❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

pronájem stožáru ČD - zkušenosti

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
svestka
antispam: Ano

pronájem stožáru ČD - zkušenosti

Příspěvekod svestka » 13 years ago

Mám vyhlídlé asi dva stožáry (nevyužité, bylo tam osvětlení dráhy, už dávno je to mrtvé), které patří ČD, na jejich pozemku, stará se o to SŽDC. Za pronájem chtějí minimálně 15k za anténu a rok. Popravdě, za tuto cenu mám pronájem úplně jiné, vyšší, kategorie, i s přívodem konektivity. Bohužel jinde :)
Máte někdo zkušenosti, jak moc se u nich dá tlačit na cenu? Případně na jaké argumenty slyší.
Případně nastala varianta odkupu od ČD, byrokratické kolečko by prý nemuselo být tak hrozné, tam mám ale obavu že přijdou s šílenou cenou, za tu hromadu železa.

Díky
0 x

Cheprer

Příspěvekod Cheprer » 13 years ago

Jak jsou ty stozary vysoke? predpokladam ze ne vic jak 15m. Mam zkusenosti, u klienta jsme postavyly osvetlovaci stozar na prejem internetu a kamerove system. Zalezi jakou vysku potrebujes. A neni lepsi si na kusu pozemku pronajat diru a tam to zabetonovat, s majitelem pozemku na par kackach, zalezi zda tam budes potrbovat el. a pod... Ale udelaly jsme vlastni, napajeni po POE i pro IP kamery a vse ok, nahoru sem lezl pouze dvakrat, po bource kdy prisla o koncov. zes. CM9 a podruhe do anteny nekdo nejak narazil bagrem, tak dosmerovat antenu.

S Pozdravem Richard
0 x

soooc

Příspěvekod soooc » 13 years ago

Cheprer píše:Jak jsou ty stozary vysoke? predpokladam ze ne vic jak 15m. Mam zkusenosti, u klienta jsme postavyly osvetlovaci stozar na prejem internetu a kamerove system. Zalezi jakou vysku potrebujes. A neni lepsi si na kusu pozemku pronajat diru a tam to zabetonovat, s majitelem pozemku na par kackach, zalezi zda tam budes potrbovat el. a pod... Ale udelaly jsme vlastni, napajeni po POE i pro IP kamery a vse ok, nahoru sem lezl pouze dvakrat, po bource kdy prisla o koncov. zes. CM9 a podruhe do anteny nekdo nejak narazil bagrem, tak dosmerovat antenu.

S Pozdravem Richard

Vzhledem ke zkušenostem s majiteli pozemků bych se nebavil o par kačkách - jsou ze i tací, co chcou za 4m2 20000 ročně ... na pozemku o celkové ceně 2000 Kč ... Ale na každého se vaří voda, tedy vyvlastňovací zákon za cenu dle odhadu :)
0 x

pcwifi

Příspěvekod pcwifi » 13 years ago

svestka - antenu si muzes dat libovolnou ? buben 90 cm ci jen neco mensi ? Za 15k / rok to je v pohode, na stozarech CRA platim 14,4kk / rok a muzu max 60-70cm buben. Vim ze clovek je asi zvyknuty odjinud na jiny ceny, ale toto bych rek je jeste dobre unosny...

PW
0 x

lyra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lyra » 13 years ago

Platíme na jednou miste 30 000 Kc rocne bez DPH. Návrh byl 35 bez DPH z jejich strany... Z T Mobilu nam dali i návrh
15 000 Kč měsíčně za antenu na vysoce lukrativním místě. Je to o tom si to opravdu spočítat zda má člověk potencial a penize na to to využít
0 x

Repkins

Příspěvekod Repkins » 13 years ago

Vždycky existuje alternativa, která se možná při prvním pohledu zdá dražší než si pronajmout místo na stožáru, ale v dlouhodobém horizontu vyjde levněji. Zatím se mě vždy vyplatilo postavit svůj vlastní stožár, kde si můžu dát co chci a jít tam šaškovat kdy chci.
0 x

dagus

Příspěvekod dagus » 13 years ago

A co je potřeba na výstavbu takového stožáru za byrokratický papíry? Když je to do 15m neomezuje to rozměr do dalších směrů? Co se ještě bere jako stožár, 20x20x15m je stožár? :lol: Když je to na soukromém pozemku musí se to hlásit? Musí na to být statickej projekt i když to má 4m a i selskej rozum říká, že když to má patku 2x2x2m a je to z příhraďáku 50x50cm a tak se tomu nic nestane? Díky za rady. :)
0 x

Tomáš Břinčil
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Tomáš Břinčil » 13 years ago

Repkins píše:Vždycky existuje alternativa, která se možná při prvním pohledu zdá dražší než si pronajmout místo na stožáru, ale v dlouhodobém horizontu vyjde levněji. Zatím se mě vždy vyplatilo postavit svůj vlastní stožár, kde si můžu dát co chci a jít tam šaškovat kdy chci.

Muzes dat vice info? Na kolik takova sranda vyjde a kde to shanite?
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viktor Novotný » 13 years ago

to Tomáš Břinčil, nekde jsem tu uz v minulosti daval fotky a mozna i ceny :) stavime stozary uz leta, je to fakt lepsi jak se nekde dohadovat na pronajmu :)
0 x

Tomáš Břinčil
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Viktor Novotný píše:to Tomáš Břinčil, nekde jsem tu uz v minulosti daval fotky a mozna i ceny :) stavime stozary uz leta, je to fakt lepsi jak se nekde dohadovat na pronajmu :)

Fotky jsem nasel. Info se vicemene opakuje ale nic co me aktualne zajima. Cena, montaz, legislativa, zkusenosti snhnedocechama -zabezpeceni, elektrika...
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

cena - to je dost individualni, zalezi kde se to nechava delat, obecne je cena kolem 30 - 35 tis za stozar
montaz - delame to vesmes samy, plosina, dva technici ... jeden den
legislativa - do 15metru bud dohoda s obci a vystavba na obecnim pozemku, pak si obec vse vyridi a nebo uzemni souhlas
zlodeji atd - kamera, plot s ostnatym dratem, zatim musim zaklepat ze vse ok
elektrika - vetsinou nemereny odber z nejblizsiho vedeni cezu, pripadne pak mereny odber pokud je to v dosahu nejake trafny
0 x

Tomáš Břinčil
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Viktor Novotný píše:cena - to je dost individualni, zalezi kde se to nechava delat, obecne je cena kolem 30 - 35 tis za stozar
montaz - delame to vesmes samy, plosina, dva technici ... jeden den
legislativa - do 15metru bud dohoda s obci a vystavba na obecnim pozemku, pak si obec vse vyridi a nebo uzemni souhlas
zlodeji atd - kamera, plot s ostnatym dratem, zatim musim zaklepat ze vse ok
elektrika - vetsinou nemereny odber z nejblizsiho vedeni cezu, pripadne pak mereny odber pokud je to v dosahu nejake trafny

Viktore mockrat Ti dekuju. Stozar mam teda zkusit poptat u nejake kovovyroby? Zkousel jsem neco hledat jako treba ty stozary na osvetleni pro drahy od kooperativy, ale zatim i neodpovedeli. Jak to je s vykyvy pri 26ms^-1 coz je nejaka rychlost vetru na kterou se pry pocitaji odchylky. Mame relativne dost exponovane misto nad udolim, kde tece reka. Tak aby nefouknul vitr a ACMko nerasilo spoj.
Elektrika by byla asi od nejblizsiho chatare. Ale je to nejakych 100m? To resite jak? Hruby draty a kvalitni UPSkou, ktera si to zvedne?
Kdyz to je od kovovyroby, dodaji nejakou dokumentaci a vypocty aby se to dalo prilozit k oznameni o zameru?
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Cau, zkus poptat Mysku ( wfmetal.cz ) klidne se odvolej na mne, stozary a jine veci mu kreslim on me je vyrobi ... a nasledne se zivi tim, ze je vyrobi jinym :) dokonce si nas ten "hajzlik" vytisknul do katalogu :D coz jsem mu ale nikdy nedovolil, proste vzal nase fotky :D ale co uz, ja s nim delam protoze se vzdy domluvime na cene, takze celkem prijemna spoluprace. Rekni mu, ze chces stavet z toho mojeho modelu, co ma spojeni v kazdem "patre" pomoci jeklu a ne pomoci prirub a postavis z toho hrave i 18m a ani se to nehne :)

elektrika je spis otazkou domluvit se z majitelem pozemku na vecnem bremenu, pokud tohle klapne, pak ti kazdy bezny tipek zakresli trasu do projektu a nejaky bagrista z dediny za babku vyhrabe :) .. my tu dokonce mame firmu, co se chlapy po sichte domluvi, ze delaji jako melouch .. maji projektanta, bagristu, chlapa z CEZu .. takze tem kdyz zadam cca 150m ... byva to kolem 30 - 40 tis komplet udelane, nejvic se kopalo 350m a to uz stalo tusim kilo .. nicmene tyto naklady se vzdy vraci do roka max roka a pul provozu ... kdyz si vezmu ze misto je fakt dobre, nalinkuju z nej kopu lokalit .. a spocitam si najmy jinde, pak jasne cenove vyhrava vlastni vystavba. O nejaky ubytek elektriny se neboj, neni to zas takove jak to vypada, 100m je prd tam ti kopnou kabel kde ani ubytek nepoznas :)
0 x

helapc

Příspěvekod helapc » 13 years ago

To Švestka.
Jen tak pro inspiraci. Kolega řešil podobný problém umístěním jedné antény tuším o průměru 120cm a do ní si schoval kupu panelovek. Platil pronájem jen za jednu. Není to košér, ale pobavilo mě to.
0 x

svestka

Příspěvekod svestka » 13 years ago

dobrý no :) mám tu jednu 90cm od orcavu s hlubokym radomem, tam se toho vleze :D
me spis ta jejich cena 15k za antenu a rok prisla naprosto desiva, kdyz ten stozar je mimo provoz a jen pomalu rezavi. to jsem nadhodil i variantu, ze bychom ho oskrabali a pretreli, nepomohlo :(
0 x