včera jsme to zapojily v jedný firmě. Při objednávce si řekly nějaký čísla který to má brát, včera jsme ještě doplnily další čísla přes zákaznickou podporu. Dneska ráno už to fungovalo a bylo to regnutý. Přišel jsem k nim do kanclu, na mobilu vidim signál cca -60dBm což je dost luxusní. Otevřu netmonitor v mobilu a koukám že BTSka nebyla nalezena v seznamu tak začnu volat, rozsvítila se ledka na krabičce určující že někdo skrz to volá a torch ukazuje cca 60/60kbps směrem od krabičky do vodafone. Super. Pak jsem zavolal kolegovi takže krabka odbavila hovor tam a zpět přes jednu femtobuňku. Zpoždění cca odhaduju na 300-400ms skrz tu jednu femtobuňku. Torch pak ukazoval jedno spojení o rychlosti cca 120/120kbps.
Dosah femtobuňky je celkem velký. Když jsme přijely a stály před budouvou v autě, tak už mobil byl chycenej na femtobuňku a ukazoval cca -65dBm (cca v realu 20m + jedna cca 30cm zeď) . V místnosti s femtobuňkou byl signál cca -60dBm.
Maji v tý firmě problem se signálem a maji tam zesilovač kterej je jenom na 900MHz pásmo takže telefony který nemaji 3G nebo nejsou regnutý na femtobuňce jedou klasickou cestou. Femtobuňka se nasazovala z důvodu toho zesilovače. Ano, dovoláte se ale škobrtá to a občas totálně padne. Byl jsem svědkem kdy 3 volaly na jednou přes ten zesilovač a všem 3 to utnulo hovor najednou. Proto jsme jim nasadily femtobuňku a i vodafone si kontroloval jestli jí opravdu potřebujou. Už to s nim řešily před lety a tenkrát jim byl doporučen pouze ten zesilovač.
Jo a jako bonus, že firma využívá mobily hodně, jim daly femtobuňku za 77kč

asi jsou rádi že se jim odlehčí sektor od špatně dostupných klientů

Jinak je femtobuňka ze dvěmi naty. Žádný forward portů. Funguje zatím bez problemu. Horší to je s nokie pekáčema. Ty parchanti maji pomálu 3G mobilů takže ve firmě dojde k obnově mobilního parku. Měly tam pár mobilů s 3G takže se do nich přesunula simkarta a okamžitě to chytlo 3G a už to přes to lítalo samo. Registrace je tedy pouze na telefonní čísla. Není to na čísla simek nebo imei telefonů. Pouze na telefonní čísla.
Jo a femtobuňka je od zyxelu kdyby to někoho zajímalo.
Dneska převod čísel trvá pár dnů resp. podle toho jak dlouho ti ještě platí smlouva. Pak to je jenom otázka toho, kdy ti pošlou smsku typu "dnes v noci se vám přesune číslo a až to bude, tak dostanete další smsku a můžete vložit novou simku" takže žádný nepřijemnosti.