pre-echo. Nebudu dlouze vysvětlovat, co to je, ale výsledkem je na některých přijímačích sekání signálu a výpadky. A nemusí se to objevit na všech kanálech, ale klidně jen na jednom.
Rušit ten alix sám o sobě klidně může, mám dost zkušeností s rušením od Straightcore (kdy to fakt na spektráku dělalo takový paskvil, že jsem nechápal) nebo od UBNT. Routerboardy většinou neruší. Ruší některé karty, konkrétně 100% ruší UB5.
0 x
Předpokládám, že jsi zkoušel, že při vypnutém Alixu to jede bez záseku (?)
Při vypnutí Alixu spadne chybovost v menu TV skoro na nulu.
Tohle nam delaly set top boxy orava, bez ohledu na polarizaci anteny.
UB5 byla v RB133, co tam byl predtim a nebyl problem. Spektrak tam dotahnu nejdriv o vikendu. Ted nemam zadny maly Alix po ruce.
0 x
Tak problem z vetsi casti vyresen. Po mereni spektrakem na miste bylo zjisteno na privodnim kabelu k TV ruseni kolem 627MHz, coz je zacatek kanalu, kde to nechodilo. Velikost rusiciho signalu o cca 3-6dB nizsi nez max uroven tv signalu. Po nahrade TV zesilovace symetrizacnim clenem se uz signal na analogovem spektraku utapel ve vlastnim sumu. Navic bylo objeveno silnejsi ruseni kolem 500MHz, ale vsechno pod urovni podle EMC norem.
Zkusil jsem jeste polepit plastove viko boxu Alixe Al paskou, ale rozdil zadny.
Po chvili spekulovani jsme premistili TV antenu na vyloznik asi 1m pod a pred antenu s Alixem. TV ukazuje chybovost 1 misto puvodnich 6-8 z 10-ti dilku a uz nekostickuje.
Něco na tom bude - témeř všechny TV Samsung naladěné na "prahu" tohle dělají (většinou antény po příjmu TV prima na 24. kanálu). Po přeladění na Černou horu nebo Krásné už problém není. Panasonic, boxy Evolve a Topfield problém nemají.
Zkusil jsem jeste polepit plastove viko boxu Alixe Al paskou, ale rozdil zadny.
Po chvili spekulovani jsme premistili TV antenu na vyloznik asi 1m pod a pred antenu s Alixem. TV ukazuje chybovost 1 misto puvodnich 6-8 z 10-ti dilku a uz nekostickuje.
Něco na tom bude - témeř všechny TV Samsung naladěné na "prahu" tohle dělají (většinou antény po příjmu TV prima na 24. kanálu). Po přeladění na Černou horu nebo Krásné už problém není. Panasonic, boxy Evolve a Topfield problém nemají.
0 x